Skip to Content

7 Tekenen Dat Je Ouders Geen Emotionele Intelligentie Hadden

7 Tekenen Dat Je Ouders Geen Emotionele Intelligentie Hadden

Vertel me over de periode in je leven die je het meest heeft gevormd en je heeft geholpen om de persoon te worden die je nu bent. Ik denk dat de meesten van ons de “kindertijd” met onze ouders zullen zeggen. Ik zou voor dezelfde gaan.

Vroeger geloofden wetenschappers dat onze persoonlijkheden compleet en gefixeerd zijn zodra we ons derde decennium ingaan. Tegenwoordig is dat niet het geval.

De meeste gedragsdeskundigen zijn het erover eens dat onze persoonlijkheid veranderlijk is. Wat betekent dat? Tijdens ons leven veranderen we, sommigen van ons veel, anderen niet zo veel. Maar het punt is, je bent nooit dezelfde. Je wordt een ander persoon naarmate de dagen verstrijken. Is dat niet fascinerend?

Dit is goed nieuws voor mensen die sterk geloven dat ze niet kunnen veranderen. Vooral voor degenen die veel hebben geleden tijdens hun jeugd. Ja, dat trauma heeft je voor het leven getekend, maar van die littekens kun je opbloeien.

Als je ouders tijdens je jeugd je emoties hebben verwaarloosd, heb je het nu waarschijnlijk moeilijk. Heb je het gevoel dat je alleen bent op deze wereld en dat niemand je begrijpt? Heb je ooit het gevoel gehad dat je verschillende ouders verdient en jezelf er vervolgens schuldig over voelt?

Je had alles wat je kon wensen, maar toch ontbrak er iets. Emoties misschien? Dit zijn enkele belangrijke tekenen dat je bent opgevoed door ouders zonder emotionele intelligentie.

1. Je weet niet hoe je je emoties moet identificeren

7 Tekenen Dat Je Ouders Geen Emotionele Intelligentie Hadden

Niet alleen dat je moeite hebt om je emoties te uiten, maar je weet niet eens hoe je ze moet identificeren. Je bent niet zelfbewust en ook niet afgestemd op je gevoelens. Je weet niet zeker of alles wat je van binnen verbergt echt of belangrijk is.

Het is ook heel goed mogelijk dat je je nooit veilig en beschermd hebt gevoeld. Wanneer je hulp nodig had bij het studeren, was geen van je ouders (of broers en zussen) aanwezig. Of ze stuurden je gewoon weg en zeiden dat je dat alleen moest werken.

Je bent niet in staat om stress te onderscheiden van angst en opwinding en je weet zeker niet het verschil tussen verliefd zijn of van iemand houden. Helaas heeft dit gevolgen voor uw romantische relaties.

2. Door je ouders heb je gebrek aan empathie

Omdat je nooit hebt geleerd hoe belangrijk je emoties zijn, weet je niet hoe ze anderen beïnvloeden. Je geeft kritiek zonder er goed over na te denken, wat er meestal toe leidt dat andere mensen zich gekwetst voelen en dat ze afstand van je beginnen te nemen.

Een van de belangrijkste indicatoren dat je geen empathie hebt, is dat de emoties van anderen je verrassen. Je komt snel tot de conclusie dat ze overgevoelig zijn en je geeft ze de schuld dat ze zich zo voelen. Met andere woorden, je bent niet in staat om met emotionele situaties om te gaan en je mist ook sympathie.

3. Je hebt geen betekenisvolle relaties met anderen

Al je connecties met andere mensen zijn oppervlakkig. Je hebt maar een paar goede vrienden en dat is alles. Dit is eigenlijk jouw keuze, aangezien je je ervan bewust bent dat je in al die relaties moet investeren en dat is gewoon te veel.

Je hebt geen tijd voor hun drama en je geeft meestal anderen de schuld van je fouten. Delen hoe je je voelt over een bepaalde situatie, of iemand emotionele steun bieden lijkt een onmogelijke taak om te vervullen. Ook praat je liever over jezelf en je prestaties dan luisteren naar iemand anders die zijn levensverhaal deelt.

Dit komt omdat niemand aandacht schonk aan jouw behoeften toen je een kind was. Je had niemand aan je zijde om je door moeilijke tijden in je leven te helpen. Het enige wat je kunt doen is op jezelf leunen.

4. Door je ouders heb je moeite om stressvolle situaties de baas te zijn

Dit is vanzelfsprekend – je hebt problemen met het omgaan met stressvolle en emotioneel veeleisende situaties, evenals met conflicten. Flexibiliteit is voor jou een onbekende term en de kleinste verandering in je planning kan je van het goede spoor doen raken.

Op deze momenten lijkt het alsof er geen uitweg meer is en raak je in paniek. Je bent nooit geconfronteerd met moeilijke situaties en nu weet je niet hoe je moet reageren. Een van de meest voorkomende dingen die mensen die zijn opgevoed door ouders zonder emotionele intelligentie in deze situaties zullen doen, is gewoon weglopen.

5. Je staat jezelf niet toe om kwetsbaar te zijn

Het is onmogelijk dat iets of iemand je pijn kan doen. Kwetsbaar zijn voor jou is iets abstracts en je begrijpt niet hoe mensen in het bijzijn van iemand uit elkaar kunnen vallen. Je praat nooit over de dingen die je verdrietig maken, en je praat ook niet over je wonden.

Maar kwetsbaarheid betekent ook de goede dingen delen en je ware zelf laten zien aan andere mensen. Dat kan je gewoon niet. Selectief zijn over wat je over jezelf zult ontdekken telt niet, het spijt me. Is er iemand in je leven die je volledig accepteert, met al je gebreken?

6. Door je ouders heb je problemen met agressie

7 Tekenen Dat Je Ouders Geen Emotionele Intelligentie Hadden

Als je bent opgevoed door ouders zonder emotionele intelligentie, is schreeuwen, vloeken of dichtslaan van deuren niet vreemd voor je. Je kunt zelfs de meest oprechte feedback niet accepteren en je valt gemakkelijk uit tegen die persoon, of je blijft helemaal stil. Er is geen middenweg in jouw geval.

Je geeft anderen de schuld en je wilt controle over de dingen zonder compromissen te sluiten. Anderen voelen zich niet op hun gemak in jouw gezelschap, omdat ze nooit weten wanneer iets wat ze zeggen je woede kan opwekken.

7. Je vraagt nooit om hulp en kunt ook geen hulp van anderen aannemen

Het liefst doe je alles zelf. Je ouders hebben je geleerd om alleen op jezelf te vertrouwen en dat is wat je weet hoe je dat moet doen. Rekenen op andere mensen om je te helpen, zelfs met eenvoudige taken, bracht je nooit iets goeds, dus dat gaf je gewoon op.

Toen je je familie het meest nodig had, emotioneel, waren ze niet aanwezig. Je hebt nooit emotionele steun van hen gekregen, dus als volwassene kies je ervoor om mensen niet te vertrouwen. Als iemand om hulp vraagt ​​bij een moeilijke taak, dan ben jij dat niet. Je worstelt liever alleen.

Opgevoed worden door ouders zonder emotionele intelligentie kan voor sommige mensen niet als misbruik worden beschouwd. Dat komt omdat ze hun best hebben gedaan om alles materialistisch te bieden dat je gedurende je hele leven nodig had.

Misschien leek dit genoeg, maar het leidde je ook naar het punt in het leven waarop je geen contact meer kunt maken met anderen of geen gezonde relaties kunt onderhouden, romantisch of niet. Maar maak je geen zorgen. Je kunt altijd aan jezelf werken en je emotionele intelligentie verbeteren.