Skip to Content

Dit Is Hoe Je Echt Van Iemand Kan Houden Tijdens Een Depressie

Dit Is Hoe Je Echt Van Iemand Kan Houden Tijdens Een Depressie

Er bestaat een misverstand dat leven met een depressie en depressief zijn je onbeminnelijk maakt. Tenminste, zo voelt het in de gedachten van iemand die een depressie heeft. Het is de vraag hoe iemand zelfs van je donkerste kant kan houden, die je zelf hebt afgewezen?

Het zinnetje ‘hou eerst van jezelf voordat iemand van jou kan houden’, geldt niet voor mensen die depressief zijn. Want boven alles leren ze hoe ze moeten lief hebben en zichzelf moeten accepteren. Maar soms moet je iemand anders zijn voorbeeld volgen om daar te geraken.

Mensen kaarten te weinig aan dat het idee dat iemand echt van je houdt de depressie zal verminderen. Het zal misschien niet weggaan, maar de beste manier om depressie te verslaan is door te leren om van iemand anders te houden en te leren om iemand van jou te laten houden.

Dus hoe kun je van zo’n iemand houden? Hoe kun je de gevechten overwinnen die je misschien nooit zult begrijpen?

1. Door te accepteren.

Begrijp dat dit misschien iets is dat je nooit zult begrijpen. Interne gevechten met jezelf kunnen alleen tot de kern worden begrepen als je het zelf hebt doorgemaakt.

Dus je zal het moeten accepteren zonder het volledig te begrijpen. En ja, je zal misschien de impact zien die het heeft op degene van wie je houdt en dat zal misschien invloed op jou hebben, maar besef je gewoon dat je het niet zal begrijpen.

Maar je hoeft het niet te begrijpen om van ze te houden.

2. Je zal een kant van ze zien waar ze een hekel aan hebben.

Er is een reden waarom ze het verhullen. Er is een reden waarom veel mensen het niet hebben gezien. Maar dat zal zeker gebeuren als je van iemand houdt.

Degene die positief en opgewekt is en die elke kamer doet oplichten als ze binnen komen is alleen zo omdat ze hebben moeten doorstaan wat er aan de andere kant ligt. Het zal in het begin moeilijk zijn.

3. Begrijp dat hun slechtste momenten niet bepalen wie ze zijn.

Als ze ervoor kiezen om je zo dichtbij te laten komen moet je realiseren hoe tegenovergesteld deze persoon is op een van hun slechtste dagen vergeleken bij degene op wie je verliefd werd.

Je zal zelfs een verandering opmerking in de toon van hun stem. Je zal opmerken dat ze wezenloos uit hun ogen kijken. Alles zal anders zijn aan hen.

Begrijp dat de negatieve gedachten en de woorden die ze uitspreken, die je nooit eerder hebt gehoord, niet bepalen wie ze zijn.  Het is deze ziekte. Depressie is een ziekte.

4. Ze zullen je wegdrijven.

Op hun slechte dagen zullen hun gedachten dat ze niet het vermogen hebben om van gehouden te worden hen overnemen. Houd even goed van hen. Zelfs als zij het niet geloven.

Ze zullen zichzelf overtuigen dat ze een last zijn. Houd even goed van hen. Ze zullen denken dat je beter af bent zonder hen en een gezond iemand verdient.

Kies even goed voor hen. Ze zullen je meerdere keren vertellen om te vertrekken. Kies ervoor om te blijven.

5. De slechte dagen zullen overgaan.

Er zullen dagen voorbijgaan waarop ze niet uit bed willen komen of productief willen zijn. Er zullen dagen voorbijgaan waarop je naar hen kijkt en je je hulpeloos voelt, je zou willen dat je het kon oplossen.

Er zullen dagen voorbijgaan waarop je jezelf de schuld geeft dat je als partner niks heb gedaan om hen gelukkiger te maken. Je moet niet zo denken. Dit is niet jouw schuld en het is niet hun schuld.

Er zullen dagen voorbijgaan waarop ze instorten in tranen en niet eens kunnen uitspreken waarom ze zich zo voelen. Hou ze tijdens die momenten vast. Wees hun rots in de branding.

Het beste dat je kunt doen is achter ze te staan op de slechte dagen, want net als bij andere dingen zal depressie een tijdelijk gevoel zijn. Het is een storm waar een einde aan zal komen. Geloof daarin.

5. Je zal de goede dagen leren waarderen.

Boven alles zal je liefde voor een depressief iemand je dingen leren waarderen die je nooit eerder hebt leren waarderen. Je zal de goede dagen net zo gaan waarderen als zij en dat zal het het waard maken.

Net zoals dat de goede dagen hen de kracht geven om de slechte dagen te doorstaan, zal het ook jou kracht geven. Vertrouw me op m’n woord, de goede dagen zullen opwegen tegen de slechte.

6. Het zal een emotionele achtbaan worden.

Dit zal je testen zoals je nooit eerder bent uitgedaagd. Maar er zal zich geen betere rit in je leven voordoen. Want depressieve mensen zullen veel negativiteit kennen.

Ze zullen je wellicht meenemen naar donkere plekken die jij zelf nooit had uitgekozen. Maar naast hiervan kennis te hebben genomen, hebben depressieve mensen een vermogen om zo innig lief te hebben.

Ze hebben medeleven voor anderen dat jou zal leren om een beter mens te zijn. Ze kunnen met hun ogen verder kijken dan hun neus lang is en hun niveau van begrip en zich in mensen kunnen verplaatsen zal de reden zijn waarom je op hen verliefd ben geworden. 

7. Maar het zal het rit van je leven worden en het zal het helemaal waard zijn.

Mensen die met depressieve leven weten ook hoe ze inniger van iemand kunnen houden dan anderen. En als je de gelukkige ontvanger bent van die liefde, zal die liefde je zodanig vervullen dat die slechte dagen er niet eens toe doen.

Hun liefde zal een versie van je maken die je je nooit had voorgesteld, op de beste manier. En door liefde zal dit teweeg worden gebracht, je kan samen doorgaan met dit te verslaan.