Skip to Content

Scheiden Of Niet? 23 Signalen Dat Je Huwelijk Echt Voorbij Is

Scheiden Of Niet? 23 Signalen Dat Je Huwelijk Echt Voorbij Is

Wil je weten of het tijd wordt om de scheiden of niet? Soms is de belofte van ‘tot de dood ons scheidt’ niet altijd hoe het in de werkelijkheid ook uitpakt.

In de afgelopen jaren is het aantal scheidingen iets afgenomen, maar in 2021 eindigden nog steeds 25,6 duizend huwelijken in een scheiding. Als je er dus over nadenkt om uit elkaar te gaan, ben je zeker niet de enige.

Soms loopt het tussen jullie gewoon net even wat anders dan dat je verwacht had. Dat is erg verdrietig, maar soms ook gewoon hoe het gaat in het leven.

In de meeste gevallen zijn beide partners na de scheiding een stuk gelukkiger. Jullie moeten alleen even door een nare periode van uit elkaar gaan heen.

Wil je dis weten of scheiden of niet voor jou aan de orde is? Kijk dan eens naar deze 20 signalen.

1. Jullie maken bijna nooit ruzie

Scheiden Of Niet? 23 Signalen Dat Je Huwelijk Echt Voorbij Is

De hele tijd ruzie maken is natuurlijk niet goed, maar het tegenovergestelde is ook waar. Als jullie niet eens meer de moeite nemen om af en toe eens goed kwaad op elkaar te worden, dan is de liefde waarschijnlijk op.

Ruzie kan namelijk soms een heleboel ophelderen. Eens in de zoveel tijd moet je gewoon eens even flink ruzie maken met je partner om een aantal dingen uit de lucht te halen. Daarna gaat het vaak weer beter tussen jullie.

Dus als je je afvraagt of je moet scheiden of niet, moet je eens goed nadenken over hoe vaak jullie je ruzies uitspreken.

2. Je bent op zoek naar manieren om hem uit de tent te lokken

Je partner zit je helemaal tot hier en ergens merk je aan jezelf dat je op zoek bent naar dingen die hem zouden kunnen irriteren. Iedere keer probeer je hem te provoceren, zodat je weer een reden hebt om met hem in de clinch te liggen.

Alle kleine dingen die hij doet zijn voor jou een reden om weer kwaad op hem te worden. Van een vies kopje in de gootsteen tot aan een sok die net naast de wasmand ligt, je zal geen kans onbenut laten om hem terecht te wijzen.

Als je niet snel begint met nadenken over scheiden of niet, kan dit wel jaren zo doorgaan. De relatie waar jullie in terechtkomen is dan zo toxisch is, dat jullie nooit meer iets leuks tegen elkaar zullen zeggen.

3. Al een tijdje kun je niet eens meer jezelf zijn

Binnen je huwelijk heb je de hele tijd het idee dat je op je tenen moet lopen. Je voelt niet langer de vrijheid om te doen wat je eigenlijk wil.

Je voelt je de hele tijd opgelaten en zit niet lekker in je vel. Of je bent bang dat je partner je zal veroordelen voor wat je doet of je bent bang om je ware zelf aan hem te laten zien.

In dit geval ligt of je moet scheiden of niet meer aan of dit voortkomt uit je eigen blokkades of door dingen die je partner doet. Pas als het bij jezelf ligt, is scheiden misschien nog niet direct aan de orde.

4. Scheiden of niet? Jullie staan niet meer op elkaars eerste plek

Heb je door dat jullie de laatste tijd te veel met andere dingen bezig zijn? Eigenlijk met alles behalve met elkaar?

Natuurlijk is het normaal dat de kinderen altijd meer aandacht krijgen en dat ook het werk op sommige momenten even de overhand kan nemen, maar dat moet geen gewoonte worden.

In een goed huwelijk moet je altijd ruimte voor elkaar maken. Je hebt voor je partner gekozen en jullie moeten elkaar altijd op de eerste plek zetten. Pas als jullie dat niet meer willen, moet je het er eens over gaan hebben of scheiden of niet aan de orde is.

5. Je vindt het moeilijk om een team te zijn

Getrouwd zijn betekent ook zoveel als dat jullie altijd een team zijn. Jullie maken beslissingen samen en zullen de ander altijd op de hoogte houden.

Op het moment dat jullie niet langer teamgenoten maar eerder tegenspelers zijn, moet je eens gaan nadenken of scheiden of niet aan de orde is.

Praat met je partner over hoe jullie geen team meer zijn, maar dat je dat wel weer zou willen. Als je dat wil in ieder geval, anders weet je denk ik het antwoord op de vraag al.

6. Je legt je problemen vaak bij anderen neer

Valt het je vriendinnen ook op dat je eigenlijk de hele tijd niks anders doet dan praten over de problemen in je huwelijk? Het lijkt wel alsof er niks is dat hij goed kan doen.

Iedere keer dat ze je zien, komen er weer nieuwe problemen bij. Er gaat een moment komen, dat je daar een opmerking over zal krijgen.

Een van je vrienden zal opmerken dat jullie de laatste tijd wel erg veel problemen hebben. Scheiden of niet is misschien nog niet dat waar jij aan denkt, maar je vrienden vragen zich al een tijdje af hoe het nu precies zit.

7. Scheiden of niet? Stiekem weet je al een beetje wat je gaat doen

Scheiden Of Niet? 23 Signalen Dat Je Huwelijk Echt Voorbij Is

Je bent nog net niet op Funda naar huizen aan het kijken, maar je weet heel goed wat je gaat doen als de scheiding doorzet.

Stiekem verheug je je al een beetje op de vrijheid die je te wachten staat. Je fantaseert over wat je zal gaan doen op het moment dat de scheiding definitief is.

Het is niet dat je niet kunt wachten om uit elkaar te gaan, maar je weet in ieder geval heel zeker dat het wel goed zal komen met je. Dat is een fijne gedachte, waardoor je een stuk zekerder in je beslissing kunt zijn.

8. Het is de hele tijd moeilijk

Van het eerste moment tot de dag tot aan het moment dat jullie gaan slapen is het moeilijk. Je weet nooit zo goed hoe de dag samen zal verlopen, maar er hangt iets in de lucht.

Samen iets ondernemen zit er al niet meer in, want jullie lijken het nooit ergens over eens te kunnen worden. Ook op de dagen dat er niet per se iets gebeurt, is het toch moeilijk. Het ongemak is gewoon voelbaar en het is voor jullie beide onduidelijk waar het vandaan komt.

Nu nadenken over scheiden of niet is een hele logische insteek, maar dat moet je wel samen doen. Misschien is er met je partner wel iets aan de hand, waardoor dit wordt veroorzaakt. Het heeft dan niks met jou te maken.

9. Scheiden of niet? Je denkt er vaak aan

Ben je er eigenlijk de hele dag mee bezig of scheiden of niet de juiste optie voor je is? Dan heb je waarschijnlijk het antwoord al.

Er is iets in je huwelijk wat jou dwarszit, zelfs zo erg dat je er over denkt dat scheiden misschien wel de beste optie voor je is. Iedere dag ben je er wel even mee bezig, de ene dag meer dan de andere.

Sta je gedachten toe om eens wat verder af te dwalen dan je tot nu toe hebt gedaan. Waarom denk je zo veel aan scheiden of niet en wat zou je daar aan kunnen veranderen?

10. Jullie zijn niet meer intiem met elkaar

Intimiteit is een belangrijk onderdeel van een huwelijk en op het moment dat dat wegvalt, wijst dat vaak op grotere problemen. Jullie zijn niet meer tot elkaar aangetrokken en misschien weet je niet wat de reden daarvoor is.

Soms is het gewoon lastig om intiem te zijn met iemand waar je emotioneel iets tegen hebt. De gedachte aan hem aanraken of meer maken je gewoon gek.

Zelfs de kleine dingen, zoals elkaar even aanraken op de handen of schouders, zit er bij jullie al niet meer in. Probeer dat terug te krijgen of denk goed na over of scheiden of niet de juiste beslissing is.

11. Scheiden of niet? Aan het begin van jullie relatie waren jullie hele andere mensen

Voor stellen die wat langer bij elkaar zijn, kan het gebeuren dat jullie beide andere personen worden. De personen die jullie nu zijn, passen gewoon niet meer zo goed bij elkaar.

Dat is niet iets wat jullie actief veroorzaakt hebben, het is gewoon zo gelopen. Soms is je karakter meer ontwikkeld door de dingen die je hebt meegemaakt. Het kan ook zijn dat je ogen zijn geopend doordat je nieuwe dingen hebt geleerd.

Een nieuwe hobby heeft je bijvoorbeeld geïntroduceerd bij een nieuwe groep mensen, waardoor je weer anders over dingen bent gaan nadenken. Dingen waar je man misschien weer heel anders over denkt. Dat kan in de weg staan bij jullie huwelijk.

12. Je bent actief op zoek naar redenen om niet thuis te zijn

Aan het begin van je huwelijk wilde je het liefst iedere seconde van de dag met je lover doorbrengen, maar dat is tegenwoordig wel anders. Je blijft wat langer hangen op je werk, je spreekt altijd bij anderen af en je maakt zo veel mogelijk plannen.

Wat jou betreft breng je zo min mogelijk tijd thuis door, zodat je ook niet te veel tijd met je man hoeft door te brengen. Als de vraag scheiden of niet nog niet in je opkomt, wordt dat zeker wel eens tijd.

In de eerste plaats moet je je eens afvragen waarom je eigenlijk zo graag van huis bent. Is het iets wat je man doet? Of zijn het je eigen ideeën? Misschien is het nog niet te laat en kunnen je problemen opgelost worden.

13. Scheiden of niet? Je hebt er moeite mee om leuke dingen over hem te zeggen

Scheiden Of Niet? 23 Signalen Dat Je Huwelijk Echt Voorbij Is

Zodra iemand naar je partner vraagt, begin je met het afsteken van een tirade. Het lijkt wel alsof hij in jouw ogen niks goeds kan doen en dat begint op te vallen.

Je kunt amper iets leuks over hem uit je mond krijgen. Zelfs als hij bijvoorbeeld wel heel goed ergens mee bezig is, kun jij er niks over zeggen.

Zelf snap je ook niet helemaal waar dit vandaan komt, maar het lukt je gewoon echt niet. Alles wat hij doet ergert je, en je kunt het niet meer verbergen. Scheiden of niet is een serieuze vraag die je jezelf nu moet stellen.

14. Jullie doen allebei geen moeite meer

Van beide kanten wordt er ontzettend weinig moeite gedaan om het nog een beetje gezellig en romantisch te houden. Geen van beide heeft er nog zin in of puf voor.

‘S avonds zitten jullie samen op de bank, maar daarbij is er weinig interactie. Jullie zitten allebei aan de andere kant van de bank op je telefoon en zijn totaal niet met elkaar bezig.

De moeite is heel erg ver te zoeken en het lijkt erop dat dat voorlopig nog wel even zo zal blijven. Huwelijken zijn hard en veel werk en daar moeten jullie allebei in willen investeren, op het moment dat dat niet meer aan de hand is, moet je eens goed gaan nadenken over scheiden of niet.

15. Eigenlijk heb je geen idee waar hij mee bezig is

Je kunt je niet precies voor de geest halen wanneer het is begonnen, maar eigenlijk heb je geen idee wat er met je man aan de hand is.

Wat hij dagelijks doet weet je in grote lijnen wel, maar verder heb je geen idee van zijn emoties en gevoelens. Eerlijk gezegd interesseer het je ook vrij weinig, want je vraagt er ook niet naar.

Ook als hij zelf de moeite neemt om te vertellen hoe het met hem gaat, zal je eens een keer wat dieper op een onderwerp ingaan. Uit eigen beweging doe je niks om meer over hem te weten te komen. Denk dus maar eens over scheiden of niet.

16. De wensen en behoeften van de ander worden genegeerd

In sommige gevallen is het nog erger. Je weet wel degelijk hoe de ander zich voelt, maar je kiest er bewust voor om dit te negeren. Het interesseert je gewoonweg niet wat hij wil of nodig heeft.

Voornamelijk als de behoeftes van een ander niet overeenkomen met die van jezelf, heb je er lak aan. Stel bijvoorbeeld dat hij met je wil praten over zijn dag, kun jij dit glashard negeren.

Zelf snap je natuurlijk ook wel dat dat geen houdbare situatie is. Scheiden of niet is een dilemma dat je echt even serieus moet nemen. Waarom kun je niet gewoon wat beter rekening houden met wat je partner van je nodig heeft?

17. Scheiden of niet? Jullie denken anders over de toekomst

Het idee van trouwen is dat je voor altijd bij elkaar blijft, maar dat is niet altijd een haalbaar doel. Soms zijn er dingen die ervoor zorgen dat je anders over de toekomst gaat nadenken.

Wanneer jullie ideeën over de komende paar jaar niet overeenkomen, is het bijna onmogelijk om bij elkaar te blijven. Een van jullie zal dan concessies moeten doen en dat lijdt er bijna altijd toe dat een van jullie beiden ontevreden zal zijn.

Ga eens zitten om te kijken waar jullie nog wat overeenkomsten kunnen vinden. Zijn die er niet? Dan is scheiden of niet misschien wel de enige optie die er voor jullie overblijft.

18. Jullie hebben eigenlijk geen respect meer voor elkaar

Ook respect is een belangrijke pijler voor ieder goed huwelijk. Je houdt rekening met de gevoelens van de ander en je respecteert het bijvoorbeeld ook als iemand een afwijkende mening heeft.

Scheiden of niet is een belangrijke vraag als je merkt dat jullie het respect voor elkaar hebben verloren. Natuurlijk hoeft je man niet altijd iedere deur voor je open te houden en de grond onder je voeten te kussen, maar het minste mag je toch wel verwachten.

Hij moet respecteren wie jij bent en andersom. Geef elkaar de ruimte om te zijn wie je bent en sta daarin de groei ook toe. Met wederzijds respect kunnen jullie samen veel beter worden en daar profiteren jullie beide van.

19. Er is steeds vaker ruzie

Scheiden Of Niet? 23 Signalen Dat Je Huwelijk Echt Voorbij Is

Geen ruzie maken is niet goed, maar de hele tijd ruzie maken natuurlijk ook niet. Als zelfs de kleinste dingen al tot een heftige ruzie leiden, kun je je gaan afvragen hoeveel zin het eigenlijk allemaal nog heeft.

Tijdens de ruzies worden er ook dingen gezegd waar jullie ongetwijfeld allebei spijt van gaan krijgen. Dat blijft altijd door etteren in een relatie. Je kunt maar niet uit je hoofd zetten wat hij tegen je heeft gezegd en andersom ook.

Het wordt tijd om eens een gesprek te voeren over welke kant jullie op gaan, want dit kan natuurlijk niet langer zo. De ruzies moeten ophouden, want voor jullie het weten gaat het van kwaad tot erger. Er is ongetwijfeld genoeg tijd om te onderzoeken waar dit vandaan komt en hoe jullie het kunnen oplossen.

20. Scheiden of niet? Een van jullie gaat al vreemd

Vreemdgaan is natuurlijk altijd een aanwijzing dat er iets mis is in je relatie. Wat precies, dat hangt af van de situatie. Of jij het nu bent die een misstap heeft gemaakt of hij, jullie moeten allebei nadenken over de vraag of jullie beter kunnen scheiden of niet.

Vaak is er echt nog wel wat te redden. Een eenmalige misstap is natuurlijk veel minder ingrijpend dan een affaire die al jaren duurt, maar dat is helemaal aan jullie.

Houd er rekening mee dat je tijd nodig zal hebben om uit te zoeken wat voor jullie de oplossing is. Het gaat een zware tijd worden, maar de uitkomst kan je positief verrassen. Misschien komen jullie hier wel sterker uit dan voorheen.

21. Er is een situatie geweest die uit de hand liep

Zelfs als je al jaren getrouwd bent, kan iemand je nog verrassen. Situaties lopen wel eens uit de hand wanneer de emoties te veel worden.

Zo kan je man je bijvoorbeeld een keer bejegenen op een manier die je nooit zou verwachten. Misschien schreeuwt hij wel tegen je, of wordt hij zelfs gewelddadig. Opeens zit je te denken aan scheiden of niet, om een reden die je nooit voor mogelijk had gehouden.

Het is natuurlijk enorm afhankelijk van wat je man heeft gedaan wat voor jullie de beste optie is. Alleen als je kunt uitsluiten dat het nog een keer zal voorkomen, kunnen jullie bij elkaar blijven.

22. Jullie huwelijk is al heel lang hetzelfde

Er is natuurlijk helemaal niks mis mee om een beetje stabiel te zijn in je huwelijk, maar jullie moeten ook samen een proces doormaken. Daarbij groeien jullie samen en worden jullie betere personen, net als je zou doen als je niet getrouwd was.

Op het moment dat jullie het idee hebben dat de rek er een beetje uit is, moeten jullie misschien eens praten over of scheiden of niet de juiste volgende stap is. Misschien zijn jullie wel zo’n typisch voorbeeld van een stel dat los van elkaar veel beter af is.

Evalueer de laatste jaren van jullie huwelijk eens en ga na in hoeverre je daarvan een beter persoon bent geworden. Komt het doordat jullie geen moeite meer doen of hebben jullie juist veel moeite gedaan en werkt het niet?

23. Scheiden of niet? Jullie kunnen niet meer met elkaar communiceren

Communicatie in een huwelijk is een laatste pijler die aangeeft hoe goed het gaat. Als jullie op een punt zijn waarbij jullie elkaar niet langer lijken te begrijpen, is het einde eigenlijk al zoek. Het is ontzettend moeilijk om elkaar weer op die manier te vinden en weer een gezonde relatie te krijgen.

Niet met elkaar kunnen praten is bijna hetzelfde als helemaal niet met elkaar praten. Alles gaat langs elkaar heen en daardoor kunnen zelfs miscommunicaties ontstaan. Jullie schrijven elkaar bepaalde meningen en gevoelens toe, die misschien helemaal niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Als de communicatie tussen jullie niet hersteld kan worden, is scheiden of niet misschien de enige vraag die jullie nog rest. Het probleem daarbij is wel dat goed moeten kunnen communiceren om tot een oplossing te komen. Los dat eerst op en richt jullie pas daarna op het scheiden, of niet, natuurlijk.