Skip to Content

11 Tekenen Van Mannen Met Een Moedercomplex

11 Tekenen Van Mannen Met Een Moedercomplex

Wat zijn de ergste soorten mannen? Natuurlijk gaat de niet-zo gewaardeerde, maar welverdiende prijs naar mannen met een moedercomplex.

Ik weet zeker dat bijna iedereen van ons minstens één man is tegengekomen die met een moedercomplex worstelt.  En ik weet zeker dat het geen prettige ontmoeting/relatie was.

Vanaf de eerste keer dat we elkaar ontmoetten, wist ik dat hij een moederskindje was. Ik kon het alleen niet helpen dat ik voor zijn oceaan-diepe blauwe ogen viel.

Zijn ogen hebben me veel gekost, maar op de een of andere manier zijn we erin geslaagd om dingen tussen ons te laten werken, en raad eens? We zijn nog steeds samen en diep verliefd.

Nou, het was op de een of andere manier niet omdat we allebei veel moeite en hard werk hebben gedaan om het te laten werken. Dat is precies waarom ik hier vandaag ben.

Om een paar tips en trucs te delen die je zullen helpen om met de man met een moedercomplex om te gaan en hem over dat complex heen te helpen.

Hoe herken je mannen met een moedercomplex: 9 rode vlaggen

11 Tekenen Van Mannen Met Een Moedercomplex

Voordat ik je leer hoe je met deze moederskindjes moet omgaan, moet je weten hoe je ze kunt herkennen. Pas dus op voor deze rode vlaggen hieronder, want ze zijn de meest zekere tekenen van een moedercomplex bij mannen.

1. Problemen met zelfrespect en eigenwaarde

Een man met een moedercomplex heeft een vrij laag zelfbeeld. Dat komt omdat hij gewend is geraakt aan de constante geruststelling die zijn moeder hem heeft gegeven. En dat mist hij nu waarschijnlijk in jullie relatie.

Hij zal met zijn eigenwaarde worstelen en zich gaan afvragen of hij het echt verdient om lief te hebben en bemind te worden.

Soms zal hij zich niet bewust zijn van zijn kwaliteiten, terwijl hij prioriteit geeft aan zijn gebreken en alleen oog heeft voor die onvolmaakte delen van hem. Het zal niet alleen zijn leven beïnvloeden, het zal ook al zijn persoonlijke relaties beïnvloeden. En zijn partner zal hem niet kunnen helpen als hij dat niet toestaat.

Sigmund Freud, de neuroloog die de term Oedipuscomplex in de psychologie introduceerde, heeft ook gezegd dat dit complex het mentale en emotionele welzijn van mannen beïnvloedt – met name hun zelfrespect.

2. Problemen met emotioneel welzijn

De reden waarom mannen met een moedercomplex giftige, ongezonde relaties aangaan, is dat ze emotioneel niet stabiel zijn. Ze hebben extreme stemmingswisselingen en zijn vreselijk in het omgaan met en het tonen van hun eigen emoties.

Ze zijn altijd behoeftig en hun emotionele onvolwassenheid is maar al te duidelijk. Hun persoonlijke relaties zijn met drama gevuld en zijn absoluut niet gezond.

Ze zijn ook geneigd om emotionele spelletjes met hun partners te spelen, wat vroeg of laat alleen maar averechts werkt. Het woord empathie bestaat niet in hun woordenschat. En het is alsof ze iedereen om hen heen met negatieve energie willen vergiftigen.

3. Een man met een moedercomplex heeft een gebrek aan gezonde grenzen

Het probleem is dat mannen met een moedercomplex niet eens weten wat gezonde grenzen zijn. Hun primaire relaties, de relaties die ze met hun ouders hadden, waren absoluut grenzeloos. En ze raakten eraan gewend om dat soort relaties te vormen.

Ze zullen elke poging van hun partner om gezonde grenzen te stellen blokkeren. En dat komt allemaal, omdat ze echt bang voor hen zullen zijn.  Ze zullen er niet zeker van zijn of ze in staat zullen zijn om ze te respecteren en te vervullen, en ze zullen ervoor kiezen om ze liever volledig te negeren.

4. Op zoek naar constante geruststelling en validatie

Dit hangt samen met hun problemen met het gevoel van eigenwaarde. Ze kiezen ervoor om blind te zijn als het om hun kwaliteiten gaat. En ze kiezen ervoor om alleen hun gebreken te zien.

Ze hebben een heel slecht zelfbeeld en het is het ding dat vrouwen het meest uit hun leven verdrijft.

Hun moeder gaf hen constante validatie en het gaf hun zelfvertrouwen op die manier een boost.  Nu verwachten ze hetzelfde van hun partner. En als de andere persoon hen niet die constante geruststelling geeft, dan zal hun ego volledig verpletterd worden en zullen ze het vertrouwen in zichzelf volledig verliezen.

5. Een man met een moedercomplex heeft vertrouwenskwesties

Ze hebben geleerd om niemand te vertrouwen, en het is geen wonder dat ze met zulke enorme vertrouwensproblemen zitten die op al hun persoonlijke relaties van invloed zijn. Ouders moeten hun kinderen leren om voorzichtig te zijn met wie ze hun vertrouwen geven, maar het is verkeerd om hen te leren dat ze niemand behalve hen moeten vertrouwen.

Daarom ontwikkelen hun kinderen zulke ongezonde hechtingsstijlen met hen. Ze worden overdreven afhankelijk van hun ouders, terwijl ze weigeren om iemand anders in hun leven te verwelkomen. En dit alles komt vanwege hun vertrouwenskwesties.

Soms, hoezeer hun partner het ook probeert, zal ze niet in staat zijn om die muren om hem heen neer te halen. Zijn vertrouwenskwesties zullen hem niet toestaan om helemaal voor die relatie te gaan.

6. Beheersend gedrag

11 Tekenen Van Mannen Met Een Moedercomplex

Dit werd ook veroorzaakt door de giftige relatie die ze met hun moeder hadden. Die relatie had geen grenzen en ze controleerden elkaar waarschijnlijk de hele tijd.

Nu zullen deze mannen hun partners beheersen, omdat ze denken dat het goed is. En dat het hen zal helpen om hun relaties te onderhouden.  Hun partner zal het gevoel hebben dat ze geen recht hebben op hun persoonlijke ruimte, en vroeg of laat zal de relatie hen beginnen te verstikken.

Ze zullen die controle niet te lang kunnen verdragen en ze zullen besluiten om die ongezonde relatie te beëindigen.

7. Boze uitbarstingen

Deze mannen kunnen ook niet omgaan met hun negatieve emoties, daarom hebben ze zulke plotselinge en vaak boze uitbarstingen. Ze worden boos over kleine, onbelangrijke dingen en ze kunnen er niet mee omgaan.

Ze reageren ook in de hitte van het moment, en het ergste is dat ze geen spijt hebben van wat ze zeggen en de dingen die ze doen terwijl ze onder die intense emoties zijn.

Zodra ze zijn afgekoeld, gaan ze gewoon verder alsof er niets is gebeurd. Wanneer hun partner hen ermee confronteert, ontkennen ze het omdat ze echt denken dat ze geen woedeproblemen hebben.

8. Niet in staat zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden

Het volwassen leven werkt gewoon niet voor hem. Hij verwacht nog steeds dat zijn moeder er is wanneer hij haar nodig heeft om zijn fouten te herstellen en er verantwoordelijkheid voor te nemen.

Dit is waarschijnlijk wat zijn romantische partner het meest zal irriteren. Hij zal proberen de schuld te verschuiven, of hij zal gewoon zijn wandaden ontkennen.

Aan de andere kant zal hij eisen dat zijn partner haar fouten toegeeft en zich ervoor verontschuldigt. Het is heel oneerlijk. En ik weet zeker dat de andere persoon het niet te lang zal kunnen uithouden, ongeacht de gevoelens die ze voor hen hebben.

9. Hechtingsproblemen en iemand met een moedercomplex

Het ongelukkige feit is dat dit soort mannen bijna nooit gezonde, veilige hechtingen met hun vrouwelijke partners zullen vormen. Ze zullen een onzekere gehechtheid, een angstige gehechtheid of een vermijdende hechtingsstijl ontwikkelen.

Volgens de gehechtheidstheorie zijn al deze soorten gehechtheid natuurlijk niet gezond en worden ze meestal door jeugdtrauma en slechte ervaringen veroorzaakt. Het verklaart de gecompliceerde relatie die ze hebben en hun onvermogen om een gezonde relatie te onderhouden.

Hoezeer ze het ook proberen, hun partner zal niet in staat zijn om hen hun hechtingsstijl te laten veranderen – ze kunnen alleen maar aanmoedigen, helpen en bij hen zijn tijdens hun reis om zichzelf opnieuw te bedraden om gezonde gehechtheden te ontwikkelen.

10. Een man met een moedercomplex is op zoek naar een verzorger, geen partner

Hij ziet zijn vrouwelijke partner zeker niet als zijn andere helft, zijn romantische partner. Hij ziet een moederfiguur in zijn partner en hij verwacht dat zij zijn verzorger is.

Daarom zijn hun relaties meestal ongezond en gecompliceerd. Wanneer hun partner er niet in slaagt om op de manier die ze willen op hun behoeften te reageren, beginnen ze onmiddellijk het gevoel te krijgen dat ze emotionele steun missen of dat hun partner hen gewoon niet gelukkig wil maken.

Het is ook de reden dat ze zulke ongezonde gehechtheden met hun partners creëren.  Als hun partner hun behoeften probeert te vervullen, zal hun overdreven codependente karakter onmiddellijk naar boven komen.

11. Impulsief, onvolwassen en roekeloos zijn

Dit is de kortste beschrijving van een moederskindje, toch? Ze gedragen zich volledig roekeloos en achteloos… Het zijn onvolwassen gasten en het lijkt erop dat ze niet van plan zijn om volwassen te worden, als in nooit.

Ze denken nooit aan hun acties en het kan hen niet schelen of iemand onderweg door hun acties gekwetst wordt. Het laat ze volledig harteloos lijken, maar dit is heel ver van de waarheid…

Ze zijn eigenlijk emotioneel en geven om anderen, maar het is gewoon dat ze altijd verwachten dat hun moeder elke keer als ze iets slechts doen komt aanrennen en de rotzooi opruimt die ze hebben gemaakt.