Skip to Content

Dingen Om Te Doen Als Je Je Verveelt: 14 Interessante Tips En Adviezen

Dingen Om Te Doen Als Je Je Verveelt: 14 Interessante Tips En Adviezen

Ieder van ons heeft wel eens van die momenten waarop we gewoon even niet weten wat we moeten doen. Wat zijn nu leuke, interessante of nuttige dingen om te doen als je je verveelt?

Soms zitten we maar op de bank door onze social media accounts te scrollen. Je hebt alle Netflix series al gezien en al je ongelezen berichtjes voor het moment beantwoord. Je verveelt je en weet niet wat je verder nog kunt doen.

In dit artikel lees je alles over verveling: waarom het goed kan zijn voor de hersenen en natuurlijk een interessante lijst met dingen die je kunt doen als je je weer eens verveelt.

Waarom is verveling goed voor onze hersenen?

Hè? Verveling GOED voor je? In de eerste instantie zal verveling bij de meesten van ons rusteloosheid veroorzaken, maar ook een nutteloos gevoel en misschien voel je je zelfs schuldig. Onze hersenen zijn het niet echt gewend om zich te vervelen. En daarom verzetten ze zich hiertegen. 

Onze hersenen blijven het liefst in hun comfortzone, zelfs als dat niet-optimaal functioneren als gevolg heeft of een ander nadeel. Maar besef dat je brein niet altijd het beste advies geeft. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat verveling juist goed voor je kan zijn. En dan vooral voor onze hersenen, want die krijgen tijdens een goede ‘verveel sessie’ eens de kans om te herstellen en aan zichzelf te werken.

Want je hersenen zijn eigenlijk het grootste deel van de dag voor jóu bezig. Zelfs tijdens je REM slaap worden je ervaringen van iedere dag verwerkt en zijn je hersenen dus nog steeds erg actief. 

Alleen op het moment dat jij je verveelt, heeft het brein pas een beetje rust. Verveling zal het ‘defaultnetwerk’ van je hersenen activeren, en dat brengt een hoop voordelen met zich mee. Maar omdat je altijd maar op zoek gaat naar dingen om te doen als je je verveelt, zal dat defaultnetwerk niet snel actief worden.

Het ‘defaultnetwerk’ in je hersenen

Het defaultnetwerk is een netwerk van verschillende hersengebieden dat voornamelijk in actie komt wanneer we in rust verkeren. Op het moment dat we even niet blootgesteld wordt aan stimuli, zullen deze hersengebieden automatisch op zoek gaan naar nieuwe stimuli. En dat doen ze door de aandacht te richten op wat er van binnen gebeurt. Dit zorgt er vervolgens voor dat je in een modus komt van zelf reflectie,introspectie en creativiteit.

Nu begrijp je misschien waarom je brein soms met de briljantste ideeën komt als je lekker onder de douche staat of in bed ligt klaar om te gaan slapen. Dit zijn de momenten waarop je normaalgesproken het minst afgeleid bent, waardoor het defaultnetwerk van je hersenen actief bezig is. Je gedachten vloeien dan veel soepeler door je hoofd.

Hersenbalans

Dingen Om Te Doen Als Je Je Verveelt: 14 Interessante Tips En Adviezen

Uit onderzoek is gebleken dat verveling zorgt voor een bepaalde balans in je brein. De stimuli – zoals social media en berichtjes – waar het brein van de meeste mensen in deze tijd mee te maken krijgt, verstoren deze balans. Het brein wordt blootgesteld aan té veel prikkels. Iedere ‘like’ die je krijgt op je Instagram post stimuleert je brein om dopamine (ons natuurlijke gelukshormoon) aan te maken. Als jij je dan verveelt, kun je onrust ervaren, en je zelfs een beetje depressief voelen.

Omdat het brein constant gestimuleerd wordt door prikkels van buitenaf, zal het voor je brein steeds moeilijker worden om zichzelf te stimuleren. Je zult zo altijd op zoek gaan naar dingen om te doen als je je verveelt.

Door verveling slimmer en meer concentratie?

Constant druk en afgeleid zijn, is – geloof ons nu maar – niet goed voor je. Uit een onderzoek aan het London’s Institute of Psychiatry is gebleken dat bij mensen die steeds afgeleid worden door hun telefoon, door e-mails die binnenkomen of ander soort notificaties, dat tien punten van hun IQ kost.

Er vindt hier een ‘onderactivatie’ plaats van je defaultnetwerk, dat verschillende gevolgen heeft. Wanneer het defaultnetwerk zelden de kans krijgt om actief te worden, staat je brein dus altijd ‘aan’. Het zal constant alert zijn, maar nooit echt gefocust. Dit leidt ertoe dat deze mensen chronisch meer cortisol hebben en problemen krijgen met het geheugen en concentratie. Angst en burn-out zijn andere negatieve gevolgen.

Wat doen als je je verveelt?

Verveel je je? Dan moet je volgens experts juist géén afleiding zoeken. Want, zoals je net hebt geleerd, zal dat je brein alleen maar verder uit balans brengen. Het zal ook dat onrustige, zinloze gevoel niet verhelpen.

Het advies is dus eigenlijk: zoek verveling op en vermijd het niet. Onze hersenen zijn heel flexibel, waardoor ze vlug zullen wennen aan minder binnenkomende stimuli en daardoor minder aanmaak van ons geluksstofje dopamine. Met een beetje ‘oefening’ zul je merken dat je je best goed kunt vervelen zonder je daarbij rot of onrustig te voelen.

Maar wat als je toch íets wil doen? 

Wat je dan kunt doen, is op zoek gaan naar uitdagende activiteiten of sociale contacten. En dus niet op je social media gaan scrollen. Ga iets ontspannends doen, of ga tijd besteden met mensen die je liefhebt. Je af en toe vervelen is dus goed, maar je té vaak vervelen is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Verderop in het artikel geven we je een interessante lijst met dingen om te doen als je je verveelt.

Het probleem ligt bij onszelf

We hebben vaak de neiging om problemen te wijten aan onze omgeving. En dat doen we ook als we ons vervelen. Echter moeten we het ‘probleem’ zoeken bij onszelf: bij onze aandacht en bewustzijn, volgens de Canadese neurowetenschapper en ‘verveel specialist’ John Eastwood. Uit zijn onderzoeken concludeerde hij drie dingen:

  • Verveling treedt op wanneer onze aandacht niet wordt getrokken door iets uit onze omgeving of iets wat van binnen speelt
  • We vervelen ons als we beseffen dat we ons niet kunnen concentreren
  • Als we ons vervelen, schrijven we dat rotgevoel toe aan onze omgeving

Als je een bepaalde handeling al honderd keer eerder hebt gedaan, zal dat niet meer je volledige aandacht krijgen, waardoor je je dus kunt gaan vervelen.

Verlangen naar opwinding

Hoe snel iemand zich verveelt, hangt af van twee dingen. Ten eerste heeft het te maken met je verlangen naar opwinding en uitdagingen, wat iets genetisch kan zijn. Als jouw behoefte aan prikkels groot is, zul je ook sneller gewend raken aan prikkels, waardoor de waarde van die prikkels ook snel weerafneemt. Als jij iemand bent die erg verlangt naar prikkels, is het belangrijk om een uitdagende baan te vinden, of in je leven regelmatig kleine veranderingen aan te brengen zodat je gemotiveerd blijft.

Het vermogen om jezelf te vermaken

Ten tweede hangt het af van hoe goed je jezelf kunt vermaken. Hoe goed kun jij een saaie situatie veranderen, zodat deze aangenamer wordt? Het is handig als jij je goed kunt vermaken, want het geeft je extra weerstand in doodsaaie situaties. Mensen die hier goed in zijn, kunnen zichzelf bezighouden met dingen die hen voldoening geven. Ook voor kinderen is het goed als ze zich zo nu en dan vervelen. Zo wordt hun fantasie gestimuleerd en kunnen ze er zelf achter komen wat ze leuk vinden. Gelukkig kun je zelfvermaak leren, en is het een vaardigheid waar je je levenlang plezier van zal hebben. 

Dingen om te doen als je je verveelt: 14 tips

Zoek jij dingen om te doen als je je verveelt? Hieronder een lijst met veertien interessante en leuke tips.

Je volgende vakantie plannen

Als jij je verveelt, is het misschien het juiste moment om je droombestemming te zoeken. Lekker wegdromen bij mooie witte stranden? Of misschien een actieve vakantie in de bergen? Het kan af en toe gewoon heerlijk zijn om op Youtube nieuwe vakantiebestemmingen op te zoeken en te ontspannen. Je kunt zo meteen beginnen met het plannen van je volgende getaway.

Ga je lekker in eigen land op vakantie, of liever de romantiek opzoeken in Italië? Of misschien is Griekenland wel iets voor jou (jullie), of zoek je het liever nog verder? Als je nu toch niets te doen hebt, dan is het plannen van een (mini) vakantie een mooi tijdverdrijf.

Ga lekker rondspeuren op het net, of ga op zoek naar aantrekkelijke vakantiedeals. Ga je nu eindelijk die verre reis maken, of er eventjes tussenuit om te ontspannen?! Het is altijd fijn om iets leuks te hebben om naar uit te kijken. En niets is dan beter dan een vakantie. Je hoeft natuurlijk niet meteen alles te boeken, maar alvast inspiratie opdoen, kan zeker geen kwaad. Je zult er meteen van in de vakantiestemming komen!

Naar een podcast luisteren

Ga op zoek naar een nieuwe podcast en luisteren maar! Zoals je vast weet, zijn podcasts helemaal hot. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel podcasts om uit te kiezen, over allerlei onderwerpen. Waar zou je graag naar willen luisteren? Is het een specifieke topic? Of wil je lekker ontspannen met wat fictie, of liever een waargebeurd verhaal? Naar podcasts luisteren kan ontzettend leerzaam zijn en is eigenlijk een van de perfecte dingen om te doen als je je verveelt.

Mediteren en ontspannen

Dingen Om Te Doen Als Je Je Verveelt: 14 Interessante Tips En Adviezen

Voel je je onrustig en weet je niet wat je met jezelf aan moet? Dan kan meditatie, of yoga, helpen. Zo kun je ontspannen en weer even tot jezelf komen. Voor mensen die het nog nooit hebben geprobeerd, kan het soms wat boring klinken, maar geloof ons – als je je er een beetje voor openstelt, kan het echt veel positiefs voor je doen. Als je het nog moeilijk vindt om te mediteren, kun je altijd gebruik maken van een Youtube video of podcast die jou door de meditatie heen leidt. Het is echt heel ontspannend en geeft je weer nieuwe energie!

Terugkijken naar mooie momenten

Misschien was je al doelloos op je telefoon aan het scrollen.. Wellicht een goed moment om weer mooie, oude herinneringen op te halen. Misschien van die prachtige reis die je hebt gemaakt, of van die ene speciale ervaring.

Maar waarom niet iets doen met al die mooie momenten? Maak er bijvoorbeeld een fotoalbum van. Je hebt online allerlei mogelijkheden om je eigen fotoboek te maken. We maken zoveel mee in ons leven, en meestal maken we van alles wel een foto. Het is echt leuk om eens in de zoveel tijd iets te doen met al die foto’s. Daarnaast is het geweldig om over een paar jaar die fotoboeken weer terug te zien, en al je bijzondere momenten opnieuw te herleven. Ook leuk om aan je (klein)kinderen te laten zien!

In de keuken aan de slag

Wat dacht je van eens iets lekkers te gaan koken? Of een heerlijke taart te bakken? Een keer dat recept uit te proberen dat al zo lang in het keukenlaatje ligt? Er zijn zoveel heerlijke recepten te vinden. Als je eenmaal weet wat je gaat klaarmaken, ga dan de ingrediënten halen. Volg simpelweg de stappen op en smullen maar! Van eten worden we nu eenmaal allemaal gelukkig. Bak je favoriete cake, of probeer eens iets heel anders.

Bel iemand op die je al lang niet hebt gesproken

Het leven gaat snel en we zijn altijd maar druk, druk, druk (behalve als we ons vervelen dan). In ons drukke leventje vergeten we soms om tijd te maken voor vrienden of andere mensen die we lief hebben. Je verveelt je, toch? Ga eens je omaatje opbellen, of een vriend(in) die je al heel lang niet meer hebt gezien of gesproken. Je zult zien dat dat kleine gebaar de ander heel blij kan maken. Wie waardeert een spontaan belletje nu niet? Zoals je ziet, zijn er echt genoeg dingen om te doen als je je verveelt.

Diamond painting

Wellicht heb je hier nog nooit van gehoord: diamond painten. Dit is een activiteit die ondertussen erg populair is geworden. Het is heel makkelijk: je plaatst diamantjes op een canvas met een afbeelding en uiteindelijk krijg je een prachtig schilderij. Het canvas heeft allemaal mini vakjes, en op ieder vakje staat een getal of letter. Daarbij hoort dan een bepaalde kleur diamantjes. Zodra je klaar bent met het canvas, en je dus op elk vakje een steentje hebt gelegd, krijg je een prachtig resultaat. Je kunt het schilderij ergens ophangen. 

Het is een hele ontspannende activiteit. Er zijn canvassen van verschillende maten, groot tot klein. Hoe groter het canvas, hoe langer het duurt voordat je ‘m afhebt. Echter moet het geen race worden; het moet juist een therapeutische hobby worden, waar je aan werkt wanneer je daar zin in hebt.

Organiseer een spelavondje met je vrienden 

Verveel je je? Nodig je vrienden uit voor een spelletjesavond! Je kunt samen gamen, of gewoon lekker ouderwets tafel spelletjes spelen. Ook bier-pong is een spelletje dat erg populair is geworden onder jongeren, maar ook volwassenen. We houden allemaal wel van een beetje competitie.

Bovendien is puzzelen een plezierige activiteit. Het is leuker dan je wellicht denkt. Als je er eenmaal aan begint, wil je doorgaan tot de puzzel af is. Als je nog weinig ervaring hebt met puzzelen, is het wellicht een goed idee om met 500 stukjes te beginnen. 

Duik in een goed boek

Wat zijn nog meer dingen om te doen als je je verveelt? Heel simpel: ga lekker een boek lezen! Je besteedt waarschijnlijk – zoals de meesten van ons – veel tijd op je telefoon of computer. Het is daarom belangrijk om je ogen ook zo nu en dan rust te geven. Als je ogen vermoeid zijn, kun je daar hoofdpijn van krijgen, je prikkelbaar voelen je je ook minder goed concentreren. Leg je telefoon even weg en ga daarvoor in de plaats een goed boek lezen. In plaats van een boek, kun je natuurlijk ook voor een tijdschrift gaan of een stripboek. Het is jouw feestje!

Doe een cursus

Dingen Om Te Doen Als Je Je Verveelt: 14 Interessante Tips En Adviezen

We zullen nooit stoppen met leren. Misschien wil je iets compleet nieuws leren, of wil je jouw kennis over een bepaald onderwerp uitbreiden. Er zijn genoeg online cursussen om uit te kiezen, soms hoef je er niet eens voor te betalen. 

Je kunt zelfs cursussen volgen om te leren hoe je extra geld kunt maken – om daar vervolgens iets mee te doen, wat je altijd al hebt willen doen. Op het moment zijn er ontzettend veel mogelijkheden om iets extra’s te verdienen, en dan vooral online. Er zijn ook genoeg cursussen die jou leren hoe cryptocurrency en het investeren daarin werkt.

Altijd al een polyglot willen zijn? Je kunt er ook over na denken om een nieuwe taal te leren. Als dat iets is wat je altijd al hebt willen doen, is dit misschien het moment! Er zijn verschillende apps waarmee je kunt beginnen met de basics. 

Oude spullen verkopen

Zet een gezellig muziekje op en ga uitzoeken wat je niet meer nodig hebt en nog goed is voor een tweede ronde. Denk aan oude kleding die er nog goed uitziet, maar waar je zelf een beetje op bent uitgekeken. Of andere spullen die je niet meer gebruikt, maar waar je een ander heel blij mee kunt maken. Als je toch niets meer met die spullen doet, staat het eigenlijk alleen maar in de weg. Dan kun je het beter verkopen! Het zal je verbazen hoeveel je kunt opbrengen met een stel tweedehands spullen.

Behalve je spullen te verkopen, kun je ze natuurlijk ook naar een kringloopwinkel brengen, of oude kleding die nog goed is in de kledingbak stoppen.

Ga bewegen 

Het is nooit een waste of time om verveling tegen te gaan door te gaan bewegen. Ga bijvoorbeeld lekker een wandeling in de bossen maken, of bel je beste vriend(in) voor een wandeling met de honden. Laat voor de verandering eens je telefoon thuis en geniet van het moment en de natuur.

Als jij van iets meer actie houdt, kun je gaan hardlopen, sprintjes gaan trekken, of gewoon naar de sportschool. Sporten is een geweldige manier om even alles van je af te zetten. Vooral als jij de neiging hebt om een bezoek aan de sportschool steeds uit te stellen, is het misschien nu een goed moment om toch eens te gaan? Uiteraard kun je ook kiezen voor een home workout, mocht je dat liever willen. Zet een tutorial via Youtube op die je kunt volgen, en bewegen maar! Zoals je ziet, zijn er ontzettend veel dingen om te doen als je je verveelt.

Het huis poetsen of klussen

Misschien heb jij een vaste dag in de week dat jij het huis schoonmaakt. Echter, als jij je op dit moment verveelt, kun je wellicht alvast die klus op je nemen, zodat je op jouw poetsdag iets anders kunt gaan doen. Een beetje vooruit werken als je daadwerkelijk niets te doen hebt en toch je tijd nuttig wil besteden, kan zeker geen kwaad.

Iedereen wordt blij van een schoon huis. Andere huishoudelijke klusjes die je kunt ondernemen, zijn de was doen, je kledingkast opruimen en de ramen zemen. En als je auto weer toe is aan een beurt, kun je daar ook vast iets mee.

Ligt je tuin er al een tijdje lelijk bij en is het buiten goed weer? Dan kun je ook lekker in de tuin gaan klussen. Dan doe je iets nuttigs en geniet je tegelijkertijd van de frisse buitenlucht. 

Ga vrijwilligerswerk doen

Als jij je regelmatig verveelt, is het misschien een idee om iets goeds te doen voor anderen. Wat dacht je van jezelf in te schrijven voor vrijwilligerswerk? Je verdient er geen geld mee, maar je krijgt er nog iets veel mooiers voor terug, en dat is een hele hoop waardering. Er zijn genoeg organisaties waar je terecht kunt om hulp aan te bieden. Geloof ons: het is écht mooi als je bereid bent om je in te zetten voor mensen die het wat minder goed hebben.

Dingen om te doen als je je verveelt: Conclusie

Het is goed als je je kunt voorbereiden op de momenten dat je verveelt. We hopen dat je met dit artikel alvast een mooie lijst hebt met dingen om te doen als je je verveelt. Om verveling te voorkomen, kun je dingen vooruit plannen, zodat je in ieder geval altijd iets te doen hebt. Maar nogmaals: je af en toe vervelen is gezond, dus ga het niet altijd tegen. Soms hebben je hersenen even een break nodig, om er vervolgens weer twee keer zo hard tegenaan te gaan!