Een relatie hebben betekent twee levens samenvoegen en dat er enkele compromissen moeten worden gesloten. Er zijn echter compromissen die je nooit moet maken.
Met een beetje flexibiliteit kom je een heel eind. Maar compromissen sluiten over dingen die van jou, jou maken – dat zijn compromissen die je aan het twijfelen zouden moeten brengen om in zo’n relatie te blijven.
Hier zijn enkele compromissen die je nooit moet maken, ongeacht hoeveel je van de andere persoon houdt.
Als ze je vragen om ze te maken, dan is dat misschien geen echte, eerlijke liefde.
9 compromissen die je nooit moet maken als je in een relatie zit
1. Intimiteit
Verschillen in lichamelijke behoeften komen vaak voor. Je hoeft je niet te schamen als je meer of minder behoeften hebt dan je partner.
Het belangrijkste is om erover te praten en elkaar in het midden te ontmoeten.
Maar als je partner van andere dingen houdt, of dingen die aan mishandeling grenzen en hij wil dat je tegen je wil in gaat om hem tevreden te stellen, dan is dat een van de compromissen die je NOOIT moeten maken.
Zelfs als hij je dreigt te verlaten of je probeert een schuldgevoel te geven, dan is dat nog een reden om te vertrekken. Dat is geen gezonde relatie meer.
2. Carrièredoelen
Als je ervan droomde om een stoere CEO van je eigen bedrijf te zijn, wees er dan een. Als je ervan gedroomd hebt om huismoeder te zijn, wees er dan een.
Het belangrijkste aan een gezonde relatie is dat je partner je accepteert, ongeacht welke keuze je maakt en hij je daarbij ondersteunt.
Je dromen opgeven omdat iemand je heeft gevraagd om het te doen, zal je alleen maar ongeluk en wanhoop brengen, en je misschien uiteindelijk in een depressie laten belanden. Geen man is het waard.
3. Familie en vrienden
Wanneer je twee levens samenvoegt, dan betekent dit ook dat je ook een hele groep mensen samenvoegt – jouw vrienden en familie met zijn vrienden en familie.
Maar als dat samenvoegen betekent dat je alleen tijd met ZIJN vrienden en ZIJN familie doorbrengt, dan is dat niet langer een compromis – dan is het manipulatie.
Nogmaals, communicatie is belangrijk. Praat, bespreek het en haal het beste uit je situatie.
4. Je moet nooit compromissen maken over je levensstijl
Als je voordat je hem ontmoette je leven ten volle hebt geleefd, dan is er nu geen reden om dat te veranderen. Houd jij van extreme sporten en hij niet?
Houdt hij van films en jij niet? Het is niet nodig dat jullie allebei je passies opgeven; het is niet nodig om je levensstijl op te geven.
Jullie kunnen nog steeds gescheiden leven terwijl jullie samen zijn. Er is een goede reden waarom we vrienden maken.
Jij gaat wandelen, terwijl hij naar de film gaat. Jij kunt karaoke zingen, terwijl hij iets drinkt en voor je juicht.
En jij kunt gaan winkelen terwijl hij doet wat hij wil doen. Het belangrijkste is om niet tot het uiterste van compromissen te gaan en een ongezonde plek te creëren om jezelf te verliezen.
5. Financiële zekerheid
De slechte bestedingsgewoonten van je partner beïnvloeden je op meer dan één manier. Als je van plan bent om op een dag een huis te kopen of zelfs je eigen bedrijf te starten, maar je partner besteedt zijn EN jouw geld aan onzin, dan kun je dat plan in de vuilnisbak gooien.
Het beste is om je financiën gescheiden te houden, totdat zij bestedingsgewoonten onder controle zijn. Tegenwoordig geen financiële zekerheid hebben is een angstaanjagend iets.
Niemand kan de liefde op brood smeren en het opeten. Helaas hebben we geld nodig om te overleven.
6. Je moet nooit compromissen maken over principes
Na verloop van tijd beginnen we onze principes op te offeren om onze partners tevreden te houden. Maar wanneer weet je of het genoeg is?
Als je altijd al een hekel had aan vreemdgangers en flirterige idioten, waarom laat je hem dat dan nu doen?
Excuses als ‘Het zijn gewoon vrienden, hij maakt maar een grapje,’ zijn oké als je dat soort gedrag echt goed vindt.
Maar als er een kleine kans is dat je er last van hebt, sta het dan niet toe.
Heb je er altijd al van gedroomd om drie kinderen te hebben en een grote bruiloft, maar is hij niet van plan om ze te nemen?
Sinds wanneer moet je je grootste dromen opgeven om hem gelukkig te maken?
7. Communicatiebehoefte
Ik heb geen idee hoe vaak ik heb gezegd of opgeschreven: ‘Communicatie is belangrijk. Communicatie is de sleutel.’
Maar wat te doen als je partner niet praat en hij je behoefte om dingen te bespreken negeert? Ik ben het soort persoon dat alles moet bespreken, van de kleur van het douchegordijn tot welk merk pindakaas ik ga kopen.
Hoezeer ik ook om mezelf en mijn eigen geluk geef, ik geef ook om het zijne. En om hem gelukkig te maken, moet ik weten hoe hij zich voelt en hoe hij denkt (hint voor jongens: we lezen geen gedachten).
Als hij niet genoeg om je geeft om met je te praten, om zijn gevoelens te delen, om je angsten en hoop te horen, dan geeft hij misschien niet zoveel om je.
Dit is een compromis dat geen enkel stel ooit zou moeten sluiten.
Er is nooit iets goeds gekomen uit doodzwijgen; schreeuwen, gillen, praten – laat de communicatie gewoon stromen.
8. Gebrek aan respect
Alle stellen maken ruzie, maar niemand heeft het recht om de mening van de ander te ondermijnen of om een ander slecht te behandelen.
Als je constant in het openbaar naar beneden wordt gehaald of in verlegenheid wordt gebracht, dan is dat niet schattig of leuk – dat is gebrek aan respect.
Misschien moet je je relatie heroverwegen als hij respectloosheid als gewoon plezier hebben ziet.
9. Mishandeling
Niemand zou mishandeling moeten verdragen, ongeacht of hij zich later verontschuldigt of zegt dat hij je nooit wilde kwetsen.
Dat heeft hij gedaan en niets kan dat veranderen. Van mishandeling weglopen is moeilijk, simpelweg omdat het moeilijk is om toe te geven dat mishandeling ons kan overkomen.
Ik weet hoe moeilijk het kan zijn – je verzint altijd excuses voor zijn gedrag: misschien als ik me niet zo stom had gedragen, misschien als ik niet overdreven had gereageerd, dan zou hij misschien nooit zijn doorgeslagen.
Maar dat deed hij wel, meer dan eens. Vergeet niet dat liefde geen mishandeling is.