Het concept van de 80/20-regel van relaties begrijpen kan voor sommige mensen een beetje verwarrend of zelfs onbekend zijn, dus laten we bij het begin beginnen en uitleggen wat het precies is.
Daarna vertellen we je hoe je het kan omdraaien en je liefdesleven geweldig kan maken.
Simpel gezegd, de 80/20-regel van relaties stelt dat je in een gezonde relatie maar 80 procent krijgt van de dingen die je wilt. Daar staat tegenover dat je 20 procent van de dingen die je niet leuk vindt moet accepteren.
Het is als een fatale fout in het menselijk DNA die ons doet denken dat het gras groener is aan de andere kant.
Daardoor verlangen we meer naar de 20 procent die we niet hebben en nemen we de rest voor vanzelfsprekend aan.
We vechten met onze partner, we hebben het gevoel dat we beter kunnen krijgen. Stellen gaan zelfs uit elkaar vanwege die 20 procent, zonder zelfs maar rekening te houden met de 80 procent die wel goed is.
Laten we de situatie voor je schetsen. Je hebt een relatie met iemand die loyaal is, zich voor je inspant en laat zien dat je ertoe doet.
Aan de andere kant doet hij echt domme kleine dingen waardoor je je verwaarloosd voelt. Hij besteedt bijvoorbeeld te veel tijd aan gamen, hij valt snel in slaap en hij houdt ook niet zo van gezelligheid als jij.
In plaats van dat jij je aandacht vestigt op de 80 procent van de dingen die wel leuk zijn, ben je te veel bezig met de 20 procent die niet naar je wens zijn.
Voor je het weet ben je geobsedeerd door het deel dat ontbreekt en neem je het hem zo kwalijk dat je problemen steeds groter worden.
Dan hoor je je vrienden praten over de 20 procent die je niet hebt en voel je je jaloers. Je ziet dat het bestaat en je vraagt je af waarom je partner niet meer zo kan zijn.
Maar als je even de tijd zou nemen om te ademen en dingen door te denken. Echt door te denken. Zou je zien dat zij juist weer de 20 procent missen van de dingen die jij wel hebt.
Iets soortgelijks zou gebeuren als je een nieuw iemand zou ontmoeten, iemand met dat kleine percentage waar je naar verlangt en dat zo ideaal en aantrekkelijk lijkt.
Maar je geest is zo vertroebeld door die 20 procent dat je niet ziet dat ze niet alle andere dingen hebben die je wilt. Ze hebben niet de 80 procent die je partner al heeft.
Weet je nog wat ik je vertelde over het gras dat er groener uitziet aan de andere kant? Het punt is dat dat niet per se hoeft te betekenen dat het dat ook is.
Dus hoe draai je de 80/20-regel van relaties om en verbeter je de situatie waar je nu in zit?
# Stop met te verwachten dat je partner perfect is
Waardeer wat je hebt in plaats van te huilen om de kleine dingen die je mist. Je partner is niet perfect en dat is ook niet de bedoeling.
Ze kunnen de dingen niet doen zoals je ze in je hoofd had voorgesteld, ze kunnen zich niet in elke situatie gedragen zoals je zou willen. Je partner zit niet in je hoofd en ziet de dingen nu eenmaal anders dan jij.
Geef toe dat je ook niet perfect bent, misschien heb je niet 20 procent van wat je partner wil, maar je hebt zeker 80 procent waar ze niet zonder zouden willen.
Je zou ook niet willen dat ze dat kleine percentage van de 80/20-regel tegen jou gebruiken, toch?
# Draai de 80/20-regel om en stop met vergelijken
Je kent misschien wel een goede relatie in je directe omgeving, maar je kan niet verwachten dat jouw vriend of vriendin alles hetzelfde doet.
Het is belangrijk dat je je realiseert dat de relatie van je vrienden niet hetzelfde is als die van jou. Jouw partner reageert anders op dingen en in situaties.
Realiseer je dat je van je vrienden altijd maar één kant van het verhaal krijgt. Je hoort altijd een versie waarbij alleen de positieve punten worden belicht, waardoor jij een verdraaid beeld van de situatie krijgt.
Onthoud dat niemand de hele 100 procent heeft. Niets is ooit zo perfect en iedereen heeft tenminste die 20 procent die ze altijd zullen missen.
Dus concentreer je meer op je eigen relatie en stop met het verspillen van je tijd aan vergelijkingen. Het is niet relevant en nutteloos en je doet alleen meer kwaad dan goed aan je relatie.
# Begin bij jezelf
Veel mensen zien het probleem altijd in hun partner, ze denken niet na over hun eigen tekortkomingen. Ze vergeten dat zij in sommige situaties niet perfect zijn.
Wees niet een van die mensen. Wees een realist en begrijp dat geen van ons heiligen zijn. We hebben allemaal onze eigen gebreken.
Dus voordat je je partner aanvalt en hem alle schuld geeft, moet je even de tijd nemen om na te denken. Evalueer je gedachten, wensen en acties opnieuw.
Als je impulsief bent moet je misschien tot tien tellen voordat je reageert. Denk eens na over de dingen die je misschien verkeerd doet en draai de 80/20-regel om.
# Draai de 80/20-regel om en bepaal wat je wilt
Een van de oorzaken van onze ontevredenheid met de 80/20-regel kan liggen in ons vermogen om eerlijk tegen onszelf te zijn over wat we willen.
Het wordt tijd dat je eerlijk tegen jezelf bent. Pak letterlijk pen en papier en schrijf alles op wat je van je partner en je relatie wilt.
Schrijf alle dingen op waarvan je denkt ze stof zullen doen opwaaien. Denk na over de dingen waarvan je denkt dat het jouw schuld is. Schrijf ook op welke dingen je beter zou kunnen doen.
Kijk nu eens heel goed naar je lijstje. Krijg je de meeste dingen die je wilt van je partner en maken ze het deel dat je mist goed? Als je hem naar je lijst zou laten kijken, zou je dan willen dat hij het negatieve negeert? Wil je dat hij zich concentreert op het positieve?
Als het antwoord ja is, mis je niet echt veel in die 20%, toch?
Related: 10 Kleine Daden In Een Relatie Die Eigenlijk Een Groot Ding Zijn
# Vind jezelf
Dit is de reden waarom de meesten van ons niet weten wat we willen, we vergeten het gewoon aan onszelf te vragen. We vergeten onze wensen, voorkeuren en doelen.
Om een gezonde en functionerende relatie te hebben, moet je van jezelf houden. Je moet van je leven houden en er ook echt naar leven.
Er is niemand die je leven compleet kan maken, behalve jij. De andere persoon vult je leven gewoon aan en voegt er iets aan toe. Zorg er dus voor dat je daar duidelijk over bent.
# Draai de 80/20-regel om en bepaal waarom je überhaupt je relatie bent begonnen
Om de 80/20-regel beter te begrijpen is het belangrijk om te zeggen dat mensen de gewoonte hebben om een relatie aan te gaan in de hoop (soms zelfs onbewust) dat ze er iets uit zullen halen.
Ze zijn voornamelijk op zoek naar iemand die hen gelukkig zal maken. Trap niet in die val, er is niemand die je gelukkig kan maken, althans niet op de lange termijn, als je jezelf niet eerst gelukkig maakt.
Houd er rekening mee dat relaties over geven en nemen gaan en dat beide segmenten moeten worden opgenomen. Liefde stroomt wanneer beide mensen evenveel in elkaar investeren.
# Draai de 80/20-regel om en luister meer en neem minder aan
De manier waarop je iemands woorden of daden interpreteert, heeft misschien niets te maken met wat ze zeiden. Het heeft wel alles te maken met negatieve ervaringen die je in het verleden hebt gehad.
Laat de emotionele bagage die je met je meedraagt een potentieel goede relatie niet verpesten. Je huidige partner maakt zich niet schuldig aan de dingen die je ex of exen hebben gedaan.
Dus voordat je helemaal opgewonden raakt over die 20 procent van de problemen die je met hem hebt, moet je ervoor zorgen dat ze echt iets met hem te maken hebben. Neem je oude problemen met de 80/20-regel niet mee in je nieuwe relatie.
# Tel je zegeningen
Tel alles wat je hebt in het deel van 80 procent. Probeer het grotere plaatje te zien en wees eerlijk over wat je echt nodig hebt.
Je hebt waarschijnlijk veel meer dan je denkt, maar je bent zo geconcentreerd op die 20 procent dat je niet hebt dat je niet ziet hoeveel geluk je hebt.
Ik hoop dat je nu duidelijkheid hebt over de betekenis van de 80/20-regel van relaties. Ik wed dat het nu allemaal logisch en vrij voor de hand liggend klinkt.
Het belangrijkste om te onthouden als je je liefdesleven geweldig wilt maken, is niet om de kleine dingen te zweten. Maak geen problemen waar die er niet zijn.
Probeer ook niks te verbergen, als die 20 procent dingen bevat die alle goede dingen onderwaarderen, probeer ze dan op te lossen. Praat met je partner en vraag hem om ergens aan te werken.
Het ergste dat je kunt doen, is niet communiceren hoe je je voelt, wrok koesteren of ontevredenheid opbouwen.
Zwijgen heeft nooit iets opgelost.
Nadat je dit hebt gelezen, hoop ik dat je de volgende keer dat je over je partner wilt klagen, even de tijd neemt om te ademen en na te denken, en het meest voor de hand liggende dat je je herinnert, is die waardevolle 80 procent die je elke dag krijgt.
De andere 20 procent is iets dat je uit je geheugen moet wissen, want al met al is het echt niet zo belangrijk.
Erken het feit dat u ook 80 procent geeft wat uw partner wil en 20 procent die zij niet willen, maar accepteren.
Is het leven niet beter als je je concentreert op al het goede in plaats van je tijd te besteden aan het stilstaan bij de dingen die niet zo belangrijk zijn?
Wees dus niet kleingeestig door meer waarde te geven aan zoiets kleins en onbeduidends als de 20 procent.
Geniet van de goede dagen en storm door de slechte dagen zonder er teveel over na te denken. Zoals ik al zei, creëer geen problemen waar die er niet zijn.
De tijd vliegt zo snel en het is belangrijk dat we zoveel mogelijk geweldige, adembenemende, zoete momenten grijpen als we kunnen.