Skip to Content

Wat Depressie Echt Is, Want Het Is Meer Dan ‘Gewoon Somber Zijn’

Wat Depressie Echt Is, Want Het Is Meer Dan ‘Gewoon Somber Zijn’

Depressie is niet de meest sombere persoon in de kamer. Eigenlijk is het het tegenovergestelde, depressie is soms degene van wie je het nooit had gedacht.

Ze proberen je te overtuigen dat ze gelukkig zijn, maar daarnaast proberen ze vooral zichzelf te overtuigen. 

Depressie is niet die droefgeestige persoon bij wie je niet in de buurt wil zijn. Vaak is het degene van wie iedereen houdt omdat ze met hun licht een kamer doen opleven, maar dat kan alleen omdat ze de duisternis kennen.

Depressie is niet degene die om hulp schreeuwt. Het is de stille persoon die het moeilijk heeft met dingen die ze nog altijd proberen te begrijpen.

Depressie betekent dat je alles doet om het te verhullen. Want er valt niets te verheerlijken.

Er is niets mooi aan een slechte avond waarop je op je knieën zit, een stille schreeuw laat ontsnappen die niemand hoort omdat je alleen bent en je moet alleen zijn tot je het hebt verwerkt.

Het zijn de slapeloze nachten wanneer je wakker ligt om 2 uur ’s nachts, terwijl je naar het plafond ligt te staren.

Het is het de tijd van het jaar dat je gewoon wat somberder wordt zonder dat dat een reden heeft.

Het zijn de tranen die je mensen niet laat zien omdat je niet echt weet waarom je huilt, je weet alleen dat het nodig is.

Het is het verlangen en de behoefte om bij mensen in de buurt te zijn, maar onderhand drijf je ze weg.

Depressie is social media profielen in de gaten houden, iedereens hoogtepunten zien en terwijl je weet dat het geen echte vertegenwoordiging is van hun leven vergelijk je jezelf even goed met hen.

Het zijn de plannen die kort dag geannuleerd worden, omdat je de kracht niet kon verzamelen om uit bed te komen.

Het is het alarm dat afgaat in de ochtend en je gewoon weer wilt gaan slapen.

Depressie is de wolk die nooit weg lijkt te waaien. En zelfs op die gelukkige momenten waar je aan vasthoudt, weet je dat het nog steeds boven je hangt. Depressie wacht wel. Het kruipt rond en ligt op de loer.

Het wacht tot de beste dag van je leven en je meest gelukkige moment aanbreekt om ervoor te zorgen dat het volgende moment je meest slechte moment wordt.

Het is de angst om dat soort geluk te voelen, omdat je weet dat het uiteindelijk zal vervagen.

Het zijn alle goede dagen, die niet vaak voorkomen en daar houdt je je aan vast.

Het is het gevecht om uit te moeten leggen waarom je depressief bent wanneer mensen ernaar vragen.

Je weet het antwoord daarop gewoon niet en je weet niet hoe je het op kunt lossen.

Het is gewoon een gevoel dat je niet kunt loslaten, maar een gevoel dat je leert te verwerken.

Depressies zijn toxische gewoontes of mensen waar jij je tot aan getrokken voelt.

Het is wanneer je drinkt zoals je dat altijd doet, omdat je even je pijn wilt verdoven. Je weet dat het als bijwerking heeft dat je de volgende dag nog meer depressief bent.

En je weet dat je van alcohol sowieso depressief wordt, maar je verdoofd voelen helpt soms wel.

Depressie is het oneindig uit balans zijn van je leven. 

Het is of dat je teveel traint en urenlang in de sportschool doorbrengt, of wekenlang in bed blijft en niet wilt bewegen.

Het is teveel slapen of te weinig. Maar hoe dan ook ben je altijd moe.

Het is teveel eten of gewoon nooit honger hebben. Het is wanneer iemand vraagt, ‘wanneer heb je voor het laatst gegeten?’ En je weet echt het antwoord niet.

Het is gewichtsverlies waar mensen hun lof over uitspreken, terwijl je weet dat je er niets aan kon doen.

Depressie is wanneer mensen vragen of het goed gaat met je en je niet antwoordt met ‘ik ben verdrietig’, je zegt simpelweg, ‘ik ben moe’.

Het is de nijd die je voelt wanneer je naar anderen kijkt en gewoon net zo gelukkig wilt zijn. Dus doe je je leven interessanter voor, zodat het ook zo lijkt.

Depressie is het overcompenseren binnen relaties en te hard je best doen. Je weet dat je moeilijk bent in de omgang, maar je houdt nou eenmaal van de mensen die je accepteren, omdat je nog steeds probeert jezelf te accepteren.

Het is dat erg enge moment wanneer je je openstelt voor iemand over wat je doormaakt. En het nieuwe niveau van vriendschap dat je hebt bereikt wanneer ze je met open armen verwelkomen en je bijna moet huilen.

Het is het intens houden van mensen, want je probeert nog steeds te leren om van jezelf te houden.

Het is het vooruit kijken en je verheugen op bepaalde dagen in je leven en echt alles te waarderen.

En ook al zeg je het misschien niet zo vaak als dat zou moeten, het is de liefde die je voelt voor iedereen in je leven die je kracht geeft.

Depressie is het verslaafd raken aan alles dat je een doel geeft. Of je nou een academische perfectionist of een workaholic wilt worden.

Het is wanneer je het meest betrokken raakt bij een groep of organisatie omdat je iets nodig hebt om naar uit te kijken.

Het is het uitblinken in sport omdat het je echt helpt om je ergens op te verheugen en een team te hebben om op te leunen. 

Het is de behoefte om druk bezig te zijn, want als je het niet druk hebt breng je veel tijd in je eentje door en wordt het allemaal erger.

Maar boven dat, depressie is degene die er alles aan zou doen om anderen gelukkiger te maken, want als iemand anders gelukkig is voelen zij dat geluk zelf ook.

Depressie is overdreven oplettend te zijn omdat je weet hoe het is om dingen te verhullen, dus probeer je hetzelfde in anderen te vinden.

Het is als eerst bereid zijn om iemand te helpen en de persoon te zijn die je zou willen zijn. Terwijl je echt wel weet dat er niets is dat je kunt zeggen of doen, je er alleen voor ze kan zijn, en dat is prima.

Maar boven dat is depressie een kracht, want niks is lastiger dan je innerlijke demonen te verslaan.

Het is het vertrouwen dat mensen in je hebben, dat ze zeker weten dat ze bij jou aan kunnen kloppen en dat je niet over ze zal oordelen.

Het is de opwinding die je met je mee brengt, want ondanks je somberheid houd je wel degelijk van het leven.

Depressie is wanneer je de meest gelukkige, maar ook meest sombere persoon bent die mensen kennen, maar het heeft ook iets moois wanneer iemand beide emoties op zo’n extreem niveau kent.

Depressie is een waardering en dankbaarheid voor het leven. Het is als je je realiseert dat wat er ook te gebeuren staat, er na regen weer zonneschijn komt. 

Depressie is hoop op momenten die hopeloos lijken.

Het is wanneer je de depressie niet laat bepalen wie jij bent, maar in plaats daarvan leert om je er doorheen te slaan en het voorbeeld te zijn dat anderen kunnen volgen.