Skip to Content

Dit Is Hoe Het Overwinnen Van Je Verlatingsangst Eruit Ziet

Dit Is Hoe Het Overwinnen Van Je Verlatingsangst Eruit Ziet

Het overwinnen van je verlatingsangst is absoluut noodzaak, want het is een van de ergste vijanden van iedere relatie. Het kan de perceptie van je relatie en je begrip van de gevoelens van je partner beïnvloeden. Ook kan het ervoor zorgen dat je je over het algemeen onveilig en onbemind voelt.

De angst om in de steek gelaten te worden (of de angst om iemand van wie je houdt te verliezen) komt meestal voort uit een vorm van trauma uit het verleden.

Het kan worden veroorzaakt door de scheiding van je ouders, de ongelukkige dood van een van je ouders, geadopteerd zijn, in een pleeggezin wonen of je niet begrepen voelen door je naasten.

Het kan ook worden veroorzaakt door een aantal recentere gebeurtenissen. Denk daarbij aan bedrogen worden, eerder daten met narcistische, emotioneel niet-beschikbare en giftige partners, enzovoort.

Maar ook al kan de verlatingsangst je pijn doen, het kan ook worden genezen. Of op zijn minst onder controle worden gebracht. Lees verder om te leren hoe je het overwinnen van je verlatingsangst kunt laten slagen.

1. Streef altijd naar veilige relaties

Voor het overwinnen van je verlatingsangst, moet je voorkomen dat je betrokken raakt bij emotioneel niet-beschikbare partners.

Partners die niet bereid zijn om emotioneel contact met je te maken, zullen je alleen maar verwaarlozen en misbruiken. Die hele relatie zal ertoe leiden dat je onzekerder wordt. De angst om in de steek gelaten te worden, wordt alleen maar erger.

Het is van cruciaal belang voor je welzijn om partners na te streven die oprecht in je geïnteresseerd zijn. Die van je houden, je respecteren en voor je zorgen en die klaar zijn om te werken aan de relatie die jullie hebben.

De mensen die je in je leven nodig hebt, moeten hun eigen tekortkomingen kunnen herkennen en bereid zijn eraan te werken. Terwijl ze tegelijkertijd je eigen tekortkomingen begrijpen en accepteren, en je aanmoedigen om de beste versie van jezelf te zijn.

Dit soort relaties die je aangaat, of je nu romantisch bent of niet, zal je helpen begrijpen dat alleen gelaten worden nooit een optie is. Ze zullen negatieve dingen en conflicten niet op wonderbaarlijke wijze uitwissen, maar ervoor zorgen dat je niet alleen hoeft te zijn terwijl je met ze omgaat.

Je doel zou moeten zijn om relaties aan te gaan waarin je veilig bent om kwetsbaar te zijn. Waarin je je niet hoeft te schamen om je authentieke zelf te zijn.

2. Het overwinnen van je verlatingsangst: laat alle onrealistische verwachtingen gaan

 Dit Is Hoe Het Overwinnen Van Je Verlatingsangst Eruit Ziet

Experts zeggen dat mensen die worstelen met verlatingsangst, voor het grootste deel proberen in hun huidige relatie alle dingen te vinden die ze in hun kindertijd nooit hebben gekregen.

Ze hebben de neiging om te geloven dat het hoofddoel van hun partner is om aan al hun behoeften en verlangens te voldoen. Dus zoeken ze volledige bescherming in de manier waarop hun partner zich tegenover hen gedraagt.

In dit geval, wanneer er een conflict optreedt, hebben mensen met verlatingsangst de neiging om hun partner overal de schuld van te geven. Om hen te beschuldigen van de emotionele trauma’s die ze in het verleden hebben opgelopen, nog voordat hun partner ooit in beeld was.

Omdat ze hun partner zo hoog in het vaandel hebben staan, beschouwen ze hem als degene die verantwoordelijk is voor zowel hun verdriet als hun geluk. In hun ogen is hun partner degene die hen onvermijdelijk zal redden.

Het is belangrijk om te onthouden dat je partner niet verantwoordelijk is voor uw gevoelens en trauma’s uit het verleden. Hij kan je zeker helpen ermee om te gaan, maar hij mag er nooit de schuld van krijgen.

Uiteindelijk moet je begrijpen dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor jezelf. Dat anderen er gewoon zijn om plezier met je te hebben. Je moet de manier veranderen waarop je verwacht dat aan jouw behoefte wordt voldaan.

3. Werk aan het bereiken van volledige emotionele verantwoordelijkheid

Mensen met verlatingsproblemen hebben het aangeboren verlangen om constant verzorgd te worden. Dit is volkomen begrijpelijk en als je hetzelfde voelt, hoef je je er nooit voor te schamen.

Deze sterke afhankelijkheid van een persoonlijke held die je zal redden, zal echter onvermijdelijk je perceptie van je eigen emotionele verantwoordelijkheid vervormen.

Laten we zeggen dat je partner je vanmorgen heeft verteld dat hij zijn familie in de nabijgelegen stad zal bezoeken. Hij waarschuwde je dat hij de hele dag niet beschikbaar zal zijn op zijn telefoon, omdat hij zich zal concentreren op het doorbrengen van de dag met zijn gezin en volledig aanwezig wil zijn.

De uren gaan voorbij en er is geen bericht van hem (zoals hij al had aangegeven). Je begint een beetje nerveus te worden, maar naarmate de tijd verstrijkt, begint je angst steeds intenser te worden.

Je begint je af te vragen waar hij is, waarom hij je niet belt of sms’t. Wat er met hem aan de hand is. Je gaat ervan uit dat hij vreemdgaat, van plan is te vertrekken en over het algemeen een geweldige tijd met iemand anders heeft.

Zodra hij terugkeert van zijn reis en contact met je opneemt, confronteer je hem met alles waarvan je denkt dat hij het heeft gedaan. Maar al snel kalmeert hij je en verzekert hij je dat er niets is gebeurd. Dat hij echt de hele tijd bij zijn familie was.

De vraag rijst: is het echt zijn schuld dat je besloot om een conclusie te trekken?

 Dit Is Hoe Het Overwinnen Van Je Verlatingsangst Eruit Ziet

Natuurlijk niet. In soortgelijke situaties moet je stoppen voordat je besluit om je druk te maken om niets. Je moet jezelf kalmeren en de volledige verantwoordelijkheid nemen voor je emoties.

Onthoud: je gevoelens zijn niet gebaseerd op rationaliteit! Alleen omdat je ze voelt, ook al zijn je emoties geldig, kun je er niet zomaar naar handelen.

Je moet goed naar jezelf kijken en de belangrijkste boosdoener voor je angst vinden. Niet langer je partner niet de schuld geven van iets waar hij nooit aan dacht te doen.

4. Het overwinnen van je verlatingsangst: wees lief voor jezelf

En tot slot, in het proces van het overwinnen van je verlatingsproblemen, moet je lief zijn voor jezelf. Je kunt niet boos zijn omdat je geen snelle vooruitgang boekt en sneller geneest. Je moet jezelf tijd gunnen.

Wees altijd lief voor jezelf. Beoordeel nooit je fouten uit het verleden of je huidige onvermogen om iets te doen of te begrijpen. Negatieve gedachten zullen je alleen maar in een neerwaartse spiraal brengen. Daarbij kunnen ze mogelijk zelfs resulteren in een depressie.

Gedachten als: “Ik zal nooit goed genoeg zijn.”. “Mijn partner verdient iemand die beter en stabieler is.” of: “Ik ben moeilijk lief te hebben.” moet je geheel uit je hoofd zetten.

Vervang ze door bemoedigende bevestigingen, zoals: “Ik ben ware liefde waard.”, “Ik ben meer dan genoeg.” of “Mijn partner kan al mijn goede eigenschappen zien.”

Lief zijn voor jezelf en jezelf de zorg geven die je als kind nooit hebt gekregen, kan er uiteindelijk toe leiden dat het overwinnen van je verlatingsangst zal gaan lukken.

Overweeg tijdens deze reis van het overwinnen van je verlatingsangst om naar therapie te gaan. Dit kan een grote hulp kan zijn bij je genezingsproces.