Skip to Content

9 Tekenen Dat Je Zijn Emotionele Boksbal Bent

9 Tekenen Dat Je Zijn Emotionele Boksbal Bent

Heb je ooit het gevoel dat je partner je als zijn emotionele boksbal gebruikt? Wat betekent dat überhaupt?

Een emotionele boksbal is een term die wordt gebruikt om een persoon te beschrijven die de neiging heeft om ten koste van zichzelf de negativiteit en intense emoties van anderen op te nemen.

Dit soort mensen zijn meestal erg empathisch, daarom zijn ze een gemakkelijk doelwit voor onwetende mensen.

Iemands emotionele boksbal zijn kan extreem stressvol zijn en zeer schadelijk voor je zelfrespect, mentale en emotionele gezondheid.

Als je nog steeds niet zeker weet of je vriend je als uitlaatklep voor zijn woede en onzekerheden gebruikt, dan zijn hier 9 tekenen die dat kunnen bevestigen.

Als je aan het einde van dit artikel het gevoel hebt dat je je met deze tekenen kunt identificeren, houd er dan rekening mee dat je het gedrag van je partner niet langer hoeft te verdragen. Je verdient het niet om zo behandeld te worden.

9 tekenen dat je zijn emotionele boksbal bent

9 Tekenen Dat Je Zijn Emotionele Boksbal Bent

1. Hij vindt altijd een manier om de schijnwerpers op zichzelf te richten

Ik haat het als iemand dit doet! Vooral die persoon die zogenaamd zo veel en zo diep om je geeft, ook wel je partner genoemd.

Je begint hem over een probleem te vertellen waar je mee te maken hebt en hij richt schaamteloos de schijnwerpers op zichzelf.

Je kunt iets zeggen als, “Oh, ik worstel momenteel met angst, en…” waarmee hij je zal onderbreken met, “Oh ja, ja, ik begrijp het helemaal. Mijn angst is het ergste…”

Het is niet alleen onbeleefd, maar het is een duidelijk teken dat hij niet echt om jou of je gevoelens geeft, maar alleen om zichzelf.

2. Je hebt het gevoel dat je veel meer emotionele arbeid opneemt dan hij

Heb je het gevoel dat je altijd de verantwoordelijke in je relatie bent? Degene die constant de leiding heeft over het beheren van gevoelens en emoties? Zowel die van jou als die van je partner – en dat je het helemaal alleen doet?

Als dat zo is, dan ben je zeker zijn emotionele boksbal. Hij weet dat hij erop kan rekenen dat je al het werk doet. En het kan hem niet eens schelen wat dat met je doet.

3. Je bent zijn emotionele boksbal als hij zijn frustratie op jou afreageert

Heeft je vriend, wanneer hij toevallig boos op iemand of iets anders is, de neiging om zijn woede en frustratie op jou af te reageren?

Als je antwoord “Ja.” is, onthoud dan alsjeblieft – dat is niet aardig en ook niet normaal om te doen.

Natuurlijk heeft hij het volste recht om boos te worden over iets dat hem is overkomen, maar hij mag zijn frustratie nooit op jou afreageren.

Als hij echt van je houdt, dan moet hij vrede en troost in je zoeken. En je niet als zijn eigen emotionele boksbal gebruiken.

4. Na zijn uitbarstingen voel je je moe

Ik heb hier een persoonlijk verhaal te vertellen. Mijn ex deed me dit altijd aan. Hij heeft over het algemeen een zeer laag niveau van geduld en tolerantie, dus hij wordt vrij gemakkelijk boos.

Elke keer als iets op het werk of thuis hem boos maakte, dan zou hij via app-berichten al zijn frustraties op mij richten.

Dan zou hij bellen, en humeurig, chagrijnig en oprecht gemeen zijn.

En na een paar minuten dat ik hem probeerde op te vrolijken, zou zijn humeur verbeteren. En dan zou hij zich geweldig voelen, terwijl ik aan de andere kant emotioneel uitgeput was.

“Zie je… Ik moest gewoon met je praten om me goed te voelen.” Het arme ding dacht dat de dingen in een relatie zo zouden moeten zijn.

Maar dat hoort zeker niet. Zijn emotionele boksbal zijn was wat me uiteindelijk bij hem weg deed gaan.

5. Hij geeft jou vaak de schuld van zijn problemen

Als je partner de neiging heeft om je verantwoordelijk te houden voor dingen die volledig buiten je controle liggen, of als hij je de schuld geeft van zijn eigen fouten, dan kun je er zeker van zijn dat hij je ongetwijfeld als zijn emotionele boksbal gebruikt.

Mensen hebben de neiging om dit te doen omdat ze naar een snelle ontsnapping hunkeren aan het schuldgevoel dat ze eigenlijk voelen.

Iemand anders de schuld geven voor iets dat wij hebben veroorzaakt, is ongelooflijk eenvoudig. Maar ook heel onverantwoordelijk en egoïstisch.

6. Hij is emotioneel afstandelijk of niet beschikbaar als je ondersteuning nodig hebt

Heb je het gevoel dat je partner je als vanzelfsprekend beschouwt? Elke keer dat hij advies, ondersteuning of gewoon iemand nodig heeft om zich naar toe te ventileren, wendt hij zich tot jou. Maar als je dezelfde gunst nodig hebt, dan is hij nergens te bekennen.

Als hij het gevoel heeft dat hij recht heeft op jouw tijd en energie, maar er niet in slaagt om dat te beantwoorden wanneer jij hulp nodig hebt – dan gebruikt hij je zeker gewoon voor zijn eigen voordeel.

7. Je hebt het gevoel dat je zijn ouder bent in plaats van een partner

9 Tekenen Dat Je Zijn Emotionele Boksbal Bent

Als je het gevoel hebt dat je partner constant naar je toe komt om zijn woede te kalmeren, hem te koesteren en hem zich beter te laten voelen – dan zit je honderd procent in een ouder-kindrelatie met hem.

Dat is nooit goed! Je zou nooit iets anders voor je vriend moeten zijn dan zijn partner. Je zou niet verantwoordelijk moeten zijn om hem zich beter te laten voelen, hem te repareren of hem op te voeden over hoe hij op uitdagende en frustrerende situaties moet reageren.

Als je het gevoel hebt dat je al die dingen (en meer) doet, luister dan. Als je op een dag moeder wilt worden, dan is het zeker niet de manier om je partner te bemoederen.

8. Je bent zijn emotionele boksbal als hij je voortdurend bekritiseert en kleineert

Als je vriend in het midden van zijn woede de neiging heeft om je te beledigen, je uit te schelden, je te bekritiseren voor de manier waarop je eruitziet, of iets dat je doet, of je over het algemeen het gevoel te geven dat je niet goed genoeg bent, weet dan gewoon dat hij zijn eigen onzekerheden op je projecteert.

Het is veel gemakkelijker voor hem om je met elk negatief attribuut dat hij van binnen draagt te labelen, omdat hij op die manier een echt persoon heeft om zijn woede en zelfhaat op te richten.

Dat is echter niet prettig en mag nooit worden getolereerd. Je moet geen excuses blijven zoeken voor het giftige gedrag van je partner, omdat je jezelf alleen maar een slechte dienst bewijst.

9. Je bent het contact met jezelf kwijt – alles draait om hem

En tot slot, als je je afvraagt of je de emotionele boksbal van je partner bent, stel jezelf dan deze vraag: wanneer was de laatste keer dat ik iets voor mezelf heb gedaan?

Als alles in je leven om hem draait. En als je al je energie hebt besteed aan het in evenwicht brengen van zijn emotionele behoeften, dan is de kans groot dat je jezelf in de tussentijd hebt verwaarloosd.

Doe dat jezelf niet aan. Je moet je eigen prioriteit zijn. Je moet voor je vrede en emoties zorgen en iemand hebben die er ook echt in geïnteresseerd is.

En als je huidige partner dat niet kan, dan doet iemand anders dat wel.