Skip to Content

Romantisch Dagje Uit: De 12 Beste Tips Voor Jou En Je Geliefde

Romantisch Dagje Uit: De 12 Beste Tips Voor Jou En Je Geliefde

Een drukke baan, iedere dag vroeg uit de veren en gewoon minder tijd om samen door te brengen: je zit een beetje in een sleur. Een romantisch dagje uit met je partner is dan eigenlijk wel heel welkom! Maar heb je geen idee wat je kunt organiseren? In dit artikel zullen we je de leukste tips geven voor een romantisch dagje uit met je partner.

Denk aan een heerlijk dagje in een wellness centrum, uitwaaien op het strand, of misschien samen een nieuwe stad ontdekken. Of doen jullie liever iets actiefs? Er zijn een heleboel mogelijkheden. Eigenlijk maakt het niet uit wat jullie doen, zolang jullie maar samen tijd doorbrengen. Met onze tips weten we zeker dat jullie een onvergetelijk romantisch dagje uit zullen beleven.

Zit je in een sleur? Ga een romantisch dagje uit!

Romantisch Dagje Uit De 12 Beste Tips Voor Jou En Je Geliefde

Bijna iedereen die in een lange liefdesrelatie zit, zal er wel eens mee te maken krijgen: de sleur. Je kent elkaar nu al een tijd, en je weet alles van elkaar. Het gebeurt helaas vaak dat lange relaties op een gegeven moment uit gaan, omdat er niet meer aan de relatie wordt gewerkt. Het is daarom zo belangrijk om leuke dingen te blijven doen en die sleur te doorbreken.

Ben je op zoek naar meer romantiek in je relatie? Misschien zijn jullie elkaar een beetje verloren, en willen jullie graag weer die liefde van toen ervaren. Of voelen jullie je misschien zelfs een beetje ongelukkig, omdat de romantiek tussen jullie al zo lang ontbreekt. Soms geeft de ene partner de ander signalen, door bijvoorbeeld te zeggen dat jullie nooit echt meer iets leuks of romantisch doen. Als je partner aangeeft meer behoefte te hebben aan romantiek, is het belangrijk om naar die wens te luisteren en er werk van te maken.

De verschillende ‘liefdestalen’

De ‘fout’ die veel mensen maken, is dat ze geneigd zijn liefde geven op de manier waarop ze die graag zelf zouden willen ontvangen. Omdat er verschillende liefdestalen bestaan, kan het zijn dat jij een andere liefdestaal spreekt dan jouw partner. Voor jou is misschien een diner samen ontzettend romantisch, maar voor een ander kan ‘echte liefde’ de vorm hebben van een vervelende klus klaren voor zijn of haar partner.

Het is dus belangrijk om elkaars liefdestaal te spreken, en om elkaars liefdestaal te ontdekken, moet je soms wat moeite doen. Als jij fysiek contact belangrijk vindt en dat ook aan je partner communiceert, dan zal hij of zij je sneller spontaan knuffelen of je hand vastpakken tijdens een wandeling. Echter, als je niet communiceert en jouw partner van nature weinig geeft om fysiek contact, dan kunnen er miscommunicaties en teleurstellingen ontstaan.

Maar wat zijn nu de verschillende liefdestalen? Het zijn er vijf:

  1. Words of Affirmation (lieve en steunende woorden)
  2. Acts of Service (iets doen voor een ander, zoals een vervelende klus)
  3. Receiving Gifts (cadeaus geven en ontvangen) 
  4. Quality Time (samen tijd doorbrengen in volle aandacht) 
  5. Physical Touch (aanraking en intimiteit)

Beide partners moeten naar elkaar kunnen luisteren en ook durven te zeggen wat ze missen. Het is vaak een gebrek aan communicatie wat ervoor zorgt dat er problemen ontstaan. De een kan de ander niet zomaar aanvoelen, ook al wordt dat vaak geloofd.

Hoe kun je de romantiek in je relatie verhogen?

We hebben dus gezien dat ‘romantiek’ voor iedereen iets anders kan betekenen. Om een romantische daad te kunnen verrichten, moet je de ander dus kennen en begrijpen waar hij of zij behoefte aan heeft. Hiervoor moet je de tijd nemen, zelfs als je al lange tijd bij elkaar bent.

Het probleem is dat partners vergeten dat, naarmate we ouder worden, we veranderingen doormaken. We zijn niet meer de persoon die we vroeger waren. Er wordt te weinig tijd vrij gemaakt om elkaar weer ‘opnieuw’ te leren kennen. Voordat je dus een romantisch dagje uit plant, is het belangrijk dat je weet wat de ander onder romantiek verstaat en wat hij of zij graag doet.

Geef zelf het goede voorbeeld

Maar het is ook niet de bedoeling om alle problemen maar bij de ander te leggen. Belangrijk is om ook naar jezelf te kijken en dat je toegankelijk blijft voor je partner. Wat kun je zelf beter doen? Constant maar hints blijven geven, zal niet werken. Weet waar je zelf behoefte aan hebt en communiceer dat aan je partner. En neem ook even een momentje om na te denken over de dingen die je wel, en niet doet. We raden daarom aan om in ieder geval zelf het goede voorbeeld te geven.

Wat we dus duidelijk willen maken, is dat het belangrijk is om assertief te zijn en initiatief te tonen. Probeer weer eens interesse te tonen in je partner, stel vragen en luister naar hem of haar. Je zou misschien liever wachten totdat de ander actie onderneemt, maar dat moet je nu even opzij zetten.

12 Tips voor een romantisch dagje uit

Wat we dus vaak terug zien, is dat voor beide partners romantiek iets anders betekent, en dat ze dus verschillende liefdestalen spreken. Nogmaals is het van belang om na te gaan welke liefdestaal jullie allebei spreken. Als je eenmaal begrijpt welke liefdestaal je partner spreekt en je weet wat voor activiteiten hij of zij romantisch vindt, kun je een romantisch dagje uit plannen. Hieronder een aantal mooie voorbeelden van zo’n dagje uit:

1. Wadlopen in de blubber

Romantisch Dagje Uit De 12 Beste Tips Voor Jou En Je Geliefde

Wat dacht je ervan om lekker samen vies te worden? Wadlopen is een super Hollandse activiteit en is eigenlijk iets wat op je bucketlist moet staan. Als jullie (letterlijk) niet vies zijn van een beetje slik en modder, en houden van actief zijn, is dit misschien wel het ideale dagje weg. Je zult genieten van het prachtige uitzicht en heerlijk tijd doorbrengen in de natuur. En als jullie een beetje geluk hebben, kunnen jullie zelfs zeehonden spotten! Over het algemeen is zo’n tocht 8 tot 10 kilometer lang en kun je dat het hele jaar door doen. Je kunt op verschillende websites zo’n wadloopexcursie boeken, dus kijk eens rond!

2. Romantische vaart in Amsterdam

Amsterdam is een prachtige stad en eigenlijk ideaal voor een romantisch dagje uit. Je kunt er heerlijk shoppen, bijkomen op een terrasje, genieten van de grachten en er is natuurlijk ook veel historie. Maar wat is er nu mooier dan de avond af te sluiten met een romantische avond vaart door de grachten? In de zomer is het heerlijk om nog zo lang mogelijk van de buitenlucht te genieten, terwijl het in de winter juist heel knus is. Na de boottocht kunnen jullie misschien nog de kroeg in of een club bezoeken, want ook uitgaan kun je in Amsterdam erg goed.

3. Samen rondzwerven door de Tuinen van Appeltern

Heb je wel eens gehoord van de tuinen van Appeltern? In dit park vind je wel 200 proeftuinen, die er niet alleen prachtig uitzien, maar die je ook kunnen inspireren! Vooral als je groene vingers hebt en graag in je tuin bezig bent, is dit the place to be! Tijdens de wandeling kun je overal gezellig gaan zitten om even uit te rusten. Je kunt er zelfs advies krijgen van experts om je eigen tuin in te richten. En je kunt er een high-tea doen, lekker lunchen, of gezellig een picknickmand reserveren!

4. Weekendje weg in een strandhuisje

Tsja, we zouden het allemaal wel willen: een tropisch eiland met witte stranden bezoeken en daar een tijdje vertoeven. Helaas is zo’n reisje best duur en is het voor velen daarom slechts een droom. Maar wist je dat je in Nederland aan de kust een strandhuisje kunt huren, om toch dat tropische eiland gevoel mee te maken? Ga lekker wandelen en uitwaaien op het strand, of pik een terrasje tijdens zonsondergang. Drink samen een wijntje, en wordt de volgende ochtend wakker van het geluid van de golven. Het is net of je buiten Nederland op vakantie bent. 

Hand en hand over het strand wandelen, genieten van het geruis van de golven en de frisse zeewind opsnuiven. Dat klinkt toch wel heel aantrekkelijk. De perfecte activiteit bij lekker weer!

5. Stedentrip Maastricht

Romantisch Dagje Uit De 12 Beste Tips Voor Jou En Je Geliefde

Behalve Amsterdam, kun je ook een dagje Maastricht doen. Maastricht is niet alleen een romantische stad, maar heeft ook nog eens een prachtig historisch centrum. Ga bijvoorbeeld naar het Vrijthof, daar kun je goed terecht voor een lekker hapje en drankje. Verder zijn er ook musea, of de Sint-Servaasbasiliek en kun je zelfs een boottocht doen op de Maas. Als je graag een rondleiding krijgt, kun je dat met een gids doen. Zo kun je alle leuke feitjes te weten komen over de stad. 

6. Picknicken in het bos

Als het budget laag is en jullie van de natuur houden, kunnen jullie als romantisch dagje uit ook lekker gaan picknicken in het bos. Vooral als het aangenaam weer is natuurlijk. Je kunt op de fiets gaan, of, als het bos niet te ver is, te voet. Doe jullie favoriete snacks en drankjes in een picknickmand en zoek een afgelegen plekje waar jullie lekker kunnen relaxen. Vergeet ook niet een dekentje of tafelkleed mee te nemen, voor het echte picknick effect! Als jullie besluiten om ook de avond in het bos door te brengen, ga dan romantisch samen sterren kijken. Door het hele land zijn prachtige picknickplekken te vinden, genoeg keuze dus!

7. Een dagje naar Giethoorn

De derde stad die we aanraden, is Giethoorn. Altijd al naar Venetië gewild, maar heb je de mogelijkheid (nog) niet gehad? Dan kun je in Nederland naar Giethoorn, wat als het ware een klein Venetië is. Je vindt er verschillende mooie waterwegen en je kunt ook genieten van de karakteristieke huisjes en boerderijen die op eilandjes liggen. Met een fluisterbootje kun je tussen die eilandjes varen en zie je ook andere mooie plekjes. Neem wat te eten en te drinken mee, en ga lekker een dagje varen!

8. Gezellig samen naar de Efteling

Waarom niet weer eens samen een dagje naar de Efteling? Ditmaal zonder kids! De Efteling is de perfecte plek voor romantiek en spanning. Ga samen in alle achtbanen en zoek ook de romantische attracties op, zoals de Droomvlucht en de Fata Morgana.

Als je ‘bang’ wordt in een van die enge achtbanen, dan zoek je natuurlijk bescherming bij je partner! Dat zal jullie weer dichterbij elkaar brengen. In de Efteling is er geen ruimte voor verveling! Nog leuker is als jullie een weekendje Efteling kunnen doen. Je kunt dan verblijven in het Efteling hotel, waar je kan genieten van wat luxe.

9. De kasteeltuinen in Arcen

Romantisch Dagje Uit De 12 Beste Tips Voor Jou En Je Geliefde

Misschien heb je er al eens van gehoord, of niet: de prachtige tuinen rondom Kasteel Arcen, die in de zeventiende eeuw werd gebouwd. Je vindt er ook een indrukwekkend Rosarium, waar je duizenden rozen kunt zien bloeien. Deze rozen zijn verdeeld over tien geurige rozentuinen, ieder met een ander thema. In de Klimrozentuin kun je vertoeven in het idyllische theehuisje, en in de Namentuin kun je rozen vinden die de namen van beroemdheden dragen. En wat dacht je van de Romantische Tuin? De perfecte plek voor een romantisch momentje met je geliefde. Verder kun je genieten van diverse wereldtuinen, waaronder de Japanse tuin, of de Italiaanse Tuin. Daarnaast is het historisch interieur de moeite waard om te bekijken alsook de exposities.

10. Een dagje naar de spa

Als je een dagje romantisch wil ontspannen samen, kan dat natuurlijk in een spa of wellness centrum. Hier kunnen jullie je even helemaal terugtrekken van de buitenwereld en bijkomen van jullie drukke leventje. Relaxen in het stoombad, met of zonder drankje, klinkt als muziek in de oren! Door de heerlijke geurtjes, de zachte handdoeken en de ontspannen omgeving zul je weer bijkomen en nieuwe energieën krijgen. Je zult je als herboren voelen na een romantisch dagje in de sauna. Soms heb je zelfs de mogelijkheid om een spa privé af te huren. Dat is al helemaal romantisch!

11. Kasteelruïne & Fluweelengrot Valkenburg

Vind jij kastelen en grotten spannend en interessant? Dan kun je in Valkenburg terug in de tijd van ridders en jonkvrouwen gaan. In het jaar 1672 werd het kasteel opgeblazen, maar gelukkig zijn er nog wat kamers overgebleven die je kunt bezoeken. Je kunt een speurtocht boeken en zo de ruïne ontdekken. Neem ook een kijkje in de Fluweelengrot, de vluchtgangen die zich onder het kasteel bevinden en waar door ridders ontsnapten. In dit historische doolhof zul je verder prachtige wandschilderingen tegenkomen en vind je ook een romantische kapel.

Je kunt er zelfs voor kiezen om de geschiedenis te herleven met AR (augmented reality) routes door het kasteel. Terwijl jij het kasteel aan het ontdekken bent, zal er om je heen van alles gebeuren, en neem je als het ware deel aan het leven in het kasteel van vroeger. 

Verder zijn er op bepaalde data ook roofvogelshows en andere workshops.

12. Een onbekende stad verkennen

Deed jij dat vroeger ook wel eens? De wereldbol erbij pakken, deze ronddraaien en vervolgens je vingers op een plek laten landen? ‘Australie, die gaat op mijn bucket list!’ Wat je nu, als volwassene, kunt doen is de kaart van Nederland erbij pakken, je vinger over de kaart laten glijden (met je ogen dicht!) en dan willekeurig ergens te stoppen. Yes! Delft, dat wordt jullie romantisch dagje uit. Een keer iets spontaans doen, geen to-do list, en gewoon zien waar jullie stranden. En dat samen met de persoon van wie je zoveel houdt. Nu leren jullie Nederland eens op een andere manier kennen. Het zal echt een leuke ervaring worden.

Een dagje sightseeing is eigenlijk altijd leuk. Samen de toerist uithangen in eigen land is ook helemaal niets mis mee. Neem eens een kijkje bij de romantische hotspots, of neem zelfs een gids in de arm. Als je de drukte wil vermijden, en jullie kunnen een keer een dagje vrijnemen, ga dan een romantisch dagje uit door de weeks. Om het dagje samen af te sluiten, is het wel zo gezellig om een fijn hotel te reserveren voor de nacht.

Wat is de invloed van films en social media op ons beeld van romantiek?

Romantisch Dagje Uit De 12 Beste Tips Voor Jou En Je Geliefde

In veel films wordt er een nogal romantisch beeld van de liefde neergezet. Denk bijvoorbeeld aan al die schattige Disney Films van vroeger. In die films vinden de hoofdrolspelers vaak hun soulmate en er wordt gedaan alsof onze liefde ‘voorbestemd’ is.

Het probleem is dat er mensen zijn die denken dat het in de realiteit er ook zo aan toe gaat. Daardoor zullen ze al snel denken dat een relatie niet de goede kant op gaat als er af en toe problemen ontstaan. Het is typisch dat zulke mensen bij het minste of geringste weglopen of een relatie beëindigen. Maar aan een relatie moet gewerkt blijven worden, constant. 

Ook op social media krijgen we vaak een vertekend beeld van de liefde. Het lijkt namelijk allemaal romantischer dan het eigenlijk is. Stelletjes posten de leukste foto’s samen van bijvoorbeeld hun reisjes, hun romantische dinertjes en allerlei andere dingen die het doen lijken alsof ze de perfecte relatie hebben. Natuurlijk deel je op je social media alleen de leuke momenten met je liefde. Maar gelukkig komt er steeds vaker ruimte voor de realiteit, waarbij ook de wat mindere momenten worden gedeeld.

Jezelf – en samen – ontwikkelen

Veel mensen streven er, terecht, naar om een betere versie van zichzelf te worden. Net als dat mensen de behoefte hebben om te slapen en te eten, hebben ze ook de drang om te groeien.

Wat zijn nu jouw hobbies? Favoriete activiteiten? Er zijn een heleboel activiteiten die je zelfontwikkeling stimuleren, waaronder cursussen volgen, gaan sporten, vrijwilligerswerk doen, of een verre reis maken. Als jij erop gericht bent om jezelf te ontwikkelen, zul je ook je mogelijkheden, kennis en vermogen vergroten. Op deze manier zal het makkelijker worden om om te gaan met nieuwe uitdagingen, en is de kans ook groter dat je een nieuw doel bereikt.

Je kunt groeien door zelf nieuwe dingen te proberen of te leren, of door een vaardigheid verder te ontwikkelen. Uit onderzoek is gebleken dat dat er ook voor zal zorgen dat je meer gemotiveerd wordt om toekomstige uitdagingen aan te gaan.

Maar romantische relaties kunnen net zo goed een bron van groei zijn. Daarnaast is het nog veel interessanter om samen je te ontwikkelen, door bijvoorbeeld samen iets nieuws te leren. Zo’n romantisch dagje uit kan dan ook bijvoorbeeld een creatieve workshop zijn. 

Groeien in je relatie

Verliefd worden is heerlijk, en ook tijd brengen met je partner is fijn, maar de voordelen van liefde gaan nog veel verder. Over het algemeen waarderen mensen het als hun partner hen motiveert om de beste versie van zichzelf te zijn.

Het is hierbij belangrijk dat je je ook interesseert voor de interesses en vaardigheden van je wederhelft. Het ‘ik’ wordt dan algauw ‘wij’, waarbij de zelfconcepten van beide partners versmelten tot één. Hierdoor zullen partners elkaars eigenschappen en interesses tot op een bepaalde hoogte over nemen. Want iedereen heeft nu eenmaal verschillende ervaringen en andere kennis en vaardigheden, en elk van deze aspecten zijn een kans voor ontwikkeling.

Een voorbeeld is dat als jouw partner een beter gevoel voor humor heeft dan jij, zal jouw humor na verloop van tijd ook verbeteren. Of als je partner een andere mening heeft over politiek of religie, zul je meer leren over het onderwerp en andere perspectieven krijgen. Een gezonde relatie kan je helpen een beter mens te worden.

Hiermee bedoelen we trouwens niet dat beide individuen niet meer een eigen identiteit hebben. Het gaat erom dat ieder zijn of haar eigen identiteit behoudt en die verrijkt met positieve elementen van de ander.

Conclusie romantisch dagje uit

Het is dus belangrijk om romantische dagjes uit te blijven plannen, ook al heb je al wat langer een relatie met elkaar. Door jezelf – of samen – te blijven ontwikkelen, zal de relatie gezonder en leuker blijven. Probeer een aantal keren per maand zo’n romantisch dagje uit te plannen, je zult zien dat het jullie relatie een boost zal geven. Probeer samen iets nieuws uit, of ga lekker een dagje ontspannen in de sauna. Wat de activiteit ook mag zijn, het gaat erom dat jullie een dagje voor jullie samen hebben en tijd met elkaar kunnen doorbrengen. Gaan jullie voor een dagje Maastricht, of lijken de kasteeltuinen in Arcen jullie wel wat? Of hebben jullie dankzij dit artikel jullie dagtrips voor het hele jaar al uitgestippeld? We hopen in ieder geval dat we je hebben kunnen inspireren voor een gezellig en romantisch dagje uit met je parter!

PinFlight Image