Skip to Content

11 Tekenen Dat Je Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom Hebt

11 Tekenen Dat Je Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom Hebt

Het narcistisch slachtoffer syndroom is iets wat vaker voorkomt dan je denkt, maar wat nog niet zo bekend is onder de meeste mensen.

In principe is het een syndroom dat alles te maken heeft met mensen die een relatie hebben met een narcist.

Een narcist kan namelijk alleen maar aan zichzelf denken en dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de mensen waar hij een relatie mee heeft.

Deze personen denken dat de manier waarop ze behandeld worden normaal is of ze zijn te bang om eruit te stappen.

Dat zie je uiteindelijk terug in de manier waarop ze zich gaan gedragen in hun relatie met de narcist en de relaties met anderen,.

Heb je je dus wel eens afgevraagd waarom die ene vriendin van jou altijd zo op haar hoede is als haar vriend in de buurt is? Dan zou dat best wel eens het narcistisch slachtoffer syndroom kunnen zijn.

Lees in dit artikel dus eens wat het syndroom precies is en hoe je het kunt herkennen bij jezelf of bij een ander. Hulp zoeken is altijd een goed idee en je bent er nooit te laat mee!

Wat is het narcistisch slachtoffer syndroom?

11 Tekenen Dat Je Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom Hebt

Iedereen weet inmiddels wel dat je met een narcist geen gezonde relatie kan opbouwen. Het is vaak een vorm van misbruik.

Het narcistisch slachtoffer syndroom is hier een goed voorbeeld van, want het is een aandoening die voortkomt uit het langdurig emotioneel misbruik door een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Dit kan een romantische relatie zijn, maar ook een familierelatie met bijvoorbeeld een moeder of een vader. Ook op de werkvloer ontstaan relaties die narcistisch van aard zijn.

Als je last hebt van dit syndroom, zal je een aantal veel voorkomende symptomen laten zien. In dit artikel kun je lezen welke dat precies zijn.

Op het moment dat je de symptomen bij jezelf of bij iemand anders herkent, is het van belang dat je zo snel mogelijk actie onderneemt.

Ondanks dat er in de medische wereld nog niet zo heel veel over bekend is, moet je altijd professionele hulp zoeken.

Zo voorkom je dat je een leven lang met dit syndroom blijft rondlopen, zonder dat je daar de juiste hulp voor hebt gekregen.

Je blijft je negatieve emoties dan meedragen in toekomstige relaties en dat is niet goed voor jezelf en de ander.

Lees hier wat de meest voorkomende symptomen van het narcistisch slachtoffer syndroom zijn.

1. Je dacht dat je de perfecte relatie had

Mensen die uiteindelijk slachtoffer worden van een narcist in een relatie, zijn zich daar zelf vaak helemaal niet van bewust.

In het begin is een partner namelijk heel romantisch, lief en gul. Pas naarmate de relatie vordert, zal ook de manier waarop de persoon zich voordoet heel anders zijn.

Eigenlijk loop je gewoon in een val, vaak met je ogen open. Je denkt dat je in een sprookje leeft, maar het zal niet lang duren voordat je er achter komt dat het eigenlijk gewoon een nachtmerrie is.

De persoon die je eerst nog helemaal overlaadde met liefde, is nu helemaal anders. Het lijkt wel alsof je niks goed kan doen.

Gevoelens van liefde en respect die eerst de boventoon voerden, worden nu langzaam vervangen door gevoelens van haat en nijd.

Langzaam maar zeker kom je er achter dat je relatie toch niet perfect is. Nu is natuurlijk geen één relatie perfect, maar jij had het wel heel erg bij het verkeerde eind.

Het feit dat je zo voor de gek bent gehouden, laat je enorm twijfelen aan jezelf. Soms denk je dat je het verdiend hebt, soms denk je dat je mensen gewoon totaal niet meer kunt inschatten.

2. Je loopt altijd op eierschalen

Een van de meest voorkomende symptomen van een narcistisch slachtoffer syndroom is dat je continu op eierschalen loopt. Je bent eigenlijk altijd bang om het verkeerde te zeggen.

In de eerste plaats natuurlijk tegenover de narcist. Langzamerhand neem je deze angst ook mee in andere relaties in je leven.

Voor je gevoel kan de ander jou altijd pakken op zelfs de meest kleine dingen. Zelfs al doe je nog zo voorzichtig en probeer je alles de hele tijd goed te doen, de narcist weet je altijd te pakken.

Dit komt voornamelijk omdat jij voor de narcist een soort uitlaatklep bent. Bij gevoelens van stress kan hij zich eens even flink op jou botvieren.

Alle negatieve emoties worden op jou losgelaten, alsof je een soort stootzak bent. Je wordt gewoon gebruikt om tegen te schreeuwen en dus heel even die stress te laten voor wat het is.

Je loopt zo veel mogelijk op je tenen om dit misbruik te ontwijken, maar helaas, je wordt toch altijd gewoon gepakt.

In je omgeving herken je zo iemand heel gemakkelijk. Het is eigenlijk altijd de persoon die je aankijkt als een hert die in de koplampen van een tegemoetkomende auto kijkt.

3. Narcistisch slachtoffer syndroom: je voelt je kwetsbaar en alleen

Er zijn maar weinig situaties waarin je je zo alleen en onzeker voelt als in een relatie met een narcist. Natuurlijk ben je samen, maar je staat er eigenlijk altijd alleen voor.

Je kan er niet op rekenen dat hij je zal steunen op de momenten dat je het nodig hebt, maar je moet er op jouw beurt wel altijd voor hem zijn.

Voor de buitenwereld lijkt het alsof jullie de perfecte relatie hebben, maar het komt erop neer dat je doodongelukkig en eenzaam bent.

Een relatie is veel dingen, maar voornamelijk een constructie waarin je eigenlijk altijd op iemand kunt rekenen. Is het niet met iets emotioneels, dan is het wel met iets fysieks.

Jij rekent op hem en hij rekent op jou, zo simpel is het. In een relatie met een narcist is het niet zo simpel. Hij rekent op jou en in ruil daarvoor kun je van hem helemaal niks verwachten.

Soms worden mensen met het narcistisch slachtoffer syndroom zelfs zo eenzaam, dat ze zich helemaal terugtrekken uit de samenleving.

Ze denken dat iedereen ze zo grof zal behandelen en daarom kiezen ze er liever voor om helemaal alleen te blijven. Zij voelen zich zo opgesloten en hebben het idee dat er geen uitweg voor deze situatie is.

4. Je krijgt last van fysieke symptomen

11 Tekenen Dat Je Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom Hebt

Zodra je stress hebt en emotioneel in de knoop zit, heeft dat vaak ook weerslag op je lichaam. Wetenschappelijk gezien zijn er heel veel verklaringen voor.

Zo is de hoeveelheid cortisol in je lichaam veel hoger als je stress hebt en daar kun je fysieke klachten van krijgen.

De soort klachten die je krijgt kunnen flink verschillen. Sommige mensen verliezen hun eetlust, krijgen hoofdpijn of hebben moeite met slapen.

Anderen hebben mildere klachten zoals spierpijn. Vaak worden deze fysieke klachten helemaal niet herleid tot het hebben van een narcistische relatie.

Zodra je spierpijn hebt denk je dat je in de verkeerde houding hebt gezeten of geslapen. Niet dat je lichaam letterlijk zo veel stress heeft opgebouwd dat je er letterlijk pijn van krijgt.

Dit is dus zeker een van de symptomen van het narcistisch slachtoffer syndroom die heel moeilijk te ontdekken zijn. Zeker bij een ander.

Maar als je er beter op gaat letten, merk je vanzelf dat die ene vriendin wel erg vaak klaagt over pijntjes. Of dat je zelf de laatste tijd wel erg slecht slaapt.

5. Je bent niet langer bezig met je eigen behoeftes

Jouw hele leven staat eigenlijk in staat van het tevreden houden van de narcist. Het enige waar je de hele dag mee bezig bent is hoe je hem tevreden kunt houden.

Hij en zijn behoeftes staan op de eerste plek, waardoor je jezelf zo gemakkelijk vergeet. Je leeft voor hem en daarbij doe je zelf helemaal niet meer mee.

De narcist dwingt dit gewoon bij je af. Op het moment dat je ook maar heel even niet met hem bezig bent, wordt je namelijk meteen op je plek gezet.

Hij is niet de soort vriend die eens tegen je zal zeggen dat je lekker een dagje voor jezelf moet nemen. Zelfs als je ziek in bed ligt verwacht hij nog van je dat je eruit komt om voor hem wat lekkers klaar te maken.

Na een tijdje ga je dit natuurlijk terug zien in alles. Waarschijnlijk gaat in de eerste plaats je uiterlijk een beetje op achteruit.

Je hebt minder tijd of behoefte om jezelf te verzorgen en dat gaat opvallen. Sporten zit er vaak ook niet meer ineen dat zie je meteen aan je gewicht.

Niet alleen omdat je partner je je eigen plezier ontzegt, maar omdat je simpelweg doodmoe bent van het continu zorgen voor een ander. Het is alsof je een tweede leven moet leiden en dat is natuurlijk voor iedereen erg vermoeiend.

6. Je hebt moeite met mensen vertrouwen

Van een relatie met een narcist krijg je moeite met het vertrouwen van andere mensen. Continu wantrouw je alles wat de mensen om je heen doen.

Je weet namelijk dat je eigen relatie niet eens het beste met je voor heeft en daarom vind je het moeilijk om in te denken dat een ander dat wel zou doen.

Altijd vraag je je af wat de beweegredenen van een ander zijn. Simpelweg kun je gewoon niet geloven dat iemand de juiste intenties heeft.

Ook dit neem je mee naar de andere aspecten van je leven. Op je werk laat je door je baas ook over je heen lopen. Zo durf je bijvoorbeeld niet te zeggen dat iets niet bij je takenpakket hoort of dat het helemaal niet de bedoeling is dat je tot zo laat blijft iedere dag.

Jij denkt automatisch dat het aangeven van je grenzen geen zin heeft. Daarom doe je het ook niet.

Hierdoor kom je op anderen een beetje vreemd over. Zelfs als een collega aanbiedt om een kopje koffie voor je mee te nemen, kun je dat nog niet op een normale manier accepteren.

Meteen denk je dat daar dan wel iets tegenover zal staan. Dat je uiteindelijk iets voor die collega terug moet doen wat nog veel vervelender is.

Soms heb je zelfs moeite om jezelf te vertrouwen. Je durft er niet altijd vanuit te gaan dat je intenties oprecht zijn.

Voornamelijk je eigen oordeel vertrouwen je niet. Door een relatie met een narcist aan te gaan, heb je aan jezelf bewezen dat je situaties helemaal niet kunt inschatten.

7. Narcistisch slachtoffer syndroom: je begint jezelf te haten

Als je partner of iemand anders waar je een relatie mee hebt je continu zegt dat je niet goed genoeg bent, ga je dat vanzelf geloven.

Je moet echt heel sterk in je schoenen staan om zelfs na een lange tijd nog niet aan jezelf te gaan twijfelen. Iedere keer dat je over jezelf nadenkt, hoor je de woorden van de ander in je hoofd nagalmen.

Vanzelf worden deze woorden ook jouw waarheid. Je bent ook waardeloos. Na een tijdje ga je het gewoon helemaal geloven.

Dit is echt niet een symptoom dat alleen van toepassing is op mensen die al een laag zelfbeeld hebben. Niemand zal hier volledig tegen bestand zijn. De ene persoon is alleen wat sneller om dan de ander.

Voor je het weet ben je je hele eigen leven aan het vernietigen. Je geeft zo weinig om jezelf, dat je ook geen moeite meer doet om het voor jezelf comfortabel te maken.

Langzaam maar zeker laat je steeds meer dingen vallen. Je spreekt minder met vrienden af, doet minder je best op je werk en je huis opruimen is ook alweer een tijdje geleden.

Als een soort holle schelp ga je door het leven, totdat er helemaal niks meer van je zelfvertrouwen over is. Zelfs de meest energieke meid kan door een relatie met een narcist alle wil om te leven verliezen.

8. Je kunt geen grenzen aangeven

11 Tekenen Dat Je Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom Hebt

Narcisten geven helemaal niks om jouw grenzen en daarom weet jij al lang niet meer hoe je deze moet aangeven. Dat mechanisme dat andere personen wel hebben, dat is bij jou helemaal weggesleten.

Een narcist behandelt jouw namelijk als een soort figurant in zijn leven. Daarbij denkt hij totaal niet na over wat jij nodig hebt of zal willen.

In het begin heb je misschien nog een paar keer geprobeerd om aan te geven dat je iets niet wil, maar al snel bleek dat dat totaal geen impact had op jullie samenzijn. Hij bleef gewoon doen wat hij altijd al deed. Niet eens nam hij te moeite om te doen alsof hij ergens rekening mee hield.

Zo lang hij maar de controle over je kan houden is het goed, verder doet niks ertoe. Langzaam maar zeker ben jij opgehouden met voor jezelf opkomen.

Als je meer dan vier keer merkt dat het toch geen zin heeft, kun je maar beter de handdoek in de ring gooien. Jouw grenzen zijn al heel lang niet meer dan een soort symbolische hersenspinsels.

Op een bepaald punt weet je niet eens meer wat je eigen grenzen zijn. Je weer oprecht niet of je wel of niet oké bent met de manier waarop hij je behandelt.

Je leven is gewoon zoals het is. Voor jezelf heb je je er al heel lang bij neergelegd dat dit je leven is en dat je daar niks aan kunt veranderen.

9. Je herkent jezelf niet meer

Zeker als je al een lange tijd een relatie met een narcist hebt, zal je op een gegeven moment moeite hebben met jezelf herkennen. Je bent in alle opzichten zo anders geworden dan je altijd al was. Nooit had je kunnen voorspellen dat het zo ver zou komen en dat je zo veel zou kunnen veranderen.

Zoals ik al eerder heb aangegeven, kan een relatie met een narcist zelfs de meest vrolijke en enthousiaste meid helemaal naar beneden werken.

Je bent zo veel bezig met het tevreden stellen van je partner, dat je helemaal geen tijd meer hebt om dingen te doen die je van hem losweken.

Zo spreek je bijvoorbeeld veel minder vaak af met vriendinnen en blijf je op vrijdagmiddag nooit even hangen voor een borreltje op je werk. Normaal gesproken was jij juist niet weg te slaan bij dit soort evenementen.

Dingen die je voorheen heel leuk vond om te doen, doe je nu opeens al maanden niet meer. Hierdoor heb je het idee dat je de connectie met jezelf helemaal verloren bent.

Je kijkt in de spiegel en je hebt eigenlijk geen idee naar wie je nu zit te kijken. Eigenlijk heb je geen idee wat de dingen zijn waar jij blij van wordt, waarvoor je iedere ochtend nog de moeite neemt om uit je bed te komen.

Alleen de dingen die je partner leuk vindt kun je nog onthouden. Je hebt totaal geen leven meer buiten je partner. Jullie zijn samen een soort dezelfde persoon geworden, maar dan alleen met zijn karakteristieken. Een eigen leven zit er voor jou helemaal niet meer in.

10. Narcistisch slachtoffer syndroom: je verzint altijd excuses

Een groot deel van jouw leven bestaat uit het verzinnen van excuses en smoesjes. In de eerste plaats probeer je altijd het gedrag van je partner goed te praten.

Hij doet zoals hij doet omdat hij moe is, veel stress heeft of even niet zo lekker in zijn vel zit. Je durft niet toe te geven dat dit gewoon zijn persoonlijkheid is.

Ten tweede hebben mensen in je leven ook wel door dat er iets niet goed is. Zij vragen zich regelmatig af of je niet iets moet doen om deze situatie te veranderen.

Ook voor hen verzin je het ene smoesje na het andere. Alles om te voorkomen dat zij door zullen hebben hoe de vork werkelijk in de steel zit.

Als je niet met je vriendinnen kunt afspreken omdat hij je tegen probeert te houden, doe je altijd alsof er iets anders aan de hand is. Nooit zul je eerlijk tegen hen zeggen dat je partner je verbied om met je vriendinnen om te gaan.

Voor je het weet ben je eigenlijk de hele dag aan het liegen. Niet alleen tegen jezelf, maar ook tegen de mensen om je heen. Alleen maar zodat zij nooit de waarheid achter jullie relatie zullen ontdekken.

Na een tijdje zal je vanzelf verstrikt raken in je web vol met leugens. De valkuil van iedere leugenaar is dat je na een tijdje natuurlijk niet meer weet wat de waarheid is en wat je hebt verzonnen. Dan val je door de mand en heb je nog meer uit te leggen.

11. Dissociatie

Je bent niet alleen de connectie verloren met jezelf, maar ook met alle mensen om je heen. Om te beginnen heb je geen idee meer van je eigen emoties en gevoelens. Ook je lichaam lijkt niet meer van jou.

Alsof je een soort lappenpop bent. Als je echt je best doet kun je nog een paar mooie herinneringen boven halen, maar het kost je meer moeite dan je lief is.

Niet alleen de goede gevoelens zijn weg, ook de slechte gevoelens zijn je al een tijdje vreemd. Zo voel je bijvoorbeeld geen angst of schaamte meer.

Eerlijk gezegd weet je helemaal niet of je nog van je partner houdt of dat je het liefst bij hem weg zou gaan. De ene dag denk je zeker te weten dat het beter is dat het over is, de volgende dag kun je weer compleet het tegenovergestelde idee hebben.

Je gevoelens en meningen gaan alle kanten op en het lijkt je ook allemaal niet echt iets te kunnen schelen. Al heel lang heb je niet meer de energie om alles op een rijtje te krijgen.

Hetzelfde geldt ook voor de relatie die je hebt met anderen. Als ik nu aan je zou vragen hoe het met je beste vriendin gaat, dan heb je geen idee. Familie en vrienden spreek je veel minder, in sommige gevallen zelfs helemaal niet meer.

De gevoelens die zij hebben, doen je helemaal niks. In je hoofd is er simpelweg geen ruimte meer om ook nog eens bezig te zijn met hoe het met anderen gaat, je eigen gedoe is al meer dan genoeg voor je.