Skip to Content

Hoe Gaslighting Ervoor Zorgt Dat Je (Langzaam) Je Verstand Verliest

Hoe Gaslighting Ervoor Zorgt Dat Je (Langzaam) Je Verstand Verliest

Als je je ooit versuft hebt gevoeld nadat je met iemand had gesproken, alsof je je verstand verliest, dan is het mogelijk dat ze je aan het gaslighten waren. Dit kan na een gesprek met je vriend, vriendin of zelfs een familielid gebeuren.

Het is een soort emotionele mishandeling waarbij de pestkop allerlei tactieken gebruikt om je aan jezelf te laten twijfelen. Ze spelen een vies spelletje om een voordeel te krijgen.

Mensen die geneigd zijn anderen te gaslighten, lijden meestal aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Het is een van de narcistische eigenschappen die mensen om hen heen beïnvloeden.

Het is geen fijn gevoel om aan de ontvangende kant te staan, dat is zeker. Als je een gesprek ooit met stomheid geslagen hebt verlaten, dan heb je waarschijnlijk met een narcist te maken gehad.

Mensen die gewoon snel door je leven gaan, vormen misschien geen gevaar, maar hoe zit het met degenen die je elke dag omringen?

Als je blootgesteld wordt aan constant gegaslight worden, dan is het genoeg om ervoor te zorgen dat je je verstand verliest. Dit klinkt misschien in het begin ongelooflijk, maar als je eenmaal beseft wat je te wachten staat, dan zal het maar al te bekend klinken.

Gaslighters houden je voor de gek tot je het gevoel hebt dat je de dingen niet meer kunt onthouden. De persoon die deze spelletjes met je speelt, verdraait graag je perceptie van de realiteit.

Het is eigenlijk een manipulatietechniek waarbij ze zichzelf een voorsprong geven. Op die manier hebben ze de leiding over je geest, je gedachten en al het andere.

Hoe kan gaslighting ervoor zorgen dat je je verstand verliest?

Als iemand je in zijn voordeel gebruikt, dan eist dat uiteindelijk een tol van je geestelijke gezondheid. Het is tenslotte een soort emotionele mishandeling, hoe onopvallend het in het begin ook is.

Het kan enige tijd duren om enkele van de aanwijzingen te ontdekken die je misbruiker achterliet. Je gaslighter zal langzaam in je geest kruipen waardoor je boos wordt.

Waarom is het zo moeilijk om mishandeling te herkennen? Misschien heeft het met de positieve versterking te maken die je misbruiker je geeft.

Hebben ze je ooit gegaslight en daarna berouw getoond? Is het iemand waar je heel erg op vertrouwt? Er zijn veel mogelijkheden die een rol bij emotionele mishandeling spelen.

1. Je twijfelt aan jezelf

Hoe Gaslighting Ervoor Zorgt Dat Je (Langzaam) Je Verstand Verliest

Gaslighting zorgt ervoor dat je aan jezelf en je daden gaat twijfelen. Hun manipulatieve aard zal je er echter van verzekeren dat het geen probleem is en bovendien is het de juiste manier.

Je zult er waarschijnlijk niet veel over nadenken doordat ze zo overtuigend zijn. Ze verzekeren je ervan dat alles in orde is en dat alles is zoals het hoort te zijn.

Je begint niet alleen aan je gevoelens te twijfelen, maar je begint ook sceptisch te zijn over de realiteit. Misschien denk je dat alles gewoon déjà vu is, maar dat is het niet.

Je manipulator overtuigt je ervan dat je scenario’s verzint die nooit zijn gebeurd. Je zit er constant naast en eerlijk gezegd, heb je misschien het gevoel dat je geen idee hebt wat er aan de hand is.

Je misbruiker is zo overtuigend dat je elke mogelijkheid uitsluit dat hij je gaslight. Dan kom je bij jezelf – en dat is waar de zelf-twijfel begint.

2. Je bent alleen en onzeker

Voel je je de laatste tijd eenzaam? De persoon die je aan het gaslighten is, begint je te distantiëren van anderen. Hoe is dat mogelijk?

Hij heeft je misschien een bijnaam gegeven, zoals ‘gek’. Je kunt het gevoel hebben dat anderen je op de manier waarnemen waarop je misbruiker naar je kijkt.

Ze zijn zo goed in het verdraaien van de realiteit dat je langzaam je verstand verliest. Je begint echt te denken dat je misbruiker gelijk heeft.

Uiteindelijk deel je zijn mening en begin je hem blindelings te geloven. Voor je het weet, zit je in zijn wereld gevangen waar hij je vasthoudt.

Als gevolg daarvan ben je alleen en geïsoleerd, waardoor je nog onzekerder bent en voortdurend aan jezelf twijfelt. Je beschouwt jezelf niet meer als betrouwbaar, dus begin je nog meer op je misbruiker te vertrouwen.

3. Je wordt slachtoffer van zijn mishandeling

Hoe Gaslighting Ervoor Zorgt Dat Je (Langzaam) Je Verstand Verliest

Als je constant wordt gehersenspoeld om te denken dat je dingen verzint, begin je het uiteindelijk te geloven. En het is moeilijk om dat op te merken als je in die relatie zit.

Een gaslighter heeft vaak speciale tactieken om je te misleiden. Als het een narcist is, trap je in een mum van tijd in zijn manipulatieve gedrag.

Het is het gevoel van wroeging en positieve versterking dat je waarschijnlijk zo lang in de relatie heeft gehouden. Hij manifesteert zijn schuld nadat hij je mishandeld heeft. Het is gemakkelijk om hem te geloven, omdat je gehersenspoeld bent om te geloven dat het enige wat hij echt wil het beste voor je is.

En als het nooit zijn schuld is, wie is er dan verder nog om de schuld te geven? Dit brengt je tot de conclusie dat het allemaal jouw schuld is en misschien ben je gewoon te gevoelig.

4. Je bent depressief

Al die emotionele mishandeling eist zijn tol. Meestal voel je je van de rest van de wereld geïsoleerd.

Je misbruiker overtuigt je ervan dat je gek wordt, je je dingen verbeeldt of dingen bent vergeten. Voor je het weet, ben je doodsbang om met de buitenwereld om te gaan.

En je bent bang dat je misbruiker anderen vertelt dat je doorgeslagen bent. Eigenlijk maak je je zorgen om je oordeel.

Dit leidt tot gevoelens van angst en depressie. Alle leugens die je misbruiker je vertelt lijken non-stop in je geest te weerklinken.

Plotseling leef je in een vreemde wereld vol stress en onzekerheden. Ironisch genoeg lijkt de enige veilige plek de persoon te zijn die je gaslight.

5. Het is allemaal jouw schuld

Hoe Gaslighting Ervoor Zorgt Dat Je (Langzaam) Je Verstand Verliest

Een van de manieren waardoor je door gaslighting je verstand verliest, is door te accepteren dat jij de schuldige bent. Er wordt je herhaaldelijk verteld dat alles wat er gebeurt jouw schuld is.

Je krijgt nooit de kans om jezelf uit te leggen, omdat je misbruiker nooit ongelijk heeft. Als je hem ooit confronteert, dan staat hij klaar met allerlei excuses.

Bovendien is hij op de een of andere manier in staat om het om te draaien en je het gevoel te geven dat het jouw schuld is dat je je zo voelt! Dat het jouw schuld is dat hij je zo behandeld! Als je de dingen anders had gedaan, dan was de uitkomst misschien anders geweest.

Ja natuurlijk! Trap niet in deze schuldverschuiving, want het is gewoon een andere tactiek van hem.

Al het schuldverschuiven zorgt er langzaam maar zeker voor dat het met je geest knoeit.

PinFlight Image