Skip to Content

7 Tips Om Een Enorme Ruzie In Een Moment Van Binding Om Te Zetten

7 Tips Om Een Enorme Ruzie In Een Moment Van Binding Om Te Zetten

Eén ding is zeker: ruzies zijn in een relatie onvermijdelijk. Als jij iemand bent, of als een van die mensen kent die de neiging hebben om te zeggen, “Oh, mijn schatje en ik hebben nooit ruzie. We zijn zo perfect en in harmonie!” geloof me, die relatie zit vol leugens.

Want ruzie is een normaal onderdeel van elke partnerschap. En eerlijk gezegd zijn ze ook belangrijk. Ze zijn er om ons de ware aard van onze partner te laten zien en onze ware aard aan hen te laten zien.

En ze kunnen een geweldige manier zijn om een sterke en onbreekbare band tussen paren te vormen. Je weet hoe het gezegde luidt, “Wat je niet ‘doodt’, maakt je alleen maar sterker!”

Maar om sterker dan ooit uit een enorme ruzie met je partner te komen en het om te zetten naar een moment van binding, zijn er bepaalde dingen die je moet doen en ‘regels’ die je moet volgen. Wil je weten waar ik het over heb? Blijf dan lezen!

7 tips om een enorme ruzie in een moment van binding om te zetten

1. Geef elkaar de ruimte

Je partner wat tijd en ruimte geven om af te koelen en alles wat er is gebeurd op zijn eigen tijd te verwerken, is uiterst belangrijk. Iedereen verwerkt zijn emoties op verschillende manieren. En hoewel het misschien goed is om meteen door te gaan, heeft je partner misschien wat meer tijd nodig.

Om de overblijfselen van jullie ruzie te overwinnen en er sterker dan ooit uit te komen, hebben jullie gewoon wat tijd alleen nodig. Dit is belangrijk omdat jullie in de hitte van alles verblind kunnen worden door de huidige haat en irritatie.

Maar als je jezelf er een nachtje over laat slapen, dan lijkt de hele situatie morgen misschien tien keer duidelijker.

2. Wees de eerste om je te verontschuldigen

Het volgende punt op de agenda is om altijd als eerste je excuses aan te bieden. Zelfs als je weet dat je niets verkeerd hebt gedaan. Wees de grotere persoon en verontschuldig je op zijn minst voor het feit dat je je partner zich op een bepaalde manier hebt laten voelen. Of zeg dat het je spijt dat de situatie zo is gelopen.

Als je partner koppig en trots is, dan betekent dit niet dat jij dat ook hoeft te zijn. Laat je daden hem de schoonheid van vergeving leren.

Wees met deze echter extra voorzichtig. Als je merkt dat jij altijd degene bent die zich eerst verontschuldigt terwijl je partner nooit verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen acties, dan kan dat een teken zijn dat je een aantal serieuze en diepere relatieproblemen hebt waar je aan moet werken.

Wees ook niet passief-agressief in je excuses. Dat kan je strijd alleen maar verdiepen en je partner meer irriteren.

3. Ga hem niet doodzwijgen – wees bereid om te praten

Volg de ‘wees niet passief-agressief’ regel, zorg ervoor dat je nooit een aangeboden gesprek vermijdt. Als je partner je benadert en je bent nog steeds boos, mopper dan niet en trek je niet terug.

Zoek in plaats daarvan kracht in jezelf en probeer niet met je woede uit te halen. Wees kalm en bespreek alles openlijk. Zeg de dingen die je dwarszitten, vertel je partner wat je pijn heeft gedaan en uit hoe je behandeld wilt worden.

Mannen en vrouwen communiceren heel anders. En soms moet je je partner openlijk vertellen wat je wilt, in plaats van te wachten tot hij je gedachten leest en alles zelf uitzoekt.

4. Luister om te begrijpen, niet om te antwoorden of jezelf te verdedigen

In overeenstemming met het vorige punt, zorg ervoor dat je een aandachtige luisteraar bent. Net zoals je veel dingen te zeggen hebt tegen je partner, heeft je partner ongetwijfeld ook veel tegen jou te zeggen.

Vat niet alles wat hij zegt als een aanval op jou op. Er is geen reden om jezelf constant te verdedigen. En er is absoluut geen reden om schuld te verschuiven.

Probeer altijd in gedachten te houden dat jullie twee deel uitmaken van hetzelfde team. Jullie twee zijn partners en geen vijanden. En het zouden jullie twee tegen het probleem moeten zijn, en niet tegen elkaar.

5. Wees verantwoordelijk voor je eigen deel

Vaak zien we onze eigen fouten niet, maar zijn we de eersten die de fout in een ander opmerken. We hebben het gevoel dat we de meest deugdzame zijn, terwijl we in werkelijkheid ook onze minpunten hebben.

Maar voor een gezonde oplossing van een enorme ruzie en om het om te zetten naar een moment van binding, is het uiterst belangrijk om verantwoordelijk te zijn voor je eigen deel.

Ik weet het, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je merkt dat je constant moeite hebt om je eigen fout te zien, houd er dan rekening mee dat therapie kan helpen. Soms is het goed om een mening van iemand te horen die noch je partner noch een goede vriendin is, maar een totale vreemdeling (die toevallig een expert op dit gebied is).

6. Wees ook bereid om de situatie vanuit het oogpunt van je partner te bekijken

Natuurlijk, om een enorme ruzie op een gezonde en constructieve manier op te lossen, moet je in staat en bereid zijn om jezelf in de schoenen van je partner te plaatsen en de hele situatie vanuit zijn oogpunt te bekijken.

Vraag jezelf af: “Waarom reageerde hij zo?”, of “Hoe hebben mijn woorden of daden hem beïnvloed?”

Door jezelf een reeks soortgelijke vragen te stellen, dwing je jezelf om zijn standpunt te begrijpen. Omdat sommige dingen die misschien onbelangrijk of klein voor jou lijken, eigenlijk iets groots voor je partner kunnen zijn.

Laat hem je zijn kant vertellen. En nogmaals, zorg ervoor dat je echt naar hem luistert. Als hij goed genoeg voor je is en niet giftig, dan zal hij oprecht zijn met zowel zichzelf als jou. En dan zal hij niet overdrijven of dingen verzinnen die nooit zijn gebeurd.

Hij zal zijn uiterste best doen om net zo aardig voor jou te zijn als jij voor hem bent.

7. Dwing jezelf na het gesprek om minstens 3 leuke dingen over elkaar te zeggen

En tot slot, als je klaar bent met je lange en uitgebreide gesprek en als je het gevoel hebt dat er niets meer te zeggen is, dan is het enige wat je nog hoeft te doen de verbroken banden herstellen.

Je kunt dit doen door jezelf te dwingen om minstens 3 aardige dingen over elkaar te zeggen.

Soms als we boos zijn, is het moeilijk voor ons om de goede kwaliteiten van de persoon van wie we houden te zien. We hebben de neiging om ons op de negativiteit te concentreren. Vooral op de dingen die de ruzie in de eerste plaats hebben veroorzaakt.

Maar door je een weg terug te banen naar die bekende kwaliteiten, kun je je liefde nieuw leven inblazen, je realiseren dat je partner eigenlijk perfect voor je is en die hele situatie voor jullie in een moment van binding veranderen.