Skip to Content

Liefdesbombardementen Versus Verliefdheid: 14 Cruciale Verschillen

Liefdesbombardementen Versus Verliefdheid: 14 Cruciale Verschillen

Liefdesbombardementen versus verliefdheid: soms is het moeilijk om het verschil te zien. Er zijn echter enkele behoorlijk significante verschillen. En als je er eenmaal over leest, zul je zien dat deze twee termen nooit met elkaar mogen worden vergeleken.

Laten we het eerst verduidelijken, wat zijn liefdesbombardementen? Liefdesbombardementen vertegenwoordigen over the top demonstraties van liefde en genegenheid jegens een persoon met een bepaald doel voor ogen: die persoon manipuleren en beheersen.

Aan de andere kant is verliefdheid extreem geobsedeerd door iemand zijn. Of, met andere woorden, tot over je oren verliefd op iemand zijn. Het heeft echter geen verborgen doelen – het is gewoon verliefd zijn op iemand.

Liefdesbombardementen versus verliefdheid: de belangrijkste verschillen

Liefdesbombardementen Versus Verliefdheid: 14 Cruciale Verschillen

Als je klaar bent met het lezen van deze verschillen tussen liefdesbombardementen en verliefdheid, dan zul je begrijpen waarom je deze twee nooit meer zou moeten vergelijken.

1. Bewuste vs. onbewuste motieven

Iemand die aan liefdesbombardementen doet, heeft een duidelijk doel voor ogen: de ander laten denken dat hij halsoverkop verliefd op hen is, zodat hij hen kan manipuleren om te doen wat hij wil. Ze bedriegen de andere persoon dus bewust om hun doelen te bereiken.

Iemand die verliefd is op iemand, heeft die motieven daarentegen niet. Ze vinden die persoon gewoon heel leuk en raken er onbewust door geobsedeerd.

Verliefdheid gebeurt meestal aan het begin van een relatie wanneer partners elkaar nog niet goed kennen. Wat op een dag in een langdurige relatie kan veranderen. Liefdesbombardementen kunnen ook in het begin gebeuren, maar het zal nooit te lang duren omdat het stopt op het moment dat degene die liefdesbombardementen geeft, krijgt wat hij wil.

2. Manipulatietactiek vs. een natuurlijk gevoel van aantrekking

Zoals ik al zei, liefdesbombardementen zijn gewoon een manipulatietactiek. Spelen met de gevoelens van iemand anders om te krijgen wat je wilt. Het wordt meestal gebruikt door narcisten die goed zijn in het manipuleren van hun slachtoffers.

Verliefdheid komt natuurlijk. Het gebeurt wanneer je iemand ontmoet en in principe op het eerste gezicht verliefd op hem wordt.

Op het moment dat je die persoon voor het eerst ziet, beginnen de dopaminegehaltes in je hoofd gek te worden. Ze worden alles waar je de hele tijd aan denkt. En ze staan ook op de eerste plaats op je prioriteitenlijst.

3. Toekomstplannen faken vs. tijdelijke illusie

Toekomstplannen faken is een van de grootste tekenen van liefdesbombardementen. Je kunt niet met een nieuwe partner praten en plannen maken voor de toekomst, met iemand met wie je net bent begonnen te daten. Het is gewoon niet natuurlijk en het zal ook niet goed aflopen.

Wanneer je een nieuwe relatie aangaat, dan kun je nooit zeker weten of stand zal houden of hoelang het daadwerkelijk stand zal houden. Je zou na een week uit elkaar kunnen gaan, maar je zou ook voor altijd bij elkaar kunnen blijven. De tijd zal het echter leren.

Daarom, als je partner te vroeg in jullie relatie over jullie toekomst begint te praten, dan is het een enorm teken dat je alleen maar gebombardeerd wordt met liefde. Ze zien je niet in hun toekomst, maar ze hebben je in hun heden hard nodig om te krijgen wat ze willen.

In de wittebroodsweken-fase kunnen beide partners elkaar heel leuk vinden. Na verloop van tijd zullen ze echter uit elkaar gaan of oprecht verliefd op elkaar worden. En alleen dan zullen ze die gesprekken over de toekomst aangaan.

4. Liefdesbombardementen versus verliefdheid: nepliefde vs. platonische liefde

Liefdesbombardementen hebben eigenlijk niets met echte liefde te maken. Je moet begrijpen dat het gewoon een manipulatietactiek is. Mensen gebruiken het om te krijgen wat ze willen. Ze gebruiken het niet om hun gevoelens voor iemand te bewijzen.

Wanneer iemand die van je houdt je met liefde bombardeert, dan zullen ze je die lieve woorden, ‘Ik hou van je’, een miljoen keer per dag vertellen. En iemand die verliefd op je is, zal te bang zijn om over hun emoties voor je te praten, omdat ze bang zullen zijn dat het je wegjaagt.

Verliefdheid is pure platonische liefde. Een persoon is geobsedeerd door een andere persoon en ze verwachten er niets voor terug, noch proberen ze hen op enige wijze verliefd op hen te laten worden.

5. Grenzen overschrijden vs. grenzen respecteren

Liefdesbombardementen Versus Verliefdheid: 14 Cruciale Verschillen

Iemand die deze manipulatietactiek gebruikt, geeft helemaal niets om de persoonlijke grenzen van de ander. Ze geven alleen om hun doel en ze zullen er alles aan doen om het te bereiken.

Ze zullen in hun poging om je voor hen te laten vallen grenzen overschrijden. Een persoon die verliefd is op iemand zal nooit zijn grenzen overschrijden, omdat hij hen meer dan wat dan ook respecteert.

Ze zijn bang dat het hun relatie schaadt of die persoon wegjaagt. En daarom zullen ze nooit met hun persoonlijke ruimte en grenzen knoeien.

6. Liefdesbombardementen versus verliefdheid: onderlinge afhankelijkheid vs. onafhankelijkheid

Wanneer een partner hun partner met liefde bombardeert, dan kunnen ze hen aanmoedigen om codependent te worden. Dit zou eigenlijk bij hen passen, omdat het betekent dat ze ze gemakkelijker kunnen manipuleren.

Dat is ook een van de redenen waarom dit soort relaties nooit gezond is. Codependentie is een teken van een giftige relatie. En als een stel zich niet op het oplossen ervan concentreert, dan is die relatie gedoemd te mislukken.

Aan de andere kant, in een relatie waarin de ene partner verliefd is op de andere, behouden ze allebei hun onafhankelijkheid. Ze creëren niet zulke ongezonde banden en het geeft hun relatie zeker het potentieel om te slagen.

7. Met dure geschenken overladen vs. het vervullen van emotionele behoeften

Iemand die aan liefdesbombardementen doet, zal meestal hun vermeende liefde tonen door middel van woorden en veel voorkomende acties, zoals het kopen van dure cadeaus, het maken van dinerreserveringen bij populaire restaurants, het plaatsen van foto’s met romantische citaten op social media en dat soort dingen.

Hun enige doel is om die persoon te verleiden en hen zo snel mogelijk voor hen te laten vallen. Daarbij zullen ze methoden gebruiken die de meeste mensen aantrekken, maar die een kortetermijneffect hebben.

Een persoon die verliefd is op iemand zal zich op het opbouwen van een emotionele band met die persoon richten. En op het vervullen van hun emotionele behoeften. Ze willen immers een gezonde, langdurige relatie met hen opbouwen.

Daarom wordt verliefdheid altijd als een pure emotie beschouwd. Wat niet voor liefdesbombardementen kan worden gezegd, omdat alles eraan nep is.

8. Haasten in een nieuwe relatie vs. langzaamaan doen

Als iemand van wie je houdt je met liefde bombardeert en echt slechte bedoelingen heeft, dan zullen ze proberen om je in een relatie te overhaasten. Ze willen zo snel mogelijk van je krijgen wat ze willen en daarom is het hun doel om zo snel mogelijk een relatie aan te gaan.

Iemand die verliefd is op een andere persoon, zal altijd besluiten om langzaamaan te doen. Dit komt vooral omdat ze bang zijn dat ze een verkeerde zet doen of iets doen dat de persoon door wie ze geobsedeerd zijn van hen weg kan jagen.

Ook zij willen bij die persoon zijn en tijd met hen doorbrengen, maar ze zullen nog steeds proberen om hun hoofd koel te houden, omdat ze nooit het risico willen lopen om ze kwijt te raken.

9. Liefdesbombardementen versus verliefdheid: gaslighting vs. gezonde communicatie

Liefdesbombardementen Versus Verliefdheid: 14 Cruciale Verschillen

In het begin zal degene die aan liefdesbombardementen doet je met liefde en genegenheid overladen, maar ze zullen de ‘wittebroodsweken-fase’ niet te lang kunnen verdragen. Ze zullen niet voor altijd alsof kunnen doen. Op een dag zullen ze knappen en zal hun ware gezicht worden onthuld.

Je zult echter verschillende rode vlaggen tegenkomen en aan hun ware gevoelens en bedoelingen beginnen te twijfelen. Dan beginnen ze je te gaslighten en begin je aan je eigen gezonde verstand te twijfelen.

Je weet niet of je die rode vlaggen en je onderbuikgevoel of de persoon waar je veel om geeft moet geloven. En natuurlijk zullen ze proberen ervoor te zorgen dat je geen twijfels hebt, zodat je hun plannetje niet verpest.

En als iemand verliefd is op een andere persoon, dan zal hij of zij nooit proberen om hem of haar te manipuleren of gaslighten. Ze zullen aan het tot stand brengen van een gezonde communicatie met hen werken, omdat ze oprecht met hen in contact willen komen en een sterke band willen vormen.

10. Constante behoefte aan liefdesbekentenissen en uitdrukkingen vs. angst om emoties op te biechten

Iemand die aan liefdesbombardementen doet, zal heel hard zijn best doen om de ander te laten geloven dat hij echt van hen houdt. Ze zullen overal bekentenissen en (nep) bewijs van hun liefde voor hen achterlaten, zelfs op social media.

Dat is niet het geval bij iemand die verliefd is op een andere persoon. Ze zullen bang zijn om hun gevoelens aan hen toe te geven en ze zullen ze in het begin zelfs vermijden.

Dus ze zullen van veraf van ze houden. Ze zullen hen niet meteen benaderen of hun gevoelens opbiechten, omdat ze bang zullen zijn om een verkeerde zet te doen en die persoon weg te jagen.

11. Egoïstisch zijn vs. van de ander een prioriteit maken

Wanneer iemand de gevoelens van een ander gebruikt om zijn doelen te bereiken, maakt dat hem meteen egoïstisch. Dat is precies wat iemand doet die liefdesbombardementen gebruikt, en ze zijn een van de meest egoïstische mensen, omdat het hen helemaal niet kan schelen dat de gevoelens van de ander gekwetst zullen worden.

Aan de andere kant, als je verliefd op iemand bent, dan wordt die persoon meteen je prioriteit. Je geeft echt om ze en je zou ze nooit expres kunnen gebruiken of kwetsen.

12. Liefdesbombardementen versus verliefdheid: narcisme vs. oprechte gevoelens

Een persoon die van liefdesbombardementen houdt, kan de eigenschappen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben. Het is een feit dat het een van de favoriete manipulatietactieken is die narcisten gebruiken om hun slachtoffers onder controle te houden.

Zelfs als die persoon geen narcist is, en ze liefdesbombardementen op hun partner gebruiken, dan hebben ze zeker geen oprechte gevoelens voor hen. Ze blijven voor hun eigen voordeel in die relatie, niet omdat ze om de ander geven.

Iemand die verliefd is op iemand anders heeft oprechte gevoelens voor die persoon, ook al zijn die gevoelens gewoon platonisch. Ze hebben geen verborgen agenda of bijbedoelingen – ze zijn gewoon tot over hun oren verliefd op die persoon.

13. Onredelijke eisen vs. helemaal geen eisen

Liefdesbombardementen Versus Verliefdheid: 14 Cruciale Verschillen

Als iemand die van je houdt je bombardeert met liefde, dan zit er altijd een reden achter. In het begin zullen ze hen met aandacht en genegenheid overladen en proberen hen te laten geloven dat ze sterke en diepe gevoelens voor hen hebben.

Na verloop van tijd, zodra ze positieve feedback van de andere persoon krijgen, zullen ze echter met hun eisen beginnen. Hun partner zal gemakkelijk door hen worden gemanipuleerd, omdat ze tot dat moment waarschijnlijk hard voor hen zijn gevallen.

Een persoon die verliefd is op iemand heeft helemaal geen eisen. Ze hebben alleen wensen en verlangens om bij die persoon te zijn, maar ze zullen nooit iets van hen eisen of hen dwingen om iets te doen om hun gevoelens voor hen te bewijzen.

14. Liefdesbombardementen versus verliefdheid: onbalans en intensiteit vs. balans

Liefdesbombardementen zullen nooit in een gezonde relatie resulteren. Er is te veel intensiteit. De ene kant heeft geen oprechte gevoelens en de andere kan gemakkelijk afhankelijk worden van zijn partner.

Dit soort relaties zijn altijd onevenwichtig en giftig. Vroeg of laat realiseert de partner die met liefde is gebombardeerd zich dit en ze zullen besluiten om de relatie te beëindigen en voorgoed te vertrekken. Verliefdheid heeft niet die intense sfeer. De partner die verliefd is op de ander, laat hen de leiding nemen en dwingt niets af. Ze laten dingen gewoon op een natuurlijke manier gebeuren.