Iemand loslaten waar je van houdt is misschien wel het moeilijkste dat je ooit zal moeten doen. Ondanks dat het soms de beste keuze is, kan het je heel zwaar vallen.
Gelukkig ben je niet de enige die dit proces wel eens heeft moeten doormaken. Heel veel anderen zijn jou al voor gegaan. Zij hebben ontdekt dat er manieren zijn die het loslaten van een persoon waarvan je houdt veel gemakkelijker kunnen maken.
In dit artikel hebben we veertien tips verzameld die jou kunnen helpen om het loslaten van een ander wat gemakkelijker te maken.
Als je deze allemaal volgt, zal het loslaten van iemand waar je van houdt vele malen gemakkelijker worden. Maar wees gewaarschuwd, je hebt nog steeds een hele lange weg te gaan.
Deze tips zullen het proces gemakkelijker maken, maar echt makkelijk zal het natuurlijk nooit worden. Hopelijk heb je daar goed over nagedacht voordat je besloot om iemand te laten gaan en ben je nu voor de volle honderd procent klaar om deze fase in te gaan.
1. Iemand loslaten kan alleen als de tijd rijp is
Je kunt iemand pas echt laten gaan als de tijd daarvoor rijp is. Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel van iemand laten gaan.
Toch is het nodig om iemand waar je van houdt te kunnen laten gaan. Pas dan kun je het leven leven dat je verdient.
Om dit te bewerkstelligen, moet je je kunnen realiseren dat je een nieuw begin nodig hebt om verder te kunnen gaan. In een romantische relatie is dit het moment dat je erachter komt dat het echt niet meer goed komt tussen jullie.
Je houdt nog steeds van de ander, maar er is geen situatie mogelijk waarin jullie weer een harmonische relatie zullen hebben.
Soms is het hiervoor nodig dat je alle scenario’s in je hoofd afspeelt. Dat is heel lastig om te doen, zeker wanneer je stiekem hoopt dat het nog goedkomt.
Het is nodig dat je realistisch bent. Diep van binnen weet je zelf heel goed dat het over is, je moet het alleen nog even aan jezelf vertellen.
Luister naar anderen als zij je vertellen dat het tijd is om degene waar je van houdt los te laten. Zij kunnen de situatie soms beter inschatten dan jij zelf.
2. Denk anders
Iemand loslaten gaat alleen als je er echt in gelooft dat je beter af zal zijn zonder die ander. Het heeft dus geen zin om te blijven hangen in gedachten als: ”Ik ben verloren zonder hem/haar” of ”Ik kan niet alleen zijn”.
Nu denken dat er nooit iemand anders die van je zal houden, zal er alleen maar voor zorgen dat je blijft op de plek waar je nu bent.
Het is dus tijd om anders te gaan denken. Vervang je gedachten door het tegenovergestelde. Denk vanaf nu: ”Ik verdien iemand die beter is”.
Probeer te denken aan alle mooie dingen die op je pad liggen. Het lijkt misschien moeilijk om dat kleine lichtpuntje in de duisternis te zien, maar aan alles komt een eind.
Zorg er ook voor dat anderen het tegen je vertellen. Als dat is wat er nodig is om jou er echt in te laten geloven, dan zullen je vrienden bereid zijn om je te helpen.
Verzin samen een verhaal over jouw toekomst. Schrijf je eigen sprookje, waarbij jij een happy end krijgt. Je leefde nog lang en gelukkig.
3. Iemand loslaten door je verhaal te veranderen
Je moet niet alleen je best doen om anders te denken, je moet ook anders denken over wat je verdient. Het is namelijk heel gemakkelijk om je acties te verklaren aan de hand van je verhalen.
”Dat is nu eenmaal hoe ik ben”, is een veelgehoord excuus. Verander dan wie je bent. Als jij jezelf blijft vertellen dat je nooit een liefdevolle relatie zal hebben, omdat je ouders al vroeg uit elkaar gingen, is het tijd om dat te veranderen.
Het is onmogelijk om te veranderen wat er is gebeurd, maar je kunt wel veranderen hoe je ermee omgaat. Doen alsof je ergens geen invloed op hebt, is namelijk heel makkelijk.
Veel mensen gebruiken dit excuus om niet te hoeven veranderen. Zorg ervoor dat jij niet zo’n persoon zal worden. Neem verantwoordelijkheid voor je daden. Verschuil je niet langer achter je verleden.
Richt je op de toekomst. Iemand loslaten zal op die manier veel gemakkelijker worden. Je leert namelijk dat je toekomst niet vaststaat. Jouw lot ligt in jouw handen. Doe er iets mee!
4. Geef anderen niet de schuld
Dit ligt in het verlengde van het vorige punt. Het is heel gemakkelijk om je situatie de schuld te geven van wat er met je aan de hand is. Hetzelfde geldt voor de mensen om je heen.
Iemand loslaten gaat pas als je iemand ook kunt vergeven. Loslaten gaat niet lukken als je de ander nog steeds de schuld probeert te geven van alles.
Het is niet de schuld van je huidige partner dat jullie relatie niet goed loopt. Ieder verhaal heeft twee kanten, ook dat van jullie.
Ga voor jezelf dus eens goed na wat de situatie precies is. Welke factoren spelen er mee in dit verhaal? Wat is jouw aandeel?
Natuurlijk zijn er ook situaties waarin de ander zeker wel iets heeft gedaan. Als je partner is vreemdgegaan, is het heel moeilijk om hem niet de schuld te geven van het feit dat jullie niet langer samenzijn.
Toch kan je hem pas loslaten op het moment dat je hem ook vergeven hebt. Je hebt dit nodig voor het helingsproces. Wanneer je maar met wrok blijft zitten, wordt iemand loslaten heel moeilijk.
In je hoofd blijf je dan namelijk altijd teruggaan naar een situatie. Je wil op zoek naar oorzaken, oplossingen en alternatieven.
Vergeving is de enige manier om het hoofdstuk met de persoon waar je van houdt af te sluiten.
5. Verbreek alle contact met de persoon, alleen dan kan je iemand loslaten
Het wordt veel te moeilijk om iemand los te laten als je nog steeds contact met die persoon hebt. Iedere keer dat je een berichtje binnenkrijgt, ontstaat er weer ruimte om aan je keuze te twijfelen.
Je moet er zo veel mogelijk aan doen om de afstand tussen jou en de ander te verkleinen. Als dat betekent dat je een gedeelte van je leven moet omgooien, dan is dat maar zo. Ga dan een tijdje naar een ander café of spreek even niet meer af met jullie gezamenlijke vrienden.
Laat natuurlijk wel even aan die persoon weten wat je plan is. Vertel dat je even behoefte hebt aan wat ruimte en dat je dat voor jezelf makkelijker gaat maken door het contact te verbreken.
Vertel dat je ervoor open staat om in de toekomst wel weer contact te hebben, maar dat je daar nu even niet de mentale ruimte voor hebt.
Als de ander jouw verzoek niet accepteert, kun je er altijd nog voor kiezen om diegene even te blokkeren. Zo weet je zeker dat je de rust krijgt die je nodig hebt.
Dit klinkt misschien een beetje heftig, en je hebt er ook zeker ballen voor nodig. Zodra je iemand blokkeert, kan je namelijk ook niet zien of die ander contact met jou opneemt. Zo mis je ook een stukje bevestiging.
Toch is alle contact verbreken het beste wat je kunt doen, omdat je het proces van iemand loslaten waar je van houdt aanzienlijk kunt versnellen.
6. Blijf je emoties de baas
In iedere stressvolle situatie is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in je emoties, maar iemand loslaten wordt op die manier erg moeilijk.
Laat je leiden door de keuzes die je verstand je ingeeft, niet door wat je emoties je vertellen. Vooral emoties zoals kwaadheid kunnen ervoor zorgen dat je de verkeerde beslissingen maakt.
Je kunt er het beste voor kiezen om even de tijd te nemen om je emoties te laten uitrazen. Gemiddeld heb je ongeveer een week nodig om over de ergste emoties heen te komen.
Ga pas daarna kijken wat voor jou de beste keuze is. Lukt het niet om je emoties de baas te blijven? Win dan eens wat advies in bij de mensen om je heen.
Zij kunnen beter afstand nemen van de situatie en je vertellen wat de beste en meest rationele keuze is. Op de lange termijn moet je je negatieve emoties wel laten gaan.
Het is erg ongezond om met negatieve emoties te blijven rondlopen en het kan negatieve effecten op je emotionele en fysieke gezondheid hebben.
7. Probeer de situatie te bekijken vanuit het perspectief van degene die je wil loslaten
Iemand loslaten kan gemakkelijker worden als je ook eens naar de situatie kijkt vanuit het perspectief van de ander. Zo zie je bijvoorbeeld in dat het ook voor je ex veel beter is als hij zonder jou verder gaat.
Jullie zijn nu eenmaal niet goed voor elkaar. Er is zo veel ruzie, dat jullie allebei kostbare tijd verspillen. Tijd die jullie allebei veel beter kunnen gebruiken om in andere dingen te steken.
Probeer om een les te trekken uit jullie ervaring. Zorg ervoor dat je in een volgende relatie niet weer dezelfde fouten maakt.
Waardeer wat je uit je relatie met de ander hebt kunnen halen en heb er vertrouwen in dat jullie allebei beter zullen worden.
Pas als je doorhebt dat iemand loslaten niet alleen een goede keuze is voor jou, maar ook voor de ander, zal het hele proces een stuk gemakkelijker worden.
8. Praat met iemand over iemand loslaten
Het is helemaal niet erg om soms toe te geven dat je er moeite mee hebt om iemand los te laten. Iedereen heeft er wel een keer in zijn of haar leven mee te maken gehad.
Er met andere mensen over praten kan heel behulpzaam zijn, omdat het je inzichten kan geven in hoe zij hun situaties hebben opgelost.
Op deze manier voorkom je ook dat je zelf te lang blijft rondlopen met een probleem dat je niet kunt oplossen. Je zal merken dat je meteen na het gesprek nieuwe inzichten hebt en meer opgelucht bent.
Wees voorzichtig met je keuze. Je wil natuurlijk niet dat iedereen zomaar een idee krijgt van welke problemen je allemaal hebt.
Het is soms ook beter om te kiezen voor iemand die de ander niet kent. Die kan je beter steunen in je besluit om diegene los te laten.
Als je bijvoorbeeld praat met iemand die ook heel erg aan de ander gehecht is, kan deze er juist voor zorgen dat je gaat twijfelen aan je besluit.
Iemand loslaten is niet mogelijk als je diegene nog iedere dag meerdere keren voorbij ziet komen op sociale media. Je kunt zomaar spijt krijgen.
Die ene vriendin waar je een giftige relatie mee hebt, kan op sociale media opeens een super leuk en jaloersmakend leven leiden. Hierdoor ga jij misschien denken dat het toch geen goed idee is om haar te laten gaan.
Op sociale media lijkt alles altijd veel leuker dan dat het in de werkelijkheid is. Je wordt gemakkelijk misleid om iets anders te denken en dat kan in jouw nadeel uitpakken.
Niet alleen wanneer iemand actief post word je getriggerd, het kan al iets losmaken door alleen maar te zien dat iemand online is.
Zien dat je ex online is doet jou misschien wel vermoeden dat hij op dat moment al met andere vrouwen aan het communiceren is.
Doe jezelf dus een plezier en blijf weg van sociale media zo lang je bezig bent met iemand loslaten waar je van houdt.
10. Zorg voor jezelf, iemand loslaten is al zwaar genoeg
Het hele proces van iemand loslaten is emotioneel erg zwaar en daarom is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.
Slaap voldoende, drink genoeg water, eet gezond en blijf bewegen. Op die manier voorkom je dat je later een veel grotere prijs betaalt.
Nu je iemand loslaat, heb je meer tijd over voor jezelf. Gebruik die tijd op een nuttige manier. Steek tijd in de dingen die je leuk vindt of zoek een nieuwe hobby.
Het is tijd om te leren om weer van jezelf te houden en dat heeft nu eenmaal tijd nodig. Investeer in de andere relaties die je hebt.
Als je net uit een lange liefdesrelatie komt, is het tijd om weer te investeren in je vrienden en de andere mensen om je heen.
Zij kunnen ervoor zorgen dat je al je zorgen weer even vergeet, waardoor iemand loslaten veel gemakkelijker zal worden.
11. Blijf bezig
Zodra je stil gaat zitten, zal je merken dat je genoeg mentale energie hebt om na te denken over wat er is gebeurd. Dat is niet altijd goed.
Ervoor zorgen dat je bezig blijft kan helpen om de tijd wat sneller te laten gaan, waardoor je ook wat gemakkelijker kunt helen.
Dit betekent niet dat je je hele dag moet volplannen met allemaal activiteiten, maar het kan helpen om bijvoorbeeld wat vaker bij anderen te gaan eten.
Ga ook op zoek naar activiteiten waarbij je geen anderen nodig hebt. In je eentje even sporten of een lange wandeling maken kan er ook voor zorgen dat je even uit je eigen hoofd bent.
Andere momenten zoals die vlak na het opstaan of vlak voordat je gaat slapen, zijn wat moeilijker op te vullen. Het is niet erg als je deze alleen moet doorbrengen.
Het hoort er nu eenmaal bij dat je per dag ook een aantal momenten hebt die niet zo gelukkig zijn. Je kunt alleen proberen om ze zo veel mogelijk te minimaliseren.
12. Accepteer dat iemand loslaten van twee kanten komt
Helaas ben jij alleen verantwoordelijk voor je eigen daden. Je hebt dus totaal geen invloed op dat wat de ander doet of denkt.
Probeer dus altijd los te laten dat je geen controle over de gehele situatie hebt. Dat zal er namelijk alleen maar voor zorgen dat je gefrustreerd raakt en iemand loslaten wordt daar niet gemakkelijker van.
Je hebt alleen de controle over je eigen acties. Het is niet mogelijk om een ander te veranderen of om te voorspellen wat de ander gaat doen of zal denken.
Verspil je energie dus niet aan dit soort zaken. Richt je aandacht op jezelf en handel alleen vanuit dat wat je zeker weet.
Ook als je de ander nog zo goed denkt te kennen, bestaat er een kans dat diegene toch iets doet dat je nooit had verwacht.
Deal ermee op het moment dat het gebeurt, maar probeer niet om van tevoren al allerlei scenario’s uit te denken. Wees de regisseur van je eigen leven, niet van dat van een ander.
13. Geef jezelf de tijd
Iemand loslaten heeft tijd nodig en die moet je jezelf ook geven. Ook als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd, kan het nog heel lang duren voordat je eindelijk zover bent.
Besef dus dat je tijd nodig hebt en jaag jezelf niet te veel op. Je zal zien dat je op een dag diegene losgelaten hebt. Op dat moment kan je je bijna niet meer herinneren dat iemand zo’n groot deel van je leven uitmaakte.
Het heeft geen zin om dit proces te overhaasten. Als je dat doet, zal je merken dat je niet op de juiste manier zal helen van je breuk. Iemand loslaten waar je van houdt is een van de moeilijkste dingen die je ooit zal moeten doen.
Zodra je iemand niet goed los hebt kunnen laten, zal je merken dat je al je oude problemen meeneemt in nieuwe relaties.
Dan heb je er niet alleen zelf last van, maar je nieuwe partner ook. Je kunt dus beter even wachten met een nieuwe relatie totdat je helemaal bent geheeld, pas dan weet je zeker dat je alles weer aankunt.
Een rebound is wat dat betreft nooit een goed idee. Het lijkt misschien een goede oplossing om jezelf wat afleiding te geven, maar niks in minder waar.
Afleiding in de vorm van een rebound is niet alleen niet eerlijk tegenover de ander, maar ook niet tegenover jezelf. Hoe langer je jezelf blijft afleiden met dit soort dingen, hoe langer het zal duren voordat je volledig geheeld bent.
Je doet jezelf tekort door dit uit te stellen.
14. Vergeet je eigenwaarde niet
Iemand loslaten betekent vaak ook dat je een stukje van jezelf moet loslaten en dat is nooit gemakkelijk. Vooral vrouwen vergeten in dit proces dat ze zelf ook nog wat waard zijn.
Ze zien het feit dat een relatie is stukgelopen als hun fout, waardoor ze meteen denken dat ze niks meer waard zijn. Dat is natuurlijk niet waar, zoals ik al eerder heb aangegeven, heeft ieder verhaal twee kanten.
Een mislukte relatie en iemand loslaten waar je van houdt is al zwaar genoeg, het heeft geen zin om daar bovenop ook nog eens jezelf te pijnigen met een een lage eigenwaarde.
Blijf voor jezelf herhalen wat wel goed aan je is. Je bent een lief, leuk, slim en aantrekkelijk persoon. Je hebt een aantal dingen in je leven goed voor elkaar en een aantal dingen ook niet. Dat is oké, niemand is perfect.
Je kunt ook een aantal dingen doen om je eigenwaarde te vergroten. Een hele simpele oplossing is om even langs de kapper te gaan en je look op te frissen.
Ook sporten kan een goede manier zijn om je eigenwaarde weer een beetje op te krikken. Na iedere work-out voel je je weer goed over jezelf en kan je de dag weer aan.
Iemand loslaten waar je van houdt kan in sommige gevallen voor jou de beste keuze zijn en daar moet je aan vast blijven houden.
Over een paar jaar zal je naar jezelf op dit moment terugkijken en trots zijn op de persoon die je bent geworden.