Iedereen heeft wel eens ruzie en de ene keer is het heftiger dan de andere. Soms zijn ruzies zo erg, dat je soms zelfs een tijdje geen contact na ruzie hebt.
In het begin is dat goed, zo krijgen jullie allebei de ruimte om even op adem te komen. Het feit dat het goed is, betekent natuurlijk niet dat het ook leuk is.
Het kan heel confronterend zijn om even geen contact te hebben met iemand die je normaal gezien wel heel veel ziet.
Je hebt dus een aantal tips nodig om er op een goede en volwassen manier mee om te gaan. Als je te veel en te snel wil, bestaat er namelijk een kans dat je de relatie op wat voor manier dan ook beschadigt.
Met deze onderstaande tips, ben jij er zeker van dat je er alles aan hebt gedaan om jullie relatie te redden als er geen contact na ruzie is.
1. Geef elkaar de ruimte bij geen contact na ruzie
Soms is het echt even goed om geen contact na ruzie te hebben. Het feit dat je ruzie met iemand hebt, betekent namelijk vaak dat het voor jullie allebei even te veel werd. Nu moeten jullie even los van elkaar je eigen ding doen.
Je kan ook ruzie met iemand krijgen zonder dat daar een duidelijke aanwijzing voor is. Het kan in dat geval best zijn dat jullie gewoon te veel tijd met elkaar hebben doorgebracht.
Dit zie je vaak bij vriendinnen, maar ook bij stelletjes. De ruzie is gewoon even een moment dat voor jullie allebei aangeeft dat het genoeg is en dat jullie tijd los van elkaar nodig hebben.
Wat jullie op dit moment allebei nodig hebben, is ruimte. Ruimte om weer gewoon even je eigen ding te doen, jezelf te zijn en weer te ontdekken wie je bent zonder de ander.
Ook als jullie na de ruzie wel weer contact zoeken, is het goed om hier rekening mee te houden. Pas op dat jullie niet weer meteen samen die achtbaan in gaan. Probeer er deze keer rekening mee te houden dat jullie allebei af en toe wat ruimte nodig hebben.
In het begin kunnen jullie dat zelf controleren door een limiet te stellen aan het aantal keer dat jullie elkaar in een week of een maand zien. Dat is een gemakkelijke manier om te voorkomen dat jullie weer ruzie maken en het contact verbreken.
Als jullie niet van nature in staat zijn om zelf de ruimte te bewaren, dan moeten jullie dat maar op deze manier regelen. Helemaal niks mis mee, zo lang het maar werkt.
Geef allebei jullie grenzen aan en durf het tegen de ander te zeggen als je de ruimte nodig hebt.
2. Bedenk wat je verbeterpunten zijn
Een moment van geen contact na ruzie kan heel goed voor je uitpakken. Het geeft je namelijk de ruimte om eens even goed na te denken. Ruzie is confronterend en niet iedereen haalt er het beste uit.
Evalueer wat er is dat jij verkeerd hebt gedaan. Natuurlijk is dat wat jij in de ogen van een ander fout doet niet altijd echt fout, maar het is het zeker waard om over na te denken.
Dit kan je helpen in de andere relaties die je hebt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij iemand bent die heel snel boos wordt. Jouw vrienden durven daardoor niet meer zo goed iets tegen je te zeggen als ze het niet met je eens zijn.
Ze zijn bang dat je boos wordt en dat daar ruzie van komt. Het kan ook zijn dat je te snel oordeelt, waardoor je vrienden niet met hun verhalen bij je terecht kunnen.
Iedere keer als ze iets vertellen, hebben ze het gevoel dat jij op ze neerkijkt. Dit zijn zomaar twee voorbeelden van dingen die je niet zo snel van jezelf door hebt.
Je komt er pas achter als je er door een ander op gewezen wordt. Voor de ander is het meestal niet zo prettig om zoiets te vertellen en daarom komt er ook vaak ruzie van.
Bedenk je maar dat niemand perfect is. Dus als jij door een vriend of vriendin in een ruzie ergens van wordt beschuldigd, kan je op zijn minst nagaan of daar een kern van waarheid in zit.
Door dit te doen, heb je weer een kans om te groeien als persoon. Ook als de persoon waar je nu ruzie mee hebt toch geen contact meer wil, weet je in ieder geval zeker dat je bij anderen niet langer dezelfde fout zal maken.
3. Forceer geen contact na ruzie
Niks is zo irritant als wanneer je wordt gestalkt door iemand waar je even helemaal klaar mee bent. Je hebt echt geen zin om iedere dag een berichtje te krijgen of iemand in het echt te zien.
Ruzie moet bekoelen en daarvoor heb je soms gewoon even rust nodig. Even los van elkaar bedenken wat er net is gebeurd en hoe jullie verder willen.
Als de ander geen contact na ruzie wil, moet je dat gewoon even accepteren. Wacht gewoon tot de ander aangeeft dat hij of zij er weer voor open staat.
Hoe veel tijd iemand nodig heeft, verschilt per persoon en per situatie. Sommige mensen hebben bij een paar dagen geen contact na ruzie al weer behoefte aan contact.
Anderen hebben veel meer tijd nodig. Het kan weken of zelfs maanden duren voordat ze aan een gesprek toe zijn. Een klein deel van de mensen is zelfs bereid om zijn of haar hele leven boos te blijven.
Meestal voel je wel aan wat de ander van je verwacht. Als iemand één keer niet op je contactpoging reageert, moet je die persoon ook gewoon even laten. Op dat moment heeft het geen zin om maar contact te blijven zoeken.
Wat je dan wel moet doen? Helemaal niks. Gewoon afwachten. Je zal zien dat die persoon vanzelf een keer contact met jou opneemt. Je krijgt een berichtje of je wordt op een andere manier niet meer genegeerd.
Probeer je tijdens het wachten ook vooral op iets anders te richten. Het schiet voor jou ook niet op als je je de hele tijd alleen maar bezig bent met het feit dat je geen contact na ruzie hebt.
Investeer je tijd dus wijselijk en dan zal je vanzelf zien dat het contact vanzelf wel weer komt.
4. Denk goed na over wat je zegt
Zeker als er een tijdje geen contact na ruzie is geweest, is het goed om eerst goed na te denken over wat je gaat zeggen.
Het feit dat de ander even geen contact na ruzie wil, betekent dat die persoon je echt even niet kan luchten of zien. Als je dan toch weer terug in het leven van die persoon wil komen, moet je je woorden heel zorgvuldig kiezen.
De fout die veel mensen maken is om bij geen contact na ruzie alleen een berichtje te sturen met ‘hey’. De ander zit daar natuurlijk totaal niet op te wachten en het is niet meer dan logisch als je daar geen reactie op krijgt.
Denk dus altijd goed na over wat je precies wil zeggen. Daarbij kan je soms maar beter even wachten totdat je de juiste woorden gevonden hebt.
Als je je dus vandaag bedenkt dat je toch weer contact wil zoeken, kan het nog wel een week duren voordat je de juiste woorden hebt gevonden.
Denk ook na over hoe je die woorden gaat overbrengen. Dat kan digitaal, dus via de telefoon, Instagram, Facebook of bij veel tekst zelfs een e-mail.
Het voordeel van deze manier is dat je alles in één keer kan zeggen zonder dat je onderbroken wordt. Daar staat tegenover dat het voordeel van echt contact is dat je veel meer emotie kan laten zien.
We weten allemaal dat digitale berichten soms heel anders overkomen dan dat ze bedoeld zijn. Dat is precies de reden dat je goed moet nadenken over wat je gaat zeggen.
Probeer je tekst eerst eens bij een ander uit als dat kan. Zo weet je zeker dat je geen dingen zal zeggen die verkeerd worden opgevat.
Je kan er beter te veel over nadenken dan te weinig.
5. Probeer bij geen contact na ruzie weer contact te zorgen via anderen
Ik heb zelf wel eens meegemaakt dat ik ruzie had met iemand en daarna het contact ben verloren. We konden het allebei niet zo goed hebben om weer met elkaar om te gaan.
We zochten allebei geen toenadering tot elkaar, maar we hadden wel dezelfde vriendengroep. Zo kwam het dus ook dat zij en ik op een avond allebei op hetzelfde feestje waren.
Vanaf dat moment kwam het steeds vaker voor dat we allebei op dezelfde plek waren. Na het feestje was er nog een feestje, gewoon een moment bij een gemeenschappelijke vriendin thuis en meerdere verjaardagen.
Langzaam maar zeker gingen we weer een beetje aan elkaar wennen. We begrepen weer hoe leuk we het altijd met elkaar hadden. Eigenlijk hadden we ook geen idee meer waar we nu precies ruzie over hadden.
Het duurde even, maar na een aantal maanden spraken we ook weer af zonder dat we daarvoor andere mensen nodig hadden.
Over die ruzie hebben we het nooit meer gehad. Of dat goed is, dat weet ik niet, maar ik wil in ieder geval nooit meer geen contact na ruzie met haar!
Ik kan dus zeker aanraden om deze tactiek ook eens te proberen. Ga terug naar het punt voordat jullie ruzie hadden met behulp van anderen.
Zo krijgen jullie allebei de tijd om er weer achter te komen waarom jullie al die tijd daarvoor wel contact met elkaar hadden.
Als het nodig is, moeten jullie het ook gaan hebben over waarom de reden dat jullie geen contact na ruzie hadden. Dit is de beste manier om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.
Het kan erg confronterend zijn om dit gesprek te voeren, maar geloof me, het is echt beter als je je er wel toe zet.
6. Houd het netjes en privé
Zeker als je het er niet mee eens bent dat er geen contact na ruzie is, is het verleidelijk om de ander zwart te maken. Niet altijd in de ergste gradatie, maar wel tot op zo’n niveau dat anderen jouw kant kiezen.
Dat is niet netjes en het helpt ook niet. Als je ooit nog het contact wil herstellen, is het met acties als deze echt bijna onmogelijk.
Daarnaast laat je ook aan andere mensen zien dat je geen goed persoon heeft. Wat zegt het immers over jou dat je eerst zo goed met iemand was en nu opeens allemaal nare verhalen aan het verspreiden bent?
Wees dus eerlijk. Als mensen vragen wat er aan de hand is tussen jullie, houd je gewoon je mond. Zeg dat het iets tussen jullie is. Dat je het zelf eigenlijk ook niet zo goed weet.
Zeg nu zelf, jij zou toch ook niet willen dat de ander achter je rug om allemaal verhalen over je vertelt die helemaal niet waar zijn?
Behandel de ander dus met respect, ongeacht waar jullie ruzie over hebben. Ook als het een verhaal is dat je niet verzonnen hebt, heeft niemand anders daar iets mee te maken.
Als je dan toch je verhaal wil delen met iemand, houd het dan zo neutraal mogelijk. Doe geen aannames over wat de ander denkt, heeft gedaan of gezegd. Houd het puur bij de feiten.
Op die manier weet je zeker dat jou achteraf niks verweten kan worden. De ander heeft namelijk totaal geen reden om nog bozer op je te worden als je niks verkeerd gedaan hebt.
Daarbij weet je natuurlijk ook dat er ook over jou gepraat zal worden. Sappige roddels worden snel verspreid, ook als je ze zelf begonnen bent.
7. Geen contact na ruzie? Wees niet te heftig
Als het verbreken van het contact na een ruzie van jouw kant komt, zijn er natuurlijk een aantal manieren waarop je dat kunt aanpakken.
Het is mogelijk om tegen iemand te zeggen dat je voorlopig even geen contact wil, je kunt iemand gewoon volledig negeren of zelfs blokkeren.
Houd er rekening mee dat iedere keuze die je daarin maakt ook weer gevolgen heeft. Iemand blokkeren is heel heftig en confronterend.
Op het moment dat jij ooit weer wel contact met die persoon wil, kan je het jezelf hiermee flink moeilijk gemaakt hebben. Bedenk je zelf eens hoe je het zou vinden als iemand je blokkeert.
Denk voordat je het contact verbreekt dus goed na over de methode die je daarvoor gaat gebruiken. Het is altijd beter om gewoon aan te geven dat je even geen behoefte hebt aan contact.
Zonder overleg iemand blokkeren is heel asociaal en in de meeste gevallen ook helemaal niet nodig. Iemand zal best wel snappen dat contact nu niet is waar je behoefte aan hebt.
Als diegene ook zonder blokkeren nog steeds contact blijft zoeken, kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om niet te reageren. Zo voorkom je ook dat je niet te bereiken bent als er echt iets aan de hand is.
Daarbij is het vaak ook niet duidelijk wanneer je de blokkering weer hebt opgeheven. De meeste apps maken hier geen melding van, waardoor je ook geen duidelijk signaal kan geven dat je weer open staat voor contact.
Maak een beslissing als je weer een beetje bedaard bent. Net na een ruzie kan je beter niet te veel nadenken over de manier waarop je geen contact wil hebben. Wacht daarmee tot je weer een beetje redelijk kunt nadenken.
8. Geen contact na ruzie? Deel je emoties
Als je geen contact hebt na ruzie, is het goed om met de ander te delen hoe je je voelt. Wanneer je geen contact hebt, kan de ander namelijk niet weten dat je misschien wel contact wil.
Het is dus altijd goed om te laten weten hoe je erin staat. Laat weten dat je open staat voor contact of dat je over een tijdje wel weer contact wil.
Houd daarbij rekening met de grenzen van de ander. Dring jezelf niet te veel op. Laat alleen rustig weten wat je wil en laat het daarna aan de ander.
Er zijn verschillende manieren om je emoties te delen. Je kan zelf direct tegen de ander spreken, maar eventueel ook via een gemeenschappelijke vriend.
Het is afhankelijk van hoe gevoelig de situatie is, wat de beste aanpak is. Geef daarbij ook aan wat je voorwaarden voor het contact zijn. Daar mag je namelijk best wat voorkeuren voor hebben.
Bijvoorbeeld dat je wel contact wil, maar dat je nog niet toe bent aan andere dingen. Bij een relatie kan je bijvoorbeeld voorstellen dat je wel samen wil eten, maar nog niet samen slapen.
Wees ook hier niet bang om je grenzen aan te geven. Pas als jullie goede afspraken over het nieuwe contact hebben, kunnen jullie voorkomen dat jullie weer een keer geen contact gaan hebben.
Schaam je er ook niet voor om je emoties te delen. Niks is te gek, niks is overdreven. Het heeft helemaal geen zin om je emoties te verbergen, want daar is niemand mee geholpen.
Als de ander je emoties veroordeelt, is dat een teken dat jullie misschien maar beter helemaal geen contact meer kunnen hebben. Iemand moet je accepteren zoals je bent, emoties en alles.
9. Raak niet in paniek als er geen contact is
Het feit dat er geen contact na ruzie is, hoeft lang niet altijd erg te zijn. Je denkt misschien dat je relatie met deze persoon voor altijd voorbij is, maar dat hoeft echt niet.
Sommige relaties hebben gewoon een beetje ademruimte nodig. Een tijdje zonder contact kan juist goed zijn voor jullie relatie.
Ga dus niet als een gek proberen om weer contact te krijgen, dat kan wel averechts werken. Respecteer de keuze van de ander om even geen contact te hebben. Houd moed dat als het goed zit, dat het dan ook goed komt.
Kijk eens om je geen of er voorbeelden zijn van mensen die even geen contact hadden. Heb je niet die twee meiden in je vriendengroep die een vergelijkbare situatie hebben meegemaakt? Ken je niet dat stel die wel eens een tijdje uit elkaar zijn geweest?
Geen zorgen. Het kan echt in de beste relaties voorkomen dat je een tijdje geen contact hebt. Later lachen jullie er samen om en zullen jullie zien hoe veel jullie als stel gegroeid zijn.
10. Geen contact na ruzie is soms maar beter
Soms heb je het nodig om even geen contact met iemand te hebben om te kunnen inzien dat iemand niet goed voor je is.
In een toxische relatie kan je jezelf soms zo verliezen, dat je helemaal niet meer door hebt dat die persoon niet de juiste voor je is. Pas wanneer je even tijd voor jezelf hebt, zie je dat je helemaal niet gelukkig bent met de ander.
Dit kan een relatie zijn met een narcist, maar ook een vriendschap met een manipulatief persoon die je gaslight. Een tijdje geen contact hebben, geeft je de ruimte om in te zien dat je misschien wel beter af bent zonder hem of haar.
Vergeet niet dat dit proces echt wel lang kan duren. In een hele heftige en giftige relatie ben je soms zo verzonken dat je pas maanden later door hebt dat een contactbreuk juist goed is.
Sterker nog, misschien ben je juist eerst heel erg verdrietig dat je geen contact hebt met de ander. Je kan nog helemaal niet door hebben dat wat je is overkomen juist een goede ontwikkeling is.
Probeer vooruit te kijken, laat je steunen door anderen, geef niet op en houd vol. Het feit dat je geen contact na ruzie hebt, is misschien wel het mooiste dat je ooit is overkomen.