Skip to Content

Het Moeilijkste Was Om Afscheid Te Nemen Toen Ik “Ja, Ik Wil” Wilde Zeggen

Het Moeilijkste Was Om Afscheid Te Nemen Toen Ik “Ja, Ik Wil” Wilde Zeggen

Jij maakte roerei en bosbessen muffins terwijl ik koffie zette en de tafel dekte. Het was ons kleine ochtend ritueel – iets privé dat alleen wij tweeën deelden.

Je kuste me op het voorhoofd terwijl je de eieren uit de koelkast pakte. Ik zou je stevig omhelzen om mijn handen op te warmen van het koude water. We dansten synchroon door de keuken, wetend waar de ander heen zou gaan, wetend hoe de ander zich zou bewegen.

Alleen die ochtend, in plaats van me om te draaien om je op me te zien wachten met je armen open voor de knuffel die ik zou geven, draaide ik me om om je geknield op je knie te zien zitten met een klein zwart doosje in je hand.

Je bloosde. Je handen trilden terwijl ik al begon te huilen. Ik zei ja, en jij zei echt wel.

Ik denk niet dat ik ons ooit zo voor had kunnen stellen. Die ochtend leek alles zo perfect. Die ochtend waren de kleuren helderder, het eten smaakte beter en de werkuren vlogen voorbij.

Die ochtend zag ik mezelf al in een trouwjurk naar het altaar lopen, met een boeket gemaakt van petunia’s terwijl jij op me wachtte. Ik kon me voorstellen dat je gezicht in een glimlach zou veranderen als je me zag. Maar dit, dit had ik me nooit voor kunnen stellen.

Het is niet dat ik niet van je hou – dat doe ik wel. Ik hou met heel mijn hart van je. Ik hou van je met dat stomme soort liefde, de liefde waardoor ik van je muziek hou en spelletjes met je kijk. Maar ik hou meer van mezelf.

Het Moeilijkste Was Om Afscheid Te Nemen Toen Ik Ja, Ik Wil Wilde Zeggen

Ik zie je gezicht nog steeds in mijn dromen. Het gezicht dat je had toen je thuis kwam en mijn koffers bij de voordeur zag staan en ik zie mezelf in het donker op de bank zitten.

Ik kan nog steeds je stappen horen, heen en weer gaan alsof je niet zeker wist of je binnen wilde komen. Je deed het licht aan, maar voor mij was alles nog steeds in vage duisternis gehuld. Je knielde nog een keer, knuffelde mijn benen alsof je probeerde te voorkomen dat ik weg zou gaan.

Ik hield de ring in mijn zweterige handpalmen — de ring waar ik zo van hield. Het was geen gewone verlovingsring, maar dat was onze liefde ook niet.

Het had een peervormige smaragd omgeven met witte diamanten gegraveerd in wit goud. Een smaragd voor mijn ogen en witte diamanten voor jouw eeuwige liefde die me veilig moest houden.

“Verlaat me niet. Ik zal beter mijn best doen. Je weet dat ik je nooit pijn wilde doen.”

Tranen rolden uit je ogen terwijl je mijn handen kuste, hopend dat ik zou blijven. Opstaan, weggaan van je knuffel en kussen was moeilijk. Het deed me pijn alsof duizenden messen mijn hele lichaam steeds weer doorboorden. Maar afscheid nemen terwijl ik ‘ja, ik wil’ wilde zeggen was het moeilijkste.

De ring viel ergens op de grond, terwijl ik wegliep. De ring waar ik zoveel van hield is verloren gegaan samen met de man waar ik meer van hield dan van wat dan ook.

“Beste Gasten,

Het Moeilijkste Was Om Afscheid Te Nemen Toen Ik Ja, Ik Wil Wilde Zeggen

Het spijt ons u te moeten informeren dat de bruiloft is geannuleerd. We hopen dat de verandering de plannen uw schema’s niet zal beïnvloeden. U zult op de hoogte worden gebracht als er een andere datum is gepland.”

De trouwjurk kwam een week later. Ik had de opdracht gegeven om het daar te laten komen, zodat er geen kans zou zijn dat jij hem zou zien. Je weet wel, brengt ongeluk en zo. Maar ik denk dat we al een deel van dat ongeluk brengen hebben gehad.

Die nacht huilde ik mezelf in slaap, in de jurk die ik op de gelukkigste dag van mijn leven had moeten dragen.

“Het spijt ons mevrouw, er is geen retourbeleid voor trouwjurken. Het spijt ons dat uw huwelijk is afgelast.”

Ik had nooit gedacht dat dit mij zou overkomen. Ik heb nooit geloofd dat ik ooit van de liefde van mijn leven weg zou kunnen lopen. Maar ik ben door een hel gegaan.

Ik ben gebroken en misbruikt. Ik ben gemanipuleerd en ik ben klaar met mannen die niet klaar zijn om van me te houden zoals ik verdien. En ik verdien het om bemind te worden.

Ik verdien iemand die me koffie brengt en die het ontbijt met me kookt. Je hield van me, je deed alles voor me, je maakte me de gelukkigste vrouw ter wereld, maar je ging ook met haar naar bed.

Het Moeilijkste Was Om Afscheid Te Nemen Toen Ik Ja, Ik Wil Wilde Zeggen

“Hey schatje. Ik bel gewoon om te zien hoe het met je gaat? Weet je, we kunnen hier nog steeds doorheen komen. Je weet dat ik van je hou, je weet dat het gewoon een fout was die ik nooit meer zal maken. Bel me, oké?”

Bericht verwijderd

Ik hou van je en ik weet dat je van mij houdt. Maar het zien van de man waar ik meer van hou dan ik ooit geloofde dat ik van iemand kon houden, het zien van de man die me weer in de liefde liet geloven, de man die me oppakte en die van me hield toen ik niet van mezelf kon houden. Het zien van die man in bed met een andere vrouw is… onbeschrijflijk.

Hoe kun je het gevoel dat je hart in stukken breekt, dat je hele lichaam pijn doet en dat je toekomst voor je ogen verdwijnt, in woorden omzetten? Hoe kun je ooit vergeten dat je door de enige persoon werd verraden waarvan je dacht dat hij je nooit zou verraden?

Wat doe je als de enige persoon die je kan laten stoppen met huilen dezelfde persoon is die je aan het huilen heeft gemaakt? Ik hou echt van je. Maar ik moest weg. Ik moest afscheid nemen toen ik ‘ja, ik wil’ wilde zeggen.

PinFlight Image