Skip to Content

Co-Ouderschap Met Een Narcist: 7 Tips Hoe Het Te Laten Werken

Co-Ouderschap Met Een Narcist: 7 Tips Hoe Het Te Laten Werken

Van je narcistische ex scheiden was echt verschrikkelijk en je zou je niet voor kunnen stellen dat je dat nog eens moest meemaken. Het enige goede dat eruit voort is gekomen, zijn je mooie kinderen. Als van een narcist scheiden al moeilijk was, dan zal co-ouderschap met een narcist ook geen gemakkelijke taak zijn.

Het belangrijkste verschil is nu dat je voor de kinderen die je hebt moet zorgen, en jij bent niet de enige die zijn mishandeling doormaakt. Je maakt je geen zorgen om jezelf, omdat je erger hebt meegemaakt en je zijn ware aard kent. Anders zou je niet zijn waar je nu bent en dit artikel lezen.

Het probleem is dat je niet weet hoe hij zich gedraagt als hij voor je kinderen zorgt, dus je moet een gezonde ouder zijn. Het is aan jou om je kind te helpen om deze ervaring op de best mogelijke manier door te komen.

Ik weet dat het niet makkelijk zal zijn en je hebt waarschijnlijk een behoorlijke hoeveelheid kracht verloren om je narcistische ex te verlaten, maar je kunt nog steeds niet stoppen met vechten. Je kinderen hebben steun nodig en jij moet hun rots in de branding zijn.

Twijfel niet aan jezelf en volg deze tips om deze ervaring een beetje te verlichten en het (tot op zekere hoogte) comfortabel te maken.

Co-ouderschap met een narcist

Co-Ouderschap Met Een Narcist: 7 Tips Hoe Het Te Laten Werken

1. Stel grenzen in

Het belangrijkste wat je moet doen als het om co-ouderschap met een narcist gaat, is het instellen van grenzen. Dit zal niet makkelijk zijn, maar het is zeker nodig. Je moet ervoor zorgen dat hij niet de hele tijd belt om te controleren waar je bent en wat je doet.

Hij zal zeker eisen om elke stap te willen weten die je neemt en alle reizen die je besluit om met je kinderen te maken. Wees niet verbaasd als hij een activiteit plant die je kind graag wil doen, op het moment dat jij de leiding zou moeten hebben.

Dus, zet die grenzen op en maak duidelijk dat hij niet kan bellen, en hij je kind niet kan gebruiken om andere vrouwen te benaderen of om jou pijn te doen. Stel indien nodig een contract op. Zoek een manier om hem verantwoordelijk te houden voor zijn daden.

2. Vraag om juridische hulp

Het ergste is dat als je niet weet welke rechten je hebt en dat is waar juridische hulp bij komt kijken. Dit kan je echtscheidingsadvocaat zijn of een derde partij. Je hebt gewoon iemand nodig die aan je zijde staat en je verhaal bevestigt.

Deze persoon zal je zeker veel waardevol advies kunnen geven, omdat hij of zij waarschijnlijk veel van deze verhalen heeft gehoord, en soms zelfs erger. Dus aarzel niet om een advocaat te zoeken en hen te vragen om je te helpen.

3. Bescherm je kinderen

Ik heb het min of meer via het bovenste gedeelte al gezegd, maar je moet voor je kinderen zorgen. Ik weet dat het soms niet makkelijk is en vooral niet als ze veel tijd doorbrengen met je ex-partner, maar je moet wel.

Neem de tijd om de situatie te analyseren en als je erachter komt dat je ex-partner je kinderen niet meer zou moeten zien, ga dan naar de rechtbank. Hij kan proberen hen bij mentale en psychologische spelletjes te betrekken die hij met jou probeert te spelen. Het ergste is dat hij probeert om jou via de kinderen onder controle te houden, en dat kan veel pijn doen.

4. Trap niet in zijn leugens

Hij gaat leugens over je vertellen, vooral omdat jij degene was die wegging. Als een narcist zijn slachtoffer verliest, dan is hij helemaal niet gelukkig. En als hij niet snel weer een andere kan krijgen, dan kun je verwachten dat hij leugens over je gaat vertellen zodra hij zijn mond opendoet.

Als je een nieuwe partner hebt gevonden, dan zal hij die ook gebruiken en dingen gaan verspreiden die niet waar zijn, dus trap daar niet in. Zorg ervoor dat je zeker bent van jouw kant van het verhaal. In het geval dat hij iets te ver gaat, kun je hem altijd aanklagen.

5. Probeer kalm te blijven

Co-Ouderschap Met Een Narcist: 7 Tips Hoe Het Te Laten Werken

Laat hem je niet irriteren en ruzie met je maken. Hij zal dat zeker proberen te doen, vooral op die momenten dat je het het minst verwacht. Je kinderen kunnen hem heel onschuldig vertellen dat je ze mee hebt genomen om pizza te gaan eten of dat ze enkele van je familieleden hebben gezien. Hij zal dat gebruiken om ruzie met je te maken. Simpelweg omdat hij dat wil.

Voor een narcist is het meest pijnlijke als iemand niet reageert zoals hij of zij denkt dat de gepest persoon zal reageren. Dus probeer kalm te blijven en negeer zijn provocaties. Herinner jezelf er voortdurend aan dat je dat voor je kinderen doet.

6. Controleer op tekenen van mishandeling

Het belangrijkste is dat je je kinderen op zichtbare tekenen van mishandeling controleert. Vooral als je narcistische ex jou fysiek heeft mishandeld. Aangezien hij nu zonder zijn slachtoffer is, is het mogelijk dat hij zijn woede op degenen wil uiten die het dichtst bij hem en jou staan – je kinderen.

Laat dat niet gebeuren en wees waakzaam. Probeer het niet te duidelijk te maken voor de kinderen. Als ze zijn slachtoffers zijn, zullen ze waarschijnlijk bang zijn. Dus wees zo subtiel mogelijk zolang je geen solide bewijs hebt. Zodra je dat hebt gedaan, dien je een aanklacht in.

7. Praat met je kinderen

Zelfs als al het andere faalt, zal deze niet falen. Je moet een gezonde ouder zijn, zoals ik al eerder heb gezegd. Dus je moet degene zijn die met je kinderen over hun angsten en emoties praat. Je moet ook volledig eerlijk tegen ze zijn. Zorg er natuurlijk voor dat het geschikt is voor hun leeftijd. Je kunt namelijk niet op dezelfde manier met een tiener en een kleuter praten.

Je kinderen zijn de beste bron van informatie over hoe hun vader zich jegens hen gedraagt. Als je het hen vraagt, dan weet ik zeker dat ze je een eerlijk antwoord zullen geven. Kinderen weten niet hoe ze in die vroege stadia moeten liegen. En als ze zich niet op hun gemak voelen, zullen ze het je waarschijnlijk vertellen.

Roddel niet over hun vader en probeer je lichaamstaal niet in je voordeel te gebruiken. Het is niet nodig om aan je kinderen uit te leggen hoe hun vader is; ze weten het al. Zorg ervoor dat je ze niet van je wegduwt met negatieve verhalen over hem. Vooral als je ze echt wilt delen.