Skip to Content

Als Je Partner Deze 10 Dingen Doet Is Hij Een Toxische Sociopaat

Als Je Partner Deze 10 Dingen Doet Is Hij Een Toxische Sociopaat

Het is mij overkomen, dus ik weet waar ik het over heb. Ik wil mijn extreem pijnlijke ervaring delen. Ik wil mijn hart openen en me helemaal kwetsbaar voor jullie opstellen.

Ik doet dit allemaal in de hoop dat mijn verhaal anderen zal helpen om zich los te scheuren van de hel die zij doormaken zoals ik dat ook heb gedaan.

Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik begreep met wat voor monster ik getrouwd was – het duurde 4 jaar. 4 jaar vol tranen, 4 jaar vol verlammende pijn, 4 jaar het idee dat het allemaal mijn eigen schuld was.

Na al die tijd ben ik niet meer hetzelfde. Hij heeft me ontnomen wie ik werkelijk was. Hij heeft dit van me afgepakt en me gevormd tot iets wat ik niet wilde zijn. Iets wat hij wilde dat ik was. Iets waar hij controle over had – een paspop vermomd als vrouw.

Hij was altijd een klootzak. Een harteloos monster. Hij gaf helemaal niets om wie dan ook, alleen om zichzelf. Hij gaf niet om zijn familie of zijn vrienden. Eigenlijk had hij ook helemaal geen vrienden. En hij heeft mijn vrienden ook van me afgepakt. Het was zo gecalculeerd, het was zo slinks en ik snapte er niks van.

Ik kon niet zomaar er vandoor. Zelfs toen ik me begon te realiseren wat hij me aandeed kon ik niet gewoon vertrekken. Het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ik weet dat mensen soms oordelen over vrouwen die mishandeld worden omdat ze evengoed bij hun beul blijven.

Deze mishandelde vrouwen verdedigen zelfs hun partner en verzinnen smoesjes voor hem. Nou, het is makkelijk om alleen te observeren en een oordeel over deze vrouwen te vellen.

Maar dit scenario ook echt ervaren en elke ochtend ontwaken met een angstig gevoel en een gezicht waarop af te lezen is dat je teleurgesteld bent is echt een ander verhaal.

Deze vrouwen zijn bang om te vertrekken omdat ze gewend zijn geraakt aan hoe belabberd ze behandeld worden. Ze weten niet beter. Het is echt te gek voor woorden, want tot op zekere hoogte voelen ze zich veilig, zelfs als ze het leven delen met iemand die hen mishandelt. Deze toxische mannen weten precies hoe ze je zo voor de gek kunnen houden dat je het idee krijgt dat ze echt om je geven.

Ze weten hoe ze je precies genoeg aandacht moeten geven om ervoor te zorgen dat je bij ze blijft. En als je blijft worden ze opeens weer de toxische sociopaten die ze echt zijn, en gaat de vicieuze cirkel weer verder. Daarom kun je niet vertrekken.

Hij blijft je hoop geven dat hij zal veranderen.

Slecht behandeld worden is het enige wat deze vrouwen kennen. Als iemand dagelijks tegen je schreeuwt en zich op je afreageert wordt het een natuurlijke omgeving voor je. Na een tijdje beledigen die keiharde en luide beledigingen je niet zo erg meer.

Zijn bedreigingen en zijn gewelddadige gedrag hebben niet meer zoveel invloed op je. Het heeft natuurlijk wel degelijk invloed, maar je slikt het gewoon. Je trilt niet meer in zijn bijzijn, maar gaat vanbinnen door een hel.

Hij geeft je een dosis van hemzelf en je bent verslaafd.

Het is net alsof je drugsverslaafd bent. Hij heeft je het een aantal keer laten uitproberen en nu kun je niet meer stoppen. Je hebt alsmaar meer nodig en hij blijft je iets geven wat je nodig denkt te hebben, iets waar je niet zonder denkt te kunnen leven.

Als een drugsverslaafde nuchter wordt realiseert hij zich wat hij zichzelf aan heeft gedaan. Hij realiseert zich hoeveel schade hij zijn kostbare geest en lichaam heeft berokkend en hoe dom hij was om zo verslaafd te raken dat hij nooit genoeg had.

Je moet of de drugs laten staan of je gaat dood. Dit geldt ook voor jou. Verlaat hem of ga vanbinnen kapot.

Je voorgevoel zegt je dat er iets niet klopt en als je het gevoel hebt dat je gevangen zit, als je ware ik langzamerhand begint te vervagen of als je volledig bent verdwenen, dan word je emotioneel mishandeld.

Alles wat ik geschreven heb is waar, maar de meeste vrouwen die dit doormaken kunnen het niet accepteren of zijn te bang om het te accepteren.

Als je nog te bang bent om ‘nuchter’ te worden, om de sociopaat te verlaten die je constant vult met toxisch gedrag, onthoud dan het volgende:

Liefde hoort niet zo te zijn. Liefde hoort niet tegen je te schreeuwen omdat hij een slechte dag heeft. Liefde hoort je niet emotioneel te chanteren. Liefde hoort je niet een minderwaardigheidscomplex aan te praten.

Liefde hoort je niet kapot te maken.

Maar deze mannen zijn allesbehalve liefde. Ze schreeuwen, ze roepen en ze zijn respectloos.

Deze mannen weten niet hoe ze van iemand moeten houden. Ze kunnen goed doen alsof. Ze gebruiken hun wrede manipulatieve krachten om je te gaslighten en om ervoor te zorgen dat je je totaal onbewust bent van wat er gaande is.

Ze hebben de macht om je te overheersen, maar alleen totdat je uit de nachtmerrie ontwaakt die zij hebben geregisseerd en je je realiseert dat je meer verdient en wilt dan je nu krijgt. 

Open je ogen en red jezelf. Zie in wat hij je aandoet en ren net als ik voor je leven.

1. Hij gaslight je en geeft je het gevoel dat jij degene bent die niet spoort.

Dit is zijn favoriete tactiek, iets wat hij ontzettend goed kan. Hij maakt je dingen wijs die niet waar zijn. Zelfs als je eerst aan hem twijfelt en je hem ermee confronteert zal hij zo’n sterke en levendige smoezen verzinnen en kan de discussie wel dagen duren.

Hij zal doen alsof het niet zo’n probleem is. Zelfs als je hem erop betrapt dat hij met een andere vrouw zit te appen die duidelijk zijn maîtresse is zal hij je ervan overtuigen dat het niet zo is.

Eerst zul je erop staan dat hij het aan je uitlegt, maar als je een tijdje dezelfde smoezen te horen hebt gekregen zul je aan jezelf beginnen te twijfelen. Je geeft dan jezelf echt het idee dat het tussen je oren zit, dat je te hard van stapel loopt.

Dat was altijd al zijn plan. Jou het idee geven dat jij degene bent die niet spoort en dat hij nooit iets verkeerd heeft gedaan.

2. Hij geeft je het idee dat alles jouw schuld is. 

Hij praat je echt een schuldgevoel aan. Hij geeft je het idee dat jij echt letterlijk overal schuld aan hebt – aan zijn fouten en je eigen fouten. Hij is tenslotte perfect en hij kan echt geen fouten maken. Jij bent de incapabele, de onderdanige en degene onderaan de lijst.

Op deze manier chanteert hij je emotioneel. Als hij in de nesten zit zal hij je een schuldgevoel geven door te zeggen dat je niet van hem houdt of dat je niet genoeg tijd aan hem besteedt en dat hij daarom faalt. Niet omdat hij incompetent is, maar omdat jij niet hard genoeg je best doet.

3. Hij is een control freak. 

Hij is geobsedeerd door controle. Daarom heeft hij je afgezonderd van de rest van de wereld.

Hij wil niet dat je met niemand communiceert, behalve met hem, want op die manier kan hij je zijn toxische gedachten en gewelddadige gedrag voeden. Op die manier krijg je het idee dat je niks beters kunt krijgen, alleen maar wat hij je geeft.

Hij weet ook dat wel dat hij je aandacht niet vast zou kunnen houden. Nadat je voor hem bent gevallen weet hij dat hij iets moet doen om je te dwingen om te blijven.

Om dit te bewerkstelligen is hij meester geworden in het bepalen van elke situatie, om verrassingen te voorkomen. Hierdoor voel je je gevangen. 

4. Hij is echt ontzettend hypocriet.

Aan het begin is hij perfect. Hij zal bergen voor je verzetten en andersom zul je dit ook voor hem doen. Maar na een tijdje zal hij veranderen en steeds erger worden.

Hij zal vreemdgaan, liegen en hij zal je manipuleren. Hij zal je behandelen alsof je onderaan zijn prioriteitenlijstje staan, want dat sta je ook echt.

En het hilarische is dat jij perfect moet blijven en geen tekortkomingen mag hebben. Jij moet op je gedrag letten en je moet opletten dat je hem op geen enkele manier kwetst, terwijl hij jou onderhand belabberd behandelt.

5. De wereld draait om hem.

Hij moet altijd in het middelpunt van de belangstelling staan en jouw hele leven moet om hem draaien. Als je iets doet dat niks met hem te maken heeft zal hij intens jaloers worden en zal hij je die ‘fout’ betaald zetten.

Hij heeft zelf namelijk geen identiteit. Jij bent ervoor verantwoordelijk om zijn ego een boost te geven en om hem te voeden met je goedkeuring, iets wat eigenlijk nogal sneu is als je erbij stilstaat.

6. Hij respecteert je grenzen niet. 

Dit is wederom omdat hij je niet genoeg respecteert om om je te geven. We trekken allemaal de grens als iets in onze ogen te ver gaat. Iedereen tolereert bepaalde dingen en verafschuwt weer andere dingen.

Hij heeft daar dus geen respect voor. Hij denkt dat hij het recht heeft om jouw grenzen te bepalen. En zelfs als je voet bij stuk houdt en hem doet inzien dat het zo genoeg is, zal hij dat niet respecteren.

Hij zal telkens die grens overschrijden als hij daar zin in heeft, want jouw gedachten en wensen kunnen hem helemaal niks schelen.

7. Hij kan enorm goed liegen.

Zo is hij geboren. Eigenlijk alles wat uit zijn mond komt is een leugen. Hij kan zo goed liegen dat je nooit aan hem zou twijfelen en hij is consequent.

Hij verliest zichzelf nooit in de chaos van zijn leugens. Zelfs als je hem op een leugen betrapt zal hij kalm blijven en kun je hem niet van stuk brengen. En hij zal zich ook uit deze situatie weten te liegen.

8. Hij zal je langzamerhand opslokken.

Hij misbruik van je maken en je energie opslurpen. En dit zal door blijven gaan zolang hij hier behoefte aan heeft. Zelfs als je helemaal op bent en er niks meer van je over is, zal hij je eventjes met rust laten tot je weer bent opgeladen en dan komt hij terug om zich weer even tegoed aan je te doen.

Hij zal je besmetten met zijn toxische gedrag en voorkomen dat je je realiseert hoe capabel, sterk en mooi je bent.

Zijn voornaamste doel is om je ervan te verzekeren dat je een nul bent zonder hem. En om dit te bereiken zal hij allerlei emotionele spelletjes op je uitproberen, alleen maar om je ervan te verzekeren dat hij de enige is die je ooit zal krijgen. Als hij op een andere manier ervoor probeerde te zorgen dat je bij hem bleef zou hij voor altijd alleen blijven.

9. Je kampt met angstgevoelens en je weet niet waarom.

Je bent angstig en je weet maar niet waarom. De reden hiervoor is gewoon dat de hele relatie fout voelt. Hij is fout. Dit komt omdat je je niet goed voelt in de relatie en je het gevoel hebt dat hij respectloos en gemeen is zonder dat daar een geldige reden voor is.

Je denkt dat alles aan jou ligt en je geeft jezelf de schuld omdat hij je erin heeft geluisd. Je denkt dat je minderwaardig bent en je begint echt te geloven dat je van geluk mag spreken dat je überhaupt een relatie hebt.

Je bent angstig omdat je te veel piekert over dingen die zo simpel zijn, maar dit realiseer je je gewoon nog niet.

10. Hij is erg onbeleefd tegen mensen in wie hij niet geïnteresseerd is.

Hij was alleen vriendelijk tegen jou en hij wilde alleen moeite doen om indruk op jou te maken. Hij geeft niets om anderen en hij is nooit vriendelijk tegen hen.

In tegendeel, hij is erg onbeleefd en onplezierig. Dit komt omdat hij niets van deze mensen wil en daarom houdt hij zijn ware gezicht niet verborgen en behandelt hij hen niet als vuil.

Als hij echt de hulp van een ander nodig heeft zal hij zijn charmes uit de kast trekken en krijgt hij natuurlijk zijn zin. Na afloop is iedereen één uit velen – volledig irrelevant en niet-bestaand. 

‘Jonge jongens denken dat woede, agressie en emotioneel onbereikbaar zijn je een ‘sterke man’ maken. Leer je zonen die onzin niet aan, creëer geen sociopaten.’

Als Je Partner Deze 10 Dingen Doet Is Hij Een Toxische Sociopaat