Skip to Content

Onmogelijke Liefde Loslaten: Waarom Is Het Zo Moeilijk En Hoe Pak Je Dat Aan?

Onmogelijke Liefde Loslaten: Waarom Is Het Zo Moeilijk En Hoe Pak Je Dat Aan?

Een onmogelijke liefde loslaten; heb jij er wel eens mee te maken gehad? Een onmogelijke liefde is een relatie die nooit stabiel zal kunnen worden of die stukloopt voordat er ook maar sprake is geweest van een ‘echt’ begin. Je zou misschien denken van niet, maar dit soort liefde veroorzaakt vaak de meeste pijn en is ook heel moeilijk te vergeten. Hoe herkennen we een onmogelijke liefde, en wat zijn de oorzaken? Hoe voorkom je een onmogelijke liefde en als het dan toch gebeurt; hoe laat je deze los?

Onmogelijke liefde

Er zijn mensen die een onmogelijke liefde geen kans geven. Zodra ze zien dat er niet wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden om een hechte relatie te beginnen, nemen ze dat voor lief en beëindigen ze de relatie. Maar voor andere mensen is het veel moeilijker om bepaalde verwachtingen van een relatie zomaar los te laten. Hun gevoelens winnen het dan van de realiteit.

Onmogelijke liefdes zijn moeilijk te vergeten. Ze laten soms diepe wonden achter. Ook al is het moeilijk om onmogelijke liefdes te vergeten, zijn er toch manieren om onze emoties te verwerken en verder te gaan met ons leven. Een onmogelijke liefde loslaten kan dus zeker, en in dit artikel zul je lezen hoe je dat kunt doen. 

Waarom voel ik me zo aangetrokken tot een onmogelijke liefde?

Onmogelijke Liefde Loslaten: Waarom Is Het Zo Moeilijk En Hoe Pak Je Dat Aan?

Sommige liefdes krijgen we nu eenmaal niet uit ons hoofd, ook al heb je meerdere signalen gekregen die erop wijzen dat het gewoon niet gaat werken. Maar waarom kun je dan niet zomaar weg bij die persoon? Waarom doe je jezelf dat aan? Wat dat betreft hebben we een positief nieuwtje voor je: het ligt niet aan jou, maar eerder aan ‘ons brein’.

The Journal of Neurophysiology heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit is gebleken dat er hele goede verklaringen zijn voor de manier waarop we ons gedragen. Wanneer iemand op wie je verliefd bent jou afwijst, dan zal dat hersendelen activeren die geassocieerd worden met verslaving en verlangen. 

Verslaving

Voor het onderzoek werden 15 studenten onderzocht die afgewezen waren door de persoon op wie ze verliefd waren. De proefpersonen kregen eerst een foto te zien van die ene speciale persoon. Vervolgens kregen ze een foto te zien van iemand die ze kenden, maar waar ze verder nooit gevoelens voor hebben gehad. Het bleek dat de hersengebieden die geassocieerd zijn met lichamelijke pijn, verslaving en verlangen meer gestimuleerd werden wanneer studenten de foto zagen van de persoon die hen zojuist had afgewezen, dan wanneer ze de andere foto zagen. 

Een onmogelijke liefde loslaten kan qua symptomen dus vergeleken worden met die van een drugsverslaafde wanneer deze sterk verlangt naar dat ene middel. Dat is best serieus dus!

Hoe zit het precies?

Volgens Brogaard – hoogleraar filosofie – kan het gedrag in verband worden gebracht met de ‘gepercipieerde waarde van de ander’. Het is namelijk zo dat als een ander geen interesse in je toont, de waarde die je hecht aan deze persoon zal stijgen. Je kunt het voor het gemak op de volgende manier zien: De persoon is zo ‘duur’, dat we ons hem/haar niet kunnen ‘veroorloven’. En dit concept kunnen we weer relateren aan de evolutie. Want volgens Brogaard is het gunstig om je voor te planten met een ‘kostbare’ partner.  

Bovendien kan het te maken hebben met een eerdere afwijzing (niet per se in de liefde, maar door onze ouders bijvoorbeeld). Mensen hebben namelijk de neiging om gedrag te herhalen. Ofwel: de pijn van afwijzing zal als iets normaals gaan voelen, vooral als je eerder zoiets hebt meegemaakt. Hierdoor wordt het moeilijk om dit los te laten. Belangrijk is echter om te beseffen dat die pijn níet normaal is en je de situatie dus moet veranderen. Stop met het opzoeken van pijn. Laat die onmogelijke liefde los, en op den duur zul je zien dat de persoon steeds minder belangrijk voor je wordt. 

Heb jij te maken met een onmogelijke liefde?

Als je niet helemaal zeker weet of je te maken hebt met een onmogelijke liefde, kijk dan eens naar het onderstaande rijtje symptomen. Zijn die op jou van toepassing, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een onmogelijke liefde die je maar moeilijk los kunt laten.

 • Je droomt vaak over die persoon
 • Je fantaseert vaak over hem/haar
 • Je hebt altijd het gevoel de persoon te missen
 • Als de persoon een nieuwe partner heeft, word jij jaloers
 • Hij/zij is altijd aanwezig in je gedachten
 • Je hoopt altijd op een berichtje van die persoon
 • Je denkt vaak aan de momenten samen
 • Je denkt nog steeds aan die persoon, ook als je een nieuwe partner hebt

Als jij je inderdaad herkent in deze symptomen, dan hebben we gelukkig goed nieuws: een onmogelijke liefde loslaten is mogelijk en er zijn verschillende manieren om dat te doen. Echter is het alleen mogelijk als je je er voor wil inzetten en ook niet vies bent van een beetje doorzettingsvermogen. 

De oorzaken van een onmogelijke liefde

Bij een onmogelijke liefde is er vaak sprake van een aantal belangrijke verschillen tussen twee mensen. Dit kunnen verschillen zijn op de volgende gebieden:

 • Geloof/godsdienst
 • Maatschappelijke opinies
 • Leeftijd
 • Samenstelling gezin
 • Achtergrond


Bovendien kan er sprake zijn van een onmogelijke liefde wanneer deze onbeantwoord is.

Vooral in het begin wanneer twee mensen net beginnen met daten, onderschatten beide partijen vaak de invloed van de verschillen op de relatie. Want in het begin zijn beide partners vaak zó verliefd, dat ze het gevoel hebben samen de hele wereld aan te kunnen. Maar men vergeet vaak dat de verschillen later een groot probleem kunnen vormen. En dan voornamelijk in stressvolle of kwetsbare periodes, die vroeg of laat zullen plaatsvinden.

Obstakels waar je als koppel op den duur mee te maken krijgt, zijn de sleur, gewenning, stressvolle situaties, etc. Wanneer men begint te twijfelen, zullen de partners – of één van de twee – al snel zeggen dat het zo niet meer gaat.

Hoe voorkom je een onmogelijke liefde?

Onmogelijke Liefde Loslaten: Waarom Is Het Zo Moeilijk En Hoe Pak Je Dat Aan?

In het begin van de relatie is alles nog rozenkleur en maneschijn – ten minste, in de meeste relaties. Maar omdat beide partners zo gefocust zijn op die fijne gevoelens, vragen ze zich niet snel af of de relatie op een gegeven moment onmogelijk kan worden. Zelfs al zijn ze zich bewust van de verschillen.

Juist wanneer koppels beseffen dat hun liefde onmogelijk is, maar toch geloven dat ze dit samen aankunnen, zal dat zorgen voor meer aantrekkingskracht tussen beide. Later zullen ze helaas met hun neus op de feiten worden gedrukt.

Er wordt daarom aangeraden om vooraf – dus tijdens die intense verliefde fase – het ook te hebben over de verschillen tussen beide en te beseffen dat er een kans op mislukking bestaat.

Het beste is om samen eerlijk durven te zijn over jullie verschillen, hoe jullie omgeving tegen die verschillen aankijkt en ook hoe belangrijk deze mensen voor jullie zijn. Wat doe je als familie en vrienden de relatie tussen jullie twee niet zien zitten? Gaan jullie dan alsnog verder? Hoeveel waarde hechten jullie aan die mening?

Een onmogelijke liefde loslaten: Hoe doe je dat?

Als de relatie uiteindelijk stukloopt, zul je je misschien schuldig voelen. Een onmogelijke liefde loslaten kost tijd, dus gun jezelf die tijd ook.

‘Tijd heelt alle wonden’ zo wordt er wel eens gezegd. Je zult de ervaring misschien nooit vergeten, maar belangrijk is wel om de emoties die eraan verbonden zijn los te kunnen laten. Geef je pijn een plekje en werk aan jezelf. Blijf vooral niet zitten met die negatieve gevoelens. Praat erover met anderen of schrijf erover. 

Hieronder een aantal tips om die onmogelijke liefde voor eens en altijd achter je te laten:

Wat maakt het een onmogelijke liefde?

Probeer te bepalen waarom de liefde tussen jullie twee onmogelijk was. Besef dat er een verschil is tussen een problematische relatie en een onmogelijke relatie. 

Er bestaat ook zoiets als een onbeantwoorde liefde, en deze liefde kan veel emotionele pijn veroorzaken. Dit gebeurt wanneer een persoon veel geeft om een ander en hem/haar nodig heeft, terwijl de ander die gevoelens niet heeft. Als er sprake is van echte liefde tussen twee mensen, dan zijn de gevoelens altijd wederkerig. 

Je kunt natuurlijk proberen om achter je grote liefde aan te gaan, ook al toont die persoon (nog) geen interesse. Maar op een bepaald moment dien je in te zien dat de persoon niet van gedachten zal veranderen. Je moet dan accepteren dat het nooit iets zal worden. Wanneer gevoelens niet wederzijds zijn, is liefde simpelweg onmogelijk. 

Welke fantasieën heb je over de liefde?

Het achter ons laten van een onmogelijke liefde kan, maar daarvoor moeten we soms ook afstand doen af van bepaalde fantasieën. Voorbeelden van dit soort fantasieën kunnen gaan over het vinden van je ‘soulmate’ of de ‘liefde van je leven’. Mensen die in deze stereotypen geloven, gaan er vanuit dat er iemand op deze wereld rondloopt die voorbestemd is om onze enige echte liefde te zijn.

Dit is een mooie gedachte, maar helaas niet erg realistisch. Het is nu eenmaal normaal dat relaties soms niet meer werken. De ervaring neem je dan mee in een volgende relatie, die hopelijk beter is. We kunnen er altijd voor kiezen om opnieuw te beginnen. 

Belangrijk is dat we op een gegeven moment leren om niet meer vast te houden aan die onmogelijke fantasieën maar ons in de plaats daarvan op andere dingen te richten. 

Wat is er negatief aan deze onmogelijke liefde?

Wanneer we verliefd zijn, zijn we geneigd om mensen te idealiseren. Maar dit weerhoudt ons ervan om ook de negatieve kanten van onze relatie te herkennen. 

Kijk eens goed naar je partner; wat zijn hem/haar tekortkomingen? Is/was er iets waar je binnen de relatie niet goed mee om kunt/kon gaan? Probeer ook eens te bedenken hoe deze gebreken de relatie over tien jaar beïnvloeden. Het is belangrijk om deze vragen voor jezelf zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Dit zal ertoe leiden dat je een realistischer beeld krijgt van de situatie. 

Erken dat je de liefde moet loslaten

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste taak. Zoals je hierboven namelijk al hebt kunnen lezen, zijn de reacties van iemand die te maken heeft met een onmogelijke liefde vergelijkbaar met die van ontwenningsverschijnselen bij verslaafden. Mentale en fysieke onrust zijn symptomen die vaak voorkomen.

En net zoals bij een verslaving, is het vaak moeilijk om te erkennen dat je afhankelijk bent geworden van ‘iets’. Verslaafden verzinnen vaak excuses om acceptatie van hun problemen uit de weg te gaan. Want inzien dat je verslaafd bent geworden, is nu eenmaal ontzettend pijnlijk. Maar pas als je erkent dat je een probleem hebt, kun je stappen zetten om beter te worden.

Benader het loslaten als iets positiefs

Onmogelijke Liefde Loslaten: Waarom Is Het Zo Moeilijk En Hoe Pak Je Dat Aan?

Probeer het positieve in te zien van het loslaten van een onmogelijke liefde. Er is een oefening die je kan helpen om je liefdesverdriet efficiënter te kunnen verwerken. Deze oefening is zelfs wetenschappelijk bewezen en werkt als volgt:

Schrijf voor jezelf op wat er positief is aan het niet meer zien van die ene persoon. Voorbeelden kunnen zijn:

 • Meer tijd overhouden voor dingen die je graag doet
 • Je hoeft je niet steeds onzeker te voelen
 • Je bent weer beschikbaar voor een ander, en met deze persoon kun je wellicht wel een gezonde en fijne relatie hebben

Schrijf alles op wat er in je opkomt. Door deze dingen op te schrijven en te lezen, zul je sneller accepteren dat de relatie niet voorbestemd was en dat je hem/haar nu het beste kunt loslaten.

Verbreek het contact

Je hebt besloten dat het tijd is om verder te gaan; je gaat je onmogelijke liefde loslaten. Nu is het zaak om de overgebleven banden te verbreken. Je vermijd dus op alle manieren contact met die ene persoon: geen telefoontjes of berichtjes meer, niet meer afspreken, en ook contact met zijn/haar vrienden verbreken. Vergeet ook niet op social media de persoon te ontvolgen, alsook zijn/haar vrienden. Je wil op geen één manier meer in contact zijn met je onmogelijke liefde en zijn/haar kring. 

Ook is het hierbij belangrijk om aandenkens weg te doen. Verwijder alle foto’s van jullie samen, of stop ze in ieder geval in een digitaal album waar je niet zo makkelijk bij kunt. Gooi ook eventueel geschenken weg; alles wat je herinnert aan die persoon. Als je het nog moeilijk vindt om compleet alles weg te doen, verzamel de aandenkens dan en leg ze ergens neer waar je er niet makkelijk bij kan. Op het moment dat je er klaar voor bent, gooi dan alles weg. Hoe minder aandenkens aan die ene persoon, hoe sneller je de onmogelijke liefde kunt loslaten. 

Pas je routine aan

Je wil graag een nieuwe start maken. Een onmogelijke liefde loslaten kan nog best wat tijd kosten. Loslaten is allesbehalve makkelijk, maar als je vastbesloten bent om iets te veranderen, zal het langzamerhand makkelijker worden.

Misschien heb je nog een lijstje van dingen die je altijd al hebt willen doen, maar om wat voor reden dan ook nog niet hebt gedaan. Nu is het een mooi moment om dat lijstje er weer bij te pakken en te gaan afvinken!

Ga eens een stad bezoeken of probeer een nieuwe hobby uit. Reizen is een geweldige manier om alles even achter je te laten en nieuwe inspiratie op te doen. 

Bovendien is het een goed moment om eens je vaardigheden onder de proef te stellen. Neem deel aan cursussen die jou een bepaalde skill leren, of daag jezelf uit om nieuwe mensen te ontmoeten. 

Irreële angsten

Mensen lijden het meest door angst te hebben voor de angst zelf. Een onmogelijke liefde loslaten zal verschillende angsten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De angst dat die ene persoon een relatie met een ander krijgt
 • Bang zijn dat je nooit jouw ‘soulmate’ zal vinden
 • De angst dat je nooit meer gelukkig zal zijn

Maar kijk nu even objectief naar deze angsten. Zijn ze reëel? Nee, dat zijn ze niet. Vergeet deze angsten, want ze hebben niets te maken met de realiteit. Die angsten zijn niets meer dan gedachten die jou tegenhouden om je gelukkig te voelen.

En mocht jouw onmogelijke liefde inderdaad snel een nieuwe partner vinden.. Wat maakt het uit? Want vroeg of laat zal jij ook een ander vinden, iemand met wie je wél gelukkig kunt worden. 

Geef jezelf de tijd

Liefde komt voor in verschillende soorten en maten. Er zijn liefdes die zoveel indruk maken, dat het moeilijk is om deze los te laten, ook al is het onmogelijk om bij die persoon te zijn. Een onmogelijke liefde loslaten zal niet binnen een aantal dagen of weken lukken. Het heeft tijd nodig, maar ook doorzettingsvermogen, kracht en moed. Je zal een moeilijke tijd tegemoet gaan, maar je zult zien dat langzaamaan je wonden zullen helen. 

Op het moment dat je accepteert dat de liefde tussen jou en die ene persoon onmogelijk is en ervoor kiest om de banden los te snijden, zul je verandering waarnemen. De persoon zal namelijk op een andere manier een plekje innemen in je hart. Je maakt een frisse start en zult meer vrede voelen. Uiteindelijk heb je de moed om in te zien dat je in de liefde veel hebt geleerd en dat je jezelf verder hebt ontwikkeld. En dat is prachtig! 

Sta open voor nieuwe mannen/vrouwen

Onmogelijke Liefde Loslaten: Waarom Is Het Zo Moeilijk En Hoe Pak Je Dat Aan?

Een onmogelijke liefde loslaten gaat vaak gepaard met de gedachte dat je gefaald hebt in de liefde. Dit is een fout die vaak wordt gemaakt en daarnaast nieuwe kansen in de weg staat. Het zal je bovendien erg ongelukkig maken. 

Als jij denkt dat je gefaald hebt in je romantische leven, dan geloof je dus dat liefde niet voor jou bestemd is. Maar dat is een destructieve gedachte. Dat je te maken hebt gehad met een afwijzing, betekent nooit dat je hebt gefaald in de liefde. En ook een onmogelijke liefde moeten loslaten betekent niet dat je faalt.

Je zult alleen falen als je gelooft dat liefde niet voor jou bestemd is. Want dat zal er voor zorgen dat je jezelf niet meer de kans geeft om anderen te ontmoeten. Ga daarom weer daten en sta open voor nieuwe ontmoetingen. Voor je het in de gaten hebt, kom je de persoon tegen die een prachtige aanvulling kan worden op je leven.

Onmogelijke liefde loslaten: Conclusie

Het opgeven van onmogelijke dingen is iets waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Ook in de liefde dus. Het is soms erg moeilijk om te accepteren dat er bepaalde grenzen zijn, of dat sommige dingen nu eenmaal onmogelijk zijn. Maar door onze eigen mogelijkheden te onderzoeken en te accepteren, zullen we beter in staat zijn om onszelf te verbeteren. 

Neem even de tijd om je situatie in perspectief te brengen. Je hart is gebroken, je denkt dat je niet zonder die ene persoon kan en hem/haar ook niet kunt vergeten. Maar is dat wel echt zo? Nee.. Jij bent sterk. Iedere dag zijn er duizenden mensen op de wereld die te maken hebben met liefdesverdriet. Bovendien zullen de meeste mensen meerdere keren in hun leven problemen in de liefde meemaken.

Alles wat we meemaken is nuttig en ‘de moeite waard’. Ook pijnlijke periodes zijn nuttig, want juist deze momenten zijn de zaadjes van onze beste toekomstige prestaties. Bovendien dienen deze momenten als basis voor het ontwikkelen van een volwassen persoonlijkheid. Daarbij dienen we ook te begrijpen dat de grens van onze fantasieën in de liefde bij anderen ligt. Een onmogelijke liefde loslaten is moeilijk, maar met een beetje doorzettingsvermogen en goede wil, is alles mogelijk. Ook jij zult je weer gelukkig voelen.