Skip to Content

De Pijnlijke Kat-En-Muis-Spelletjes Die Narcisten Spelen

De Pijnlijke Kat-En-Muis-Spelletjes Die Narcisten Spelen

Als er één ding is dat waar is over narcisten, dan is het dat narcisten graag spelletjes met mensen spelen. Deze psychopathische kant van narcisme zorgt ervoor dat ze van het kwetsen van mensen in hun leven genieten, omdat het hen een gevoel van controle en macht geeft.

Het is echt verschrikkelijk om slachtoffer te zijn van de spelletjes die narcisten spelen en de littekens te dragen die ze tijdens je leven hebben veroorzaakt. Als ze eenmaal met je klaar zijn, dan laten ze je onzeker, hopeloos en met vertrouwenskwesties achter waardoor je aan elke persoon die je ontmoet twijfelt.

Als je iemand bent die slachtoffer was van narcistische mishandeling, dan spijt het me echt. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om jezelf van hun controle te bevrijden en je leven terug te krijgen. Het zorgt ervoor dat je zo ver mogelijk weg wilt blijven van mensen zoals zij, en dat begrijp ik helemaal.

Als je iets van je relatie hebt geleerd, dan ben ik blij als het het feit is dat je vanaf nu veilig wilt blijven. Niet meer met je gevoelens laten spelen, niet meer aan jezelf twijfelen, niet meer gemanipuleerd worden. Hier zijn enkele rode vlaggen die je zullen helpen de spelletjes die narcisten spelen te herkennen.

Pijnlijke spelletjes die narcisten spelen

1. Ze testen je grenzen en je triggers totdat je te moe bent om voor jezelf op te komen

Narcisten brengen de eerste paar maanden door met onder je huid komen. Ze zullen de juiste dingen zeggen en de juiste zetten doen. Je zult het gemakkelijk vinden om ze te vertrouwen en je open te stellen over de diepste delen van jezelf die je niet met iedereen deelt.

Helaas is dat precies wat ze van je willen. Zodra ze al je sterke punten en onzekerheden hebben ontdekt, weten ze precies op welke knoppen ze moeten indrukken. Ze zullen je triggers, je grenzen en limieten kennen – en ze zullen elke kans die ze krijgen gebruiken om ze te testen.

Ik zat in een relatie waarin een man me vertelde dat mijn grenzen er waren zodat hij ze kon verzetten. Op dat moment geloofde ik hem. Ik dacht dat dat volkomen normaal was. Pas jaren later realiseerde ik me hoe schadelijk het echt was.

Hun spelletjes maken je verward en putten je uit. Je verliest de kracht om voor jezelf te vechten en uiteindelijk geloof je dat ze niets verkeerd doen. Narcisten laten je aan jezelf twijfelen. Ik herinner me dat ik het gevoel had dat ik gek was, alsof er iets mis met me was.

Dat is precies wat ze willen. Het is voor hen gemakkelijk om je te controleren als je helemaal de weg kwijt bent. Dit is voortdurende mishandeling, dus je krijgt nooit de kans om te herstellen. Onthoud: je grenzen zijn er met een reden. Als een persoon hen niet kan respecteren, zoek dan iemand die dat wel kan.

2. Ze gebruiken je trauma tegen je

Narcisten vinden het leuk om anderen om hen heen te zien lijden, omdat het hen een gevoel van superioriteit geeft. Wat is de makkelijkste manier om dat te doen? Door zout in je oude wonden te wrijven en toe te kijken hoeveel pijn het je doet.

Het is ziek, ik weet het, maar alles aan hun spelletjes is ziek. Wat nog meer pijn doet, is erachter komen dat je de persoon met wie je hebt besloten je diepste geheimen te delen, niet kunt vertrouwen. Het is niet jouw schuld.

Narcisten zijn goed in het maskeren van hun sadistische behoeften. Hun belangrijkste doel is om je het gevoel te geven dat je ze kunt vertrouwen, zodat ze het tegen je kunnen gebruiken. Het is heel makkelijk om in deze val te trappen, vooral als je nog nooit een narcist bent tegengekomen.

Laat ze je niet het gevoel geven dat je te gevoelig bent als ze grapjes over je onzekerheden maken, of als ze dingen zeggen waarvan ze weten dat ze je pijn zullen doen. Het is normaal om je zo te voelen, en ze willen je reactie gebruiken om je het gevoel te geven dat jij de gek bent.

3. Ze zullen spelletjes met aantrekken en afstoten spelen om je verslaafd te maken aan hun genegenheid

Narcisten hebben de neiging om je veel te vroeg in de relatie te overladen met liefde. Ze zullen je het gevoel geven dat ze gek op je zijn en dat ze dit nog nooit zo voor iemand hebben gevoeld. In het begin zal het waarschijnlijk raar lijken, maar na een tijdje raak je gewend aan het ontvangen van dit soort aandacht.

Als je eenmaal vertrouwd bent met hun uitingen van liefde, zullen ze plotseling stoppen. Ze zullen afstandelijk lijken, koud en alsof ze niet eens om je geven. De ene dag zullen ze je met liefde en genegenheid overladen, en de volgende dag zullen ze je negeren.

Natuurlijk begin je je dan af te vragen wat je verkeerd hebt gedaan. In plaats van te denken dat ze dit expres doen, begin je aan jezelf te twijfelen. Heb jij iets verkeerds gedaan? Voelt hij niks meer voor je? Verveelt hij zich?

En laat me je dit vertellen – ze zullen het geweldig vinden om je zo verloren en verward te zien. Ze zullen je een beetje aandacht geven om je je beter te laten voelen, alleen om weer koud te worden, zodat je terug bent waar je was. Deze spelletjes van aantrekken en afstoten maken je afhankelijk van hun genegenheid en ze zullen volledige controle over je gevoelens krijgen.

4. Ze zullen je expres jaloers maken

Narcisten houden ervan zichzelf te vermaken en meestal betrekken ze de mensen in hun buurt bij hun spelletjes. Als ze zich vervelen, dan zoeken ze misschien naar manieren om wat drama te creëren, alleen om jou als de gek te laten lijken. Een van hun favoriete manieren om dat te doen is door jaloezie uit te lokken.

Het creëren van driehoeksverhoudingen is hun ding. Je merkt misschien dat je narcistische partner vaker tijd doorbrengt met zijn vriendin en dingen doet die jij ongepast vindt. Zodra je de moed hebt verzameld om hem te vertellen hoe je je voelt, zal hij je het gevoel geven dat je overdrijft.

Dat is precies wat hij wil. Narcisten zullen er alles aan doen om jaloezie uit te lokken, alleen om je het gevoel te geven dat je onzeker en gek bent. Ze geven hun partners de schuld dat ze aan hen twijfelen en ze zullen je zelfs paranoïde of controlerend noemen.

Na een tijdje ga je ze geloven. Je begint aan jezelf te twijfelen en je af te vragen wat voor soort partner je echt bent. Vergeet niet: er is niets controlerends of beledigends aan het verwachten van je partner om je grenzen te respecteren.

Als hij je het gevoel geeft dat je gek bent, denk dan aan de dingen die hij heeft gedaan om je aan zijn loyaliteit te laten twijfelen. Als hij niet kan accepteren dat hij iets verkeerd heeft gedaan en jou de schuld blijft geven, dan is dat een duidelijk teken van manipulatie.