Skip to Content

Maakt Iemands Romantische Verleden Iets Uit?

Maakt Iemands Romantische Verleden Iets Uit?

Ken je dat gevoel wanneer je met iemand uitgaat en alles super-duper geweldig gaat, maar dat je weet dat het onvermijdelijke gesprek over exen eraan komt?

Je vreest het niet vanwege de dingen die je te zeggen hebt, maar vanwege de dingen die je zou kunnen horen.

“Wat als hij me vertelt dat het aantal vrouwen met wie hij is geweest een getal van drie cijfers is? Of wat als hij me over kinderen vertelt waarvan ik nooit wist dat hij ze had? En wat als ik erachter kom dat hij een serie vreemdganger was en op een gegeven moment twee verschillende levens had geleefd? Of wat…”

Het is nooit gemakkelijk om iets over iemands romantische verleden te horen. De inhoud van iemands romantische verleden hoeft niet per se belangrijk voor je te zijn.

Maar het kan geen kwaad om te weten wat er in het verleden van je partner is gebeurd.

Uiteindelijk is een open en eerlijk gesprek wat je relatie gezonder en sterker maakt, toch?

Moeten jij en je partner dan over elkaars romantische verleden praten?

Maakt Iemands Romantische Verleden Iets Uit?

Er zijn net zoveel antwoorden op deze vraag als er mensen in de wereld zijn.

Sommige mensen vinden het prima om elk detail over hun verleden met hun nieuwe partner te delen. Zoveel zelfs dat ze het zelfs binnen de eerste paar dates doen.

Ze denken er niet echt veel over na – ze zeggen gewoon wat ze denken dat hun partner moet weten.

Maar anderen houden ervan om de dingen rustig aan te doen. En dan bedoel ik heel rustig aan. Ze voelen zich niet helemaal op hun gemak om hun romantische verleden met hun nieuwe partner te delen. En ze vermijden het ten koste van alles en proberen dat gesprek zoveel mogelijk uit te stellen.

We zijn allemaal verschillend en onze relaties zijn uniek, dus ik denk dat over elkaars romantische verleden praten iets is waar jij en je partner over beslissen.

Je zou dit gesprek moeten hebben, dat is zeker, maar de tijdlijn en inhoud zijn uiteindelijk volledig aan jullie twee.

Door over elkaars vorige relaties te praten, kunnen jullie twee aan het opbouwen van een sterkere verbinding werken.

Je kunt leren waaraan je partner zich bij zijn ex stoorde en welke dingen mogelijk voor hem zouden kunnen triggeren.

Je kunt er ook achter komen hoe hij was en hoeveel hij sindsdien is gegroeid. En natuurlijk kan hij hetzelfde inzicht over jou krijgen.

Soms kan het verleden van je partner je zorgen baren

In sommige gevallen kan het romantische verleden van je partner van groot belang zijn voor je huidige relatie, omdat de dingen die hij deed gemakkelijk kunnen worden herhaald en jouw probleem kunnen worden.

 Laten we het eerst over vreemdgaan hebben. Voor veel mensen is dit de ultieme dealbreker en het is een onderwerp dat zeker op tafel moet worden gelegd.

Als je partner één keer vreemd is gegaan en zegt dat hij het deed omdat hij jong/stom/dronken was of wat dan ook, en hij heeft echt berouw, dan is dat misschien iets dat er niet echt toe zou moeten doen.

Je kunt hem het voordeel van de twijfel geven en zijn spijt als de waarheid accepteren. Misschien is hij sinds het vreemdgaan echt gegroeid en is hij volwassen geworden en denkt hij er nooit meer aan om het te doen.

Als hij echter zegt dat hij een volledige affaire had en twee afzonderlijke levens met twee vrouwen heeft geleefd, dan moet je je daar zeker zorgen over maken. Dat is de roodste rode vlag en dat zou je teken moeten zijn om te vertrekken.

Andere dingen die mogelijk dealbreakers kunnen zijn, zijn mishandeling (fysiek of emotioneel), de manier waarop hij over zijn exen praat (als hij ze uitscheldt), het aantal seksuele partners, drugsmisbruik, gokken, enzovoort.

Nogmaals, elke persoon is anders en wat voor mij belangrijk is, hoeft voor jou niet belangrijk te zijn. Je moet bedenken welke waarden en moraal je hoog houdt, en volgens hen kun je je oordeel vormen.

Wat is retrospectieve jaloezie?

Maakt Iemands Romantische Verleden Iets Uit?

Soms kan het gesprek over elkaars romantische verleden erin eindigen dat een (of beide) jaloers worden.

Dit wordt meestal retrospectieve jaloezie genoemd. En het is een toestand waarin een persoon zo geobsedeerd raakt door het verleden van zijn partner dat de gedachte aan zijn relatie met zijn ex die persoon in een neerwaartse spiraal laat gaan.

Laten we zeggen dat je partner enkele details over zijn vorige relatie heeft gedeeld. Hij vertelde je wanneer hij en zijn ex begonnen te daten, en hoe het in het algemeen was, hij deelt wat details en uiteindelijk eindigt hij door je te vertellen wanneer en waarom ze uit elkaar zijn gegaan.

Je luistert aandachtig naar hem, maar je voelt je borst zwaarder worden, alsof er iets op je hart ligt. Je voelt jezelf bij de gedachte aan de ex-relatie van je partner van kleur veranderen.

Dan, op het moment dat je alleen bent, begin je zijn ex via nepaccounts op social media te stalken. En bespreek je met je besties elk ding dat ‘mis’ is met haar.

Je begint jezelf met haar te vergelijken, al je verschillen en overeenkomsten aan te wijzen. En je wordt zelfs bedreigd door de gedachte dat ze weer bij elkaar komen.

Als dit je erg bekend voorkomt, dan moet je zeker iets doen om het te overwinnen. Retrospectieve jaloezie is helemaal jouw ding en je partner heeft er geen verantwoordelijkheid voor.

Probeer het te overwinnen

Je kunt proberen het te overwinnen door er openlijk met je partner over te praten. Hem te vertellen wat je dwarszit en of er iets is dat hij kan doen om je te helpen.

Je moet ook realistisch zijn met jezelf. En je moet hem niet vragen om iets te doen dat niet echt nodig is.

Zoals, als ze elkaar nog steeds op social media volgen, maar niet met elkaar praten. Er is echt geen reden voor hem om haar te ontvolgen, vooral als ze op goede voet uit elkaar zijn gegaan.

Probeer ook gefocust te blijven en over je huidige relatie na te denken. Herinner jezelf eraan dat jij het bent die nu bij hem is en denk na over de goede dingen die jullie twee doormaken.

Een dagboek bijhouden kan hierbij helpen.

En over het algemeen, ontspan. Wat voorbij is, is in het verleden en het zou je geen zorgen moeten baren. Je moet je op het heden richten en aan de toekomst werken, wat het voor jou ook in petto heeft.