Skip to Content

Het “Hondenfluitje” En De Macht Die De Narcist Over Je Heeft

Het “Hondenfluitje” En De Macht Die De Narcist Over Je Heeft

We weten al dat narcisten een reeks undercover, niet-detecteerbare tactieken heeft die hen in staat stellen je te misbruiken zonder dat jij of iemand om je heen naar hen wijst.

Of ze je nu gaslighten, je bombarderen met liefde, je trianguleren of op je projecteren. Ze zijn tot vrijwel alles in staat om je te laten doen wat ze willen dat je doet.

Het hondenfluitje is toevallig een van de tactieken waar narcisten bekend om staan. Of we het nu over narcistische relaties, narcistische gezinnen of zelfs politieke narcisten hebben.

Als je niet bekend bent met de term. Het hondenfluitje verwijst naar een geheime vorm van misbruik. De dader gebruikt het om het slachtoffer te manipuleren terwijl hij aan verantwoording ontsnapt.

Aan de ene kant verwijst het hondenfluitje meestal naar een strategie waar politici hun toevlucht toe nemen. Wanneer ze specifieke, meestal controversiële onderliggende berichten naar hun volgers proberen te sturen zonder schaamteloos duidelijk te zijn (racistisch, discriminerend, enz.).

Aan de andere kant stelt de gecodeerde taal van het hondenfluitje narcistische relaties en narcistische gezinnen in staat om het slachtoffer te manipuleren. Dit is zonder dat iemand iets vermoedt.

Als je te maken hebt met een narcist die zijn toevlucht neemt tot een hondenfluitje, dan vraag je je vaak af of jij degene bent die verkeerd zit, of dat jij degene bent die overdrijft en te veel analyseert.

En, om het nog erger te maken. Wanneer je je tot je vrienden en familie wendt, maken ze het narcistische gedrag vaker wel dan niet mogelijk. Ze weten namelijk niet waar je het over hebt. Het hondenfluitje is er namelijk om de echte acties van de narcist te verbergen.

Hoe de narcist het hondenfluitje gebruikt om macht over je te krijgen

Hoe gebruikt de narcist het hondenfluitje om macht over je te krijgen? En hoe moet je het hondenfluitje herkennen als je de enige bent die vermoedt dat er iets aan de hand is? Lees snel verder!

1. De narcist gebruikt het hondenfluitje om je in het bijzijn van anderen te degraderen, te vernederen en te controleren

Een van de grootste redenen waarom narcisten dol zijn op het hondenfluitje, is het feit dat ze hun slachtoffer (of slachtoffers) kunnen manipuleren zonder dat iemand het doorheeft.

Narcisten kunnen, door gebruik te maken van het hondenfluitje, je degraderen, je vernederen en je controleren. Zonder dat iemand hen ervan beschuldigt iets verkeerds te doen, hen verantwoordelijk te houden of hun mening over hen te veranderen.

Een narcist kan bijvoorbeeld commentaar geven op het slachtoffer. Denk bijvoorbeeld aan iets als “Oh schat, laat iets over zodat de rest van ons pook nog iets te eten heeft!”. Zonder dat iemand de opmerking als vernederend ziet omdat ze niet weten wat er gebeurt als de twee alleen zijn.

Een slachtoffer van narcistische mishandeling zou echter weten dat de opmerking geen woordspeling was. En het slachtoffer zou niets kunnen zeggen omdat de narcist hen zou beschuldigen van overgevoelig of overdramatisch handelen.

2. De narcist gebruikt het om je in het bijzijn van anderen te bedreigen

Terwijl de opmerkingen die een narcist maakt in de buurt van anderen er meestal zijn om de draak te steken met het slachtoffer als een vorm van manipulatie en mishandeling. Kunnen dezelfde opmerkingen ook als bedreigingen worden geconstrueerd.

Afhankelijk van de aard van de relatie tussen de narcist en het slachtoffer, kunnen de opmerkingen worden gemaakt als een voorbode van wat er gaat gebeuren als ze de samenkomst verlaten.

Wanneer een narcistische moeder bijvoorbeeld merkt dat haar kinderen niet doen wat ze wil dat ze doen, dan zegt ze misschien iets in de trant van, “Wil je naar de badkamer om je op te frissen?” of “Wil je nu meteen naar je kamer gaan?”

Voor nietsvermoedende vrienden en familie zegt ze niets vreemds. Maar voor een kind dat fysiek is mishandeld in de badkamer of de kinderkamer, is de boodschap vrij eenvoudig.

3. De narcist gebruikt het om je op sociale media te provoceren

We weten dat de kracht van het hondenfluitje voortkomt uit het feit dat anderen niet begrijpen wat er aan de hand is. En dat het slachtoffer niet de invloed heeft die nodig is om de narcist onderuit te halen.

Wanneer het slachtoffer erachter komt dat de narcist het hondenfluitje gebruikt, dan is er niets aan te doen omdat niemand zou geloven dat de narcist dat de hele tijd heeft gedaan. Met sociale media hoeft de narcist het niet eens te proberen.

Wanneer een narcistisch vriendje bijvoorbeeld een citaat plaatst dat zegt, “Vertrouw nooit een vrouw die met mannen omgaat”. Nadat hij haar beschuldigt van vreemdgaan, haar aanvalt omdat ze uitgaat met iemand die hij niet goedkeurt, dan weet hij dat hij haar een boodschap stuurt.

Of wanneer hij haar TikToks van vrouwen stuurt die trainen, dat impliceert dat zij hetzelfde zou moeten doen. Of wanneer hij commentaar geeft op foto’s van vrouwen, wetende dat hij haar grenzen overschrijdt. Narcisten vinden altijd een manier om met vreselijk gedrag weg te komen.

4. De narcist gebruikt het hondenfluitje om je één-op-één te triggeren, te gaslighten en te manipuleren

Maar een narcist hoeft het hondenfluitje niet alleen te gebruiken wanneer de twee omringd zijn door anderen. Een narcist kan zijn toevlucht nemen tot het hondenfluitje bij gelegenheden wanneer hij het slachtoffer wil beschimpen. Zonder het ware doel van de opmerking weg te geven.

Wanneer het slachtoffer de narcist probeert te beschuldigen van manipulatie, dan kan de narcist het slachtoffer beschuldigen van het verkeerd interpreteren van zijn woorden.

Wanneer een narcistische vrouw bijvoorbeeld haar man aanspreekt omdat hij aankomt of niet genoeg geld verdient. Ze kan dan doelbewust anderen prijzen die die problemen niet hebben, om een punt te maken.

Ze zou iets kunnen zeggen in de trant van “Mijn collega is een paar maanden geleden begonnen met naar de sportschool te gaan en hij ziet er ongelooflijk uit!”. Of “De man van mijn zus heeft een paar dagen geleden een promotie gehad, ze heeft zoveel geluk!”. Wetende dat deze opmerkingen haar man een ellendig gevoel zullen geven.

5. De narcist gebruikt het om jaloezie op te wekken en onzekerheden in te boezemen

En we kunnen het feit niet vergeten dat een van de meest prominente doelen waar een narcist naar streeft, jaloezie opwekt en onzekerheden inboezemt.

Narcisten hebben de neiging om voor sterke, zelfverzekerde mensen te gaan (in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht). Ze gebruiken verschillende manipulatieve en beledigende gedragingen om ze af te breken.

Of ze dat nu doen terwijl ze omringd zijn door anderen of één-op-één. Het hondenfluitje stelt hen in staat om het slachtoffer zonder enige verantwoordelijkheid te triggeren.