Skip to Content

Hoe Je Eroverheen Komt Als Je Ex Je Heeft Bedrogen

Hoe Je Eroverheen Komt Als Je Ex Je Heeft Bedrogen

Het uitgaan van je relatie is pijnlijk, maar als er ook sprake was van vreemdgaan kan het moeilijk zijn om je te bedenken hoe je hier ooit overheen zal komen.

Bedrogen worden is rot.

Zo simpel is het – maar de gevoelens die erbij komen kijken zijn zelden simpel. Je voelt je verraden, boos, opgelaten en extreem verdrietig. 

Toen ik erachter kwam dat mijn ex vreemd was gegaan, was ik verslagen.

Natuurlijk gaf ik hem de schuld hiervan, maar toen ik eerlijk naar de relatie ging kijken realiseerde ik me dat er al veel mis was – ook ik had daar een aandeel in gehad.

Ik was bijna 30 en ik voelde me nogal depressief door de jaren die ik had verspild.

Nadat ik een week lang zelfmedelijden had gehad, besloot ik dat ik niets meer wilde verspillen.

Dus hielp ik mezelf om het achter me te laten en kwam ik erachter dat ik opbloeide na zijn ontrouw. 

Hieronder volgen een aantal tips om je te helpen om om te gaan met ontrouw en om er sterker uit te komen als je ooit een soortgelijke situatie meemaakt: 

1. Verbreek het contact met je ex

Hoe Je Eroverheen Komt Als Je Ex Je Heeft Bedrogen

Dit is ook verstandig als je partner je niet heeft bedrogen.

Tenzij je contact moet houden om logistieke redenen zoals kinderen, hypotheken, huur of rekeningen, verwijder hun telefoonnummer en emailadres.

Als je dit niet doet, is het slechts verleidelijk om hem hen te appen met de vraag waarom ze het hebben gedaan, of je niet goed genoeg was of of ze ooit van je hebben gehouden – zeker als je een slok op hebt. 

De antwoorden die je krijgt (als je überhaupt antwoord krijgt) zullen je waarschijnlijk geen vrede brengen – je kunt er niet op vertrouwen dat het de waarheid is en ze zullen je ongetwijfeld meer vragen opleveren.

Bovendien als je erop terugkijkt is de kans groot dat ze wanhopiger klinken dan de bedoeling was en je er spijt van zal krijgen. 

Als je contact blijft houden om onopgeloste problemen op te lossen, moet je een ijzersterke vastberadenheid en wilskracht hebben om het niet over andere dingen te hebben.

Als je denkt dat je je daar waarschijnlijk aan kan houden, overweeg dan om een betrouwbare vriend het telefoonnummer van je ex te geven en verwijder het uit jouw telefoon – zij het dan weer aan jou geven als dat nodig is. 

Als je ex degene is die contact probeert te houden, vraag hen dan om te respecteren dat je de behoefte hebt om het contact te verbreken – het hoeft niet voor altijd te zijn (tenzij jij dat zelf wilt), maar tot je een rationelere fase van rouw hebt bereikt (zie punt 3 hieronder), is het een goed idee om de ellende niet uit te stellen door contact te houden. 

Dit geldt ook voor het contacteren van de familie van je ex (dit kan misschien nog moeilijk zijn in bepaalde situaties).

We houden onszelf vaak voor de gek dat we contact houden met onze vorige schoonouders, omdat we hecht waren met hen en we deze hechte band willen behouden, terwijl we eigenlijk proberen om contact te houden met onze ex en elk beetje info proberen op te vangen over hun leven zonder ons. 

2. Hoe je eroverheen komt als je ex je heeft bedrogen: Verwijder je ex van Facebook 

Hoe Je Eroverheen Komt Als Je Ex Je Heeft Bedrogen

Hier zijn twee opties mogelijk.

Als je denkt dat je de wilskracht hebt om je ex niet te stalken op Facebook nadat je hen hebt verwijderd, dan kun je misschien voor de zachtere aanpak gaan.

Als je erg gedisciplineerd bent kun je misschien wegkomen met slechts je voorkeuren zo te veranderen dat hun activiteit niet in je nieuwsoverzicht komt te staan.

Je moet misschien overwegen om hetzelfde te doen bij gemeenschappelijke Facebookvrienden die waarschijnlijk foto’s met je ex posten waarop hij aan andere vrouwen zit. 

Deze benadering vergt echter VEEL wilskracht en we zouden bijna allemaal beter af zijn als we voor optie 2 gaan: van Facebook blijven voor minstens een maand.

Daar moet je evengoed jezelf wat voor in bedwang kunnen houden, aangezien het eenvoudig is om je account weer te reactiveren, maar als je ook de app van je telefoon verwijdert zal dit waarschijnlijk genoeg zijn om je tegen te houden als je twijfelt.

Het zal eerst waarschijnlijk vreemd voelen, maar na een aantal dagen zal je er gewend aan zijn geraakt en zal het zelfs bijzonder bevrijdend voelen om te weten dat je actief bezig bent om stappen te nemen om je rouwproces onder controle te krijgen. 

Hetzelfde geldt voor andere social media apps die je gebruikt. 

Het is bijna onmogelijk om iemand te vergeten als je vaak contact met ze hebt en je steeds overspoeld met door updates.

Punt 1 en 2 zijn dus eigenlijk cruciaal om het in gang te zetten. 

3. Begrijp de fasen van het rouwproces

Hoe Je Eroverheen Komt Als Je Ex Je Heeft Bedrogen

Het is belangrijk om je te realiseren dat je in rouw bent.

Je rouwt om de dood van een relatie en als je ex je heeft bedrogen, is de kans ook groot dat je rouwt om de herinnering van degene die je dacht te kennen. 

Kortom zijn de vijf fasen van het rouwproces: ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en aanvaarding.

Als je je in de eerste 3 stadia begeeft, is het het belangrijkst om onnodig contact met je ex te vermijden.

Je bent op dit moment extra kwetsbaar, omdat je in een emotionele achtbaan zit.

Dit is vooral van belang als je ex je bedrogen heeft, want de kans is groot dat er sprake zal zijn van veel ontkenning, boosheid en onderhandelen. 

Door je bewust te zijn van alle fasen van de rouwverwerking sta je jezelf toe om je gedeeltelijk van de situatie te distantiëren en je te beseffen dat het een proces is dat iedereen doormaakt.

Het geeft je ook het gevoel dat je je emoties onder controle hebt – je kunt zien wat er gaande is en je begrijpt dat het volkomen normaal is.

Het is inderdaad zo dat als je je in de depressiefase begeeft dat het voelt alsof je je nooit meer goed zal voelen, maar deze kennis dat dit slechts een fase van rouwverwerking is die je doormaakt kan je helpen inzien dat er een licht aan het einde van de tunnel is. 

Het is belangrijk om op te merken dat niet iedereen de fases op dezelfde volgorde doormaakt en niet iedereen ervaart ze allemaal.

Maak je dus niet druk als je een fase overslaat of je een tijdje heen en weer springt tussen de fases – dit is volkomen normaal.

Je zal het aanvaarden als je zover bent. 

4. Hoe je eroverheen komt als je ex je heeft bedrogen: Blijf niet in de slachtofferrol hangen (en vertel het verhaal niet meer)

Hoe Je Eroverheen Komt Als Je Ex Je Heeft Bedrogen

Natuurlijk heeft je ex je slecht behandeld en mag je boos zijn. En je zal er ongetwijfeld over moeten praten met vrienden en familie.

Maar er komt een moment dat het niet meer productief is om iedereen te vertellen die wil luisteren dat je het moeilijk hebt gehad en wat een eikel je ex is. 

Hetzelfde verhaal steeds weer herhalen dient alleen om te benadrukken dat jij het zielige, hulpeloze slachtoffer bent dat geen controle heeft over hoe je nu reageert.

Je ex heeft zich inderdaad vreselijk gedragen en hij is inderdaad de schuldige.

Maar jij bent ook verantwoordelijk voor je acties en als je dit achter je wilt laten en weer gelukkig wilt worden, moet je je dit realiseren en niet in de slachtofferrol blijven hangen. 

5. Schrijf zijn voor- en nadelen op

Hoe Je Eroverheen Komt Als Je Ex Je Heeft Bedrogen

Zodra je je beter voelt, je wat afstand hebt genomen van je ex en je niet langer in de slachtofferrol zit, overweeg dan om een lijst te maken van de voor- en nadelen van je ex.

Het belangrijkste is om echt eerlijk te zijn.

Het feit dat je ex je heeft bedrogen staat sowieso bovenaan de nadelen, maar de kans is groot dat er eigenlijk nog veel meer mis was met de relatie en achteraf zul je je realiseren dat je ex niet zo perfect was als je dacht. 

De lijst is echter niet bedoeld om je ex af te kraken; je moet ook eerlijk zijn over hun positieve kanten.

Mits je je goed voelt (doe dit NIET als je je nog in de fase van ontkenning, boosheid of onderhandelen bevindt!), zou je in staat moeten zijn om een rationeel beeld te schetsen van hoe je ex echt in elkaar zat. 

Deze lijst opstellen kan erg bevrijdend zijn. Het staat je toe om te zien dat je ex een mens is, net als iedereen.

Naast hun fouten en tekortkomingen hebben ze ook goede kwaliteiten.

Als je zover bent, bedank hen dan persoonlijk voor de goede momenten die jullie hebben gedeeld.

Als je de stappen in dit artikel volgt, beland je misschien op het punt dat je ook dankjewel kunt zeggen voor de slechte tijden – want die zullen je het meeste leren. 

6. Hoe je eroverheen komt als je ex je heeft bedrogen: Schrijf je eigen voor- en nadelen op 

Hoe Je Eroverheen Komt Als Je Ex Je Heeft Bedrogen

Als je dapper genoeg bent, kun je punt 4 iets verder nemen en een lijst opstellen van je eigen voor- en nadelen.

Het doel hiervan is niet om jezelf af te kraken, het doel is om het achter je te laten – en als je echt verder wilt gaan en je ooit een gelukkige en gezonde relatie wilt hebben, moet je je eigen tekortkomingen onder ogen durven zien, zodat je kunt proberen om ervoor te zorgen dat ze nooit meer de kop op zullen steken. 

Was je extreem onzeker of aanhankelijk? Tolereerde je onacceptabel gedrag en liet je over je heen lopen?

Viel je voor een man die erom bekend stond dat hij vreemdging?

Begrijp me niet verkeerd, ik suggereer niet dat vreemdgaan een gepast antwoord is op deze dingen, maar er zijn twee mensen nodig om een relatie te laten slagen.

Het is belangrijk om de ontrouw je er niet van te laten weerhouden dat je toegeeft dat er andere problemen waren die je in de toekomst kunt vermijden. 

Neem dit als voorbeeld – terwijl jullie een relatie hadden ging je ex steeds weg zonder jou, werd hij dronken en bleef hij tot ’s avonds laat weg.

Je ging toen even door het lint, maar uiteindelijk vergaf je hem elke keer.

Uiteindelijk zullen ze de conclusie hebben getrokken dat omdat je het pikte, ze ermee weg konden komen en hebben ze deze logica ook op ander gedrag betrokken. 

Als dit je bekend in de oren klinkt, moet je misschien overwegen welk gedrag je bereid bent om te tolereren in je volgende relatie.

Stel een aantal grenzen – drie maal scheepsrecht.

Zou je tenslotte je volgende partner kunnen vertrouwen als ze zich hetzelfde gedragen als je ex?

7. Zie de breuk als een kans om je te beseffen dat je niemand nodig hebt om je compleet te maken

Hoe Je Eroverheen Komt Als Je Ex Je Heeft Bedrogen

Veel mensen springen van relatie naar relatie zonder een pauze te nemen, omdat we bang zijn om alleen te zijn en omdat onze hoofden vol zijn gestopt met sprookjes dat we iemand anders nodig hebben om ons compleet te voelen. 

Vergis je niet, de juiste relatie kan een van de geweldigste dingen ooit zijn, maar als je je bestaansreden volledig in de handen van een ander legt, kleineer je jezelf en geef je je partner te veel verantwoordelijkheid.

Dit zorgt voor aanhankelijkheid, onzekerheid en jaloezie en kan vaak de reden zijn waarom je partner afstandelijk wordt en op zoek gaat naar iemand anders. 

Gebruik deze relatiebreuk om wat tijd voor jezelf te nemen. Achterhaal wat je graag voor jezelf doet.

Dit is vooral belangrijk als je ‘te veel’ in je relatie hebt gestopt.

Heb je je vrienden en familie vaak genoeg opgezocht en heb je genoeg tijd besteed aan je hobby’s?

Of heb je al je tijd toegewijd aan je ex omdat je dacht dat zij “je alles” waren? 

In plaats van dat je meteen aan een nieuwe relatie begint, breng wat tijd alleen door.

Als je dit niet gewend bent, voelt het eerst misschien ongemakkelijk.

Maar als je echt wilt voorkomen dat je meteen naar een nieuwe man toe tent die net als je ex is, dan moet je van het idee af dat een ander jou compleet maakt en moet je je emotionele onafhankelijkheid omarmen. 

Vreemdgangers kunnen je behoeftigheid aanvoelen en zullen het naar hun hand zetten.

Lees een aantal filosofie- en zelfhulpboeken – die kunnen een geweldige start bieden om je te helpen realiseren dat je goed genoeg zoals je bent. 

Als je de relatiebreuk ziet als een kans om jezelf te ontwikkelen, als de ware op je pad komt zul je een relatie met hen krijgen omdat jij dat graag wilt, niet omdat je daar behoefte aan hebt.

En dit zal voor een veel leukere, gezondere en zekere relatie zorgen. 

8. Hoe je eroverheen komt als je ex je heeft bedrogen: Date een beetje, maar begin niet te overhaast aan een nieuwe relatie 

Hoe Je Eroverheen Komt Als Je Ex Je Heeft Bedrogen

Dit kun je beter uitstellen totdat je je bijna in de fase van de aanvaarding begeeft in het rouwproces.

Anders is de kans groot dat je kwetsbaar bent en dat je makkelijk een reboundrelatie met het verkeerde type begint. 

Zodra alles tot rust is gekomen en je je op je gemak voelt in je eentje, ga dan uit en ga op een paar dates.

Laat je vrienden je koppelen aan mensen die zij geschikt voor je vinden – mensen die niet op je ex lijken.

Blijf ruimgeestig als ze eerst niet je type zijn. Je dacht tenslotte waarschijnlijk ook dat je ex je type was en uiteindelijk bleek hij ook helemaal niet goed voor je te zijn. 

Als je nieuwe mensen ontmoet, let dan op de eigenschappen die je ex had en niet had.

Een goed teken is dat je het achter je gaat laten en dat je leert om de waarschuwingen al snel te zien – zoals wanneer je date het heeft over dat ze elk weekend dronken worden, of dat ze dezelfde overtuigingen hebben als je ex. 

Als je dan toch iemand tegenkomt met wie je een klik hebt (die niet op je ex lijkt) en je verder wilt met diegene, doe dan rustig aan.

Er is geen haast bij en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste redenen hebt om aan een relatie te beginnen.  

Het kan lijken alsof je leven voorbij is als je relatie eindigt, en als je partner je heeft bedrogen is het eenvoudig om de rest van je leven je ex de schuld te blijven geven en alle nieuwe mensen die je ontmoet te wantrouwen.

Maar als je bovenstaande stappen volgt, zul je uiteindelijk je liefdesverdriet veranderen in een genezingsproces, en zul je er sterker uit komen dan ooit tevoren.

Wie weet, misschien zul je ooit wel dankbaar zijn dat deze ervaring leerzaam is geweest – ik weet dat dit zeker voor mij geldt.  

Ik zou dus graag mijn ex willen bedanken, bedankt dat je me hebt bedrogen.

Hoe Je Eroverheen Komt Als Je Ex Je Heeft Bedrogen