Skip to Content

Als Je Van ‘Harry Potter’ Houdt, Ben Je Een Goed Mens, Is Uit Onderzoek Gebleken

Als Je Van ‘Harry Potter’ Houdt, Ben Je Een Goed Mens, Is Uit Onderzoek Gebleken

Harry Potter heeft zoveel lessen om zowel kinderen als volwassenen te leren, want het loopt over van allegorie en het refereert vaak naar veel problemen die we in onze eigen levens meemaken: racisme en xenofobie, klassenbewustzijn, ideologie, verlies, nepotisme… de lijst is nog veel langer. Onderzoek heeft onlangs aangetoond dat fans van de tovenaar echt goede mensen zijn vanwege de serie. 

1. DE BEVINDINGEN ZIJN GEPUBLICEERD IN THE JOURNAL OF SOCIAL PSYCHOLOGY.

Het onderzoek, genaamd “The Greatest Magic of Harry Potter: Reducing Prejudice”, heeft drie losstaande experimenten gedaan die alledrie hetzelfde resultaat opleverde: fans van ‘The Boy Who Lived’ zijn veel tolerantere mensen.

2. HET GOLD VOOR ALLE LEEFTIJDSGROEPEN.

Een van de experimenten riep HP fans op de basisschool op, terwijl de andere twee transversale onderzoeken waren onder middelbare scholieren en universiteitsstudenten.

Ze bewezen alledrie de hypothese van de wetenschappers dat “uitgebreid contact door middel van het lezen van de populaire bestsellers uit de Harry Potter reeks de houding tegenover gestigmatiseerde groepen (immigranten, homoseksuelen, vluchtelingen) had verbeterd.” 

3. DE WERELD DOOR DE OGEN VAN HARRY ZIEN, IS BEHULPZAAM.

In staat zijn om de wereld van Harry te zien en de problemen en kwesties die hij en zijn vrienden onder ogen moeten zien, staat lezers toe om vergelijkingen te maken met de echte wereld.

Hermelien wordt een “vieze halfbloed” genoemd, Ron is erg arm, Harry is zijn ouders verloren en woont bij zijn ‘conservatieve, bevooroordeelde, bekrompen, kleingeestige en intolerante” familie.

Dit zijn erg moeilijke omstandigheden, maar door middel van vriendschappen en erin blijven geloven om het goede te doen, overwinnen ze. Eigenlijk merken lezers dat ze zowel empathischer worden jegens anderen als ze degenen accepteren die anders zijn dan zij.

4. DE BEVINDINGEN ZIJN HELEMAAL NIET ZO VERRASSEND.

Tenslotte weten we allemaal dat lezen onze geest opent en onze kijk op de wereld verruimt, terwijl het ons helpt om buiten ons beperkte bestaan te treden en andere levenswijzen, andere overtuigingen en perspectieven begrijpen.

Op die manier kunnen we toleranter zijn naar anderen toe. Hoe meer we lezen, hoe meer we keren en hoe vriendelijker we worden. Laten we allemaal meer gaan lezen!

Als Je Van ‘Harry Potter’ Houdt, Ben Je Een Goed Mens, Is Uit Onderzoek Gebleken