Skip to Content

Loslaten Is Ook Liefde: 25 Manieren Om Iemand Te Laten Gaan

Loslaten Is Ook Liefde: 25 Manieren Om Iemand Te Laten Gaan

Iemand laten gaan is altijd moeilijk, maar je moet je beseffen: loslaten is ook liefde. Niet alleen voor de ander, maar vaak nog meer voor jezelf.

Alleen is het niet altijd gemakkelijk om iemand los te laten. In je hoofd speel je de hele tijd een spel tussen goede en slechte keuzes. Nog nooit heb je in je leven zo veel getwijfeld.

Gelukkig hebben wij een aantal tips gevonden die jou kunnen helpen met het loslaten van een ander:

1. Loslaten is ook liefde: Relativeer je angsten

Loslaten Is Ook Liefde: 25 Manieren Om Iemand Te Laten Gaan

Natuurlijk ben je nu ontzettend bang om alleen te zijn. Zeker als het een relatie is die je wil loslaten. Je verwart liefde met wat anders, waardoor je bang bent dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt.

Die angsten zijn niet helemaal terecht. Diep vanbinnen weet je heel zeker dat je de juiste keuze maakte. Er zit niks anders op dan die andere persoon los te laten, hoe moeilijk dat ook gaat zijn.

Laat je angsten nooit de overhand krijgen. Verlies niet uit het oog dat je hebt gekozen voor wat voor jou het beste is. Heel even alleen zijn is maar een hele kleine opoffering die je daarvoor moet doen.

2. Focus je op je toekomst

De persoon die je probeert los te laten ligt in het verleden en het is belangrijk dat jij je nu richt op je toekomst. Denk aan alle plannen die je ooit hebt gemaakt en hoe je die in de komende tijd alsnog gaan waarmaken.

Niks kan jou op dit moment tegenhouden om de toekomst van je dromen tegemoet te gaan. Je zal er hard voor moeten werken, maar je kunt verder komen dan je ooit had gedacht.

Wat je je ook bedenkt, niks is te gek en niks is onhaalbaar. Zo lang jij je zinnen er helemaal op zet, is de kans dat je het kan bereiken ontzettend groot.

3.Loslaten is ook liefde: Vermijd alle vormen van contact

Geen contact hebben is de beste keuze die je kunt maken als je iemand probeert los te laten. Zo voorkom je namelijk het grootste gedeelte van alle verleidingen.

Het maakt niet uit wat je denkt dat een goede reden is om wel contact te hebben. Ik kan je nu meteen vertellen dat er in jouw situatie geen goede reden is. Je moet het contract verbreken en daar moet je ook heel radicaal in zijn.

Alleen dan kun je er zeker van zijn dat je iemand volledig en in alle rust los kunt laten. Contact zorgt er alleen maar voor dat het proces op een ruwe manier wordt verstoord.

4. Besef wat een fantasie is

In je hoofd maak je altijd alles mooier dan dat het is. Om iemand te kunnen loslaten is het belangrijk dat je je fantasie leert loskoppelen van de realiteit.

Er is een reden dat je ervoor kiest om de ander los te laten en die moet je niet uit het oog verliezen. Op het moment dat je dat doet, wordt het zo veel moeilijker om dit proces door te zetten.

Ik ken mensen die al bijna helemaal aan het einde van het loslaat proces waren, maar uiteindelijk toch weer in de fantasie trapten. Voor iedere stap die je vooruit hebt gezet, zet je er dan meteen weer 10 terug.

5. Leer van je fouten

Het is erg gemakkelijk om in een situatie van loslaten alleen maar na te denken over dat wat er fout is gegaan en daar van te balen. Helaas heb je hier als persoon helemaal niks aan.

Wat je beter wel kunt doen, is goed over deze fouten nadenken en proberen te achterhalen wat je een volgende keer anders kunt doen. Als je niet van een fout leert, is alles echt helemaal voor niks geweest.

Houd er daarbij rekening mee dat sommige fouten ook meerdere lessen in zich schuilhouden. Niemand is perfect en het kan altijd gebeuren dat er ergens een foutje in glipt.

6. Loslaten is ook liefde: Omring je met anderen

Dat je de ene persoon gaat loslaten, betekent nog niet dat je nu alleen bent. Omring je met de mensen die je nog wel hebt en houd je extra goed aan ze vast.

Zij zijn de personen waar je deze komende, moeilijke periode op moet vertrouwen en daar kan je maar beter zo snel mogelijk mee beginnen.

Heb altijd respect voor de grenzen van een ander. Als je doorhebt dat iemand even geen zin meer heeft, probeer dat er dan niet door te drukken. Dit is zeker iets waar je rekening mee moet houden als je door je relatie met de ander een tijdje veel afwezig bent geweest.

7. Verander het beeld dat je van jezelf hebt

Loslaten Is Ook Liefde: 25 Manieren Om Iemand Te Laten Gaan

Je kan nu alleen nog aan jezelf denken als iemand die is verbonden aan die persoon die je aan het loslaten bent. Het wordt dus tijd om het beeld van jezelf te veranderen.

Zeker als je een lange tijd aan de ander verbonden was, bestaat er een kans dat je jezelf enkel nog ziet als ‘de vriendin van’. Nu moet je op een andere manier naar jezelf gaan kijken.

Dit kan zeker even duren, niks is namelijk zo moeilijk als het beeld dat je van jezelf hebt veranderen. Het leuke eraan is wel dat je helemaal zelf kunt kiezen wie je vanaf dit moment gaat zijn. Je kan worden wie je altijd al wilde zijn!

8. Zorg goed voor jezelf

Een beetje lief voor jezelf zijn is in iedere situatie een goed idee. Niemand anders gaat het voor je doen en daarom moet je soms zelf gewoon het heft in handen nemen. Zorg dus dat je goed eet, voldoende beweegt en slaapt zo lang als je dat nodig denkt te hebben.

Emotioneel kost iemand loslaten namelijk enorm veel energie en daarvoor moet je compenseren. Als je dat niet doet, zal je al snel merken dat je na een tijdje helemaal opgebrand bent.

Zodra dat aan de orde is, gaat binnen de kortste keren alles in je leven verkeerd. Je hebt niet meer genoeg energie voor je andere relaties of bijvoorbeeld je werk. Laat dat niet gebeuren!

9. Blokkeer je gevoelens niet

Natuurlijk wil je altijd een sterke vrouw zijn, maar soms gaat het gewoon niet. Wees op zo’n moment niet bang om je gevoelens de ruimte te geven.

Het heeft totaal geen zin om je emoties te blokkeren, want daardoor raak je alleen maar meer in de war. Laat ze je overkomen en probeer ze te begrijpen. Besef dat je verdriet hebt, maar dat je tegelijkertijd ook boos mag zijn.

Gevoelens zijn een raar ding en je kunt er nu eenmaal niks aan doen om ze onder controle te houden of te veranderen. Probeer dat ook niet en je zal jezelf een hoop energie besparen.

10. Loslaten is ook liefde: Vergeef de ander

Je kunt iemand pas echt loslaten met liefde als je die persoon ook vergeven hebt. Anders blijf je de rest van je leven rondlopen met een hele grote zwarte donderwolk boven je hoofd. Daar wordt natuurlijk niemand gelukkig van.

Onthoud wel: vergeven is niet altijd vergeten. Je kunt tegen iemand zeggen dat je niet langer boos zal zijn om dat wat er is gebeurd, maar dat houdt niet in dat ook alles weer goed is.

Kies een weg die voor jou gemakkelijk te bewandelen is. Kies pas voor vergeving op het moment dat je daar zelf aan toe bent en laat niemand je dwingen om het eerder goed te maken dan je lief is.

11. Focus op de slechte kanten van de ander

De makkelijkste manier om iemand los te laten is om alleen maar te denken aan de dingen die je niet bevielen. Van die hele kleine irritante trekjes tot aan grote ergernissen, haal alsjeblieft alles uit de kast.

Waarschijnlijk is het maar tijdelijk, maar je frustratie zal je helpen om de ander los te laten. In plaats van dat je verdrietig bent dat je de ander moet loslaten, zal je vanaf nu juist blij zijn dat deze persoon niet langer in je leven is.

Vraag hierbij ook om hulp van anderen. Vooral in een liefdesrelatie zijn het voornamelijk je vriendinnen die altijd al over hem hebben willen zeggen wat voor sukkel hij eigenlijk was.

12. Accepteer je gevoelens van liefde

Loslaten Is Ook Liefde: 25 Manieren Om Iemand Te Laten Gaan

Loslaten is ook liefde en dat moet je niet uit het oog verliezen. Het is heel gemakkelijk om bij het loslaten te focussen op dat wat slecht is aan de ander (zie het bovenstaande punt).

Daarbij loop je alleen wel het risico dat je de mooie momenten uit het oog verliest. Je zou bijvoorbeeld spijt kunnen krijgen van het feit dat je ooit een band met deze persoon had.

Dat is nergens voor nodig. Als je de ruimte in je hart en in je hoofd hebt, moet je er altijd over nadenken om deze persoon weer de liefde te geven die je altijd al hebt gehad. Alleen op die manier kun je er weer helemaal gezond en blij uit komen.

13. Denk na over anderen

Misschien is het nog een beetje vroeg, maar probeer eens na te denken over een nieuw persoon in je leven. Dat kan een ordinaire rebound zijn, maar ook al een nieuwe permanente relatie.

Je voelt zelf het beste wanneer je weer klaar bent voor zoiets. Ik weet in ieder geval zeker dat het je ook goed kan doen.

Nieuwe personen geven je veel zelfvertrouwen en dat is precies wat jij op een moment als dit nodig hebt. Iemand anders kan je weer even laten voelen hoe het ook alweer is om de leukste op de wereld te zijn. En dat ben je!

14. Loslaten is ook liefde: Ga even niet op social media

Iemand loslaten is niet altijd in jouw handen. Je kunt er zelf voor kiezen om iemand te vermijden, maar daar kan het internet anders over denken.

Zelfs als je de persoon zelf hebt geblokt op alle sociale media, kan hij nog steeds voorbij komen bij anderen. Je hebt soms echt maar één foto nodig om weer helemaal terug bij af te komen.

Zorg er dus voor dat je niet op dat punt komt en zet sociale media gewoon even op pauze. Er zijn veel interessante dingen in het leven en jij hebt vooral even aandacht voor jezelf nodig!

15. Zoek professionele hulp

Ook als je doorhebt dat loslaten ook liefde is, kan het zijn dat je nog de hulp van een professional nodig hebt. Soms heb je gewoon iemand nodig die jou even dat laatste zetje geeft.

Dat is helemaal niet iets waar je je voor moet schamen. Wees er juist trots op dat je werkt aan jezelf en dat je moeite doet om een beter persoon te worden.

Een professional kan ervoor zorgen dat jij weer een ander perspectief krijgt. Zo zie je de situatie op een nieuwe manier en dat kan het loslaten veel gemakkelijker maken.

16. Blijf actief

Loslaten gaat niet als je thuis in je eigen verdriet blijft zitten. Natuurlijk is het heel verleidelijk om te doen, maar je zal er uiteindelijk niks mee opschieten.

Een actieve geest is een gezonde geest, dus kom van die bank af. Als je geen sporter bent, hoef je jezelf daar echt niet ineens in onder te dompelen, maar ga wel naar buiten voor een lekkere wandeling.

Vraag desnoods of mensen even met je mee gaan om een beetje te bewegen en je zal merken dat je je meteen een stuk beter voelt!

17. Denk na over hoe het voor je zal zijn

Doordat je deze persoon gaat loslaten, heb je een stralende toekomst in het verschiet. Soms is het heel moeilijk om je dat goed voor te stellen.

Als je nu nadenkt over hoe het voor je zal zijn, denk je alleen maar aan alle ellende die je te wachten staat. Oh wat zou ik graag willen dat je wist hoe het echt gaat zijn.

Jouw leven zonder de persoon die je gaat loslaten zal zo veel mooier en leuker zijn dan je jezelf nu kunt voorstellen. Geloof me, er komt een dag dat je zo hard gaat lachen om dat gevoel dat je nu hebt!

18. Loslaten is ook liefde: Geef het de tijd

Loslaten Is Ook Liefde: 25 Manieren Om Iemand Te Laten Gaan

Veel mensen hebben bij loslaten de neiging om daar een tijdslot aan te verbinden. Zo zijn er stomme vuistregels als de tijd dat je samen bent geweest keer drie staat gelijk aan de tijd die je nodig hebt om iemand helemaal los te laten.

Ieder persoon en iedere relatie is weer anders. Je kunt van tevoren gewoon niet voorspellen hoe lang het loslaten van een ander zal duren. Soms duurt het veel langer dan je had verwacht, maar het kan ook zijn dat je er juist veel sneller overheen bent.

Vaak komt het na een tijdje ook weer even terug. Net als je denkt dat je het echt helemaal verwerkt hebt, vind je weer iets onder de bank wat je aan die oude tijd doet herinneren. Besef dat dat niet erg is en geef jezelf de tijd.

19. Zorg voor wat afleiding

Afleiding is altijd de beste methode als je iemand loslaten wil. De kans is namelijk groot dat je in je hoofd maar met één ding bezig zal zijn en dat werkt averechts.

De hele tijd schipperen tussen wel en niet loslaten zal er nooit voor zorgen dat jij de juiste keuze maakt. Net als met andere dingen moet je het soms gewoon even loslaten en er later weer op terug komen.

Een paar uur later kun je er weer met een frisse blik naar kijken en dan zal je tot de conclusie komen dat loslaten ook liefde is.

20. Weet dat je iemand anders zal vinden

Een van de redenen waarom loslaten zo moeilijk is, is dat het moeilijk is om te beseffen dat je echt wel weer iemand anders zal vinden.

Zeker bij vrouwen die een bepaalde leeftijd hebben bereikt komt het vaak voor dat ze denken dat het leven helemaal over is. Loslaten is ook liefde voor jezelf, je moet nooit bij iemand blijven omdat je denkt dat je niks beters kunt vinden.

Hoe dan ook zal je altijd wel weer een ander vinden. Er zijn zo ontzettend veel mensen op de wereld, daar loopt altijd wel iemand voor jou tussen. Met het internet is de wereld ook zo veel kleiner geworden, misschien vind jij je prins wel op een onverwachte plek!

21. Loslaten is ook liefde: Ga naar nieuwe plekken

Het heeft na het loslaten van iemand helemaal geen zin om te blijven hangen op de plekken waar jullie zo veel herinneringen hebben. Natuurlijk moet je op die plekken ook weer nieuwe herinningen maken, maar ga eerst eens ergens nieuw heen.

Op deze manier kan je langzaam wennen aan het feit dat je leven nu gewoon een beetje anders is. Tegelijkertijd leer je ook weer nieuwe dingen kennen en dat kan je enthousiasme opwekken. Zo vergeet je bijna dat je met je hoofd eigenlijk ergens anders zit.

Nieuwe plekken hebben vaak ook weer nieuwe mensen. Die kun je ook gebruiken bij de doorstart die je aan het maken bent. Zij kennen je oude leven niet en zullen er daarom ook nooit over beginnen.

22. Zoek je oude passies weer op

Loslaten Is Ook Liefde: 25 Manieren Om Iemand Te Laten Gaan

Als je iemand wil loslaten waarmee je een liefdesrelatie had, is de kans groot dat je een deel van je oude leven uit het oog bent verloren. Het is namelijk niet meer dan normaal dat je in een relatie wel eens wat verliest.

In dit geval is loslaten ook liefde voor jezelf. Ga terug naar de dingen waar je voor je relatie met deze persoon veel plezier uit haalde. De dingen die je hebt opgegeven om met deze persoon te kunnen zijn.

Eerst is dat misschien een beetje eng, maar je zal na een tijdje merken dat je die oude flow binnen no-time weer terug gevonden hebt. Vergeet dan niet dat je iets doet wat je nooit van je leven meer voor een ander moet opgeven.

23. Zeg elke dag iets liefs tegen jezelf

Je hebt altijd een beetje liefde nodig, maar nu zeker. Zeg dus elke dag een paar lieve dingen tegen jezelf. Dit kan in de spiegel, maar ook gewoon als je al in je bed ligt.

Herinner jezelf eraan dat je het verdient om gelukkig te zijn. Dat het loslaten van die persoon precies is wat jij op dit moment nodig hebt om te groeien in het leven.

Leer weer een beetje van jezelf te houden, want als je niet eens van jezelf kunt houden, dan gaat ook niemand anders dat voor je doen.

24. Loslaten is ook liefde: Schrijf het op

Opschrijven is altijd een goede manier om dingen te verwerken. In je hoofd is het soms lastig om de dingen op een rijtje te krijgen en schrijven kan daarbij helpen.

Zet voor jezelf op een rijtje wat je vind. Daarbij kan het ook helpen om wat te tekenen, bijvoorbeeld door pijlen te zetten. Onoverzichtelijke situaties kunnen zo opeens een stuk helderder worden.

Achteraf kun je dan ook makkelijk terug lezen wat je allemaal hebt opgeschreven. Zo kun je jezelf er beter van overtuigen dat loslaten ook liefde is.

25. Denk na over hoe je wil dat je volgende partner is

Loslaten is ook liefde, maar ook een proces waar je je het liefst maar eens in je leven mee bezighoudt. Om te voorkomen dat je over een paar jaar weer met hetzelfde bezig bent, moet je goed nadenken over wat je zoekt in een nieuwe partner.

Alle voorgaande stappen hebben je als het goed is wat inzicht gegeven in wat er mis is gegaan. Gebruik deze en zorg ervoor dat je het de volgende keer anders aanpakt.

Dat ligt vaak niet altijd alleen bij jezelf, soms moet je ook gewoon voor een ander type partner kiezen. Als jij je bijvoorbeeld ergert aan iemand die veel uitgaat, kun je beter op zoek gaan naar iemand die dat ook echt niet doet.