Ben jij verliefd op iemand met bindingsangst? Dan heb je vast een heleboel vragen. Laten we eerlijk zijn: daten anno 2022 is nu eenmaal niet zo makkelijk. Er wordt al snel over ‘bindingsangst’ gesproken. Maar wanneer is dit nu ‘echt’, en wanneer is dit vragen om aandacht? Wat is bindingsangst precies, en hoe date je iemand met bindingsangst?
Wat is bindingsangst?
Bindingsangst is een psychisch probleem. Het is een stoornis die vaak voortkomt uit problemen uit de kindertijd of jeugd. De oorzaak kan een onveilige hechting aan de ouders of verzorgers zijn. Ook kinderen die lange tijd gepest zijn geworden kunnen er last van hebben, of kinderen die op jonge leeftijd hun ouders of andere belangrijke mensen hebben verloren. Maar het kan ook voorkomen uit een vorige relatie die zo verkeerd is afgelopen, dat de persoon een bepaalde bindingsangst heeft ontwikkeld die nieuwe relaties moeilijker maakt. Mensen met bindingsangst ervaren geen emotionele veiligheid en vinden het moeilijk om andere te vertrouwen. De ervaringen als kind hebben dus een grote invloed op latere relaties.
Mensen met bindingsangst vinden het erg moeilijk om een serieuze relatie op te bouwen met een ander. Ze willen heel graag verliefd zijn, maar vinden emotionele en fysieke nabijheid eng. Ze vinden de ander wel leuk, maar zijn tegelijkertijd bang om hun vrijheid kwijt te raken. Omdat ze erg bang zijn voor afwijzing, willen ze dat liever voor zijn. Als een relatie te intiem wordt, zullen mensen met bindingsangst zich kwetsbaar voelen, en dat is precies wat ze proberen te voorkomen.
Iemand met bindingsangst moet ruimte krijgen, want als er wordt aangedrongen op de relatie, zal de persoon het al snel laten afweten. Zelfs al is hij of zij verliefd op je. Ben jij verliefd op iemand met bindingsangst? Lees dan gauw verder!
Hetzelfde als verlatingsangst?
Bindingsangst en verlatingsangst zijn twee stoornissen die veel met elkaar gemeen hebben. Verlatingsangst zal zich ook vooral in de kindertijd ontwikkelen en vervolgens problemen geven bij latere relaties. Hierbij is de persoon zo bang om verlaten of gekrenkt te worden, dat hij of zij zich niet durft te binden. Dit hoeft niet alleen in liefdesrelaties te zijn, ook kunnen ze bang zijn om verlaten te worden door familie of vrienden.
Niet iedereen met bindingsangst heeft verlatingsangst, of andersom. Maar de twee verschijnselen komen wel vaak samen voor. Zo gebeurt het vaak (onbewust) dat iemand met bindingsangst een ander met verlatingsangst aantrekt, en andersom. De partner met bindingsangst zal de persoon met verlatingsangst afstoten, waardoor deze laatste hard zijn of haar best zal doen om nabijheid te creëren. Totdat de persoon met verlatingsangst er geen zin meer in heeft, en dan komt de persoon met bindingsangst weer aanzetten, om de ander vervolgens weer los te laten.
Verliefd op iemand met bindingsangst: Wegdrukken van emoties
Als er een conflict is, zal de persoon met bindingsangst liever weglopen in plaats van de confrontatie aan te gaan. De persoon zal dan denken dat hij of zij wegloopt van de ander, maar eigenlijk loopt hij of zij weg van zichzelf.
Mensen met bindingsangst kunnen zeker verliefd worden op een ander, maar wanneer de relatie serieus wordt, hebben ze de neiging om de emoties weg te drukken en zich te focussen op dingen die niet goed gaan. Ze proberen dan ‘geldige’ redenen te vinden om een ander weg te duwen. Zo zullen ze – vaak onbewust – ervoor zorgen dat de relatie zo loopt dat ze zich niet emotioneel hoeft open te stellen. Contact maken met hun gevoel, nee, dat doen ze liever niet.
Tegenwoordig meer mensen met bindingsangst?
Bindingsangst en verlatingsangst zijn serieuze problemen die veel invloed kunnen hebben op (het slagen van) een relatie. Maar het lijkt alsof het woord ‘bindingsangst’ tegenwoordig een beetje té vaak wordt gebruikt. Alsof veel relatieproblemen voortkomen uit deze psychische aandoening. Helaas wordt bindingsangst ook vaak als smoes gebruikt, om een serieuze relatie nog even uit te stellen.
Daten tegenwoordig kan ook gewoon erg vaag zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van ‘friends with benefits’ en ‘situationships’, die dus geen echte relaties zouden moeten voorstellen. Het lijkt erop alsof veel relaties van nu eerder ‘casual’ zijn dan echt. Maar één ding is zeker: het maakt alles een stuk gecompliceerder.
Hoe weet je nu of je verliefd op iemand met bindingsangst bent?
Bindingsangst: de kenmerken
Het is belangrijk om er eerst achter te komen of het bij je geliefde wel echt gaat om bindingsangst, en dat het woord niet wordt gebruikt om je aan het lijntje te houden. Want misschien wil die persoon waar jij verliefd op bent liever een ‘friends with benefits’ relatie, en is hij of zij verder niet geïnteresseerd in een serieuze of langdurige relatie. Als dit het geval is, dan kun je beter het contact verbreken, ondanks je verliefde gevoelens.
Als jij verliefd op iemand met bindingsangst bent, wil je vast weten wat de kenmerken zijn. Hieronder lees je de eigenschappen van iemand met bindingsangst:
- Problemen ondervinden met het aangaan van serieuze relaties
- Nooit echt een stabiele relatie hebben gehad
- Altijd twijfelen over de relatie die hij of zij aangaat
- Met excuses aankomen om de relatie niet verder te laten ontwikkelen dan een oppervlakkige relatie
- Vreemdgaan
- Moeite met emotionele intimiteit
- Meer gericht op een fysieke relatie dan een emotionele relatie op willen bouwen
- Gesprekken over de toekomst maken de persoon ongemakkelijk
- Plotseling berichtjes niet meer beantwoorden of contact abrupt verbreken
- Anderen moeilijk kunnen vertrouwen
Iemand met bindingsangst trekt zich snel terug, toont weinig gevoelens en bouwt als het ware een muur om zich heen.
Hoe zit het nu precies?
Wanneer de persoon met bindingsangst het gevoel heeft dat hij of zij de ander nog voor zich moet winnen, lijkt alles goed. Maar wanneer de ander zich gaat openstellen, gaat het fout. Dan zijn mensen met bindingsangst al snel weg.
Ze doen er alles aan om een ander te veroveren, maar hebben ze de persoon eenmaal veroverd, dan wordt het een beetje té echt en vluchten ze liever. Ze willen heel graag een relatie, maar zijn bang voor het gevoel, waardoor ze geneigd zijn om weg te rennen.
Voor de partner is het ontzettend verwarrend, omdat die hele tegenstrijdige signalen krijgt van de persoon met bindingsangst. Het voelt even goed, maar plots neemt de ander weer afstand.
De fases van bindingsangst
Als jij verliefd op iemand met bindingsangst bent, zijn er meestal vijf fases waar je die persoon doorheen gaat met jou als (potentiële) partner. Hieronder lees je welke fases dat zijn en het gedrag dat daarbij hoort:
Fase 1
De persoon met bindingsangst doet er alles aan om jouw als nieuwe partner te verleiden. Er is liefde tussen jullie twee en het lijkt alsof er geen sprake is van bindingsangst. Alles wijst erop dat hij of zij speciale gevoelens heeft voor jou.
Fase 2
Op het moment dat de persoon met bindingsnagst jou heeft ‘veroverd’, heeft hij of zij zijn/haar doel bereikt. Maar nu komt het moment van de angst, die de plek in gaat nemen van de liefde. Ineens gaat de persoon twijfelen en raakt hij of zij zelfs een beetje in paniek. De persoon zal zichzelf afvragen of dit eigenlijk wel is wat hij of zij wil. De persoon trekt zich liever terug. En zo begint het ‘spelletje’ van aantrekken en afstoten. Mensen met bindingsangst willen de controle houden over de relatie en zenden tegenstrijdige signalen uit naar hun partner.
Fase 3
De persoon met bindingsangst heeft het gevoel te worden beperkt in zijn of haar vrijheid. Jij als partner probeert natuurlijk dichtbij je te komen. Maar dat geeft de ander alleen maar een benauwend gevoel en dat triggert vervolgens de bindingsangst. Je geliefde wil vluchten om afstand te nemen, puur en alleen om zichzelf te beschermen.
Fase 4
Het laatste wat de persoon met bindingsangst nu wil, is intensief contact. Hij of zij reageert ineens niet meer op je berichtjes, komt afspraken niet meer na en probeert ook op andere manieren nabijheid te vermijden. En dit kan soms het einde van de relatie betekenen, of in ieder geval een breuk.
Fase 5
De relatie is ‘over’ en nu voelt de persoon met bindingsangst zich weer vrij. Hij of zij kan weer ademenen en de bindingsangst is eventjes weg. Maar nu is er ineens weer meer ruimte om liefde te voelen. En dat zorgt er vervolgens voor dat hij of zij weer naar jou als ex-partner gaat verlangen. En als jij het toelaat, zal er weer opnieuw een cyclus plaatsvinden van aantrekken en afstoten. Dit is natuurlijk geen gezonde dynamiek en maakt geen van de twee gelukkig. Als jij verliefd op iemand met bindingsangst bent, is dat dus alles behalve makkelijk en vergt het veel tijd en geduld.
Verliefd op iemand met bindingsangst: Wat nu?
Je weet het zo goed als zeker: je bent verliefd op iemand met bindingsangst. Wat kun je nu zelf doen om de relatie te laten slagen? Hieronder een aantal tips.
1. Geef de persoon ruimte
Mensen die last hebben van bindingsangst zullen zich gauw benauwd voelen, en dat hoeft echt niet aan jou te liggen. Wat jij kunt doen als partner is hem of haar genoeg ruimte geven om zijn of haar eigen dingen te laten doen. Probeer je geliefde vooral niet te controleren. Besef ook dat mensen met bindingsangst het verstikkend kunnen vinden om hun partner constant om hem of haar heen te hebben.
Als partner van iemand met bindingsangst wil je misschien veel tijd met je geliefde doorbrengen, maar je moet beseffen dat de ander ook graag zijn of haar eigen ding wil blijven doen. Laat zien dat je hem of haar vertrouwt en genoeg vrijheid geeft.
Het is soms moeilijk, maar probeer je partner niet teveel te claimen. Jaloezie zal de situatie alleen maar verergeren.
Het enigszins hebben van vrijheid is overigens belangrijk in iedere relatie.
2. Ga niet haasten
Laat de relatie zich langzaam ontwikkelen en geef je geliefde de tijd om te wennen. Als jij de persoon met bindingsangst onder druk gaat zetten, zal hij of zij alleen maar weg willen rennen. Wat je ook vooral niet moet doen, is constant eisen of voorwaarden stellen. Doe het rustig aan en geniet van de momenten samen. Als je geen druk zet achter de relatie, zal de persoon met bindingsangst zich al veel relaxter voelen.
Probeer ook niet teveel over een eventuele toekomst samen te praten. Het kan iemand met bindingsangst een verstikkend gevoel geven als er gepraat wordt over samenwonen, kinderen, trouwen… Het gevolg is dat hij of zij zal willen vluchten. Maar je hoeft dit soort onderwerpen niet helemaal te vermijden. Je kunt dan beter je geliefde langzaam aan laten wennen aan het idee van een volgende stap in jullie relatie.
Probeer zoveel mogelijk in het hier en nu te blijven, en stap voor stap naar een toekomst samen te werken.
3. Herschik je eigen prioriteiten
Als jij verliefd op iemand met bindingsangst bent, dien je dus rekening te houden met de vrijheid van die persoon, maar je moet ook aan je eigen vrijheid denken. Het is nu eenmaal verleidelijk om al je tijd te investeren in de ander. Maar dat is niet altijd het beste wat je kunt doen. Probeer je dus niet compleet te focussen op jullie relatie, maar breng ook tijd door met je vrienden, familie, of gewoon met jezelf. Als jij probeert de beste versie van jezelf te worden, zal dat ook een positief effect hebben op je partner. Wanneer jouw partner beseft dat de relatie geen ‘gevangenis’ is, zal hij of zij eerder geneigd zijn om de relatie serieus te nemen.
4. Ga samen leuke dingen doen
Probeer samen leuke dingen te ondernemen. Laat je partner weten dat een relatie echt heel leuk kan zijn. Ga de ander echter niet op een negatieve manier proberen te overtuigen: dan zal alleen meer bindingsangst in de hand werken.
Als jij probeert om positieve ervaringen te koppelen aan jullie relatie, zal het voor de ander natuurlijk veel aantrekkelijker worden om in de relatie te blijven. Ga samen uit eten, bezoek een pretpark of doe iets anders leuks.
5. Wat zijn jouw angsten?
Zoals al eerder vermeld in dit artikel, trekken mensen met bindingsangst vaak mensen aan die last hebben van verlatingsangst. Als jouw geliefde dus bindingsangst heeft, is de kans groot dat jij verlatingsangst hebt. Probeer erachter te komen of dat inderdaad het geval is. Zo ja, dan kun je de situatie verbeteren door ervoor te zorgen dat jouw verlatingsangst wat minder wordt. Dat zal automatisch effect hebben op de bindingsangst van je geliefde. Een win-win situatie!
6. Houd het luchtig
Eerlijke en open communicatie is erg belangrijk. Je kunt het met je partner daarom hebben over de bindingsangst, maar ga er niet te diep op in. Houd het luchtig.
Jullie kunnen het ook hebben over jullie persoonlijke onzekerheden; dat is alleen maar goed. Soms helpt het om dat op een humoristische manier te doen. Zo houd je de onderwerpen luchtig en haal je de emotionele lading er een beetje vanaf.
Je blijft dan open met elkaar communiceren, maar zonder het al te zwaar te maken en je kunt op die manier ook zo goed mogelijk met elkaar in verbinding blijven.
5. Blijf realistisch
Als je ondanks alle moeite merkt dat de problemen blijven bestaan, dan is het misschien beter om professionele hulp te zoeken. Ga eens na of je partner daarvoor open staat en laat weten dat je graag met hem of haar meegaat. Als jouw partner geen hulp wil, dan is het misschien tijd om serieus na te gaan denken of jullie relatie wel echt kan werken. Relaties gaan om geven en nemen. Als jij het gevoel hebt dat je alleen maar aan het geven bent en de problemen onopgelost blijven, dan is dat natuurlijk geen goed teken.
Ben jij degene met bindingsangst? Dit is wat je kunt doen
Als jij in de relatie degene bent met bindingsangst, is het belangrijk om daar wat aan te doen. Je kunt namelijk je bindingsangst overwinnen. Hieronder een aantal belangrijke oplossingen.
Erken je bindingsangst en identificeer de triggers
Allereerst is het belangrijk om je probleem te erkennen en je symptomen te herkennen. Wat voor gedrag laat je zien, wat voel je, en wat voor gedachten heb je als je bindingsangst voelt? Wat zijn de triggers van die angst? Zijn het dingen die jouw geliefde zegt of doet, die jou dat verstikkende gevoel geven? Bijvoorbeeld: praten over trouwen, of het boeken van een vakantie. Of misschien heeft je geliefde je laten weten wat jij voor hem of haar betekent en doet dat iets met je.
Het gaat er hier dus om dat je je bewust wordt van je symptomen en het gedrag van je geliefde als trigger.
Neem je verantwoordelijkheid
Wees je er bewust van dat het gedrag van je partner alleen maar een trigger is. Jij dient te begrijpen dat je zelf de verantwoordelijkheid moet nemen voor je bindingsangst, en dit probleem probeert op te lossen. Geef dus niet je partner de schuld en probeer zelf iets aan je probleem doen. Vraag eventueel hulp aan je partner of ga samen eens langs bij een therapeut.
Sta emoties toe en zorg goed voor jezelf
Mensen willen vervelende emoties, zoals verstikking of frustraties, zoveel mogelijk vermijden. Maar door gevoelens weg te stoppen, zul je je ook niet bewust worden van wat je precies voelt. Ondertussen zullen de emoties zich langzamerhand ophopen, totdat je overloopt en ze ineens heel heftig gaat voelen. Het gevolg kan dan een intense reactie zijn, door bijvoorbeeld ruzie te maken, ineens afstand te nemen of de relatie te verbreken.
Als je goed voor jezelf zorgt, betekent dat ook jezelf toe te staan om emoties te voelen. Als je afstand nodig hebt, doe dat dat op een ‘liefdevolle’ en ‘vriendelijke’ manier.
Het kan zijn dat je na een gezellige dag met je partner je een beetje benauwd voelt. Geef dan op een duidelijke maar vriendelijke manier aan dat je even tijd nodig hebt voor jezelf, of om op te laden. Als je partner jou die tijd geeft, zul je je veel beter voelen. Op deze manier voorkom je dat je negatieve gevoelens op een gegeven moment escaleren.
Het is dus belangrijk om negatieve emoties toe te laten en deze niet te negeren. Word je bewust van je gevoelens, maar raak niet overweldigd. Als het je lukt om met je gevoelens om te gaan en deze niet meteen om te zetten in een ‘negatieve’ actie, zul je je een stuk rustiger voelen. Naarmate de tijd vordert, zullen die gevoelens ook steeds minder worden.
Blijf communiceren
Het is essentieel om met je partner te blijven communiceren over je emoties en gevoelens. Laat het je partner vooral weten als je je benauwd of beklemd voelt, en wanneer je even wat meer tijd of ruimte nodig hebt voor jezelf. Belangrijk is om dit altijd op een respectvolle manier te communiceren. Probeer vooral je partner niet de schuld te geven, en laat daarom duidelijk weten dat je gewoon overprikkeld bent of behoefte hebt om jezelf op te laden. Laat je partner weten dat je hem of haar nog steeds even leuk vindt.
Als beide partners elkaars wensen begrijpen en respecteren en weten wat elkaars verlangens zijn, dan zal een relatie veel fijner en ontspannen aanvoelen.
Zoek professionele hulp
Het is soms moeilijk om bindingsangst zelf op te lossen. Als je voelt dat het niet helemaal lukt, kun je altijd nog beroep doen op een professional, zoals een psycholoog of andere therapeut. Dat is zeker niets om je voor te schamen, en kan een heleboel problemen voorkomen.
Verliefd op iemand met bindingsangst: Conclusie
Ben jij verliefd op iemand met bindingsangst? Je moet dan goed beseffen dat je die persoon niet zomaar kunt veranderen. De persoon moet zelf ook erkennen dat het een probleem heeft en dient gemotiveerd te zijn om er iets aan te doen. Het gaat er niet om dat jij de ‘redder’ bent van de situatie, of het ‘slachtoffer’. Een relatie moet in evenwicht zijn waarbij er wederzijdse liefde, steun en vertrouwen is. Als je partner met bindingsangst hulp zoekt, is dat een goed teken. Wel is het belangrijk om nog steeds je eigen prioriteiten te blijven stellen, zodat je niet de rol van hulpverlener aan gaat nemen in de relatie. Verliefd op iemand met bindingsangst zijn is ingewikkeld, maar met genoeg wilskracht van beide kanten, kan de relatie werken.