Skip to Content

ADHD: Uitstelgedrag vs. Perfectionisme

ADHD: Uitstelgedrag vs. Perfectionisme

De meesten van ons hebben van tijd tot tijd te maken met uitstelgedrag of perfectionisme. Maar wist je dat als je met een van die dingen te veel worstelt, het misschien een symptoom is van een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, of simpelweg ADHD?

Steeds meer mensen krijgen de diagnose ADHD en volgens verschillende onderzoeken heeft naar schatting ongeveer 4-5% van de volwassenen in de VS het.

Als je geïnteresseerd bent om te zien hoe uitstelgedrag en perfectionisme verband kunnen houden met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, dan moet je zeker verder lezen.

ADHD en perfectionisme

Ten eerste wilde ik het met je hebben over ADHD en perfectionisme. Hier zijn enkele meest voorkomende tekenen.

1. ADHD: Alles-of-niets denken

Alles-of-niets-denken is vaak nauw verwant aan ADHD. Heb je ooit het gevoel gehad dat je alles moest doen zoals je je had voorgesteld en als je dat niet kunt, is het veel beter om niets te doen dan halverwege te stoppen?

Als je “Ja” hebt geantwoord op deze vraag, betekent dat dat je alles-of-niets-denken hebt ervaren. s het maar een of twee keer in je hele leven overkomen? Dan heeft het waarschijnlijk geen verband met ADHD.

Als het echter je gebruikelijke denkpatroon is en je constant de behoefte voelt om alles te doen of niets te doen. Dan heeft het waarschijnlijk te maken met de aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.

2. Je denkt de hele tijd aan wat je had moeten doen

ADHD: Uitstelgedrag vs. Perfectionisme

Veel mensen gebruiken ‘zou moeten’ om te praten over de dingen waar ze spijt van hebben. Het ziet er ongeveer zo uit: “Ik had haar eerder moeten bellen, misschien zou ze nu niet boos zijn.”, “Ik had meer moeten studeren”, of “Hij had me de waarheid moeten vertellen, het zou zoveel beter zijn voor onze relatie.”

Als je echter het gevoel hebt dat je hele leven wordt gedicteerd door ‘zou moeten’. Dan heb je waarschijnlijk te maken met ADHD.

Heb je jezelf ooit betrapt op de gedachte “Ik zou een wandeling moeten maken, ook al heb ik echt geen zin”, “Ik zou deze hele taak vandaag moeten doen, anders kijk ik vanavond geen tv.”, of misschien “Ik moet echt gaan om te slapen omdat ik moet werken, maar ik ben nog niet slaperig.” ?

Als je jezelf herkent, moet je weten dat dit gedrag ook nauw verband houdt met ADHD. Je kunt het herkennen door het gevoel te hebben dat je iets moet doen, ook al wil je het niet echt doen.

3. ADHD: Je worstelt vaak met het stellen van realistische normen

En tot slot hebben ADHD en perfectionisme veel te maken met het stellen van onrealistische normen. Meestal wil je alles perfect doen en vergeet je dat perfect niet echt bestaat.

Je dwingt jezelf dus tot veel dingen en stelt zulke hoge eisen dat het eigenlijk onmogelijk is om de doelen te bereiken die je voor ogen had. Mensen die hiermee worstelen, vinden het heel moeilijk om te begrijpen en te leren hoe ze realistische normen kunnen stellen.

Helaas kunnen ze zich angstig of erg overstuur voelen als ze de gestelde doelen niet kunnen bereiken. Het is dus belangrijk om te werken aan manieren om meer realistische normen en doelen in hun leven te stellen.

ADHD en uitstelgedrag

Nu we hebben geleerd over perfectionisme, is het tijd om te zien hoe ADHD verband kan houden met uitstelgedrag. Laten we het bekijken.

1. Je hebt problemen om op gang te komen

Het is 07.30 uur en de wekker heeft je net wakker gemaakt. Je bent zo vroeg wakker omdat je vandaag veel verplichtingen hebt. Je wilde zo vroeg mogelijk beginnen zodat je ze allemaal kunt afmaken.

Het is 09:15 uur en je bent aan het scrollen op je telefoon. Nadat je wakker bent geworden, heb je besloten dat je nog een uur slaap nodig hebt, zodat je goed uitgerust kunt zijn voor zo’n zware dag. Toen werd je wakker en besloot dat wat tijd op je telefoon je zou helpen je hersenen wakker te maken.

Het is 12.00 uur. Tot nu toe heb je je ontbijt gegeten en gedoucht. Het maakt allemaal deel uit van je voorbereidingen voor de 7 taken die je vandaag hebt. Nu is het tijd om ze te doen.

Het is 15:45 uur. Je vriend belde je en je ging met haar uit. Nu ben je weer thuis en ben je klaar om de taken te overwinnen.

Het is 19.00 uur. Je bent in slaap gevallen, maar het mooie is dat je nu goed uitgerust bent. Je hebt misschien niet genoeg tijd om alle taken af ​​te maken, maar je zult zeker de helft doen.

Het is 22.00 uur. Je wilde het heel graag doen, maar je had honger, dus je hebt eten gemaakt. Toen ging de telefoon en zat je een uur op je telefoon. En voordat je het wist was het alweer 22.00 uur.

“Dat is goed, ik zal het morgen doen.”

Als je vaak problemen hebt om op gang te komen, en het voelt alsof uitstelgedrag je grootste probleem in het leven is, dan kan het zijn dat je symptomen van ADHD vertoont.

2. ADHD: Je bent snel afgeleid

Als je niet echt moeite hebt om aan de slag te gaan, maar je grootste probleem is dat je snel wordt afgeleid, kan het nog steeds een van de symptomen zijn van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.

Gemakkelijk afgeleid worden door alles om je heen is eigenlijk een van de meest voorkomende symptomen van ADHD. Het gebeurt meestal wanneer je probeert het werk gedaan te krijgen en dan merk je iets anders op.

Het zou een vlieg kunnen zijn die uit het niets kwam, en nu ben je gefocust op hoe je er vanaf kunt komen. Of je was je planken aan het opruimen en je vond iets dat je ergens aan deed herinneren, dus nu zit je gewoon en herinner je je die mooie momenten.

Als je denkt dat dit je heel vaak overkomt, vertoon je waarschijnlijk een van de ADHD-symptomen.

3. Je vind het moeilijk om georganiseerd te blijven

ADHD: Uitstelgedrag vs. Perfectionisme

En tot slot moeten we het hebben over moeilijkheden om georganiseerd te blijven. Heb je ooit een hele dag besteed aan het plannen van een strategie om het werk gedaan te krijgen, en toen je het echt moest doen, was het zo moeilijk om dat plan bij te houden?

Mensen met ADHD vinden het vaak moeilijk om georganiseerd te blijven, ondanks een perfect strategisch plan. Dat komt omdat ze snel afgeleid raken, of soms is hun energie gewoon op, dus het onthouden van hun plannen lijkt een onmogelijke missie.

Als je jezelf herkent in een van deze korte voorbeelden, raad ik je aan contact op te nemen met een specialist en met hem te praten over alle symptomen die je hebt opgemerkt. Ze zullen een beoordeling uitvoeren en je een ADHD diagnose geven als dat nodig is.