Skip to Content

De 10 Dingen Die Je Moet Doen Nu Je Gescheiden Bent

De 10 Dingen Die Je Moet Doen Nu Je Gescheiden Bent

Ah, scheiden! De beruchte gebeurtenis waar geen enkel klein meisje van zal dromen. Meestal kijken vrouwen naar hun trouwdag uit, en ze beginnen het te plannen vanaf de dag dat ze leren om een potlood in hun handen te houden en zinnen te vormen.

Maar scheiden… geen enkele planning kan je ooit op dat levensveranderende liefdesverdriet voorbereiden.

Wat moet je erna doen? Hoe moet je in hemelsnaam de verbrijzelde stukjes van jezelf oppakken, ze aan elkaar lijmen en verder gaan, in het belang van zowel jou als je kinderen?

Nou, hier zijn 10 dingen die je zou moeten overwegen nu je gescheiden bent.

10 dingen om te doen nu je gescheiden bent

De 10 Dingen Die Je Moet Doen Nu Je Gescheiden Bent

1. Accepteer het feit dat je gescheiden bent

Ik denk dat je er niet aan hebt gedacht dat je op een dag zou gaan scheiden. Maar hier ben je dan, en wat kun je nu doen, anders dan de realiteit accepteren en aan genezing te werken?

Ik begrijp dat het plotselinge einde van je huwelijk als een schok voor je kwam. Dus gevoelens van spijt, verdriet, wanhoop of verwarring zijn volkomen normaal en geldig.

Ze veranderen echter niets aan het feit dat je huwelijk is beëindigd. Het leven is misschien niet verlopen zoals je altijd hebt gepland, maar deze scheiding betekent niet het einde van de wereld.

Hoe eerder je dat beseft en accepteert, hoe beter het wordt.

2. Sta jezelf toe om alle gevoelens te voelen

Die normale en terechte gevoelens zijn er om gevoeld te worden. Het is nooit goed om ze te onderdrukken en te doen alsof ze er niet zijn. Voel dus alles wat je nodig hebt om te voelen.

Sta jezelf toe om verdrietig, wanhopig, boos, bang, onzeker, verward, verafschuwd en alleen te zijn. Ga door verdriet, minachting, woede, spijt, eenzaamheid en opluchting. Alleen door dit te doen, kun je je scheiding volledig verwerken.

Maar onthoud: identificeer je nooit met die gevoelens. Je gevoelens zijn er om ervaren te worden, maar het is niet de bedoeling dat ze je hele persoonlijkheid en karakter herschrijven.

Je bent nog steeds je geweldige, leuke, creatieve, intelligente, grappige, mooie zelf, maar weet dat je gewoon een kleine pauze neemt, totdat je je weer goed voelt.

3. Stop met gevoelens van schuld

Veel factoren kunnen tot een echtscheiding leiden, en het is zeer waarschijnlijk dat jij en je ex-man allebei aan de breuk van jullie huwelijk hebben bijgedragen.

Natuurlijk, als de reden achter de scheiding ligt in het feit dat je op enigerlei wijze bent mishandelt, in dat geval is de mishandeling, en dus als gevolg de scheiding nooit jouw schuld – de verantwoordelijkheid ligt volledig bij je ex.

De schuld bij hem leggen kan echter erg vermoeiend voor je zijn en het kan je dwingen om al die negatieve emoties – zoals woede – veel langer vast te houden dan nodig is.

Leer dus loslaten. Vergeef je ex en jezelf en ga gewoon verder.

4. Zet je schrap: je vrienden zullen partij kiezen

Dit is inderdaad een nare. Als jij en je ex-man veel van dezelfde vrienden samen delen, dan kun je maar beter geloven dat ze partij zullen kiezen.

Het zal waarschijnlijk pijn doen om de mensen van wie je hield en waarvan je dacht dat ze van je hielden naast je nieuwe aartsvijand te zien staan. Maar je zult het allemaal moeten volhouden.

Houd je hoofd omhoog en onthoud: mensen die echt van je houden, zullen er altijd voor je zijn. Deze kleine tegenslag is slechts een “grote schoonmaak”.

5. Wees nu je gescheiden bent assertief met je ex

Ik begrijp dat alleen al de gedachte aan je ex je boos of overstuur maakt, laat staan hem te zien. Maar sta jezelf nooit toe om je wrok zo merkbaar voor hem te maken.

Probeer in zijn aanwezigheid altijd kalm te blijven en beoefen assertieve communicatie. Zo kun je dat bereiken:

  • Stel grenzen als het gaat om de communicatie: hoe ga je met elkaar in contact komen? Via telefoontjes, berichten, face time, e-mail of iets anders? Hoe vaak moet je het doen?
  • Beperk je communicatie tot alleen de belangrijkste dingen, zoals je co-ouderschapsplan, financiële regelingen, enz.
  • Kies nooit voor beledigingen of andere kwetsende opmerkingen (sarcasme inbegrepen)
  • Maak altijd tijd vrij om te luisteren naar wat hij te zeggen heeft, maar leer hoe je kunt bepalen of dat wel of niet belangrijke informatie is

6. Neem je dierbaren in vertrouwen

De 10 Dingen Die Je Moet Doen Nu Je Gescheiden Bent

Als je je na je scheiding eenzaam voelt, onthoud dan dat je altijd je vrienden of familieleden kunt bellen. Ze zullen je met alle liefde helpen om je beter te voelen en ze zullen zeker uren achtereen naar je luisteren.

En ze kunnen zelfs slecht over je ex praten (wat ongetwijfeld een glimlach op je gezicht zal toveren).

7. Maak opnieuw contact met jezelf

Eén ding is zeker: deze scheiding is de perfecte gelegenheid om weer contact met jezelf te maken.

Dit kan betekenen dat je teruggaat naar je oude hobby’s en interesses, je masterdiploma opnieuw onderzoeken of een project dat je moest laten gaan nadat je getrouwd was, of je gaat terug naar je oude fitnessgewoonten en -doelen.

Alles wat je helpt om je je oude zelf te voelen, zal werken.

8. Begin met iets nieuws te doen

En wat nog beter is, je kunt iets nieuws gaan doen, iets wat je altijd al hebt willen doen, maar je ex je altijd heeft ontmoedigd.

Klinkt die yogales leuk? Wil je het doen? Hoe zit het met Pilates? Geweldig! Of pottenbakkersles? Fantastisch!

Dit kan een geweldige kans zijn om uit je comfortzone te komen, jezelf tot het uiterste te pushen en nieuwe mensen te ontmoeten.

9. Raadpleeg een professional

Maar als je je erg somber voelt en je kunt je gevoelens en alles wat er is gebeurd gewoon niet in je eentje verwerken, dan is het het beste om een professionele therapeut te raadplegen.

Een therapeut zal begrijpen wat je doormaakt en zal weten hoe hij je kan helpen en naar genezing kan begeleiden.

10. Blijf nu je gescheiden bent niet weg van de gedachte om opnieuw te daten

En last but zeker not least, ga niet je liefdesleven verwaarlozen. Natuurlijk, je hebt wat tijd alleen nodig om over de scheiding heen te komen. Maar snel genoeg wil ik dat je weer aan het daten bent.

Laat één fout je niet ontmoedigen om weer liefde te vinden. Je verdient het en je kunt maar beter geloven dat het beste geduldig om de hoek op je wacht.