Skip to Content

Respect Is Zoveel Meer Dan Voor Een Date Betalen, En Dit Is Wat Ik Daarmee Bedoel

Respect Is Zoveel Meer Dan Voor Een Date Betalen, En Dit Is Wat Ik Daarmee Bedoel

Veel mannen maken de fout om hun partners niet te respecteren zoals ze zouden moeten doen. Ze zijn opgevoed om te geloven dat, als het om relaties en liefde gaat, het hun taak is om de kostwinner te zijn en ervoor te zorgen dat ze hun partner zekerheid bieden.

En hoewel dat bewonderenswaardig en nobel is, om een gezonde relatie te laten gedijen – is het helaas niet genoeg.

Respect in een relatie is zoveel meer dan voor een date betalen of met andere woorden eten op tafel te zetten. Laten we eens kijken hoe je daadwerkelijk kunt laten zien dat je je partner respecteert.

Hierom is respect meer dan alleen voor een date betalen

Respect Is Zoveel Meer Dan Voor Een Date Betalen, En Dit Is Wat Ik Daarmee Bedoel

Je kunt het in je relatie tonen door bereid te zijn om een gezonde communicatie te hebben

Gezonde communicatie is altijd de sleutel die het succes van elke relatie bepaald. Bereid zijn om te communiceren en gezonde communicatiepatronen hebben, is een geweldige manier om te laten zien hoeveel je van je partner houdt en hen respecteert.

Dit betekent dat je bereid bent om een aandachtige luisteraar te zijn. En niet te luisteren om te antwoorden, maar om te luisteren om te begrijpen. Dit betekent dat je elke keer dat jullie twee ruzie hebben bereid bent om jezelf in de schoenen van je partner te plaatsen.

Alles vanuit het oogpunt van je partner waarnemen (of op zijn minst proberen) kan je helpen de hele situatie veel beter te begrijpen dan wanneer je je egoïstisch aan je eigen theorie vastklampt.

Gezonde communicatie vereist niet alleen dat je een goede luisteraar bent. Je moet ook aandacht besteden aan hoe je je gedachten in woorden overbrengt. Je moet je bewust zijn van de manier waarop je dingen zegt.

Ben je te veroordelend? Beschuldigend? Passief-agressief? Heb je de neiging om te gaslighten of iemand dood te zwijgen?

Als de woorden die uit je mond komen uiteindelijk je partner op een of andere manier mishandelen, dan toon je op geen enkele manier respect. 

Echt respect staat gelijk aan het respecteren van de grenzen van je partner

Waarom is het zo belangrijk om iemands grenzen te respecteren? Als je een relatie met iemand hebt, is het dan niet egoïstisch om nog steeds vast te houden aan die eerder vastgestelde grenzen?

Fout. Mensen gebruiken hun grenzen als een manier om zichzelf in een activiteit, situatie of relatie te beschermen. Ze kunnen emotioneel, fysiek, intellectueel, spiritueel, financieel of aan ruimte, tijd en energie gerelateerd zijn.

Persoonlijke grenzen zijn er om iemands veiligheid te waarborgen. Ze vertellen ons hoe iemand liever communiceert of wil worden aangesproken, aangeraakt, hoe er met hen wordt omgegaan en hoe ze behandeld willen worden.

Wanneer we iemands grens overschrijden, dan laten we in wezen zien dat we niet echt om iemands emotionele welzijn geven. Het maakt ons niet uit of die persoon zich nerveus, angstig of niet gerespecteerd voelt.

Meestal doen mensen die iemands grenzen overschrijden het niet expres, maar eerder onbewust. Het is echter uiterst belangrijk om rekening te houden met iemands grenzen. Vooral die van de mensen van wie we houden en om wie we geven.

Hoe respecteer je grenzen

Hoe kun je de grenzen van je partner respecteren? Eerst moet je ze kennen. Jij en je partner moeten een gesprek hebben waarin je openlijk gaat bespreken wat de dingen zijn die je wel en niet wil.

Het kan zijn dat je je partner wat tijd alleen geeft na het werk om te ontspannen en te ontstressen. Het kan zijn dat hij niet gedwongen wordt te drinken als hij dat niet wil. Of dat je hem vraagt om te gaan dansen als hij zich er niet op zijn gemak bij voelt.

En het kan zijn dat hij niet belt als hij werkt, of contact opneemt met zijn moeder als hij het niet erg leuk vindt.

Het kunnen zoveel kleine en voor jou onbelangrijke dingen zijn. Maar om respect op te bouwen en te laten zien dat je echt van je partner houdt, moet je proberen de grenzen van je partner niet te overschrijden.

Je kunt het tonen door te laten zien dat je je partner vertrouwt

Vertrouwen vormt de basis van elke relatie. Als er geen vertrouwen is, dan is er geen liefde. En dus is er geen respect. Zo simpel is het.

Vertrouwen is niet alleen geloven dat je partner je niet zal bedriegen. Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar vertrouwen manifesteert zich op een veel complexere manier.

Wanneer je je partner vertrouwt, dan laat je dat zien door hem niet constant te bellen of te appen. Het is leuk en eerlijk gezegd noodzakelijk om je zorg te tonen door een bericht te sturen of je partner één keer te bellen. Het sturen van 20+ berichten en verschillende gemiste oproepen is een duidelijk teken dat er iets verkeerd is in je relatie.

Door je partner wat ruimte en tijd te geven om je te beantwoorden of terug te bellen, toon je respect voor zijn tijd en andere verplichtingen die op dit moment zijn prioriteit kunnen zijn. 

Dit zal hem laten zien dat je erop vertrouwt dat hij contact met je op zal nemen wanneer het hem uitkomt. Wat het eerste moment is dat hij niet bezig is met iets anders te doen.

Een andere manier om je vertrouwen te tonen is om zonder zijn toestemming nooit door de telefoon van je partner of andere persoonlijke dingen te snuffelen. Als je de behoefte voelt om zijn telefoon te controleren als hij er niet is, dan vertrouw je hem dus niet.

En ten slotte, respect in een relatie begint met respect voor jezelf

Ten slotte, om je partner te respecteren, moet je eerst jezelf respecteren. Zelfrespect betekent dat je van jezelf houdt en voor je eigen welzijn zorgt. Het betekent dat je standvastig blijft en je wat er ook gebeurt, aan je overtuigingen en waarden vasthoudt.

Zelfrespect betekent ook dat je niet de behoefte voelt om jezelf met iemand anders te vergelijken. Je bent je er van bewust dat je je eigen persoon bent, speciaal en uniek op haar eigen manier. Je weet dat je meer dan genoeg bent en je voelt je niet bedreigd door anderen.

Jezelf respecteren betekent ook ontgiften. Met andere woorden, het betekent alles loslaten dat je doel niet dient. Zoals fouten uit het verleden, slechte herinneringen en vooral giftige mensen.

Als je eenmaal van alles af bent wat je reis niet ondersteunt, dan kun je echt zeggen dat je zelfrespect in overvloed hebt.

Als je erover nadenkt, is zelfrespect de beste vorm van zelfzorg. Daarom is het erg belangrijk om het dagelijks te beoefenen. Sommige mensen denken dat het egoïstisch overkomt, maar het is niet waar.

Als je jezelf respecteert, dan verandert alles. Plotseling heb je vrede met je onzekerheden, ben je in staat om echt van iemand anders te houden. En tenslotte – ben je in staat om een ander persoon echt te respecteren.