Weet je wat het ergste is aan een relatie met een narcist? Nee, het is niet de mishandeling of de vernedering die je doormaakt terwijl je nog steeds met je misbruiker samen bent.
Wat nog pijnlijker is, is hoe het daten van een narcist je voorgoed verandert.
Je gaat ervan uit dat je veilig bent op het moment dat je de moed hebt om de relatie te verlaten. Jammer genoeg is dat niet zo, zelfs niet nadat je over je narcistische ex heen bent.
Je hebt nog een lange weg te gaan. Je hebt nog steeds een enorme taak voor je liggen: om te voorkomen dat deze ervaring je in een ander persoon verandert.
Hoe ziet daten met een narcist eruit?
Het daten van een narcist is waarschijnlijk een van de ergste dingen die je in je leven kunt ervaren. Het betekent tijd met iemand doorbrengen die je de hele tijd devalueert terwijl je bewondering zoekt.
Ze moeten in elke relatie de dominante figuur zijn. De enige manier voor deze mensen om zich goed over zichzelf te voelen is om anderen naar beneden te halen.
Het kan me niet schelen als je narcistische partner je verzekert dat ze van je houden – geloof me, dat doen ze niet. Ze zijn niet in staat om van je te houden, omdat hun enige doel is om je te breken.
Hoe het daten van een narcist je verandert
De meeste slachtoffers die door narcisten zijn bespeeld ervaren soortgelijke veranderingen in hun persoonlijkheid. Dit zijn de meest voorkomende manieren waarop mensen die door narcisten gebroken zijn liefhebben en zich gedragen:
1. Je eigenwaarde in twijfel trekken
Elke narcist doet veel moeite om hun slachtoffer ervan te overtuigen dat ze niet goed genoeg zijn. Het is gewoon hun modus operandi en de enige manier waarop ze zich beter over zichzelf kunnen voelen.
Wat gebeurt er dan na een tijdje? Hoe je het eerst ook probeert te weerstaan, uiteindelijk begin je ze te geloven.
Ze komen in je geest en laten je geloven dat je waardeloos bent. Helaas, blijft dit gevoel nog lang hangen nadat de narcist is verdwenen.
Zelfs nadat je de relatie beëindigt, blijf je je eigenwaarde in twijfel trekken. Als je niet goed genoeg voor hen was, dan ben je waarschijnlijk ook niet goed genoeg voor iemand anders, toch?
Natuurlijk, dit kan niet verder van de waarheid zijn, maar het is de manier waarop je geest vanaf nu werkt.
Uiteindelijk bekritiseer je jezelf en devalueer je jezelf op dezelfde manier als zij dat deden zonder dat je je er bewust van was.
Het is duidelijk dat deze relatie de belangrijkste oorzaak van je lage gevoel van eigenwaarde is. Je narcistische partner heeft zijn doel bereikt: hij heeft je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde vernietigd.
2. Een mensen-pleaser worden
Veel slachtoffers van narcistische mishandeling hebben één ding gemeen: ze worden mensen-pleasers. Eerst had je waarschijnlijk ruzie met je narcistische partner. Je verdedigde je mening en je gaf hem geldige argumenten.
Maar na een tijdje werd je te moe. Voor je het wist, knikte je met je hoofd naar alles wat hij zei. Je verliest je kracht en je geeft het op.
Toch is het grootste probleem dat dit een karaktertrek van je wordt. Je probeert niet langer alleen je narcist te behagen – je doet ook je best om al je dierbaren te behagen.
Het is duidelijk dat ze je weten te overtuigen dat je nooit gelijk hebt. Hun emotionele mishandeling heeft een tol van je geestelijke gezondheid geëist tot het punt waarop je volledig je ware zelf bent verloren.
Je denkt dat de enige manier om te voorkomen dat iemand je verlaat is door met alles wat ze zeggen in te stemmen. Dat is de enige manier waarop je geaccepteerd en gevalideerd wordt.
3. Op je tenen lopen
Hoe het daten van een narcist je verandert: nou, onder andere, wordt angst een deel van je persoonlijkheid.
Je weet nooit wat je misbruiker kan triggeren. Heb je iets verkeerds gezegd? Kauw je te hard? Adem je op een manier die hem van streek kan maken?
Deze persoon heeft zijn best gedaan om je in een robot te veranderen. Je doet al enige tijd alles wat in je macht ligt om conflicten met hem te voorkomen.
Dus je begint op je tenen te lopen. Je bent bang om te veel vragen te stellen of te zeggen wat je echt denkt.
Je bent bang om open over je gevoelens te zijn. Je doet je best om geen golven te maken, en je bent overdreven voorzichtig geworden om niemand in je omgeving van streek te maken.
Begrijp me niet verkeerd: het is natuurlijk voor je om een geliefde met rust te laten zijn als ze gestrest zijn. Het is goed als je je af en toe terugtrekt in plaats van extra stress te veroorzaken.
Maar het probleem is dat dit de manier wordt hoe je met al je relaties omgaat. Het is jouw manier van leven geworden.
4. Vergeten om prioriteit aan jezelf te geven
Zelfs als het je lukt om na het breken met een narcist een gezonde relatie op te bouwen, zul je het moeilijk vinden om je eigen behoeften op de eerste plaats te zetten.
Dit is een giftig relatiepatroon dat je hebt geleerd: je partner is altijd de prioriteit.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben een gevoel van recht hebben op en een opgeblazen gevoel van zelfbelang. Ze vertonen hoge niveaus van grootsheid en superioriteit.
Ze denken dat ze in ieders leven de eerste plaats verdienen, en dus verwachten ze van iedereen om hen heen een speciale behandeling, vooral van hun slachtoffers.
Op de een of andere manier heeft je partner je ervan overtuigd dat zijn behoeften en welzijn belangrijker zijn dan die van jou. Wat er ook gebeurt, je komt altijd op de tweede plaats.
En met de tijd, accepteer je dit soort regelingen, alleen maar om ze in de buurt te houden.
Toch blijft het probleem bestaan, zelfs nadat je je van deze mishandeling weet te bevrijden. Diep van binnen denk je dat je problemen niet relevant genoeg zijn en dat jezelf op de eerste plaats zetten het meest egoïstische is wat je kunt doen.
Geloof me als ik zeg dat het niet zo is. Integendeel, je eigen welzijn op de eerste plaats zetten is een daad van zelfliefde en de manier waarop we ons allemaal zouden moeten gedragen.
5. Je gezond verstand in twijfel trekken
Gaslighting is een manipulatie techniek die mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis op hun slachtoffers gebruiken. Eenvoudig gezegd, het is een vorm van emotionele mishandeling waarbij je narcistische partner je probeert te overtuigen dat je perceptie van de realiteit niet klopt en dat je aan jezelf moet twijfelen.
Hoe dit werkt?
Laat me je een voorbeeld geven. Jullie hebben gisteren ruzie gehad. Je partner schold je uit en was zelfs gewelddadig.
De volgende ochtend, gaat hij opnieuw in de liefdesbombardement fase en hij ontkent alles. Hij beweert dat het een zinloos meningsverschil was en dat je overdrijft.
Of je vindt ongepaste berichten op zijn telefoon. In een fractie van een seconde verwijdert hij alles en probeert hij je ervan te overtuigen dat je je dingen inbeeldt.
Nadat je enige tijd aan gaslighting bent blootgesteld, begin je echt aan je perceptie van de werkelijkheid te twijfelen en begin je aan je gezond verstand te twijfelen.
Wat gebeurt er allemaal? Ben jij de gek? Beeld je je dingen in?
Wanneer je jezelf deze vragen begint te stellen, dan betekent dit dat hun manipulatietactiek werkt!
6. Zelf-sabotage
Hoe het daten van een narcist je verandert: een van de ergste gevolgen van dit soort romantische relatie is zelf-sabotage. Dit is vooral gevaarlijk, omdat je meestal geen idee hebt dat je het doet.
Als je partner met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is gediagnosticeerd, dan kan hij er niet tegen dat je gedijt. Houd in gedachten dat deze persoon je grootste vijand is: hij zal je de hele tijd laten struikelen, alleen maar zodat je niet zult slagen.
Na enige tijd begin je te geloven dat je geen grote dingen verdient. Je hoort geen liefde te krijgen, je bent niet in staat om die promotie te krijgen, en het is geen wonder dat je geen vrienden hebt.
Hoe dit werkt?
Wat gebeurt er dan op het moment dat je een nieuwe relatie begint op te bouwen? Nou, je innerlijke stem begint je vanaf het begin te vertellen dat het gedoemd is om te mislukken.
In plaats van ervoor te vechten, saboteer je je relatie. Je maakt opzettelijk fouten of loopt ervan weg.
Waarom? Omdat je zeker weet dat het uit elkaar zal vallen. Hoe dan ook, je neemt aan dat het beter is om zelf degene te zijn die het verpest.
7. Je normen verlagen
Als je net een relatie met een narcist hebt, dan doen ze iets dat liefdesbombardement heet. Ze overladen je met complimenten, grote gebaren, geschenken en onverdeelde aandacht.
Maar zodra je eraan gewend bent, gaat het allemaal weg. Niet alleen dat: binnen de kortste keren wordt het door een devaluerende fase vervangen waarin narcisten hun slachtoffers naar beneden halen, beledigen en mishandelen.
Op dit punt, weet je niet dat je met narcistisch gedrag te maken hebt, dus je accepteert dit als een normaal dating patroon.
Hoe dit werkt?
Wat gebeurt er als je eindelijk de spreuk van je narcist verbreekt? Je normen blijven laag.
Je accepteert in je nieuwe relatie broodkruimels. Je denkt dat je nieuwe partner perfect is alleen maar omdat je geen sporen van hun ontrouw vindt of omdat ze je niet de stille behandeling geven elke keer dat je in een ruzie terechtkomt.
Kortom, je hebt het ergste meegemaakt, en iedereen die voorbij komt zal beter zijn dan dat. Dus in plaats van je zielsverwant te zoeken, neem je genoegen met iemand die je het absolute minimum geeft.
8. Emotionele onbeschikbaarheid
Mensen die gediagnosticeerd zijn met een narcistische persoonlijkheidsstoornis tonen een gebrek aan empathie. Het interesseert ze niets dat ze het hart van hun slachtoffer breken, zolang het hen maar een goed gevoel geeft.
Als je jaren met een narcist doorbrengt, dan vergeet je hoe het voelt om gehoord te worden. Je leert je emoties op te kroppen, omdat het niemand echt iets interesseert.
De enige manier om te overleven en jezelf niet gek te laten worden, is om emotioneel los te raken van de rest van de wereld. Je bouwt hoge muren om je heen om alle mishandeling en manipulatie buiten te houden.
Helaas, houden veel slachtoffers van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis aan deze emotionele onbeschikbaarheid vast, zelfs nadat de relatie eindigt. Het wordt je verdedigingsmechanisme.
Je doet het niet expres, maar je sluit andere mensen buiten. Je onderdrukt je gevoelens en verbergt ze niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.
9. Je geeft jezelf de schuld
Hoe het daten van een narcist je verandert: nou, alsof hun mishandeling niet genoeg was, overtuigen ze je ook dat het jouw schuld is dat je het slachtoffer bent. Het klinkt ongelooflijk en krankzinnig, ik weet het, maar helaas gaat het zo.
Devalueert hij je? Het is omdat je niet goed genoeg bent om zijn bevestiging te verdienen.
Mishandeld hij je? Het is omdat je hem uitlokte.
Is hij ontrouw? Het is omdat je hem niet alles gaf waar hij naar op zoek was.
Ook al slaat dit soort redenering nergens op, het is de manier waarop de geest van een narcist werkt. Het ergste is dat ze je weten te overtuigen dat dit waar is.
Uiteindelijk geef je jezelf de schuld voor alles wat er mis gaat in je leven. Begrijp me niet verkeerd, het is één ding om verantwoordelijkheid te nemen voor je daden. Zo werkt volwassenheid.
Toch is het niet jouw schuld als iemand je slecht behandelt. Je bent er niet verantwoordelijk voor dat je iemands slachtoffer bent!
10. Sociaal isolement
Narcisten werken hard om je voor zichzelf te houden. Eerst neem je aan dat hij wil dat je al je tijd met hem doorbrengt en hem je onverdeelde aandacht geeft, omdat hij zoveel van je houdt.
De waarheid is echter heel anders. Ze isoleren je bewust van je vrienden en familieleden om je gemakkelijker te kunnen hersenspoelen.
Hoe dit werkt?
Als er niemand is om je voor alle rode vlaggen te waarschuwen, dan is het makkelijker voor een narcist om je te manipuleren. Trouwens, als ze je van al je dierbaren afsnijden, dan is het moeilijker voor je om weg te gaan. Waar zou je dan heen gaan?
De narcist probeert je te overtuigen dat niemand van je houdt zoals hij. Zelfs degenen die het dichtst bij je staan willen je kwaad doen, en ze hebben allemaal een slechte invloed op je.
Met de tijd raak je aan dit sociale isolement gewend. Je vergeet hoe je met mensen moet communiceren en je verandert in een eenling.
Zelfs nadat je aan je romantische relatie bent ontsnapt, ben je bang dat geen van deze mensen je terug zal nemen. Kortom, je eindigt helemaal alleen – precies zoals je misbruiker wilde.
11. Emotionele uitputting
Je voelt je uitgeput en moe nadat ze je leeg hebben gezogen. Je bent emotioneel uitgeput door alles wat je hebt meegemaakt met je partner met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Je hebt geen kracht meer voor een nieuwe relatie. Het is alsof je voor altijd in elkaar geslagen en vernietigd bent.
Je hebt het vermogen verloren om in een gezonde relatie te functioneren. Je hebt moeite om opnieuw contact met je vrienden en familieleden te maken, laat staan om weer te gaan daten.
Dat is precies waar je narcist je wil hebben. Ze verwachten dat je de wil om te leven verliest, dus je relatie met hen, wordt dan ironisch genoeg, je comfort zone en veilige haven.
Je weet daar tenminste wat je kunt verwachten.
Ik weet dat het moeilijk is, maar je moet de kracht vinden om van deze cyclus van mishandeling los te komen. Vergeet niet: niet iedereen is als je ex, en je zult een leuke jongen of meid tegen ontmoeten.
Geef andere mensen een kans, en vooral, geef jezelf een kans.
12. Emotionele afhankelijkheid
Als je narcisme begrijpt, dan weet je dat mensen die deze stoornis hebben willen dat hun slachtoffers volledig afhankelijk van hen zijn. Ik heb het hier in de eerste plaats over emotionele afhankelijkheid, maar daar eindigt het helaas niet.
Een narcist laat je geloven dat je het niet zonder hen kunt redden – emotioneel, fysiek en financieel.
Je hele stemming hangt alleen af van hoe ze je op een bepaald moment behandelen.
Er is geen spoor van de onafhankelijke, zelfvoorzienende persoon die je was voordat je hen ontmoette. Je hebt hun mening en advies nodig over alles in je leven, en je bent niet in staat om je eigen beslissingen te nemen.
Je bent verslaafd aan hun aanwezigheid in je leven, en je bent ervan overtuigd dat je verloren zou zijn zonder hen aan je zijde te hebben. Ze geven betekenis aan je leven, en alles lijkt zonder hen zinloos te zijn.
De relatie die je met jezelf hebt
Het komt erop neer dat deze persoon de relatie die je met jezelf hebt vernietigd. Ze hebben je laten vergeten dat je genoeg bent om gelukkig te zijn en dat je hen niet nodig hebt om je bestaan een doel te geven.
Daarom blijf je in andere mensen naar dat doel zoeken, zelfs nadat je er overheen bent. Je weet niet dat het diep in jezelf verborgen zit.
13. Angst en depressie
Angst en depressie zijn veel voorkomende gevolgen van narcistische mishandeling. Het is eigenlijk best logisch.
Je misbruiker zet je onder druk tot je breekpunt. Je romantische relatie veroorzaakt je zo veel stress dat je uiteindelijk angst, nervositeit, en constante zorgen ontwikkelt.
Op hetzelfde moment, zorgt hij ervoor dat hij je zelfvertrouwen ruïneert. Uiteindelijk voel je je waardeloos, dus word je natuurlijk depressief.
Laten we niet vergeten dat je sociaal geïsoleerd bent. Je hebt het gevoel alsof er niemand in deze wereld is die je kunt vertrouwen, en je doorstaat de meeste van deze dingen alleen.
Het ergste is dat deze geestelijke gezondheidsproblemen na het einde van je relatie blijven. Ja, narcisme heeft ze veroorzaakt, maar met de tijd, worden ze helaas een onderdeel van jou.
Maar hier is wat goed nieuws: alles is zeer behandelbaar – vooral als je op tijd toegeeft dat je een probleem hebt.
Als je je angstig of depressief voelt, dan is het beste wat je voor jezelf kunt doen om professionele hulp vragen. Houd er ook rekening mee dat er voor alle slachtoffers van narcisme tal van steungroepen beschikbaar zijn.
14. Ernstige vertrouwensproblemen
Wie kan verwachten dat je mensen nog vertrouwt? De persoon die deed alsof hij meer om je gaf dan wie dan ook, de persoon die je binnenliet, heeft je volledig op de slechtst mogelijke manier verraden.
Je verwacht nu dat iedereen hetzelfde is. Je denkt bij jezelf: “Ik heb hem mijn alles gegeven, maar dat was niet genoeg voor hem om me goed te behandelen. Dus wat weerhoudt anderen ervan om ook mijn hart te breken?”
Deze vertrouwensproblemen zijn een onderdeel van je emotionele bagage. Ik haat het om het je te vertellen, maar het is vrij onwaarschijnlijk dat je ooit in staat zult zijn om mensen te vertrouwen zoals je gewend bent.
Nu weet je dat het leven geen sprookje is. Maar dat betekent niet dat je je voor de rest van je leven op slechte relaties hebt geabonneerd.
Het kan geen kwaad om voorzichtiger te zijn. De waarheid is dat er een aantal slechte mensen zijn die zullen proberen om van je vriendelijke hart te profiteren.
Laat een slechte ervaring je geen vertrouwensproblemen geven en je geloof in de mensheid ruïneren. Er is nog iets goeds over in deze wereld, en zolang je dat gelooft, is er altijd hoop op een betere toekomst.
15. Het aannemen van hun gedragspatronen
Dit is ook hoe daten met een narcist je verandert: je wordt vergelijkbaar met hen. Luister, ik zeg niet dat je een mentale stoornis zal ontwikkelen, maar je kunt een aantal van de gedragspatronen van je misbruiker overnemen.
Bijvoorbeeld, in plaats van dingen uit te werken, ben je gewend om na een ruzie de stille behandeling te krijgen.
Dus uiteindelijk geef je je dierbaren de stille behandeling in plaats van dingen door te praten gewoon, omdat je hebt geleerd dat het de “normale” manier van omgaan met conflicten is.
De voorbeelden zijn eindeloos, maar ik weet zeker dat je het punt begrijpt. De bottom line is om te begrijpen dat dit geen gezond gedrag is en om ermee te stoppen op het moment dat je de eerste rode vlaggen opmerkt.