Skip to Content

Bindingsangst Fases: Welke Fases Kunnen We Onderscheiden, En Hoe Ga Je Om Met Bindingsangst?

Bindingsangst Fases: Welke Fases Kunnen We Onderscheiden, En Hoe Ga Je Om Met Bindingsangst?

Mensen die last hebben van bindingsangst, zullen moeite hebben met het aangaan van diepe relaties. Dit komt voor in de liefde, maar ook in vriendschappen en familierelaties. Bindingsangst heeft verschillende stadia, en in dit artikel zul je alles kunnen lezen over die bindingsangst fases. Hoe kun je bindingsangst herkennen en wat zijn de kenmerken en oorzaken? Als je last hebt van bindingsangst en daardoor geen hechte relaties kunt aangaan, dan is dit artikel voor jou.

Leven met bindingsangst

Bindingsangst Fases: Welke Fases Kunnen We Onderscheiden, En Hoe Ga Je Om Met Bindingsangst?

Mensen die leven met bindingsangst, hebben vaak de behoefte om een onafhankelijk leven te leiden. Ze denken dat relaties aangaan met anderen hun vrijheid weg zal nemen, waardoor ze zich het liefst terugtrekken. Of ze verzinnen een smoes wanneer iemand té dichtbij probeert te komen. Ze vinden het lastig om zichzelf open te stellen.

Als je dit soort dingen herkent, is het belangrijk om hier iets aan te doen. Er zijn namelijk dingen die je kunt ondernemen om meer liefde te ervaren en makkelijker relaties met anderen aan te gaan.

Mensen met bindingsangst vragen zich bij het aangaan van nieuwe relaties vaak af: ‘Kan ik dan gewoon mijn eigen dingen blijven doen?’ Of: ‘Mag ik met andere mensen blijven afspreken?’ Ze hebben de angst om hun eigen authenticiteit te verliezen. En dat zal ervoor zorgen dat ze constant excuses zoeken om geen relaties met anderen te vormen. Want ze willen voorkomen dat ze ergens aan vast komen te zitten. 

Echter, diep van binnen, willen ze wél een diepgaande band aangaan met anderen. Maar tegelijkertijd leven ze het liefst voor altijd in vrijheid, zodat ze gemakkelijk weer weg kunnen als ze een ‘stikkend’ gevoel krijgen. Ze willen altijd die mogelijkheid houden om ‘via de achterdeur’ een relatie te verlaten. Als een relatie te serieus wordt, willen mensen met bindingsangst het liefst vluchten. 

Verbindingen aangaan met anderen vinden mensen met bindingsangst complex en overweldigend. Ze gaan liever voor oppervlakkige relaties, of relaties die voor de korte termijn zijn.

Bindingsangst komt voor in verschillende stadia, en in dit artikel zul je leren wat de bindingsangst fases zijn. Maar eerst: hoe herken je bindingsangst?

Het herkennen van bindingsangst

Als jij je afvraagt of je bindingsangst hebt, wil je misschien begrijpen waar je dit verschijnsel aan kunt herkennen. Hieronder vind je een lijst van symptomen waar mensen met bindingsangst vaak mee kampen. In het geval je inderdaad last hebt van bindingsangst, zullen één of meerdere symptomen je vast bekend voorkomen. 

  • Verbindingen met anderen vermijden
  • Angst voelen om je onafhankelijkheid op te geven
  • Je afstandelijk opstellen
  • In een relatie voel je je snel beklemd
  • Als je denkt aan settelen, geeft je dat een benauwd of gestrest gevoel
  • Je twijfelt constant of je partner wel echt bij je past
  • Je bent liever omringd door vrienden dan dat je tijd besteedt met je partner
  • Met je partner voel je je niet emotioneel verbonden
  • Je hebt moeite met het tonen van je gevoel tijdens intieme momenten
  • Met je partner praat je het liefst niet te veel over je gevoelens
  • In je relatie wil jij het liefst de controle hebben

Tegenstrijdige behoeftes

Het is lastig om te leven met iemand die bindingsangst heeft. Want de partner zal zich altijd verward voelen. Van binnen willen mensen met bindingsangst graag een liefdevolle relatie hebben met hun partner, maar op het moment dat je partner dichterbij komt, ren je het liefst weg.

Wanneer jullie samen tijd doorbrengen, hebben jullie het fijn en zijn de gevoelens oprecht. Dan kun je zelfs intiem contact met je partner opzoeken. 

Maar hoe prettig die verbinding ook voelt, het zal nooit garantie bieden voor een verbinding voor lange tijd. Want wanneer je je partner even niet ziet, kun je weer angstig worden en krijg je twijfels: ‘Is hij/zij wel de ware voor mij?’. 

Mensen met bindingsangst hebben constant tegenstrijdige behoeften. Dit is voor de persoon zelf ontzettend verwarrend, maar ook voor zijn/haar partner.

Wat precies de bindingsangst fases zijn, lees je zometeen. Als je die kunt herkennen, dan kan dat je wellicht nieuwe inzichten geven.

Angst voor minder vrijheid

Bindingsangst Fases: Welke Fases Kunnen We Onderscheiden, En Hoe Ga Je Om Met Bindingsangst?

Wat mensen met bindingsangst waarschijnlijk het lastigst vinden, is de angst voor minder vrijheid. Ze denken dat een relatie veel invloed zal hebben op hun onafhankelijkheid. Op fysiek gebied, maar ook mentaal. Ze geloven dat ze veel compromissen moeten sluiten, en zo hun authenticiteit verliezen.

De kans is groot dat zulke mensen op zoek gaan naar een nieuwe liefde, en tegelijkertijd weglopen van hun huidige partner. En dat is natuurlijk niet eerlijk.

Waar het op neerkomt, is dat mensen met bindingsangst het liefst hun keuzes openlaten. Want als ze ‘ja’ tegen iets of iemand zeggen, zal de optie ‘nee’ automatisch worden uitgesloten, en dat voelt voor deze mensen meteen als een inslag op hun vrijheid. Ze denken ergens aan vast te zitten en er ook niet meer vanaf te kunnen komen. Ze kiezen daarom het liefst ‘nergens voor’, omdat ze dan hun vrijheid kunnen behouden. 

Excuses

Iemand die kampt met bindingsangst, wil zich veilig voelen. Wanneer zo iemand een beklemmend gevoel krijgt in zijn/haar relatie, gaat hij/zij al snel op zoek naar redenen om onder die verbinding uit te komen. Een voorbeeld is met redenen komen waarom je partner toch niet helemaal bij je past.

Je neemt niet de tijd of moeite om je eigen angsten te onderzoeken, want dit kan een harde confrontatie zijn. Het ontsnappen aan die binding is dan een manier om jezelf weer ruimte te geven. En door altijd alert te zijn en ervoor te zorgen dat je je partner eventueel voor bent, doe je hem/haar dus aan waar je eigenlijk zelf bang voor bent: afwijzing.

Toch vindt de persoon met bindingsangst altijd weer een manier om terug te gaan naar zijn/haar (ex)partner en weer een band op te bouwen. De gedachte dat je altijd nog deze optie hebt, geeft je een veilig gevoel. Want je weet dat je jezelf heel gemakkelijk weer kunt terugtrekken.

Wat zijn de oorzaken van bindingsangst?

Iemand kan bindingsangst krijgen om verschillende redenen. De oorzaak heeft meestal te maken met gebeurtenissen in de vroege jeugdjaren. Maar het kan net zo goed te wijten zijn aan een vervelende ervaring met een ex partner. 

Als kind bouw je een relatie op met je vader en moeder of je verzorgers. Deze band wordt ‘hechting’ genoemd. Als die hechting niet gaat zoals het hoort, kan er een zogenaamde onveilige hechting ontstaan. Hoe iemand als kind gehecht raakt, heeft invloed op hoe hij/zij relaties met anderen aangaat in de volwassenheid. 

Waren jouw ouder(s) of verzorger(s) er altijd emotioneel voor je? Of was de omgeving waarin je opgroeide eerder onveilig? Kreeg je wel of niet genoeg liefde? Als je onveilig gehecht bent, dan kan het zijn dat je ook in de volwassenheid moeite krijgt met het aangaan van relaties. Of je hebt angst om verlaten te worden, of moeite met het vertrouwen van anderen. Als jij onveilig gehecht bent, kan het er zelfs toe leiden dat je intieme relaties compleet vermijdt.

Wanneer er onveilige liefde wordt ervaren, kan er bindingsangst ontstaan. Dit gebeurt dus in de kindertijd, maar kan zich ook ontwikkelen in de volwassenheid. Bijvoorbeeld als jij als volwassene een lange, ongezonde relatie hebt gehad, als je te maken had met een ontrouwe partner, of wanneer een partner is overleden. Om nog meer pijn te voorkomen en uit zelfbescherming, houd je anderen dan liever op afstand. 

Maar hoe zit het nu precies met de bindingsangst fases? Als jij last hebt van bindingsangst, zul je namelijk een aantal specifieke fases doorlopen met je partner. En bij iedere fase hoort bepaald gedrag. Hierover lees je meteen meer.

Bindingsangst fases

Bindingsangst Fases: Welke Fases Kunnen We Onderscheiden, En Hoe Ga Je Om Met Bindingsangst?

De vijf bindingsangst fases zijn als volgt:

Fase 1

In de eerste fase doe je er alles aan om samen met je partner een liefdevolle relatie op te bouwen. Het lijkt er bijna op alsof je helemaal geen bindingsangst hebt. De signalen die je aan je partner afgeeft, wijzen erop dat jij graag bij deze persoon bent. Hij/zij is voor jou speciaal.

Fase 2

In deze fase zul je merken dat je bereikt hebt wat je wilde: je hebt de ander veroverd. Tegelijkertijd voel je dat je angst op komt zetten en langzaamaan de plek overneemt van de liefde. Ineens ga je twijfelen en vraag je jezelf af of je dit wel wil. De kans is groot dat je je terugtrekt. Dit is het moment dat je afwisselend je partner zal aantrekken en afstoten. Je wil de controle behouden over de relatie, en je geeft je partner tegenstrijdige signalen.

Fase 3

In nummer drie van de bindingsangst fases voel je dat je vrijheid wordt beperkt, omdat je partner toenadering zoekt. Je gaat je benauwd voelen en hierdoor zal je bindingsangst getriggerd worden. Om jezelf te beschermen, wil je niets liever dan afstand creëren.

Fase 4

In de vierde fase wil je geen intensief contact meer. Je komt afspraken niet meer na en ook vermijd je contact. De kans is nu groot dat de relatie stukloopt. En je partner zal niet goed begrijpen wat er speelt. 

Fase 5

Door de bindingsangst die je voelt, heb je misschien de relatie verbroken. Dat lucht op en geeft je meteen weer een gevoel van vrijheid. De bindingsangst zal dan weer even uit het zicht verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat er weer meer ruimte komt voor liefdes gevoelens. De kans is dan groot dat je weer gaat verlangen naar je ex, ook al heb je hem/haar eerder afgewezen. Als jij dan weer toenadering zoekt en je partner die toenadering accepteert, dan kan het zijn dat jullie weer bij elkaar komen. En zo ontstaat er al snel een patroon van aantrekken en afstoten. Een knipperlicht relatie. 

Hoe kun je bindingsangst in de fases van een relatie herkennen?

Andersom is het ook belangrijk om te kijken naar hoe een liefdesrelatie zich normaalgesproken ontwikkelt. Bindingsangst kan soms meteen in het begin al een probleem zijn, maar ook pas later. Bovendien kan angst in de verschillende stadia op diverse manieren worden geuit.

Als we kijken naar een relatie voor de lange termijn, dan zijn de fases vaak als volgt:

1: Je hebt geen relatie en bent dus single

2: Je hebt iemand ontmoet en bent aan het daten

3: Er is sprake van een beginnende relatie

4: Er is sprake van een duurzame relatie

Per fase kan de bindingsangst een bepaalde vorm aannemen. Het is handig als je dit kunt herkennen bij je nieuwe partner.

Hoe zit het met de bindingsangst fases in de verschillende stadia van een liefdesrelatie?

Fase 1: Je bent single

Er zijn mensen die er bewust voor kiezen om single te zijn. Het kan dan zijn dat ze een bepaalde angst voelen, maar vaak hebben de mensen dat zelf niet in de gaten. Excuses die dit soort mensen vaak noemen, zijn dat ze veel te druk zijn met hun werk of liever tijd doorbrengen met hun familie en vrienden. Daarbij zeggen ze dan dat er gewoon geen ruimte is voor een partner. Maar als die vrijgezelle fase lang aanhoudt, dan is er vaak sprake van bindingsangst.

Die angst kan zich in deze fase op verschillende manieren uiten, namelijk:

  • De persoon zegt te geloven in de romantische liefde en ook denkt hij/zij dat het vanzelf wel weer komt (ook al is het al een lange tijd niet gebeurd).
  • Hij/zij is verliefd op een onbereikbaar persoon. Iemand met bindingsangst is soms geneigd om in de volwassenheid verliefd te worden op iemand die onbereikbaar is, bijvoorbeeld een getrouwde collega of vriend(in). Dit is natuurlijk een veilige manier van verliefd zijn, want het blijft alleen bij fantaseren.
  • De persoon gelooft dat hij/zij niet gemaakt is voor relatiea, omdat het eerder de mist in is gelopen.

Als iemand dus al jarenlang single is, kan het zijn dat die persoon kampt met bindingsangst. Natuurlijk hoeft dat niet altijd zo te zijn.

Fase 2: Veel afspraakjes, maar niet de juiste vinden

Bindingsangst Fases: Welke Fases Kunnen We Onderscheiden, En Hoe Ga Je Om Met Bindingsangst?

Er zijn vrijgezellen die veelvuldig daten. Maar steeds lijkt er wel weer een reden te zijn om af te haken. De persoon woont te ver weg, is toch niet zo aantrekkelijk, heeft het te druk met zijn/haar werk, etc. etc. En wat we ook vaak horen, is: ‘Je bent leuk, maar de vonk is niet overgesprongen. Ik voel me niet verliefd’. Er zijn ontelbare redenen te bedenken om een ander niet de kans te geven. Diep van binnen vinden we het vaak gewoon eng om een ander heel dichtbij ons te laten. Door je kritisch op te stellen en anderen te blijven afwijzen, hoef je je niet open te stellen voor een ander. De ander kan hoge verwachtingen hebben, en dat geeft je een gestrest gevoel. Ook vinden we het ontzettend eng om duidelijk over te brengen wat wij verlangen van een ander.

Mensen die kampen met bindingsangst, zullen haast nooit inzien dat ze angstig zijn van binnen. Want wat zij voelen, is geen angst, maar eerder een soort weerstand of een beklemmend gevoel. En soms voelen ze helemaal niets. Dat zij zich zo voelen, zal dan – in hun opinie – liggen aan de ander. De oplossing? Je partner afwijzen en weer verder gaan. 

De verschillende vormen waarop de angst kan worden geuit in deze fase, vind je hieronder:

  • Mensen met bindingsangst vinden de ander veel interessanter wanneer deze persoon nog niet helemaal overtuigd is, of nog veroverd moet worden. Dat voelt spannend.
  • De persoon die last heeft van bindingsangst heeft bijna nooit tijd voor een afspraakje totdat de andere persoon er genoeg van heeft.
  • Mensen die kampen met bindingsangst kunnen tijdens een gezellige date ineens (emotioneel) afhaken. 
  • Ze hebben bovendien de neiging om met verschillende mensen tegelijk te daten en zijn altijd op zoek naar ‘beter’. 
  • Iemand met bindingsangst zal afstandelijk blijven totdat de andere persoon opgeeft.
  • Hij/zij zal wachten totdat hij/zij zich weer verliefd voelt (terwijl dat al jaren niet meer is voorgevallen). 

Dus: iemand die altijd maar aan het daten is maar nooit de juiste persoon lijkt te vinden (behalve misschien die onbereikbare persoon waar hij/zij graag over fantaseert), kan last hebben van bindingsangst.

De derde van de vier bindingsangst fases gaat over eeuwige twijfel.

Fase 3: Voor altijd in twijfel

In het begin gaat het vaak nog wel; een relatie aangaan met iemand die bindingsangst heeft. Wanneer een relatie nog pril is, is alles leuk en spannend en ook is er nog niet echt sprake van verplichtingen. Maar als de relatie serieuzer wordt, kan de persoon met bindingsangst ineens gaan twijfelen of zich beklemd gaan voelen. Er zijn mensen die de relatie proberen door te zetten en hun gevoelens van angst ontkennen. Maar dat is op de lange termijn onmogelijk en op een gegeven moment zal de relatie toch stuklopen.

Hoe uit bindingsangst zich in deze fase?

  • Mensen met bindingsangst genieten van de jacht, maar als ze je eenmaal veroverd hebben, is het allemaal niet meer zo spannend. 
  • Iemand met bindingsangst is geneigd om zijn/haar angst te ontkennen en te redeneren vanuit het intellect, niet vanuit het hart. De persoon zal blijven twijfelen of de ander wel de ware is. Na lang wikken en wegen, zal de persoon de relatie beëindigen. Immers; als hij/zij écht verliefd zou zijn, dan zou hij/zij zich zo niet horen te voelen. Althans, zo redeneert de persoon met bindingsangst. 
  • Half aanwezig zijn in de relatie. De persoon met bindingsangst doet wel leuke dingen met zijn/haar partner, maar zal zich zelden helemaal overgeven. Zo vermijden ze om te praten over gevoelens. En als er dan een keer iets gebeurt, komt alles er ineens uit. En omdat dit volgens de persoon geen goed teken is, zal hij/zal al snel een punt achter de relatie zetten.
  • Terwijl de persoon vandaag gevoelens heeft voor de ander, zijn alle gevoelens morgen zomaar verdwenen. De persoon denkt wederom dat dit niet zo hoort te zijn, en dus concludeert hij/zij dat de relatie maar beter beëindigd kan worden. Maar wat er echt speelt, is dat de angst dit soort emoties tegenhoudt. Na een tijdje komt de liefde vaak wel weer terug, maar dan is het te laat. 

Fase 4: Vermijden van verbinding

Het vermijden van verbinding is de laatste van de bindingsangst fases in een liefdesrelatie. Want zelfs in een langdurige relatie kan er nog sprake zijn van bindingsangst. In zo’n geval zal de persoon echte verbinding met een ander uit de weg gaan. Hij/zij zal bijvoorbeeld niet vaak thuis zijn of zich helemaal op zijn/haar baan richten, en zo compleet langs zijn/haar partner heen leven. Wanneer de partner hem/haar hiermee confronteert, eindigt dat in een ruzie of afstand tussen beide. 

Hoe het zich in deze fase kan uiten:

  • Ontrouw en op die manier weer een gevoel van vrijheid krijgen.
  • Aantrekken en afstoten, dat zich uit in een knipperlicht relatie.
  • Conflicten vermijden.

Een relatie waarin bindingsangst voorkomt: Een belangrijke les 

Het is belangrijk dat je elkaar af en toe de ruimte geeft. Iedereen heeft zo nu en dan tijd nodig voor zichzelf. Laad jezelf op wanneer je voelt dat dat nodig is, en blijf zoveel mogelijk jezelf. Dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor je partner. Want als je weer opgeladen bent, kun je vervolgens je liefdespartner weer alle aandacht schenken. Af en toe afstand nemen zal dus alleen maar van positieve invloed zijn op je verbinding met een ander. 

In liefdesrelaties zullen pijnpunten vroeg of laat naar boven komen. Als iets een bepaald gevoel – zoals frustratie of verdriet – bij jou triggert, dan zegt dat iets over jou als persoon. Het kan betekenen dat je nog een les te leren hebt, anders zou je die emoties niet voelen.

Uiteindelijk draait het allemaal om de toekomst. Als jij vanuit een vergevingsgezinde houding naar je verleden kunt kijken, is het niet erg om ‘in de spiegel te kijken’. Alles wat je eerder hebt meegemaakt, heeft jou gevormd tot wie je nu bent. Als jij nu tevreden kan zijn met jezelf, dan is dat het gevolg van mooie ervaringen, maar ook pijnlijke gebeurtenissen die je hebt moeten doorstaan.

Je hart weet precies wat er speelt. Als een situatie bepaalde gevoelens bij je opwekt, luister dan naar je lichaam en onderzoek je gevoelens. Begrijp waar je jezelf nog kunt ontwikkelen, zonder een ander de schuld te geven. Hoe kun je helen, en wat wil je voor je toekomst?

Het leven draait om oprechte verbindingen aan te gaan met anderen. Laat alles los wat je niet meer nodig hebt, zodat je weer liefdevolle relaties met anderen kunt aangaan.

Wat doe je als je partner bindingsangst heeft?

Bindingsangst Fases: Welke Fases Kunnen We Onderscheiden, En Hoe Ga Je Om Met Bindingsangst?

Je hebt kennis kunnen maken met het begrip ‘bindingsangst’ en ook met de verschillende bindingsangst fases. Daarnaast hebben we gezien wat de stadia zijn van een nieuwe relatie, en hoe bindingsangst zich in die stadia kan uiten. Maar wat kun je precies doen als je partner last heeft van bindingsangst?

Erkennen van de bindingsangst

Als je signalen herkent van bindingsangst, is het echt niet altijd nodig om de relatie meteen te beëindigen. Veel singles hebben nu eenmaal last van bindingsangst. Maar het is wel belangrijk dat deze persoon zich openstelt naar jou. Ook moet de persoon beseffen dat het probleem bij hem/haar ligt. Is dat niet het geval, dan is het misschien wél beter om de relatie te beëindigen. 

Communiceren

Communicatie is van belang. Behoeftes moeten met elkaar gecommuniceerd worden. Het kan fijn zijn om je partner af en toe vragen of hij/zij wat extra ruimte nodig heeft. Maar vertel hem/haar ook hoe jij je voelt en wat jouw behoeftes zijn. Jullie moeten samen tot goede ‘afspraken’ kunnen komen. 

Heb jij misschien verlatingsangst?

Het gebeurt vaak dat iemand met bindingsangst zich aangetrokken voelt tot een persoon met verlatingsangst. Misschien kamp je zelf ook met een aantal problemen. Het is daarom belangrijk om ook naar je eigen gedrag te kijken. En als je bindingsangst bij jezelf herkent, dan weet je als het goed hoe je daarmee om kunt gaan. Inzicht is als eerste belangrijk, en ook dien je de onderliggende oorzaken te ontdekken.

In dit artikel lees je meer over wat je kunt doen als je verliefd bent op iemand met bindingsangst.