Skip to Content

Hoe Creëer Je Op Een Veilige Manier Ruimte Tussen Jou En Je Narcistische Ex?

Hoe Creëer Je Op Een Veilige Manier Ruimte Tussen Jou En Je Narcistische Ex?

Het kan heel moeilijk zijn om romantisch betrokken te zijn bij een narcist. Maar met hem te maken krijgen na een breuk kan – geloof het of niet – nog moeilijker zijn.

Zij zijn niet degenen die nee als een antwoord accepteren. Als de situatie niet volgens hun manier gaat, dan zullen ze hun best doen om je de gevolgen van hun ontevredenheid te laten voelen.

Daarom is het creëren van afstand en gestage grenzen met je narcistische ex uiterst belangrijk. Maar vreselijk moeilijk.

Narcisten staan erom bekend de grens van hun slachtoffer te vinden en er vervolgens doorheen te razen.

Als de grenzen in ons leven als het hek rond ons huis zijn, dan is een narcist niet degene die hem voorzichtig opent en langzaam onze tuin binnenstapt. Integendeel.

Voor je het weet zit hij midden in je leven en beheerst hij eigenlijk alles – je gedachten, acties en emoties.

Om een veilige ruimte tussen jezelf en een narcistische ex te creëren en ervoor te zorgen dat je gezond van geest en kalm blijft, zijn hier een paar dingen die je kunt overwegen om te doen.

Dingen die je kunt doen om een veilige ruimte met je narcistische ex te creëren

Hoe Creëer Je Op Een Veilige Manier Ruimte Tussen Jou En Je Narcistische Ex?

1. Als het mogelijk is, verbreek dan alle contact met je narcistische ex

Als je de pech hebt om een narcistische ex te hebben, dan is het het beste om alle contact met hem te verbreken. Dit kan op zichzelf een moeilijke taak zijn, omdat narcisten niet graag worden tegengewerkt.

Wanneer je besluit om alle contact met je narcistische ex te verbreken, dan kun je van hem verwachten dat hij van je met liefdesbombardementen zal bestoken, zichzelf met zielige verhalen als slachtoffer neer zal zetten en je om nog een kans zal smeken.

Als je wilt voorkomen dat hij weer onder je huid kruipt, dan moet je vastberaden blijven. Het beste is om zijn telefoonnummer (en de nummers van een aantal van zijn goede vrienden) te blokkeren, een speciaal afscheid te vermijden (je hebt de afsluiting niet nodig!) en op te schrijven waarom je bent vertrokken, zodat je jezelf in tijden van crisis eraan kunt herinneren.

En als je het geluk hebt, dan zal je narcistische ex het uiteindelijk opgeven en een ander slachtoffer gaan zoeken.

Voor sommige mensen is dit echter geen beschikbare optie. Als je op wat voor manier dan ook verbonden bent met je narcistische ex, hetzij door co-ouderschap, wederzijds zakendoen of een vriendengroep, en je kunt ze gewoon niet volledig vermijden, dan is afstand nemen het volgende beste wat je kunt doen.

Praat alleen met hem als dat absoluut nodig is (bijvoorbeeld als je het eens moet worden over iets met betrekking tot je kind), beantwoord alleen wat je is gevraagd en negeer zijn giftige gedrag zo veel als je kunt.

Probeer hem te laten weten dat zijn gedrag je niet in het minst beïnvloedt.

2. Laat je narcistische ex je niet manipuleren

Een ander ding dat je kunt doen met je narcistische ex (als geen contact geen optie voor je is) is om zijn belangrijkste manipulatiestrategieën te bepalen en hem ze nooit meer tegen je te laten gebruiken.

Enkele van de meest voorkomende narcistische manipulatietactieken zijn:

  • Gaslighting – wanneer hij je aan je eigen gezond verstand en herinneringen probeert te laten twijfelen, door de feiten en de realiteit te verdraaien
  • Doodzwijgen – wanneer hij je opzettelijk negeert en buitensluit, zodat je je geïsoleerd voelt
  • Triangulatie – wanneer hij er een derde persoon bij betrekt, meestal om zijn mening in ere te herstellen
  • Zondebok – wanneer hij alle schuld bij iemand anders legt (jij, je kind, enz.)
  • Passieve agressie – wanneer hij sarcasme, schuldverschuiving en sabotage gebruikt

De beste manier om ervoor te zorgen dat je narcistische ex geen manier vindt om je opnieuw te manipuleren, is door de dingen op te schrijven die hij meestal doet om onder je huid te komen.

Over het algemeen heeft elke narcist een gedragspatroon. En als je zijn code kraakt, dan ben jij degene die de overhand heeft.

3. Stop met jezelf te verdedigen

Een andere geweldige manier om grenzen te creëren met je narcistische ex is om te stoppen met jezelf te verdedigen. Want dat is precies wat narcisten graag doen. Op je knoppen drukken en je in de verdediging zetten.

Natuurlijk zit het in je aard om jezelf te verdedigen wanneer iemand je ten onrechte van iets beschuldigt. En het kan moeilijk zijn om die drang te weerstaan, maar met een narcist zul je het gewoon moeten laten gaan.

Wanneer je narcistische ex zijn weg terugvindt in je leven met een andere beschuldiging, en je merkt dat je bloed begint te koken, haal dan diep adem en probeer jezelf te kalmeren.

Vraag jezelf af, “Zit er enige waarheid in zijn beschuldigingen? En zo ja, doet dat er nu echt toe? Is het me mijn rust waard?”

Je zult snel merken dat jezelf verdedigen je alleen maar van je energie zal ontdoen en je dag zal verpesten. Maar het zal het narcistische ego van je ex voeden, omdat het hem laat zien dat hij alle macht over je heeft (wat hij natuurlijk niet heeft).

Loop gewoon weg en weiger deel te nemen aan zijn spel.

4. Concentreer je op jezelf in plaats van op hem

Hoe Creëer Je Op Een Veilige Manier Ruimte Tussen Jou En Je Narcistische Ex?

Wat je kunt doen om ruimte met je narcistische ex te creëren, is je op jezelf concentreren. Zelfliefde en zelfgroei moeten je topprioriteit worden.

Je kunt hem niet veranderen of helpen, dus het heeft geen zin om je kostbare energie op hem te richten. Je kunt echter jezelf en je toekomst veranderen, dus dat zou het middelpunt van je inspanning moeten zijn.

Dus, ga dat diploma halen, slaag voor je rijbewijs, leer een vreemde taal, schrijf je in voor een kookcursus. Begin naar de sportschool te gaan (ik weet dat je dat altijd al hebt gewild), begin met een ochtendwandeling, lees boeken en bekijk films.

Doe wat je hart gelukkig maakt. Je helpt jezelf te verbeteren en vooral je gedachten van je narcistische ex af te leiden.

5. Blijf standvastig in je beslissingen

En tot slot, verander niet van gedachten!

Er waren redenen waarom je besloot om het uit te maken met je ex. Probeer jezelf er elke keer dat hij probeert terug te kruipen in je leven aan te herinneren. En geloof me, dat zal hij doen.

Een dagboek bijhouden kan hierbij helpen. Schrijf alle slechte dingen op die hij je heeft laten doormaken. En lees ze elke keer dat je het gevoel hebt dat je mogelijk terug kunt krabbelen.

Het zou jammer zijn als de kracht die je hebt verzameld om het eindelijk met hem uit te maken, zou worden verspild. Houd dus je hoofd hoog, blijf standvastig en geef nooit op. Uiteindelijk zal hij het opgeven en je laten gaan.