Skip to Content

9 Zekere Signalen Dat Je Gevangen Zit In Een Toxische Relatie

9 Zekere Signalen Dat Je Gevangen Zit In Een Toxische Relatie

Vaak kunnen je hoofd en je hart je voor de gek houden in je relaties. Natuurlijk moet je er altijd een gezonde balans van emotie en rationaliteit op nahouden, als het aankomt op je liefdesleven, maar soms is een verstoorde balans onvermijdelijk.

En wanneer dit voorkomt kan het vaak voor jezelf en de relatie in het algemeen funest zijn, zeker als deze niet worden gecontroleerd.

Iemand kan zo emotioneel geïnvesteerd raken in een relatie dat gevoelens en vooroordelen iemands oordeel negatief kunnen beïnvloeden.

En wanneer iemands redenering wordt beperkt zal het misschien leiden tot manipulatie en emotionele mishandeling. Je raakt wellucht je eigen geluk uit het oog ten voordele van een relatie die gewoon toxisch en verwoestend is.

Je zal uiteindelijk misschien wel je eigen gezond verstand op het spel zetten voor een liefde die niet gezond of solide is.

Daarom is het belangrijk voor veel mensen die een relatie hebben om altijd een gevoel van zelfbewustzijn en zelfliefde uit te oefenen. Weet dat het oké is om soms egoïstisch te zijn in een relatie.

Je hoeft niet altijd offers te brengen en water bij de wijn te doen voor de relatie, zeker als die een beetje van een kant lijkt te komen.

Aan het einde van de dag zou de relatie je gelukkig moeten maken en je moeten stimuleren om een beter iemand te worden.

Als de relatie het tegenovergestelde teweegbrengt, dan moet je de mogelijkheid overwegen dat deze relatie misschien wel helemaal niet goed voor jou is.

En wanneer je dapper genoeg bent om te accepteren dat de relatie slecht voor je is, moet je ook dapper genoeg zijn om die te verlaten. 

Je moet de kracht zien te vinden om dingen te beëindigen en verder met je leven te gaan, zelfs als dat betekent dat je een tijdje single zal zijn.

Hoe weet je dus of je relatie toxisch is? Je moet gewoon de signalen kunnen ontcijferen. Je moet oplettend blijven en je kunt het je niet veroorloven om zelfingenomen te worden.

Ja, je zou met je hele hart moeten liefhebben, maar dat houdt niet in dat je lief moet hebben zonder je kop erbij te houden.

Houd je eigen hart en geluk in toom door bij relaties weg te blijven die deze toxische signalen vertonen:

1. Je partner vertoont passief-agressief gedrag.

Passief-agressief gedrag in een relatie is toxisch, omdat het laat zien dat er geen waarde wordt gehecht aan echte communicatie.

Toxische koppels zullen overgaan tot passief-agressief gedrag om op een ongezonde manier met hun problemen om te gaan. 

2. Je zullen ervoor zorgen dat je je minderwaardig en waardeloos voelt.

In een toxische relatie zul je niet positief gestimuleerd worden met het gevoel dat je de hele wereld aan kan.

Je zal niet het gevoel krijgen dat je geliefd bent en gewaardeerd wordt, wat nogal raar is als je zogenaamd verliefd op elkaar bent.

3. Je partner doet altijd jaloers zonder dat daar een geldige reden voor is.

Een jaloerse partner is niet per se slecht. Maar wanneer een partner jaloers is op een obsessieve manier, duidt dat misschien een gevoel van bezit aan, en dat hoort niet zo te zijn.

Je zou allebei bereid moeten zijn om elkaar te vertrouwen en te respecteren.

4. Je partner bekritiseert je alleen maar om je pijn te kunnen doen.

Kritiek zou in een relatie welkom moeten zijn als het goed bedoeld is. Je zou natuurlijk altijd ervoor openstaan als je partner je vertelt hoe je jezelf zou kunnen verbeteren.

Maar als je partner het alleen maar doet om je een rotgevoel te bezorgen, dan is het gewoon emotionele mishandeling.

5. Je voelt je voornamelijk geïsoleerd en alleen.

In een toxische relatie zul je door je partner het gevoel krijgen dat je alleen en geïsoleerd bent, in plaats van dat je constant gezelschap hebt.

Diegene zal je doen geloven dat je niemand hebt om je uit het zwarte gat te redden.   

6. Je partner zoekt expres ruzie om je stress te bezorgen.

Onenigheid en ruzie komen zo vaak voor in relaties. Maar als het zo vaak voorkomt dat het niet meer productief is, dan weet je dat het toxisch wordt.

Dit is vooral duidelijk als ruzies cyclisch worden. Het lijkt alsof er nooit een einde aan komt.

7. Je voelt je niet op je gemak om jezelf te zijn in de relatie.

Je moet altijd het gevoel krijgen dat je prima jezelf kunt zijn. Je zou nooit het gevoel moeten hebben dat je gedwongen wordt om verborgen te houden wie je werkelijk bent.

Het zou altijd moeten worden toegejuicht dat iemand zijn ware aard laat zien in een relatie.

8. Je hebt het idee dat je je eigen geluk op het spel moet zetten voor de relatie.

Je eigen geluk zou een direct verband moeten hebben met je relatie. Maar die twee hoeven niet per se hand in hand te gaan.

Je weet dat je een ware toxische relatie hebt als je telkens een vorm van gelukkig zijn boven het andere moet verkiezen. 

9. Je blikt met heimwee terug op het verleden, want je bent bang voor de toekomst. 

Je houdt in je relatie nog altijd vast aan de herinneringen van het verleden, omdat deze je geruststellen.

Het gaat nu niet meer zo goed en eigenlijk ben je bang voor de toekomst.

9 Zekere Signalen Dat Je Gevangen Zit In Een Toxische Relatie