Skip to Content

Verborgen Narcist Ontmaskeren, Hoe Doe Je Dat?

Verborgen Narcist Ontmaskeren, Hoe Doe Je Dat?

We kunnen er allemaal van profiteren als we weten hoe we een verborgen narcist ontmaskeren. Iedereen heeft namelijk wel zo’n persoon in zijn leven en soms is het van belang dat anderen zijn ware aard zien.

Wanneer je het helemaal alleen moet doen, is dat lang niet zo makkelijk. Ik kan me namelijk voorstellen dat je geen idee hebt waar je moet beginnen als je een narcist ontmaskeren wil.

Het is namelijk al heel moeilijk om vast te stellen wat een narcist überhaupt is. Vaak zijn ze zelf heel goed in het verbergen van hun trekken.

Daarbij hebben narcisten ook altijd mooie praatjes, waardoor jij binnen no time voor hun charmes valt. Je vergeet dan gewoon dat je met een narcist te maken hebt.

Pas achteraf denk je: ”Hé, dat is niet hoe een normaal persoon iemand behandelt”, wat heb ik nu eigenlijk meegemaakt? Sommige mensen kennen en narcist al jaren voordat ze beginnen te twijfelen.

Een van de mogelijkheden is dat je een relatie hebt met een narcist (dat gebeurt het vaakst), dat een van je ouders een narcist is, dat een van je vrienden een narcist is of dat je met een narcist werkt.

Je voelt gewoon dat er iets niet goed zit en je wil nu zeker weten of je echt met een narcist te maken hebt. Het maakt niet uit welke soort verborgen narcist ontmaskeren er aan de orde is, deze trucs werken voor allemaal!

1. Een verborgen narcist ontmaskeren door succesvol te zijn

Verborgen Narcist Ontmaskeren, Hoe Doe Je Dat

In het leven van een narcist moet alles om hem draaien. Wanneer jij een keer succesvol bent, past dit niet binnen zijn scenario.

Een verborgen narcist ontmaskeren doe je dus heel eenvoudig door zelf succesvol te zijn en te kijken hoe hij daar op reageert.

Hij zal namelijk altijd proberen om jouw succes te bagatelliseren of om het op een andere manier minder indrukwekkend te maken.

Stel bijvoorbeeld dat jij een promotie hebt gemaakt. Ieder normaal persoon zou je daar mee feliciteren. Een narcist niet. Hij zou eerder zoiets zeggen als: ”Dat werd tijd ook, je werkt daar al zo lang” of ”Leuk dat je nu een promotie hebt, maar ik heb nog steeds een betere baan.”

Dit is niet alleen een manier om een narcist op je werk te ontmaskeren. Ook andere mensen uit je omgeving zullen jaloers zijn op jouw succes. Zelfs als ze er niet eens iets mee te maken hebben.

Door jou naar beneden te halen, zal een narcist zich beter over zichzelf voelen. Daarbij is het voor een narcist ook gebruikelijk om geen interesse te hebben in wat er in jouw leven afspeelt.

Het feit dat jij een promotie hebt gemaakt, zegt hem echt helemaal niets. Grote kans dat hij niet eens weet wat voor baan je precies hebt.

Als hij al emoties heeft bij jouw succes, dan zijn die altijd negatief. Puur en alleen omdat het niet in zijn aard zit om ook eens blij te zijn voor een ander.

Narcisten betrekken alles op zichzelf, dus als je een compliment zal verwachten, kom je van een koude kermis thuis. Een narcist ontmaskeren met deze tip is gemakkelijk en leuk, wie wil er nu niet succesvol zijn?

2. Ontmasker een narcist door te lijden

Dit is meestal de manier waarop mensen per ongeluk een verborgen narcist ontmaskeren. Wanneer jou iets ergs overkomt, bijvoorbeeld het overlijden van iemand waar je gehecht aan was, zie je meteen wie de narcist is.

De narcist is namelijk de enige persoon die geen empathie kan tonen. Als jij behoefte hebt aan een steun en toeverlaat, zal je de narcist nergens meer kunnen vinden.

Voor hen is de reactie in zo’n situatie simpel. Ze verergeren de situatie of ze verlaten je. Verwar dit niet met iemand met een goed hart die niet weet hoe hij je moet helpen, dat is namelijk iets heel anders.

Iemand met een goed hart kan je in een moeilijke periode ook in de steek laten, maar zal er altijd voor je zijn. Je moet er soms alleen om vragen.

Een narcist zal je ook niet troosten op het moment dat je er om vraagt. Hij zal altijd proberen om de situatie om zichzelf te laten draaien.

Er zijn zelfs voorbeelden van narcisten die ander verwijten dat ze te veel met zichzelf bezig zijn. Bijvoorbeeld in een situatie waarin iemand net een relatie verbroken heeft en even geen zin heeft om uit te gaan.

De narcist verweet deze persoon dat ze alleen met zichzelf bezig was en geen tijd meer voor hem maakte. Hij heeft nooit gevraagd naar haar verbroken relatie.

Het is niet voor niets dat ze zeggen dat tijden van pijn je laten inzien wie je echte vrienden zijn. Dit is namelijk de tijd waarin een verborgen narcist ontmaskeren als vanzelf gaat.

Zie het als een voordeel dat jouw lijden in ieder geval nog ergens goed voor is geweest. Je weet nu op wie je echt kunt bouwen en aan welke vrienden je helemaal niks hebt.

3. Een verborgen narcist ontmaskeren door je onzekerheden te laten zien

Verborgen Narcist Ontmaskeren, Hoe Doe Je Dat

Ieder normaal persoon kan op een fatsoenlijke manier met jouw persoonlijke informatie omgaan. Stel bijvoorbeeld dat je aan iemand vertelt dat je onzeker bent over een bepaald deel van je lichaam.

Je echte vrienden zullen je in de eerste plaats vertellen dat je daar totaal niet onzeker over hoeft te zijn en er vervolgens nooit meer over beginnen. Het is een bepaalde manier van respect voor je tonen.

Een narcist reageert daarentegen anders. Deze zal de informatie juist tegen je gebruiken. Als hij weet waar je onzeker van wordt, gebruikt hij dat om je te overheersen.

Hij kan er namelijk niet tegen als jij je goed voelt. Alles moet om hem draaien en jij bent er alleen om ervoor te zorgen dat hij het stralende middelpunt is.

Natuurlijk weet ook een narcist dat je je gemakkelijk goed kunt voelen door iemand anders naar beneden te halen. Iedere keer als hij even een oppeppertje nodig heeft, begint hij gewoon over jouw onzekerheden.

Langzaam ziet hij je kleiner en kleiner worden en daar geniet hij intens van. Dit komt vooral vaak voor in een romantische relatie.

De man blijft zijn eigen ego voeden door de hele tijd te benadrukken wat er mis is met de vrouw. Tot op het punt dat ze er zelf ook in gaat geloven.

Een verborgen narcist ontmaskeren is op dat punt helemaal niet meer zo gemakkelijk. Je gelooft namelijk wat hij zegt en je hebt al lang niet meer door dat hij je onzekerheden tegen je gebruikt.

Wanneer je dit tegenkomt in een relatie in je omgeving, moet je meteen ingrijpen. Het is onder geen enkele omstandigheid geoorloofd om een ander zwart te maken.

4. Geef je grenzen aan

Narcisten staan erom bekend dat ze moeite hebben met jouw grenzen. Ze geven namelijk helemaal niks om jou, waardoor jouw grenzen ook niks voor ze betekenen.

Ze zijn alleen maar gebrand op dat wat ze zelf willen en jouw gevoelens zijn daarbij niet belangrijk. Als je bijvoorbeeld in een beginnende relatie met een narcist aangeeft dat je er nog niet aan toe bent om met hem te slapen, heeft hij daar geen boodschap aan.

Hij wil het namelijk wil en daarom moet het ook gebeuren. In het begin zal hij nog op een zachtaardige manier proberen om je toch over te halen, maar na een tijdje is het al geen discussie meer.

Je komt dan op het punt dat je het maar moet doen, anders zal hij je verlaten. Ik hoop dat je de verstandige keuze maakt en dit moment aangrijpt om deze man uit je leven te zetten, maar ik weet dat veel vrouwen voor de eerste optie gaan.

Ook in de werksfeer kan je een verborgen narcist ontmaskeren door je grenzen aan te geven. Het is tegenwoordig natuurlijk heel normaal om ook buiten de gewone werkuren beschikbaar te zijn of door te werken.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die leren om hun grenzen aan te geven. Zij gaan naar huis en zijn pas de volgende ochtend weer beschikbaar voor werk.

Wanneer jij bij je baas aangeeft dat je niet bereid bent om altijd langer door te werken en hij dat niet accepteert, dan is er een grote kans dat hij een narcist is.

Zodra je er achter komt dat iemand jouw grenzen niet kan respecteren, moet je deze persoon snel uit je leven laten verdwijnen!

5. Een verborgen narcist ontmaskeren door iets niet volgens plan te doen

Verborgen Narcist Ontmaskeren, Hoe Doe Je Dat

Narcisten hebben graag alles onder controle en op het moment dat iets even niet volgens plan verloopt, kunnen ze hier niet tegen.

Je kunt een verborgen narcist ontmaskeren door heel simpel even van het plan af te wijken. Tijdens een avond uit moet je bijvoorbeeld op het laatste moment besluiten om toch naar een andere locatie te gaan.

In de eerste instantie zal hij niet weten hoe hij moet reageren. Hij is immers gewend dat jij altijd netjes volgt, hij is niet gewend dat je een eigen plan of mening zal hebben.

Daarvan herstelt hij snel. Vanaf dit moment zal hij er alles aan doen om weer terug naar het originele plan te komen. Zelfs als de verandering helemaal niet zo groot is.

Het is heel gek, want voor de narcist maakt het in principe niet uit naar welke locatie jullie gaan. De enige reden dat hij zo krampachtig aan zijn plan wil vasthouden, is dat het ZIJN plan is. En alles moet natuurlijk gaan zoals hij dat wil.

Zelfs als hij de nieuwe locatie misschien nog wel beter vindt, zal hij dat nooit durven toegeven. In de eerste plaats niet omdat hij natuurlijk nooit zal zeggen dat je iets goed hebt gedaan.

Ten tweede omdat het in zijn hoofd gewoon niet werkt dat zijn plannen zonder pardon worden aangepast. Als je dit meerdere keren op dezelfde avond doet, kan een narcist echt ontploffen.

Wanneer je hem dan vraagt waarom hij zo ontzettend heftig reageert, krijg je daar ook geen sluitend antwoord op. Hij weet het zelf eigenlijk ook niet!

Dit is het moment dat jij weet dat je een verborgen narcist aan het ontmaskeren bent. In tijden van stress komt zijn ware aard naar boven en dat heb jij net aangewakkerd!

6. Geef kritiek

De gemakkelijkste manier om een narcist op de kast te krijgen is door het met hem oneens te zijn. Jij bent namelijk alleen maar in zijn leven om hem een goed gevoel te geven en afwijzend gedrag past daar niet bij.

Zelfs het aller kleinste beetje kritiek is voldoende om een narcist te ontmaskeren. Sterker nog, ze zullen vaak al kritiek herkennen in iets wat je niet eens als kritiek bedoeld hebt.

Het is hierbij helemaal niet nodig om heel agressief te zijn in je kritiek. Het kan zelfs beter zijn om heel subtiel kritiek te uiten.

Een voorbeeld daarvan is wanneer jullie samen in een restaurant zitten en de narcist onbeleefd is tegen het personeel. Je kunt dan vragen of het nu echt nodig was om op die manier te reageren.

Zeg dat het personeel ook maar gewoon hun werk probeert te doen. Ieder normaal persoon zal hierop reageren door toe te geven dat zijn gedrag inderdaad wat overtrokken was.

Een narcist niet. Hij zal kosten wat kost voet bij stuk houden. Het maakt daarbij niet uit of je wel of geen gelijk hebt. Daarbij zal hij ook heel extreem reageren.

Ieder ander die het op dit punt niet met je eens is, zal ervoor kiezen om het onderwerp links te laten liggen. Een narcist zal daarentegen echt kwaad worden.

Voor je het door hebt, ben jij degene die gek is. Als je namelijk niet snapt waarom het bedienend personeel zo slecht is, heb je het totaal niet begrepen!

Op dit punt is dus iedereen gek, behalve de narcist natuurlijk. Het stomme is dat hij dat zelf ook nog gelooft. Dat weet je, omdat hij er in toekomstige gesprekken weer over zal beginnen. Hij kan het gewoonweg niet laten rusten.

7. Een verborgen narcist ontmaskeren door naar zijn vriendengroep te kijken

Verborgen Narcist Ontmaskeren, Hoe Doe Je Dat

Een narcist omringt zich alleen met mensen die op wat voor manier dan ook kunnen bijdragen aan zijn positieve zelfbeeld.

In de praktijk betekent dat dat hij waarschijnlijk een aantal mensen om zich heen heeft, die regelmatig van samenstelling wisselen.

Dat komt omdat mensen de narcist na verloop van tijd door hebben en hem laten vallen. Hij gaat dan direct op zoek naar een nieuwe vriend.

Dat is ook zo met romantische relaties. Deze lopen bij een narcist meestal binnen twee jaar stuk, omdat de partner dan door heeft dat ze er altijd alleen voor staat.

Ze beseft dat ze eigenlijk in dienst is van de narcist en nooit liefde, genegenheid of warmte van hem kan terug verwachten. Dit is het moment dat de relatie stuk loopt.

Met vrienden is het hetzelfde. Zij merken na een tijdje dat er helemaal geen diepgang in de relatie zit en dat die ook nooit zal komen. Alles wat normale mensen in een vriendschap zoeken, missen ze.

Voor hen is dat zonde van hun tijd en daarom gaan ze verder. De narcist blijft alleen achter en zoekt gewoon weer andere slachtoffers om zich aan op te trekken.

Een narcist ontmaskeren aan de hand van een vriendengroep is erg simpel. Het is namelijk erg verdacht als iemand waarvan je denkt dat hij heel leuk is geen echte vrienden heeft.

Probeer hem ook eens te vragen naar waarom hij geen vrienden of lange relaties heeft. Je zult dan merken dat hij in zijn antwoord altijd de schuld bij anderen legt. De vrouwen waren niet leuk genoeg of zijn vrienden zijn niet met hem mee gegroeid. Erg ongeloofwaardig toch?

8. Stel hem aan anderen voor

Soms heb je even het perspectief van een ander nodig om weer helder te kunnen nadenken. Een goede manier om een verborgen narcist te ontmaskeren is door hem voor te stellen aan de mensen om je heen.

Dit werkt vooral heel goed als je een beginnende relatie met een narcist hebt. Zodra je hem voorstelt aan je vriendengroep, zullen zij meteen merken dat er iets niet helemaal goed zit.

Ze worden een beetje ongemakkelijk van hoe hij jou behandelt en ze zien meteen dat hij in bepaalde situaties heel raar reageert. Je vrienden merken bijvoorbeeld op dat de narcist alleen maar over zichzelf praat of dat hij de hele avond bezig is om jou naar beneden te halen.

Vraag achteraf altijd aan je vrienden wat hun eerlijke mening is. Als je goede vrienden hebt, zullen zij je direct kunnen vertellen dat je met een narcist te maken hebt.

Jouw vrienden hebben namelijk het beste met je voor en ze zullen meteen ingrijpen als er iets niet helemaal oké is. Het feit dat zij hem nog helemaal niet kennen en dus ook geen positieve gevoelens over hem hebben, maakt dat ze onpartijdig kunnen oordelen.

Wees tegen je vrienden duidelijk. Laat ze weten dat je een vermoeden hebt dat deze persoon misschien de verkeerde bedoelingen heeft.

Wanneer ze denken dat jij helemaal tot over je oren verliefd op hem bent, zullen ze namelijk anders naar hem kijken. Natuurlijk willen ze dat jij gelukkig bent, dus zullen ze altijd proberen om je nieuwe geliefde in een positief licht te zetten.

Het is natuurlijk niet altijd fijn om te horen dat je je zo in iemand vergist hebt, maar je kan er maar beter te vroeg bij zijn. Nu heb je nog de tijd om de relatie zonder kleerscheuren uit te komen.

9. Een narcist ontmaskeren door hem om zijn mening te vragen

Verborgen Narcist Ontmaskeren, Hoe Doe Je Dat

Als er één ding is wat je van dit artikel moet onthouden, is het dat een narcist alleen om zichzelf geeft. Wanneer je hem om zijn mening vraagt, zul je dit meteen door hebben.

Stel bijvoorbeeld dat je hem vraagt wat hij vindt van jouw vrienden. Hij zal dan altijd een antwoord geven dat volledig om hem draait.

Hij zal bijvoorbeeld zeggen dat hij niet echt een klik heeft met je vrienden, omdat ze niet op dezelfde golflengte zitten als hij. Het maakt niet uit wat voor smoes hij heeft, er zijn altijd redenen te bedenken waarom hij ze niks vindt.

Wanneer je om zijn mening vraagt in een situatie met betrekking tot je werk, zal hij ook een antwoord geven wat niks met jou te maken heeft.

Als je bijvoorbeeld om een salarisverhoging wil vragen en aan hem vraagt hoe je dat moet aanpakken, krijg je een antwoord wat nergens op slaat.

Hij zal dan vertellen wat hij zelf op zijn werk heeft gedaan om een verhoging te krijgen, terwijl dat helemaal niet van toepassing is op jouw situatie.

Op dat moment vindt hij het gewoon interessant om te vertellen over zijn eigen successen, hij heeft totaal niet de bedoeling om jou te helpen om meer succesvol te worden.

Dit is een trekje van een narcist die je pas door hebt op het moment dat je er goed op gaat letten. Denk ook eens aan de keren in het verleden dat je om zijn advies hebt gevraagd. Heeft hij je toen echt goedbedoeld advies gegeven?

10. Vraag om zijn excuses

Narcisten begrijpen de emoties van een ander niet en daarom zullen ze het ook nooit nodig vinden om ergens excuses voor aan te bieden.

Zelf op de excuses van een narcist wachten, kan voor altijd duren. Je zal merken dat als je om excuses vraagt, dat je ze nog steeds niet krijgt.

Wat de narcist betreft is het gewoon echt niet nodig om zijn excuses aan te bieden. Iemand anders die niet vindt dat hij excuses verschuldigd is, zal het soms nog doen om jou een beter gevoel te geven.

Zelfs dat is bij een narcist niet aan de orde. Jouw emoties zijn voor hem niet belangrijk. Het is dus belangrijk dat je voet bij stuk houdt en echt excuses eist.

Je zal ervan versteld staan wat voor smoesjes hij zal bedenken om maar geen excuses aan te hoeven bieden. Dit is het moment dat jij de narcist in jouw leven ontmaskert. Die excuses zul je nooit krijgen, maar je weet nu wel dat je deze persoon uit je leven moet verbannen!

PinFlight Image