Skip to Content

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

In een huwelijk spreek je af om voor eeuwig bij elkaar te blijven en daardoor is het helemaal niet gek dat je af en toe met huwelijksproblemen te maken krijgt.

Vroeg of laat zal ieder stel er een keer mee te maken krijgen. Ook als je veel van elkaar houdt, zullen er altijd hobbels op jullie pad komen.

De vraag is hoe jullie daar samen mee omgaan. Het ene stel is na hun huwelijksproblemen sterker dan ooit, terwijl het voor het andere stel juist het einde van de relatie betekent.

Het is daarom nooit een slecht idee om je eens in te lezen in de verschillende problemen die in een huwelijk kunnen voorkomen.

Op die manier ben je goed voorbereid op wat je te wachten staat en weet je zeker dat jullie er sterker uit zullen komen.

Je moet je namelijk goed beseffen dat ieder huwelijk zo zijn eigen problemen kent. Als je je huidige huwelijk opgeeft omdat jullie een probleem hebben, geeft dat geen garanties voor de toekomst.

In een nieuw huwelijk zal je ook weer met huwelijksproblemen te maken krijgen. Misschien niet dezelfde als voorheen, maar problemen zijn onvermijdelijk.

Probeer daarom altijd om je huwelijksproblemen op te lossen. Accepteer dat het iets is dat er nu eenmaal bij hoort als je getrouwd bent.

Om je alvast een beetje op weg te helpen, hebben we in dit artikel een overzicht van de meest voorkomende huwelijksproblemen én oplossingen verzameld.

Zo weet je dat je zeker niet de enige bent die af en toe een moeilijke periode doormaakt. Dat kan je helpen met het accepteren van je huwelijksproblemen en ervoor zorgen dat je de motivatie vindt om ze op te lossen.

Vergeet niet, deze problemen zijn niet verbonden aan een huwelijk, ze kunnen in iedere relatie voorkomen!

De meest voorkomende huwelijksproblemen

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

Het hangt natuurlijk af van jou en je partner op wat voor problemen jullie zullen stuiten. Ieder stel heeft zijn eigen dynamiek, met de daarbij behorende problemen.

Als jullie bijvoorbeeld allebei erg gericht zijn op jullie carrière, kan het voorkomen dat jullie problemen krijgen omdat jullie niet genoeg tijd voor elkaar vrijmaken.

Stel dat jullie juist wel veel tijd voor elkaar hebben, dan kan het een probleem worden dat jullie elkaar beu raken.

Er kan ook een probleem ontstaan dat je van tevoren helemaal niet zag aankomen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er een derde persoon tussen jullie in zal komen.

Ook een heel stabiel huwelijk kan in een mum van tijd met huwelijksproblemen te maken krijgen. Een kleine verandering kan in sommige gevallen hele grote gevolgen hebben.

Wees dus altijd goed voorbereid en lees eens over de huwelijksproblemen die het meest voorkomen.

1. Jullie zijn niet meer hetzelfde

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

Voor stellen die al een lange tijd samenzijn, is dit een van de meest voorkomende huwelijksproblemen.

Dat is niet zo heel gek. Het is natuurlijk nogal wat om jarenlang met dezelfde persoon te zijn en elke dag naast iemand in slaap te vallen en de volgende dag ook weer wakker te worden.

In de loop van een relatie veranderen jullie ook allebei. De actieve en energieke man op wie jij lang geleden verliefd bent geworden, is nu een heel ander persoon.

Daar waar jullie voorheen altijd bezig waren om nieuwe dingen te ontdekken, spenderen jullie nu het grootste deel van jullie tijd met samen op de bank televisiekijken.

Wat jou betreft is de rek er een beetje uit. Je wordt niet langer door hem uitgedaagd en in het ergste geval begin je je zelfs aan hem te ergeren.

Als hij onderuitgezakt op de bank ligt, voel je niks anders dan afkeer. Deze man herken je niet en het liefst zou je hem ook niet meer willen kennen.

De passie die jullie ooit hadden is volledig verdwenen en jij geeft hem daarvan de schuld. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk.

Denk eens goed na. Ben jij nog wel wie je in het begin was? Was jij ook niet veel enthousiaster, energieker en gezelliger toen jullie elkaar net leerde kennen?

Je moet accepteren dat de sleur van het dagelijkse leven vat op jullie allebei heeft gekregen. Je bent veel van je tijd kwijt aan je werk, het huishouden en misschien wel kinderen.

Daardoor heb je gewoon niet meer evenveel energie over om je op je relatie te storten en dat geldt ook voor hem.

Probeer te accepteren dat dit een natuurlijk proces is, waar jullie ook doorheen zouden gaan als jullie niet met elkaar getrouwd waren.

2. Jullie zijn op elkaar uitgekeken

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

Dit is zonder twijfel een van de meest voorkomende huwelijksproblemen. Jullie kennen elkaar al zo lang dat het gewoon een beetje saai begint te worden.

Vanaf het moment dat hij opstaat, tot het moment dat hij gaat slapen, weet je precies wat hij zal doen.

Hij draagt al jarenlang dezelfde pyjama en sinds jullie samenzijn gaat hij elke woensdag met zijn vrienden op stap.

Zijn ontbijt is al drie jaar lang havermout en je weet dat hij altijd iets vergeet als hij de deur achter zich dichttrekt.

Het lijkt wel alsof je in een slechte film bent beland. Alles is zo voorspelbaar dat het bijna lachwekkend is.

Ook al jullie gesprekken gaan altijd over hetzelfde en je hunkert naar iets nieuws. Je bent er zo klaar mee om steeds maar weer over dezelfde onderwerpen te praten.

Je zou willen dat hij op een dag thuis zal komen met nieuwe energie. Dat hij zijn saaie baan aan de kant heeft geschoven om aan een nieuw avontuur te beginnen.

Puur en alleen zodat alles gewoon even anders wordt en je weer nieuwe impulsen krijgt. Natuurlijk is dat geen realistisch idee, je weet zelf ook wel dat die kans bijna niet aanwezig is.

Zet dus maar uit je hoofd dat er iets wezenlijks gaat veranderen. Wat je beter kan doen is je concentreren op het verbeteren van je situatie.

Vergeet ook bij deze huwelijksproblemen niet dat het geen eenzijdig probleem is. Jij bent op hem uitgekeken, maar de kans is heel groot dat hij jou ook beu is.

Jij bent in al die jaren ook verstrikt geraakt in een routine die niet altijd even aantrekkelijk is. Net als ieder ander mens heb je ook zo je eigen gewoontes opgebouwd.

Hij ergert zich er misschien ook aan dat jij al zo lang hetzelfde bent.

3. Jullie zijn niet meer intiem met elkaar

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

Het maakt niet uit hoe lang je al bij elkaar bent, intimiteit is altijd belangrijk. Door elkaar aan te raken, te knuffelen en te kussen laten jullie zien hoe veel jullie om elkaar geven.

Op dit moment zijn jullie geen liefdespartners, maar meer huisgenoten die in hetzelfde bed slapen.

Zeker als je al wat langer bij elkaar bent, moet je je beseffen dat het tijd zal kosten om die vonk in leven te houden.

In het begin kunnen jullie niet van elkaar afblijven, maar langzamerhand verschuift jullie focus naar het dagelijkse leven.

Dat is niet zo heel gek, want het normale leven gaat natuurlijk ook gewoon door. Sterker nog, naarmate je langer samen bent, wordt het normale leven ook ingewikkelder.

De intimiteit is dan het eerste wat vervaagt. Niet omdat jullie niet meer van elkaar houden, maar omdat jullie meer met andere dingen bezig zijn.

Dat kost tijd en energie, waardoor jullie minder tijd aan elkaar besteden. Jullie zijn niet langer liefdespartners meer, maar een soort managementteam voor jullie huishouden.

Daarbij vergeten jullie steeds vaker om ook wat aandacht aan elkaar te besteden.

Het is dus belangrijk dat je echt tijd voor elkaar vrijmaakt. In plaats van ’s avonds meteen in slaap te vallen, kunnen jullie er bewust voor kiezen om even 5 minuten met elkaar te knuffelen.

Dat is niet alleen goed voor jullie relatie, maar ook een fijne manier om een dag te eindigen. Na een tijdje zullen jullie merken dat jullie het niet meer hoeven af te dwingen, maar dat het vanzelf gaat.

Dit is een van de huwelijksproblemen die in je relatie sluipt. Je hoeft je er niet voor te schamen en je hoeft er ook niet bang voor te zijn, het kan in de beste huwelijken voorkomen.

4. Jullie verwijten elkaar dingen

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

Een van de moeilijkste huwelijksproblemen is wanneer je elkaar dingen verwijt. Wanneer je met iemand trouwt, pas je altijd je gedrag aan.

Het gaat niet meer alleen om jou, maar om jullie samen. Je moet dus bij iedere beslissing die je maakt, ook rekening houden met de ander.

Daardoor zal je af en toe dingen anders doen dan wanneer je er alleen voor staat. Dat kan voor frictie zorgen.

Allebei hebben jullie het gevoel dat jullie minder levensdoelen bereiken, minder reizen, minder risico nemen en minder snel aan nieuwe avonturen beginnen.

Het is heel gewoon om te twijfelen aan je leven en de beslissingen die je hebt gemaakt en daardoor is dit een van de huwelijksproblemen die er heel gemakkelijk insluipt.

Het is niet eerlijk om je partner de schuld te geven van kansen die jij gemist hebt. In iedere relatie moet je compromissen sluiten en dingen opofferen, maar het is niet eerlijk om daar achteraf op terug te komen.

Als er iets aan de hand is, moeten jullie daar samen over praten. Jullie moeten samen praten over wat jullie willen en welke gevolgen jullie beslissing zal hebben voor de toekomst.

In dat gesprek moet je dan altijd eerlijk zijn en niet zeggen wat je denkt dat hij wil horen. Zo ontstaan er namelijk problemen die achteraf kunnen uitmonden in huwelijksproblemen.

Daarbij is het ook belangrijk dat je praat over de dingen die je hem verwijt. Het kan namelijk zo zijn dat je hem gedachten en gevoelens toeschrijft die helemaal niet waar zijn.

Misschien is hij er juist super oké mee als jij meer gaat werken of wat van je tijd aan een nieuwe hobby besteedt. Als je er niet over praat, zal je daar nooit achter komen.

5. Jullie hebben geen plezier meer samen

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

De sleur van het dagelijkse leven zit er bij jullie zo ingebakken, dat jullie vergeten om ook nog plezier te hebben samen.

Wanneer zijn jullie voor het laatst een avond uit geweest om samen te dansen en te drinken? Wanneer lagen jullie voor het laatst helemaal dubbel samen?

Jullie zijn zo volwassen bezig dat jullie helemaal vergeten om ook nog plezier te maken. Geen lol meer maken kan leiden tot veel meer huwelijksproblemen.

Gelukkig kost het helemaal geen moeite om de lol erin te houden samen. Zelfs tijdens de dagelijkse bezigheden, zoals koken of afwassen, kunnen jullie er het beste van maken.

Je hoeft er echt niet iedere keer een hele avond voor uit te trekken om iets leuks te gaan doen. Het is juist de kunst om de kleine dingen in het leven leuk en grappig te houden.

Denk er dus de volgende keer aan om je partner te verrassen met een grappige actie. Kietel hem als jullie ’s ochtends wakker worden of laat hem schrikken op een moment dat hij het echt niet verwacht.

Hij zal daarop reageren door jou ook te verrassen met iets grappigs en al snel zullen jullie merken dat de lol in jullie relatie weer terug is.


Dit zal een positief effect hebben op alles. Jullie worden liever voor elkaar en daardoor ook intiemer. Jullie krijgen meer interesse in elkaar en daardoor zal jullie band alleen maar sterker worden.

Er zijn maar weinig huwelijksproblemen die niet opgelost kunnen worden door samen lol te hebben. Humor is namelijk een van de belangrijkste aspecten in een relatie. 

Je zal er weer aan worden herinnerd waarom je in de eerste plaats voor je partner hebt gekozen en dat zorgt voor een nieuwe impuls.

6. Jullie besteden te veel tijd aan sociale media

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

Je kent het wel, die stellen die samen op een terras of in een restaurant zitten en alleen maar op hun telefoon kijken.

Als je ze ziet kan je niks anders doen dan denken: ‘Lekker gezellig, die zullen wel huwelijksproblemen hebben’.

Daar heb je gelijk in, want het is natuurlijk niet gezond om zo weinig oog voor de ander te hebben. Zeker als je samen bewust ergens heen bent gegaan om iets te eten of te drinken.

Niks is zo irritant als wanneer je met iemand uit bent en diegene de hele tijd naar een scherm staart.

Jij probeert een gesprek aan te knopen, maar het is overduidelijk dat de ander niet luistert en met iets anders bezig is.

Dat kan heel kwetsend zijn. Zeker als de ander bezig is met iets dat niet belangrijk is. Natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat iemand snel een werkmail moet lezen of even een appje van een collega moet beantwoorden.

Als iemand daarentegen zijn sociale media zit te checken en langs de foto’s van anderen scrollt, is dat een ander verhaal.

Hiermee laat iemand namelijk zien dat jij niet interessant genoeg bent. Het is daarom belangrijk dat je je partner hierop aanspreekt.

Sociale media is erg verslavend en de kans is groot dat hij niet eens doorheeft dat hij er zo veel tijd aan besteedt.

Vanuit een reflex pakt hij zijn telefoon uit zijn broekzak en voor hij het weet zit hij al 20 minuten lang te scrollen.

Wijs hem er daarom op en probeer samen tot een oplossing te komen. De kans is namelijk groot dat hij het ook zonde van zijn tijd vindt.

Er zijn tal van oplossingen. Sommige telefoons kunnen een tijdslimiet voor bepaalde apps instellen, je kan de apps naar de laatste pagina verplaatsen of zelfs helemaal verwijderen.

Tips voor het snel oplossen van huwelijksproblemen

Hopelijk heb je nu ingezien dat het helemaal geen schande is als je huwelijksproblemen hebt. Ze komen voor in alle soorten en maten en bij allerlei stellen.

Ieder huwelijk zal vroeg of laat te maken krijgen met huwelijksproblemen, dat is onvermijdelijk. Het is daarom goed om te weten hoe je ze kan oplossen.

Daarvoor hebben we hier alvast een paar tips voor je op een rijtje gezet.

1. Los je huwelijksproblemen op door met elkaar te blijven praten

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

Het klinkt zo makkelijk, maar toch vergeten de meeste stellen dit advies. Blijven praten is essentieel in een goede relatie.

Praat over de dingen die goed zijn en de dingen die je leuk aan elkaar vindt, maar ook over de problemen die jullie hebben.

Dat laatste is moeilijk. Het is natuurlijk nooit leuk om over jullie problemen te praten. Je bent bang voor de reactie van de ander en het kan gebeuren dat jullie tot een conclusie komen die niet zo fijn is.

Vergeet daarbij niet dat het alleen maar erger wordt als jullie er niet over praten. Op een dag zal de bom toch barsten en dan is het probleem alleen maar groter.

Zet jezelf dus over je angst heen en ga de confrontatie met je partner aan. Geloof me, als je problemen niet oplost op het moment dat ze zich voordoen, zal je alleen maar meer huwelijksproblemen krijgen.

2. Wees eerlijk tegen elkaar

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

Als jullie met elkaar praten, moeten jullie wel eerlijk zijn. Je lost je huwelijksproblemen niet op door te zeggen wat je denkt dat de ander wil horen.

Wees niet bang om je gevoelens te uiten, ook als dat de ander zal kwetsen. Probeer het altijd op een positieve manier te brengen.

Wanneer je bijvoorbeeld vindt dat je partner te veel tijd op sociale media doorbrengt, moet je niet zeggen: ‘Je zit alleen maar op je telefoon’.

Je kan ervoor kiezen om te zeggen: ‘Ik zou het fijn vinden als je wat minder tijd met je telefoon zou doorbrengen’ of ‘Ik vind het niet fijn als je op je telefoon zit als ik met je probeer te praten’.

Geloof me, wat je huwelijksproblemen ook zijn, er is altijd een manier om er op een constructieve manier over te praten. Wees creatief, wees lief.

3. Los je huwelijksproblemen op door geen aannames te maken

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

We hebben dit al eerder in dit artikel besproken. Soms ontstaan huwelijksproblemen omdat jij denkt dat de ander iets denkt.

Je denkt bijvoorbeeld dat de ander het niet zal toestaan dat jij aan een nieuwe hobby begint of in je eentje een reis zal maken.

Hierdoor zal je niet alleen wrok tegen elkaar koesteren, maar ook langzaam steeds verder in de huwelijksproblemen verzakken.

Dit is niet alleen heel ongezond, maar ook heel oneerlijk. Jij zou ook niet willen dat je partner jou allemaal gedachten en meningen toeschrijft zonder dat daar bewijs voor is?

Ga dus nooit zomaar ergens vanuit zonder dat je er zeker van bent. Hoe goed je elkaar ook kent, je kan nooit met zekerheid zeggen wat de ander denkt of voelt.

4. Identificeer het probleem

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

Je kan een probleem pas oplossen als je weet wat het probleem is. Zo simpel is het en dat geldt ook voor huwelijksproblemen.

Bij huwelijksproblemen heb je vaak last van meerdere dingen en dat kan in je hoofd door elkaar gaan lopen.

Probeer dus eerst te identificeren welke huwelijksproblemen je hebt en pak vervolgens ieder probleem individueel aan.

Begin met het oplossen van het grootste probleem en werk langzaam door naar het kleinste probleem.

Je zal merken dat dat veel makkelijk gaat dan wanneer je alle problemen tegelijkertijd probeert op te lossen.

5. Los je huwelijksproblemen op door tijd voor elkaar te maken

De 6 Meest Voorkomende Huwelijksproblemen En Hun Oplossingen

Huwelijksproblemen kan je alleen oplossen als je tijd voor elkaar maakt. Sterker nog, als jullie geen tijd voor elkaar maken, zullen jullie problemen alleen maar erger worden.

In elkaars afwezigheid zullen jullie ergernissen alleen maar verder opblazen. De ander krijgt geen tijd om zichzelf te verdedigen en dat werkt niet.

Maak dus altijd tijd voor elkaar. Ongeacht hoe druk jullie het hebben met werk, hobby’s en andere verplichtingen.

Een huwelijk is hard werken en het zal stuklopen als je er met de pet naar gooit. Zet je andere bezigheden dus even opzij en maak tijd voor de ander.

Wees echt samen en zorg ervoor dat je niet kan worden afgeleid. Doe allebei jullie telefoon uit en redt je huwelijk.

PinFlight Image