Skip to Content

8 Redenen Waarom Over Hem Heen Komen Niet Lukt

8 Redenen Waarom Over Hem Heen Komen Niet Lukt

‘Waarom kan ik niet over hem heen komen? We zijn een tijdje geleden uit elkaar gegaan, maar het lijkt erop dat ik mezelf niet bij elkaar kan houden.

Ik smacht naar hem, ook al weet ik dat hij niet goed voor mij was. Ook denk ik aan hem, ook al weet ik dat hij verder is gegaan. Ik weet niet waarom ik me zo voel. Maar ik weet wel dat ik ook klaar ben om verder te gaan.

Weglopen van iemand die je gebroken hart heeft hersteld, je jarenlang heeft laten lachen en je vervolgens compleet heeft gemaakt, kan een zware taak zijn. Als jij echter niet degene was die weg wilde lopen, kan het bijna onmogelijk zijn om over het einde van een relatie heen te komen. Wat moet je doen?

Of je nu aan het bijkomen bent van het einde van de beste relatie die je ooit hebt gehad, probeert over iemand heen te komen die je regelrecht heeft bedrogen, of een manier bedenkt om te stoppen met verliefd te worden op iemand die niet eens weet dat je bestaat, wij staan achter je. Wij valideren graag jouw emoties.

We moeten meteen duidelijk maken dat het weken, maanden en soms zelfs jaren kan duren om iemand van wie je houdt te overwinnen.

Maar als je dat achter de rug had, had je nooit gedacht dat je op je bed zou zitten, grote hoeveelheden fastfood zou eten en je verdriet zou doordrenken met liedjes van Adele. Je had nooit gedacht dat je je vrijdagavonden zou verspillen door te denken aan het feit dat hij geen moeite had om verder te gaan. Maar dat deed jij wel.

Wat doe ik verkeerd, waarom kan ik niet over hem heen komen?

8 Redenen Waarom Over Hem Heen Komen Niet Lukt

Spoiler alert: er is geen goede of foute manier om over iemand heen te komen na een breuk. We zijn geconditioneerd om te denken dat de ‘21-dagenregel’ voor iedereen werkt. Maar dat betekent niet dat je na drie weken geen contact over iemand heen gaat die je aanbad.

Natuurlijk is dit geen bevredigend antwoord voor iemand die probeert het hoofd boven water te houden, maar dat is de waarheid. We raden je aan je hart voldoende tijd te geven om te genezen. Om je energie en moeite te gebruiken en je te concentreren op de dingen die voor jou op dit moment het belangrijkst zijn. Of dat nu je carrière of je hobby is.

We noemden de regel zonder contact, en we maakten geen grapje. Als je over iemand heen probeert te komen, kun je niet verwachten dat je hem vergeet als je met hem blijft praten, hem stalkt op sociale media of koffie met hem drinkt omdat ‘je vrienden probeert te zijn’.

Nu gaan we ervan uit dat, ook al doe je alles goed, je nog steeds moeite hebt om over de breuk heen te komen. Vergeet niet dat er geen regels zijn over hoe je je moet voelen na een relatiebreuk. Herinner jezelf eraan dat het leven beter kan zijn dan voorheen en ga aan de slag.

We hebben misschien geen remedie voor je gebroken hart. Maar we hebben wel een paar van onze favoriete redenen waarom je niet over je ex heen komt. Deze kunnen misschien enig licht werpen op wat er aan de hand is en je kunnen motiveren om eraan te werken om verder te komen. Waar wacht je op?

Waarom houd ik vast aan een relatie waarvan ik weet dat die slecht voor me was?

Er zijn wat ons betreft 8 redenen die ervoor zorgen dat jij volhoudt.

1. Je hebt moeite met over hem heen komen omdat je nog geen vrede hebt met de breuk

8 Redenen Waarom Over Hem Heen Komen Niet Lukt

Toen je ex het uitmaakte, wist je zeker dat jullie twee binnen de eerste paar weken nadat we uit elkaar waren, weer bij elkaar zouden komen. Misschien zelfs eerder. Je dacht dat jullie iets speciaals deelden en dat er nooit iets tussen jullie zou komen. Je dacht dat hij het helemaal was voor jou.

Maar dat was hij niet.

Je hebt er nooit mee ingestemd de relatie te beëindigen. Je bent er nooit mee in het reine gekomen dat jullie niet samen zijn. Dit omdat je nooit bent gestopt met hopen dat hij terug zou komen. Je bleef altijd hopen dat hij je een sms zou sturen, langs je appartement zou komen of je zou verrassen op je werk.

2. Je denkt dat je nooit iemand zal vinden die zo geweldig is als hij

Voordat je iets doet waar je spijt van gaat krijgen, moet je weten dat jij ook een rol hebt gespeeld. Je wilde niet uit elkaar gaan, maar je wist dat jullie niet bij elkaar pasten. Dat jullie beter af waren zonder het voortdurende gezeur en ruzie maken.

Je wilde de relatie niet beëindigen, maar je wist dat hij niet zo was. Een scheiding is moeilijk, maar je gaat iemand ontmoeten die je moeite en energie waard is. Dan zul je je ex niet eens meer herinneren.

We zijn er vrij zeker van dat de grootste mythe over een scheiding en de reden waarom je het moeilijk vindt om los te laten, het hele ‘Ik zal nooit iemand vinden die zo geweldig is als hij!’ ding. Dat zul je zeker doen.

3. Je hebt moeite met over hem heen komen omdat de relatie je zelfvertrouwen heeft aangetast

We zeggen niet dat je partner manipulatief, narcistisch of op de grens van misbruik was. Maar misschien was je verblind door je relatie en heb je de waarschuwingssignalen niet opgemerkt. Misschien stond hij je niet toe om met je vrienden uit te gaan, omdat hij ‘voor je zorgde’.

Misschien wilde hij dat je de manier waarop je je kleedde veranderde. Dit omdat hij niet wilde dat je ‘de verkeerde boodschap zou overbrengen’. Slechte partners hebben een manier om alles beter te laten klinken, zelfs als je je ervan bewust bent dat wat ze zeggen niet klopt.

Als je een traumatische relatie doormaakt, kun je moeilijk loslaten omdat je moeite hebt om je zelfvertrouwen terug te krijgen. Of terug te keren naar wie je was vóór de relatie.

4. Je hebt je leven opgegeven

8 Redenen Waarom Over Hem Heen Komen Niet Lukt

We mogen de mogelijkheid niet vergeten dat je moeite hebt om over hem heen te komen, omdat je moeite hebt om over het leven heen te komen dat je had toen je bij hem was. Wat bedoelen we daarmee? Als je samenkomt met iemand met wie je verliefd bent, raak je snel geobsedeerd door hem of haar.

Alles begint om hen te draaien: je brengt je vakantie bij hen door, je plant je vrije tijd op basis van wanneer ze beschikbaar zijn en je geeft geen prioriteit aan je vrienden en familie.

Ook al doe je dat niet expres, je ziet je vrienden al snel niet meer zo vaak, doet geen hobby’s die je leuk vindt of volgt je passies niet meer. Je partner wordt je alles, en als hij er niet meer is, weet je niet meer wie je bent zonder hem.

5. Je hebt moeite met over hem heen komen omdat je je alleen de goede tijden kan herinneren

En je bent niet de enige! Uiteindelijk haalt iedereen die uit een relatie stapt, goed of slecht, herinneringen op aan de goede dingen. Iedereen herinnert zich de goede tijden en vraagt zich af of ze een fout hebben gemaakt. Bovendien weten we waarom dat gebeurt.

Volgens deskundigen op het gebied van menselijk gedrag wordt het fenomeen euforische herinnering genoemd. Het vergelijkbaar met wat er met verslaafden gebeurt als ze proberen te stoppen met datgene waaraan ze verslaafd zijn. Euforische herinneringen houden ook rechtstreeks verband met de plezier- of beloningscentra van de hersenen.

Wat de reden ook mag zijn, je moet je niet op het positieve concentreren als je over iemand heen probeert te komen. Kom op, we weten zeker dat hij een aantal fouten heeft gemaakt waar jij je op kunt concentreren!

6. Je hebt de banden niet verbroken

We weten dat het moeilijk is, maar we raden aan om alle banden te verbreken. Dit is inclusief telefoontjes, dates, sms-berichten en tweets.

Of jij nu degene bent die de relatie wilde beëindigen of degene die gedumpt is, je bent beter af zonder onnodig contact.

Elke keer dat je je ex ziet, komen je gevoelens terug, en dat is niet iets wat je wilt als je probeert verder te gaan. Ook al wil je graag weten of hij je net zo mist als jij hem, je bent beter af zonder hem.

7. Je hebt moeite met over hem heen komen omdat je probeert te begrijpen wat er is gebeurd

8 Redenen Waarom Over Hem Heen Komen Niet Lukt

“Waarom kan ik niet over hem heen komen?” Omdat je nooit de afsluiting kreeg die je nodig had. Je bent er nooit achter gekomen waarom je werd gedumpt en je bent er nooit overheen gekomen dat je favoriete persoon op aarde besloot de relatie te beëindigen. Je hebt nooit begrepen wat er is gebeurd.

Toen jullie uit elkaar gingen, kreeg je geen goede uitleg en daarom ging je geest overdrive in een poging gebeurtenissen en bewijsmateriaal samen te voegen. Om uit te zoeken wat er mis ging en na te denken over het uiteenvallen. Je denkt 24/7 aan je relatie en daarom heb je moeite om los te laten.

8. Je stond jezelf niet toe om te rouwen

Een scheiding is het ergst, omdat van je wordt verwacht dat je terugkaatst op het moment dat je ex dat doet. Maar soms zit je vast te denken aan alles wat jullie twee van plan waren te doen.

Misschien waren jullie samen een toekomst aan het plannen. Je dacht aan babynamen en straten die perfect zouden zijn om een gezin groot te brengen. Misschien was je van plan om samen de wereld rond te reizen, aan je carrière te werken of samen oud te worden.

Wat de dynamiek van je relatie ook was, je kunt niet meteen over alles heen waar je het over had. Je moet je hart een pauze geven. Je moet de tijd nemen om je hart te genezen. Om je een beter gevoel te geven en je te helpen verder te komen. Het komt goed met je, meisje!