Skip to Content

Hoe Doe Je Het Snel En Hoe Lang Duurt Verwerking Vreemdgaan?

Hoe Doe Je Het Snel En Hoe Lang Duurt Verwerking Vreemdgaan?

Het is zeker niet gemakkelijk om er over heen te komen als je partner is vreemdgegaan. Hoe lang het duurt, verschilt per persoon en situatie. De vraag ‘Hoe lang duurt verwerking vreemdgaan?’ is daarom moeilijk te beantwoorden.

Zodra je er achter bent gekomen dat je partner is vreemdgegaan, doorloop je een aantal fases. In de eerste plaats heb je veel verschillende vragen en emoties.

Je wil weten wat je verkeerd hebt gedaan, hoe je partner het zo ver heeft kunnen laten komen en of je hier ooit nog samen uit gaat komen. Alles om je heen stort in.

Na veel praten, huilen en ruzie ga je erover nadenken of en hoe je dit kan verwerken. Je realiseert je dat je het waarschijnlijk wel kan vergeven, maar niet vergeten.

Hoe dan ook staat je een heel proces te wachten. In dit artikel leggen we je uit welke 20 dingen ervoor zullen zorgen dat je de situatie zo snel mogelijk verwerkt en geven we antwoord op de vraag ‘Hoe lang duurt verwerking vreemdgaan?’

1. Maak je gevoelens duidelijk

Hoe Doe Je Het Snel En Hoe Lang Duurt Verwerking Vreemdgaan

Wil je na het vreemdgaan verder met je partner? Heel goed. Maak meteen duidelijk dat dat is wat je wil. Zeg daar ook bij hoe je je voelt.

Vreemdgaan kan namelijk verdrietige emoties oproepen, maar je kan je ook schamen of juist heel kwaad zijn. Het proces van verwerking vreemdgaan kan alleen worden bevorderd als je partner weet waar hij aan toe is.

Doe daarbij niet alsof. Het heeft geen zin om te zeggen dat je niet verdrietig bent, terwijl je jezelf elke avond in slaap huilt.

Je hoeft je niet groter voor te doen dan je bent. Vreemdgaan is een hele heftige gebeurtenis en daar mag je van alles over voelen.

Zo lang je duidelijk bent over je gevoelens, maak je het voor je partner makkelijker om de situatie voor jou beter te maken.

2. Verwerking vreemdgaan werkt alleen zonder schuldgevoel

Verwerking vreemdgaan is alleen mogelijk zonder schuldgevoel aan beide kanten. Jij mag je niet schuldig voelen over wat je verkeerd hebt gedaan en hij mag zich niet schuldig voelen dat hij is vreemdgegaan.

Natuurlijk moet hij zich ervan bewust zijn dat vreemdgaan niet oké is, maar dat is iets anders dan schuldgevoelens. Deze gevoelens blijven namelijk te lang in je relatie hangen.

Hij zal anders voor altijd het idee hebben dat hij minderwaardig is en dat is niet de basis om goed samen verder te gaan.

Hetzelfde geldt voor jouw schuldgevoelens. Waarschijnlijk heb je helemaal niks verkeerd gedaan en is het onnodig om schuldgevoelens te hebben.

Kijk in plaats van naar schuld, naar oorzaken, gevolgen en oplossingen. Dat is een veel constructievere manier van met vreemdgaan omgaan dan overal een schuldige voor aanwijzen.

3. Denk niet te veel na

Hoe Doe Je Het Snel En Hoe Lang Duurt Verwerking Vreemdgaan

Zodra je er achter bent gekomen dat je partner is vreemdgegaan, moet je meteen bedenken hoe veel je wil weten. Sommige vrouwen willen tot in detail weten wat er is gebeurd, terwijl een ander liever helemaal niks weet.

Bepaal voor jezelf waar voor jou de grens ligt. Vraag alles in één keer en denk er daarna niet meer over na. Je maakt jezelf namelijk helemaal gek als je dat wel doet.

Op een gegeven moment moet je stoppen met er over nadenken. Als je dat niet doet blijf je voor de rest van je leven details aan het verhaal toevoegen.

Voor je het weet denk je aan een situatie die een jaar voor het vreemdgaan heeft plaatsgevonden en vraag je je af of dat misschien een oorzaak is geweest.

Trek voor jezelf een grens en wees daar heel duidelijk in. Als je hebt besloten om door te gaan, ga je door en kijk je niet meer achterom. Dit zal het proces van verwerken vreemdgaan aanzienlijk versnellen.

4. Wees duidelijk over wat je wil na verwerking vreemdgaan

Na de verwerking vreemdgaan moeten jullie proberen om de draad weer op te pakken. Jullie relatie moet weer vorm krijgen.

Het kan best dat jij nu andere wensen hebt dan voorheen. Misschien wil je bijvoorbeeld niet meer dat hij zo veel uitgaat als voorheen.

Je kan ook als eis hebben dat hij het wachtwoord van zijn telefoon haalt of dat hij vaker mee gaat met jouw vriendengroep.

Wees duidelijk over wat je wil. Kijk ook of hij het eens kan worden met je eisen. Zo lang je redelijk bent, moet dat op zich geen probleem zijn.

Met deze duidelijkheid zorg er niet alleen voor dat de verwerking sneller zal gaan, maar je voorkomt ook dat jullie in de toekomst tegen problemen aanlopen.

5. Zorg voor jezelf

Hoe Doe Je Het Snel En Hoe Lang Duurt Verwerking Vreemdgaan

In tijden van stress kan je nog wel eens vergeten om voor jezelf te zorgen. Let daar goed op, want als je niet goed voor jezelf zorgt worden je depressieve gevoelens alleen maar erger.

Blijf dus goed eten, bewegen en ga regelmatig naar buiten. Je zal merken dat je zo helder van geest blijft en veel beter na kunt denken.

Dit zal zeker helpen om het verwerken van het vreemdgaan sneller te laten verlopen. Je stelt jezelf namelijk open voor positieve gedachten. Je geeft jezelf niet te kans om te blijven hangen in je verdriet.

Jezelf verwaarlozen heeft dus totaal geen zin. Ook al voelt het in deze situatie als het enige juiste om te doen. Zet door. Veeg elke ochtend weer de energie bij elkaar om onder de douche te stappen en iets leuks aan te trekken.

Na een paar dagen zal je merken dat dat je veel meer energie geeft dan elke dag met ongewassen haar in je trainingsbroek op de bank zitten.

6. Verwerking vreemdgaan kan alleen in alle eerlijkheid

Ik heb al eerder aangegeven dat je eerlijk moet zijn over je emoties, maar die eerlijkheid geldt eigenlijk voor alles. Je partner moet bijvoorbeeld eerlijk zijn over waarom hij is vreemdgegaan.

Dit is lang niet altijd leuk om te horen. Misschien zegt hij wel dat hij bij jou niet meer de aandacht kreeg die hij zo hard nodig had.

Het kan ook gebeuren dat hij bekent dat hij ook gevoelens had voor degene met wie hij vreemd is gegaan. Of jij bent juist degene die moet toegeven dat je het niet zo erg vond dat hij vreemd is gegaan.

Tijdens dit gesprek kan er van alles naar boven komen, wees dus altijd voorbereid op het ergste. Wees je er wel van bewust dat de verwerking vreemdgaan sneller zal verlopen als je allebei eerlijk tegen elkaar bent.

7. Hang je vuile was niet buiten

Hoe Doe Je Het Snel En Hoe Lang Duurt Verwerking Vreemdgaan

Natuurlijk vertel je het aan je beste vrienden als je partner is vreemdgegaan. Verder kan je dit vervelende nieuws beter in een kleine kring houden.

Zodra je het namelijk aan iedereen gaat vertellen, loop je het risico dat iedereen zijn of haar mening zal geven. Dit zal het proces van verwerking vreemdgaan zeker niet bevorderen.

Iedere keer als je denkt dat je ergens uit bent, hoor je weer een andere mening. Deze laat je weer van gedachten veranderen.

Praat er zo veel mogelijk met je partner over en laat de mening van anderen achterwege. Dit is iets tussen jullie, de rest van de wereld heeft daar niks mee te maken.

8. Zoek eventueel professionele hulp bij verwerking vreemdgaan

Soms kom je er gewoon samen niet uit. Je kan het proces van verwerking vreemdgaan dan aanzienlijk versnellen door professionele hulp te zoeken.

Een relatietherapeut kan vragen stellen die je zelf niet kan bedenken of zelf niet durft te stellen. Zo verloopt de verwerking veel sneller dan wanneer jullie het allemaal zelf willen doen.

Houd er rekening mee dat het soms even kan duren voordat je de juiste therapeut gevonden hebt. Zoek naar een therapeut die past bij jullie allebei.

Zorg dat je allebei comfortabel bent en durft te zeggen wat je denkt. Alleen dan weet je zeker dat je er samen uit zal komen.

9. Blijf uit de buurt van verleidingen

Hoe Doe Je Het Snel En Hoe Lang Duurt Verwerking Vreemdgaan

Je grootste angst na vreemdgaan is natuurlijk dat je partner het nog een keer zal doen. Om de verwerking vreemdgaan te bespoedigen, moet hij uit de buurt blijven van alle verleidingen.

Als hij de laatste keer is vreemdgegaan tijdens het uitgaan, is het verstandig dat hij voorlopig even thuis blijft. Dat moet je langzaam weer opbouwen.

Misschien is hij wel vreemd gegaan met iemand waar hij nog veel contact mee heeft, zoals een collega. Dan is het nodig dat je ook daar naar een oplossing zoekt om die verleiding te elimineren.

Het laatste wat je wil is dat je continu bang bent dat hij weer vreemd zal gaan. De oplossing is soms rigoureus, maar wel hard nodig als je de verwerking wil bespoedigen.

10. Vergeef je partner anders werkt de verwerking vreemdgaan niet

De verwerking zal altijd op een bepaald punt blijven steken als jij niet in staat bent om je partner te vergeven. Onthoud dat vergeven niet hetzelfde is als goedkeuren wat hij heeft gedaan.

Het is een manier om tegen jezelf te zeggen dat je verder kan. Je laat het los en gunt je relatie een nieuwe en frisse start.

Je moet na de vergeving ook bedenken dat je het nooit meer boven kan halen. Het is niet eerlijk tegenover je partner om in iedere ruzie weer over het vreemdgaan te beginnen.

Vergeven is ook niet hetzelfde al vergeten. Natuurlijk kan je nooit vergeten wat er is gebeurd, maar je kan wel bepalen hoe je ermee omgaat.

11. Wees eerlijk over waarom het gebeurd is

Hoe Doe Je Het Snel En Hoe Lang Duurt Verwerking Vreemdgaan

De verwerking vreemdgaan zal ook een stuk beter gaan als jullie eerlijk durven te zijn over jullie relatie. Dit is het moment om pijnpunten aan te geven.

Misschien is hij wel vreemdgegaan omdat hij iets miste. Het kan goed zijn dat jij ook al heel lang aanvoelde dat er iets niet goed zat.

Je kan pas voorkomen dat het nog eens gebeurt, als je weet wat de oorzaak is. Hoe pijnlijk het ook is om te horen.

12. Besef dat jullie oude relatie niet meer bestaat

Zodra je kiest voor een doorstart in jullie relatie, moeten jullie beseffen dat jullie oude relatie niet meer bestaat. Wat jullie hadden is niet meer.

De manier waarop jullie met elkaar omgaan zal vanaf nu veranderen. Het vertrouwen is in het begin weg en dagelijkse routines voelen geforceerd aan.

Het heeft even tijd nodig om weer samen in een goede flow te komen. Gun jezelf die tijd ook. Jullie nieuwe relatie forceren zal de verwerking vreemdgaan echt niet sneller laten gaan.

Accepteer dat het in het begin even ongemakkelijk tussen jullie zal zijn. Dat is een fase waar jullie doorheen moeten.

13. Stimuleer de verwerking vreemdgaan door jullie nieuwe relatie nog beter te maken

Hoe Doe Je Het Snel En Hoe Lang Duurt Verwerking Vreemdgaan

Het voordeel aan je relatie opnieuw beginnen, is dat je alles beter kan maken. Alle dingen waar je in je vorige relatie ontevreden over was, kan je nu anders vormgeven.

Als het is misgelopen omdat jullie niet genoeg tijd voor elkaar maakten, kan je dat nu anders aanpakken. Plan bijvoorbeeld elke week een standaard avond samen in.

Denk goed na over alles wat er in jullie vorige relatie niet klopte. Zoek een oplossing om dat vanaf nu beter aan te pakken.

Zo maak je van een vervelende situatie juist iets positiefs en tegelijkertijd bevorder je de verwerking vreemdgaan.

14. Houd je aan je beloftes

Voordat jullie samen iets afspreken, moet je goed nadenken over wat voor jou acceptabel is. Als je zomaar overal ja tegen zegt, bestaat er een kans dat je je beloftes later alsnog zal verbreken.

Een verbroken belofte is funest voor de verwerking vreemdgaan. Iedere keer dat een van jullie een belofte verbreekt, zet je weer twee stappen terug.

Spreek dus niks met elkaar af voordat je daar heel goed over nagedacht hebt. Het is beter om iets niet te beloven, dan iets te beloven waar je je niet aan kan houden.

Er is altijd wel een compromis te vinden waarbij je een belofte aanpast zodat jullie het er allebei mee eens kunnen worden.

15. Blijf communiceren om de verwerking vreemdgaan te bevorderen

Hoe Doe Je Het Snel En Hoe Lang Duurt Verwerking Vreemdgaan

Na een heftige situatie lopen al je emoties door elkaar heen. Het ene moment denk je dat je er oké mee bent, terwijl je er het volgende moment weer heel anders over denkt.

Houd je partner dus altijd op de hoogte van hoe je je op ieder moment voelt. Zo weet hij bijvoorbeeld dat hij je even met rust moet laten of juist moet troosten.

Je kan niet van de ander verwachten dat hij altijd weet wat hij moet doen. Communicatie is hierbij heel belangrijk.

Het proces van verwerking vreemdgaan zal zeker sneller gaan als je elkaar op de hoogte houdt van je emoties. Je verkleint namelijk de kans dat iemand iets doet wat bij jou in het verkeerde keelgat schiet.

Wees niet bang om je emoties met je partner te delen. Jij hebt er recht op om je te voelen zoals je je voelt. Daar heeft hij niks over te zeggen. Denk niet dat hij je een aansteller zal vinden.

16. Geef elkaar de ruimte

Het laatste wat je wil als iemand net is vreemdgegaan, is de hele tijd op elkaars lip zitten. Ook als je ervoor kiest om bij elkaar te blijven, kan het een goed idee zijn om toch een tijdje ergens anders te gaan wonen.

Gun jezelf, en de ander, de tijd om je gevoelens te verwerken. Voor sommige mensen is het bijvoorbeeld heel lastig om kwaad te zijn op iemand die naast je ligt te slapen.

Als het niet mogelijk is om ergens anders te gaan wonen, moet je elkaar binnen hetzelfde huis genoeg ruimte geven. Doorbreek daarbij jullie vaste patronen.

Het is niet langer nodig om tegelijk op te staan of te gaan slapen. Doe allebei even je eigen ding. Neem een ritme aan dat goed voelt.

De verwerking vreemdgaan heeft er echt baat bij als je elkaar de ruimte geeft. Je kan je gevoelens namelijk veel sneller een plekje geven als je de ruimte hebt om ze te begrijpen.

17. Wees niet uit op wraak

Hoe Doe Je Het Snel En Hoe Lang Duurt Verwerking Vreemdgaan

Persoonlijk is mijn eerste reactie altijd oog om oog, tand om tand. Als jij mij bedriegt, dan zal ik jou dus ook bedriegen.

Als jij je relatie nog wil redden, is dit een attitude die je meteen moet laten varen. Je relatie is namelijk geen wedstrijd.

Degene die de ander het meeste pijn heeft gedaan, krijgt geen prijs of medaille. Verwerking vreemdgaan werkt alleen als jij niet uit bent op wraak.

Je moet je partner ook niet het idee geven dat je uit bent op wraak. Hint er dus niet op dat jij je tijdens je avond uit met vriendinnen misschien wel even helemaal laat gaan.

Vergeven is vergeven. Als jullie er samen voor kiezen om verder te gaan, heeft het geen zin om uit te zijn op wraak. De verwerking vreemdgaan zal ook zeker niet opschieten als je er nog altijd op deze manier mee bezig blijft zijn.

18. Geef de verwerking vreemdgaan de tijd

Verwacht niet dat je de hele situatie in een paar dagen bent vergeten. Verwerking vreemdgaan kan in sommige gevallen wel meer dan een jaar duren.

Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van jou als persoon, hoe heftig het vreemdgaan was en hoe lang jullie al een relatie hebben.

Als jij een sterke vrouw bent en je man is in een relatie van 7 jaar één keer vreemdgegaan, kun je dat waarschijnlijk gemakkelijker vergeven dan wanneer je nog geen 2 jaar samen bent en je vriend een lange affaire heeft gehad.

Onzekere vrouwen doen er over het algemeen ook langer over om vreemdgaan te verwerken. Zij zullen nooit helemaal accepteren dat het niet nog een keer gebeurt.

Toch moet je er altijd rekening mee houden dat het wel even kan duren voordat je verder kan. Forceer het niet en gun jezelf alle tijd die je nodig hebt.

19. Realiseer je dat je sterker uit de verwerking vreemdgaan kunt komen

Hoe Doe Je Het Snel En Hoe Lang Duurt Verwerking Vreemdgaan

Het is makkelijker om vreemdgaan te verwerken als je je bedenkt dat je er samen sterker uit kunt komen. Denk aan Beyoncé en Jay-Z, die samen door een hel zijn gegaan en nu sterker dan ooit zijn.

Dat kunnen jullie ook, min alle glitter en glamour. Bedenk je dat als je samen door dit drama heen kunt komen, dat er waarschijnlijk niks is dat jullie niet aan kunnen.

Er zijn namelijk maar weinig dingen die meer druk op een relatie leggen dan bedrog. Je verwerking vreemdgaan zal zeker sneller verlopen als je weet dat er licht aan het einde van de tunnel is.

Voor je het weet staan jullie samen aan het einde van deze donkere tunnel. De toekomst heeft veel moois voor jullie in petto als dit achter de rug is.

Het is nu even moeilijk samen, maar houd vast aan het idee dat er betere tijden op komst zijn. Samen zullen jullie deze periode doorstaan.

20. Laat het incident geen invloed hebben op de rest van je leven

Het is natuurlijk echt niet leuk dat je partner je bedrogen heeft, maar je moet het niet van invloed laten zijn op de rest van je leven.

Als je je depressieve gevoelens en onzekerheid ook meeneemt naar je werk en binnen je vriendenkring, zal het binnen de kortste keren je leven overheersen.

De verwerking vreemdgaan wordt daardoor erg bemoeilijkt. Het is namelijk moeilijk om iets los te laten als het zo verworven is met ieder aspect van je leven.

Probeer je problemen dus altijd thuis te laten. Ik weet dat dat moeilijk klinkt, maar je wil niet dat straks meerdere onderdelen van je leven er onder gaan leiden.

Als dat gebeurt, ben je nog veel verder van huis. De kans op een spoedige verwerking vreemdgaan ontzettend klein!

Hoe lang duurt verwerking vreemdgaan?

Je zal inmiddels wel door hebben dat het per situatie verschillend is hoe lang de verwerking van vreemdgaan duurt. Het hangt van jullie aanpak op deze 20 factoren af hoe snel jullie het proces zullen afronden.

Neem voor de verschillende fases van de verwerking vreemdgaan altijd genoeg tijd. Je kan niet helen als je je gevoelens forceert. Daarom plakken we ook geen tijd op de verwerking van vreemdgaan.

Denk niet dat je het gefaald hebt als je de situatie niet binnen een half jaar verwerkt hebt. Het is helemaal niet erg als je een jaar later nog steeds niet helemaal de oude bent.

Leef je eigen ritme en laat je door niemand iets wijsmaken. Alleen zo garandeer je dat je de hele situatie echt goed verwerkt.

PinFlight Image