Skip to Content

Onbeantwoorde Liefde: Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Onbeantwoorde Liefde: Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Onbeantwoorde liefde is een pijnlijke, vreemde, eenzijdige zaak die ons op meerdere manieren kwetsbaar kan laten voelen.

Van iemand houden die niet van ons houdt doet enorm veel pijn en het zorgt ervoor dat je achterblijft met kwellende emoties die moeilijk te overwinnen zijn. 

Soms raakt Cupido betrokken als dat niet hoorde, maar de truc is om de signalen op te pikken en te weten wanneer het te ver gaat.

Onbeantwoorde liefde lijkt misschien een onmogelijk obstakel om overheen te komen, maar het kan worden overwonnen met een beetje begrip en acceptatie van de realiteit. 

De oorzaak van onbeantwoorde liefde. 

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Er is sprake van onbeantwoorde liefde wanneer je sterke romantische gevoelens voor iemand voelt die niet hetzelfde over jou denkt.

Het is een eenzijdige ervaring die ons een lijdensweg bezorgt met pijn, verdriet en schaamte en het heeft mensen al eeuwenlang geteisterd. 

Liefde die onbeantwoord blijft wordt door veel factoren veroorzaakt, waaronder onze ervaringen en jeugdtrauma’s – maar het komt (bijna) altijd voort uit een identiteitscrisis en een laag zelfbeeld.

De kans is groot dat als je op zoek bent naar mensen die niet van je houden, je jezelf vanwege om volgende redenen saboteert:

Je zit vast aan je verleden. 

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Vaker niet dan wel vindt ons idee wat betreft de liefde zijn oorsprong in het verleden.

Deze vorige ervaringen kunnen bestaan uit pijnlijke situaties wat betreft je verzorgers of zelfs teleurstellende ervaringen waarbij vrienden die je vertrouwde of mensen met wie je close was betrokken waren. 

Deze angst voor het verleden is vaak een weerspiegeling van een negatieve invloed of seksuele of emotionele mishandeling.

Als we terneergeslagen of mishandeld worden door mensen die we vertrouwen – de mensen die we denken lief te hebben – raakt de betekenis van liefde in onze ogen in de war.

Als het een andere betekenis heeft gekregen, beginnen we de liefde op de verkeerde plekken na te jagen; we herhalen het patroon van liefdesverdriet en verlangen waarmee we zo bekend zijn geworden.  

Als je naar iemand blijft hunkeren die niet van je houdt, vraag je dan af of je dit gedrag al eerder hebt gezien?

Heb je dit gedrag in een van je naasten gezien? Het antwoord zal je wellicht verbazen. 

Je ziet dingen zoals jij ze graag zou willen zien (in plaats van hoe ze werkelijk zijn)

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Projectie is een term die veel in de psychologie wordt gebruikt en een van de beste manieren om te verklaren waarom we van mensen houden die we niet zouden moeten begeren. 

Een van de meest voorkomende oorzaken van onbeantwoorde liefde is volhardend dingen te blijven zien zoals jij ze graag zou willen zien, in plaats van hoe ze werkelijk zijn. 

We blijven achter de verkeerde mensen aanzitten, omdat dat in onze ogen minder pijnlijk lijkt dan de waarheid te accepteren – dat ze niet verliefd op ons zijn. 

De werkelijkheid onder ogen is zien is hard en het kan ons gevoel van omnipotentie ondermijnen. Het leven is echter oneerlijk, en het kent niet altijd een gelukkig einde.

Hoe eerder je mensen ziet zoals ze zijn in plaats van hoe jij ze graag zou willen zien, hoe sneller je in staat zal zijn om weer gelukkig te worden. 

Je bent doodsbang voor intimiteit.

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Weet je nog dat ik het net over zelfsabotage had?

Hieronder volgt een van de beste voorbeelden van de manieren waarop we onbeantwoorde liefde utiliseren om onszelf te saboteren. 

Door al onze genegenheid in één mandje te stoppen voorkomen we soms dat we te close worden met iemand die ons misschien zal kwetsen.

Angst voor intimiteit is een van de voornaamste redenen waarom we onze liefde aan mensen geven die niet van ons houden, omdat we weten dat er altijd een veilige afstand tussen hen en onze kwetsbaarheden zal zijn. 

Achter een onmogelijk iemand aan gaan lijkt een goede deal.

Je krijgt vooral de opwinding van de jacht, zonder dat de toewijding dat je je zal moeten “openstellen” voor iemand die je misschien zal kwetsen.

Gefixeerd bezig blijven met iemand die niet van ons houdt biedt ons de mogelijkheid om volledig van de intensiteit van de liefde te genieten terwijl we onszelf onderhand kunnen blijven beschermen.  

Je geniet van drama. 

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Sommige mensen kunnen verslaafd raken aan dramatische relaties vanwege de aandacht en de opwinding.

Dit is echter een extreem toxische manier om relaties te benaderen en een van de snelste manieren om niet alleen potentiele partners maar ook je naasten bij je weg te houden.  

Signalen dat ze niet van jou houden (of dit niet mogelijk is).  

Er bestaan overduidelijke signalen waar je op kunt letten als het op het oppikken van onbeantwoorde liefde aankomt.

Als je het gevoel hebt dat je “gemengde signalen” krijgt, of als je misschien niet zeker weet waar je staat in een relatie met iemand om wie je geeft, let dan op de volgende signalen:

Gewenning

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Neem je relatie onder de loep en hoe jullie communiceren. Elkaar leren kennen is een taak die tijd vergt.

Naarmate er tijd verstrijkt moet je meer over elkaar te weten komen door vragen te stellen en door ervaringen te delen die jullie kunnen helpen om elkaar intiemer te begrijpen. 

Onbeantwoorde liefde is een eenzijdige dynamiek.

Als je het idee hebt dat jij altijd degene bent die het gesprek begint of moeite doet om contact te maken, is de kans groot dat je de andere kant op moet rennen. 

Wees eerlijk tegen jezelf over jezelf (en over de ander).

Als de andere partij niet geïnteresseerd lijkt te zijn in je verlangens, interesses, hobby’s en doelen, dan geven ze niet zoveel om je als je zelf denkt. 

Fysieke aanrakingen 

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Als we romantische gevoelens voor iemand hebben, verlangen we er ook naar om fysiek zo dicht mogelijk bij hen te zijn.

Of het nou gaat om handen vasthouden, zoenen of knuffelen, in romantische relaties zijn fysieke aanrakingen ontzettend belangrijk. 

Als jij altijd degene bent die het fysieke contact initieert, of als er helemaal geen sprake is van fysiek contact (of je relatie nou romantisch of platonisch is), kan dat een signaal zijn dat de relatie iets eenzijdiger is dan je had gehoopt. 

Onrealistische idealen 

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Van iemand houden die niet dezelfde gevoelens heeft, gaat vaak gepaard met het op een gedesillusioneerd of onrealistisch voetstuk plaatsen van de ander.

Dit houdt in dat de ene partner de ander als perfect beschouwt en dat de ander imperfecties heeft die makkelijk kunnen worden goedgepraat of gerationaliseerd. 

Het lukt degene die een blauwtje loopt niet om gezonde grenzen te stellen, omdat ze geen gezonde kijk op de situatie hebben; ze zitten gevangen in een wereld van waan en obsessie.

Degenen die gezonde romantische banden ontwikkelen zien evengoed de gebreken en kwetsbare punten van hun partner, maar ongezonde relatie creëren geen ruimte voor deze vorm van acceptatie.

Als je van iemand houdt die niet van jou houdt, komt dit bijna altijd voort uit het feit dat je weigert om de ander te zien zoals ze werkelijk zijn, en je zet ze op een voetstuk van onrealistische idealen die gebaseerd zijn op een fantasie, in plaats van op de werkelijkheid. 

Hoe je met onbeantwoorde liefde om moet gaan:

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Er zijn veel verschillende manieren waarop je om kunt gaan met een onbeantwoorde liefde.

Sommige mensen kunnen dit bereiken door contact te maken met iemand anders; voor anderen is het een lang en moeizaam genezingsproces. 

Op welke manier je ook besluit om te gaan met een liefde die niet wederzijds is, als je slachtoffer bent van een eenzijdige verliefdheid, zijn dit de eenvoudigste strategieën die je kunt inzetten om je leven weer op orde te krijgen:

1. Zet de waanideeën aan de kant.

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Wat er ook voor heeft gezorgd dat je verliefd werd, neem de tijd om opnieuw de realiteit te bepalen en weer in deze realiteit te gaan leven.

Zet de waanideeën aan de kant die ertoe hebben geleid dat je verlangde naar iemand en stel een aantal regels voor jezelf op die duidelijkheid geven over wanneer het genoeg is geweest (en stel een timer in).

Geef de ander bijvoorbeeld een week de tijd om interesse in je te tonen.

Als er aan het einde van de week geen teken is geweest, houd je dan aan de regels en ga verder.

Accepteer dat het tijd is om te aanvaarden dat ze je gewoon niet zo leuk vinden en probeer verder te gaan met het beetje trots dat je nog over hebt. 

2. Leer om van jezelf te houden.

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Als je vaak meemaakt dat een ander niet dezelfde gevoelens heeft, is het wellicht tijd om een stap terug te doen en die liefde aan jezelf te geven. 

We gaan achter mensen aan die niet van ons houden als we erachter komen dat we niet van onszelf kunnen houden. 

Het is net een passief-agressieve vorm van zelfstraf die het ergste beeld dat we van onszelf hebben, blijft bevestigen.  

In plaats van dat we in een onderdrukkende en geestdodende val lopen, moeten we proberen om onszelf liefde te geven door onze sterke kanten te vieren en weer in aanraking te komen met de passies en interesses die ons dolgelukkig zullen maken.   

3. Leer de ware persoon kennen.  

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Als je verliefd bent vergeet je makkelijk dat niemand perfect is. In plaats van dat je idolaat blijft van degene op wie je een oogje hebt, neem de tijd om hen echt te leren kennen en vergelijk je oude gevoelens dan met de nieuwe werkelijkheid. 

Hoewel we altijd willen geloven dat de mensen van wie we houden perfect zijn, is het nou eenmaal zo dat ze ook maar een mens zijn en ze dus ook gebreken hebben.

Hoewel we het niet graag horen, zijn onze hartendieven imperfecte individuen met minpunten, slechte gewoontes en negatieve houden, net als wij.  

4. Vind afleiding.

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Als we verliefd zijn kunnen we nogal geobsedeerd raken.

We beelden ons in hoe geweldig het zou zijn om tijd door te brengen met degene om wie we geven en kunnen we de tijd en alle andere mensen om wie we geven uit het oog verliezen. 

In plaats van dat je al je mentale en emotionele energie verspilt aan iemand die niet van je houdt of dat gewoon niet kan, probeer afleiding te zoeken.  

Afleidingen kunnen verscheidene vormen aannemen en kunnen ook de vorm aannemen van verschillende mensen.

Iemand van wie je houdt uit je hoofd zetten is niet altijd simpel, maar het is echt makkelijker als je je passies na begint te jagen. 

Gebruik je vrije tijd om naar buiten te gaan of om met een nieuwe hobby te beginnen die je altijd op het oog hebt gehad.

Je kunt die tijd ook gebruiken om op dates te gaan, om een relatie te krijgen met mensen die jou wel graag willen leren kennen en om je met dingen bezig te houden die je enthousiasmeren. 

5. Accepteer dat de ander jou niet nodig heeft.  

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Je eigen waarheid vinden houdt in dat je moet accepteren dat deze persoon niet van je houdt en je niet nodig heeft. 

Bekijk je verliefdheid vanuit een andere invalshoek. Als je dit doet, lijkt het dan op een Hollywood-romance of lijkt het meer op een horrorfilm?

Ga na hoe deze persoon over jou denkt en bedenk dan hoe ze zouden reageren als je een week of een dag uit hun leven zou verdwijnen. 

Zou het ze wat kunnen schelen of zouden ze verder gaan alsof er niets aan de hand was?

Het antwoord kan pijnlijk zijn, maar het is een van de manieren om je eigen geluk te ontgrendelen.  

Hoeveel je ook van ze houdt, accepteer dat ze jou niet nodig hebben. Dit was nooit zo en zal dus ook nooit veranderen. 

6. Zorg wat meer voor jezelf.  

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Sommige mensen denken vaak dat onbeantwoorde liefde niet zo schadelijk is als een langdurige romance, maar dat is wel zo.

Als we voor iemand vallen die niet van ons houdt, verwondt dit ons op een intense en kwetsende manier – zeker als je vroeger al veel liefdesverdriet of trauma hebt meegemaakt.  

Als je wat meer voor jezelf zorgt is dat een geweldige manier om jezelf van de stoep te schrapen en weer te wennen aan het dagelijks leven.

Een goed gevoel over je uiterlijk hebben is vaak een binnenweg om ons vanbinnen goed te voelen, maar het vergt elke dag tijd en toewijding.

Neem een warm bubbelbad of trakteer jezelf op een kopje chique thee.

Je hoeft niet te gaan shoppen en een geheel nieuwe kledingcollectie te komen (hoewel dat wel kan helpen), maar als je alleen maar een ander kapsel neemt kan dat een geweldige manier zijn om je nieuw leven in te blazen. 

Hoewel het misschien verleidelijk is om in elkaar te storten – in de hoop dat je geliefde zal zien hoeveel pijn je ervaart en je zal komen redden – doe dit niet.

Ze zullen niet komen en je zal er alleen maar een slechter gevoel aan overhouden. Verwen dus jezelf en wees lief voor jezelf, in plaats van gemeen. 

7. Laat de woede los. 

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Falen hoort nou eenmaal bij het leven en ook bij de liefde.

We weten allemaal hoe het voelt om een gebroken hart te hebben en hoe het voelt om van iemand te houden die niet van ons houdt. 

Contact maken met mensen is moeilijk en voor ze zorgen is soms zelfs nog moeilijker.

Hoe hard we ook ons best doen, soms lukt het gewoon niet, maar deze kennis bespoedigt het genezingsproces niet.

De echte geheim om liefdesverdriet te overwinnen is te leren hoe je teleurstelling uit de weg kunt gaan, in plaats van je vast te klampen aan de woede.

Alleen wanneer je hier expert in bent geworden, zul je in staat zijn om je verlies achter je te laten en je te verheugen op wat er voor je in het verschiet ligt. 

Als het ernaar uitziet dat alles niet volgens plan verloopt, begin jezelf dan niet te haten of te denken dat potentiele partners het op je gemunt hebben.

Probeer in plaats daarvan te geloven dat je ooit zal vinden wat je zoekt en laat de rest los.

Woede komt ons niet goed van pas, zeker als het op de liefde aankomt. Laat het los als je eindelijk echt vrij wilt zijn. 

Belangrijke dingen om te onthouden: 

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Het is belangrijk om de volgende dingen te onthouden als je slachtoffer bent van een onbeantwoorde liefde:

  • Alleen omdat een iemand je waarde niet zag, betekent dat niet dat je onbeminnelijk bent of dat anderen “het goed hadden” wat jou betreft. 
  • Aan jezelf werken is de enige manier om zeker te zijn van een betere toekomst. 
  • Onthoud dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk; niemand anders. 
  • Soms klopt de timing gewoon niet. 
  • Als je het idee hebt dat je liefde je “moe” maakt, is het tijd om de benen te nemen. 
  • Beperk jezelf niet tot iemand die niet om je geeft. 
  • Sta open voor meerdere opties als je huidige opties niets worden. 
  • Alleen omdat iemand je gevoelens niet beantwoordt, betekent dat niet dat diegene een slecht mens is. 

Het verband leggen…

Onbeantwoorde Liefde Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen

Een hartig woordje spreken met ons hart is lastig, maar het is noodzakelijk als we te maken krijgen met iemand die onze liefde niet beantwoordt.

Onbeantwoorde liefde is maar een fantasie en dat is helaas geen leven. 

Iemand achter je laten van wie je houdt is hartverscheurend, maar zonder dat te doen kunnen we geen leven leiden dat gebaseerd is op onze authenticiteit en de dingen die ons gelukkig maken.

Herken de signalen en verspil je tijd niet meer aan iemand die je nooit de liefde zal kunnen geven om op te bloeien.

Wees dapper genoeg en heb genoeg zelfrespect om je los te rukken van mensen en dingen die jou of degene die je bent geworden niet meer van pas komen. 

Alleen wanneer je leert om van jezelf te houden zul je in staat zijn om de liefde te vinden waar je naar op zoek bent.

Zie het totaalplaatje en wees je bewust van je rol.

Je zielsverwant staat ergens op je te wachten, maar je moet voor hen eerst de beste versie van jezelf worden.

Zou je hen überhaupt minder dan dat willen geven?

Onbeantwoorde Liefde: Hoe Je Ermee Om Moet Gaan Als Ze Niet Hetzelfde Voor Jou Voelen