Skip to Content

Verliefd Op Je Collega: Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Verliefd Op Je Collega: Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Je brengt meer tijd door met je collega’s dan met wie dan ook en daarom is het helemaal niet zo vreemd als je verliefd op je collega wordt.

Helaas is een verliefdheid op een collega veel ingewikkelder dan iedere andere soort. Je moet er in de eerste plaats over nadenken welke professionele gevolgen het zal hebben.

Niet ieder bedrijf staat zomaar toe dat twee werknemers een relatie beginnen en dat kan ertoe leiden dat één van jullie een andere baan moet zoeken.

Als je verliefd op je collega bent kan dat ook zorgen voor een verandering in je werkhouding. Je kan meer afgeleid zijn, maar juist ook veel harder werken.

Daarnaast is het ook veel lastiger om een collega mee uit te vragen. Als hij ‘nee’ zegt, kom je hem vervolgens nog wel elke dag tegen op je werk.

Voordat je hem mee uitvraagt, moet je dus echt zeker weten dat je de kans dat hij ‘nee’ zegt heel klein is.

Daarbij moet je ook nadenken over de invloed die een relatie met je collega zal hebben op de werksfeer. Jullie moeten heldere afspraken maken over de manier waarop jullie met elkaar en met anderen omgaan.

Niet iedereen staat positief tegenover een relatie op de werkvloer en daarom moet je ook rekening houden met een flinke lading negatieve reacties.

Het zal je dus van alle kanten moeilijk worden gemaakt om je verliefdheid op je collega een succes te laten worden.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je verliefd op je collega bent. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing zal maken.

Waarom word je verliefd op je collega?

Verliefd Op Je Collega Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Het is heel simpel. Je ziet je collega’s vaak en daardoor is de kans veel groter dat je andere gevoelens ontwikkelt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het ongeveer 200 uur duurt om iemand goed te leren kennen. Dat is een aantal dat je bij een volle werkweek natuurlijk al snel bereikt.

Het is eigenlijk hetzelfde als toen je nog op school zat. Daar werd je ook verliefd op de persoon die je met regelmaat zag.

Je collega is misschien niet de persoon die je zou benaderen als je hem tegenkomt tijdens het uitgaan, maar door werk hebben jullie een speciale band opgebouwd.

Jullie delen dezelfde frustraties en jullie kennen dezelfde mensen. Het is daardoor erg makkelijk om een leuk gesprek te hebben.

Voor je het weet zijn jullie al een uur aan het praten over allerlei dingen die met werk te maken hebben. Het kan zelfs zo zijn dat je ook buiten werktijd nog contact met elkaar hebt.

Daarnaast geeft samenwerken je ook de mogelijkheid om iemand te leren kennen. Je ziet hoe iemand reageert in verschillende situaties.

Je weet wat iemand graag voor de lunch eet, wat voor soort humor hij heeft en welke dingen hij echt irritant vindt.

Als er op je werk ook uitjes worden georganiseerd, krijg je ook de kans om iemand in een andere setting te zien.

Die man die iedere dag een pak aan heeft, blijkt er in een spijkerbroek en een trui ook opeens goed uit te zien.

Tot slot is een collega ook voor een groot deel hetzelfde als jij. Jullie hebben niet alleen dezelfde soort baan, maar vaak ook dezelfde opleiding en dezelfde interesses. Dat vinden we aantrekkelijk.

Al deze dingen geven je het gevoel dat je echt heel hecht met iemand bent en dat kan leiden tot een verliefdheid.

Signalen dat je verliefd op je collega bent

Het is dus niet abnormaal om verliefd te worden op je collega, maar hoe weet je zeker dat je het bent?

Om daarachter te komen hebben we hier alvast een paar van de meest voorkomende signalen voor je op een rijtje gezet.

1. Je durft niet meer om advies om feedback te vragen

Verliefd Op Je Collega Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Je collega was voorheen altijd dé persoon waar je heen ging als je advies of feedback nodig had, maar nu merk je dat je dat niet meer durft.

Opeens ben je bang voor zijn mening en denk je wel 10 keer na voordat je hem iets vraagt. Je bent je ervan bewust dat je slim wil overkomen en daar passen natuurlijk geen domme vragen bij.

In plaats van dat je hem nu ergens om vraagt, probeer je het zelf uit te zoeken. Pas als je echt een slimme vraag kan stellen, ga je naar hem toe.

Dit kan aan de ene kant heel goed zijn voor je vorderingen op werk, omdat je leert om zelfstandiger te zijn.

Maar het kan ook veel tijd kosten en een negatieve invloed hebben op je werk. Je doet er op deze manier namelijk veel langer over om dezelfde werklast af te krijgen.

2. Je doet er langer over om je aan te kleden voor werk

Verliefd Op Je Collega Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Je maakt je niet alleen druk over wat je allemaal tegen je collega zegt, maar ook over hoe je eruitziet.

Voorheen had je gewoon een paar outfits liggen die je goed genoeg vond voor werk, maar die zijn ineens allemaal niet meer goed genoeg.

Je doet steeds meer je best om er leuk uit te zien. Zelfs aan je make up en je haar besteed je meer aandacht.

Het begint zelfs op te vallen. Steeds vaker krijg je opmerkingen van andere collega’s dat je er zo goed uitziet de laatste tijd.

Dit kan alleen maar een positieve invloed op je werk hebben, tenzij je er natuurlijk zo lang over doet dat je te laat komt!

3. Je hebt zin om naar je werk te gaan

Verliefd Op Je Collega Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Als je verliefd op je collega bent die je alleen op werk ziet, kan dat ervoor zorgen dat je met plezier naar je werk gaat.

Iedere ochtend sta je met goede moed op en heb je zin om hem weer te zien. Het is zelfs zo erg dat je bijna opziet tegen het weekend.

Zodra je merkt dat hij er een dag niet is, is je goede humeur ook meteen verdwenen. Soms vergeet je dat je op je werk bent om te werken en niet om naar hem te kijken.

Natuurlijk heeft een goed humeur een positieve invloed op je werkzaamheden. Het is voor al je andere collega’s veel leuker om met iemand te werken die blij is.

Ook voor jezelf is het veel leuker om met zin naar je werk te gaan en om er niet tegenop te kijken. Een win-win-situatie dus!

4. Je gaat werk en privé steeds meer mengen

Verliefd Op Je Collega Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Voorheen was je op vrijdagmiddag de eerste die op de fiets naar huis zat. Jij had echt geen zin om met je collega’s nog iets te gaan drinken.

Je had die mensen al de hele week gezien en in je vrije tijd ging je het liefst gewoon iets met je vrienden om.

Nu ben je verliefd op je collega en daardoor is dat wel anders. Je bent niet alleen degene die op vrijdagmiddag blijft voor een drankje, je bent zelfs degene die het voorstelt.

Je probeert zo veel mogelijk situaties te creëren waarin je hem op een andere manier kan zien.

Van borrels na werk tot teamuitjes, het kan wat jou betreft niet genoeg zijn. Nog even en je bent degene die voorstelt om met het hele team een weekendje weg te gaan!

Verliefd op je collega, wat nu?

Verliefd Op Je Collega Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Oké, je bent verliefd op je collega, dat is wel duidelijk. Maar hoe ga je nu verder? Het gevaarlijke aan een verliefdheid op de werkvloer is namelijk dat er zo veel meer op het spel staat.

Als je wordt afgewezen door iemand die je verder niet zo goed kent, kan je gewoon door met je leven.

Je collega moet je daarentegen nog elke dag onder ogen komen. Met een beetje pech zijn ook al je andere collega’s op de hoogte van jouw blauwtje en dat zal nog lang voor ongemakkelijke situaties zorgen.

In de eerste plaats moet je dus goed overwegen of dat het waard is. Er zijn gevallen waarin een verliefdheid op een collega ertoe heeft geleid dat iemand stopte met werken.

Het was gewoon te gênant om nog de hele tijd met de oude verliefdheid in hetzelfde bedrijf te moeten werken.

Als je je werk leuk vindt, is het goed om eens na te denken over wat je belangrijker vindt. Wil je je baan behouden of wil je je gevoel najagen?

Er zijn genoeg mensen die besluiten om hun verliefdheid gewoon en fantasie te laten blijven. In sommige gevallen is dat zelfs nog veel leuker, een fantasie valt namelijk nooit tegen.

Ten tweede moet je ook nadenken over wat de gevolgen kunnen zijn. Het klinkt misschien een beetje te zakelijk, maar bij sommige bedrijven is het helemaal niet toegestaan om een relatie met een collega te hebben.

Sommige bedrijven laten hun werknemers een contract ondertekenen waarin wordt vastgelegd dat één van de twee een andere baan moet zoeken.

Dat klinkt misschien allemaal nog een beetje te ver weg, maar het kan nooit kwaad om daar eens naar te kijken.

Het kan allemaal heel snel gaan en het helpt als je dan goed voorbereid bent.

De volgende stap

Verliefd Op Je Collega Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Nadat je alle gevolgen goed hebt overwogen, is het tijd om na te denken over de volgende stap.

Als je verliefd op je collega bent, heb je eigenlijk maar één optie. Je kan alleen zeker weten of het wat kan worden tussen jullie als je hem een keer buiten werk ontmoet.

Alleen op die manier kan je erachter komen wat voor persoon hij echt is. Het moeilijkste hieraan is natuurlijk om hem daadwerkelijk mee uit te vragen.

Je wil natuurlijk niet midden in je werkdag opeens worden afgewezen, dus het eerste waar je over moet nadenken is het juiste moment.

Wat dat betreft is het dus nooit een goed idee om je collega tijdens werk mee uit te vragen. Probeer te wachten tot jullie elkaar in een meer informele setting zien. Denk daarbij aan de borrels na werk of andere teamuitjes.  

Als hij ‘ja’ zegt, moet je gaan nadenken over de date zelf. Wat dat betreft kan je het beste voor een date zonder alcohol gaan.

Stel dat het niet zo goed gaat, dan voorkom je in ieder geval dat het gênant wordt doordat je te veel drinkt.

Bij een nuchtere date moet je wel meer moeite doen om het leuk te houden. Probeer daarbij om zo min mogelijk over werk te praten.

Onthoud dat jullie op een date zijn zodat je hem buiten je werk kan leren kennen. Over werk praten heeft dan geen zin.

Probeer in plaats daarvan te achterhalen wat hij buiten werk zoal doen en verval niet in eindeloos geklaag over werk en geroddel over collega’s.

Misschien kom je er tijdens deze date wel achter dat je collega helemaal niet zo leuk is als je dacht.

De kans bestaat dat hij stinkt, rare politieke opvattingen heeft of een paar irritante gewoontes.

Hoe je kan verbergen dat je verliefd bent op je collega

Verliefd Op Je Collega Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Als je hebt besloten dat geen goed idee is om het wereldkundig te maken dat je verliefd op je collega bent, kan je het maar beter even voor je houden.

Zo geef je jezelf de tijd om uit te zoeken hoe verliefd je bent en wat je daarmee wil gaan doen.

Het is wel heel moeilijk om je liefde voor een collega te verbergen. Je bent het grootste gedeelte van je dag aan het werk en daarom zal het je best wat energie kosten.

Met deze tips zit je in ieder geval al goed:

1. Behandel iedereen hetzelfde

Zodra jij de collega waar je verliefd op bent ander gaat behandelen, zal iedereen dat meteen doorhebben.

Als jij ineens super verlegen of onzeker bent, valt dat natuurlijk op. Ook als jij veel meer aandacht aan je andere collega besteed zal iedereen je door hebben.

Let er bij de lunch dus goed op dat je niet alleen lacht om zijn grappen en dat je ook die oude collega wat aandacht geeft.

De beste manier om je gevoelens te verbergen is door te doen alsof niks anders is. Gedraag je gewoon zoals je altijd al deed.

Vind je het moeilijk om te verbergen dat je verliefd op je collega bent? Probeer dan zo min mogelijk contact met hem te hebben.

2. Bedenk je nog eens goed hoe verliefd je echt bent

Verliefd Op Je Collega Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Denk nog eens goed na over de gevolgen die een relatie met je collega kan hebben voor je toekomst.

Als je je werk zou moeten verlaten, is het misschien maar beter om hem gewoon meteen uit je hoofd te zetten.

Daarbij moet je ook eens goed nadenken over de collega. Hoe goed ken je hem nou eigenlijk?

Ben je echt verliefd op hem of ben je gewoon al je fantasieën over de perfecte man op hem aan het projecteren omdat er op dit moment niks anders gaande is in je leven?

Misschien kom je er wel achter dat je verliefdheid niet zo serieus is en dat je hem maar beter uit je hoofd kan zetten.

3. Focus je op je werk

Het klinkt misschien té voor de hand liggend, maar op je werk kan je jezelf afleiden door je te richten op je werkzaamheden.

Het feit dat jij verliefd op je collega bent geworden, laat misschien zien dat je niet genoeg wordt uitgedaagd in je dagelijkse werkzaamheden.

Probeer te achterhalen of dat is omdat je zelf niet genoeg inzet hebt getoond of dat de omstandigheden op je werk ertoe hebben geleid dat je tijd over hebt.

Dit leidt er misschien wel toe dat je erachter komt dat je baan gewoon niet bij je past, waardoor je voor een nieuwe carrière kan kiezen.

Je kan er ook achter komen dat je gewoon niet hard genoeg hebt gewerkt en al je tijd op je werk hebt verspild met het staren naar je collega.

Verliefd op je collega: je baas

Verliefd Op Je Collega Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Verliefd op je collega worden kan gebeuren, maar het is een ander verhaal als je verliefd wordt op je leidinggevende of je baas.

Vooral vrouwen voelen zich aangetrokken tot mannen met een sterke persoonlijkheid en een goede carrière.

Dit is weer een hele andere situatie, waar weer hele andere problemen bij komen kijken.

In de eerste instantie is het veel moeilijker om aan je baas te vertellen dat je verliefd op hem bent.

Ben je verliefd op je collega in dezelfde positie? Dan staan jullie aan elkaar gelijk. Ben je verliefd op je baas? Dan staat hij boven jou.

Een relatie met je collega

Oké, je hebt nagedacht over de risico’s die verbonden zitten aan het daten van een collega, je hebt je verdiept in de regels die je werkgever daarvoor heeft en jullie hebben besloten om toch een relatie aan te gaan.

Dan staan jullie nog een aantal hindernissen te wachten. In de eerste plaats moeten jullie goed nadenken over wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan.

Het is nooit fijn om in de buurt van je ex te zijn en als je ex je collega is, zit je in een lastige situatie.

Daarom kan het geen kwaad om van tevoren eens na te denken over wat jullie in die situatie gaan doen.

Jullie kunnen ervoor kiezen om allebei te stoppen met werken, maar het is ook een optie dat degene die het minst lang werkt moet vertrekken.

Verberg ook vooral niet voor je andere collega’s dat je verliefd op je collega bent. Jullie hebben niks te verbergen, dus doe dat ook niet. Anders wek je alleen maar argwaan.

Bereid je er ook op voor dat iedereen binnen het bedrijf zijn mening klaar zal hebben.

Ook als je met een collega date die op hetzelfde level werkt als jij, kunnen er geruchten ontstaan dat jouw prestaties worden beïnvloed.

Werk je goed en krijg je een promotie? Dan heeft je nieuwe relatie daar vast bij geholpen? Dan komt dat vast omdat je tijdens werk alleen maar met je nieuwe liefde bent.

Verliefd op je collega worden is heel normaal, maar het is niet iedereen gegund dat het ook een relatie wordt.

Je kan daardoor op best wat onbegrip en jaloezie stuiten. Niet iedereen zal blij voor je zijn dat jij de dagelijkse werksleur hebt kunnen doorbreken om de liefde te vinden.

Een van de allerbelangrijkste tips

Verliefd Op Je Collega Wat Je Wel En Niet Moet Doen

Bespreek je relatie met je collega daarom niet met andere collega’s. Of jullie het nu heel leuk hebben of juist even in een dipje zitten, houd het voor jezelf.

Als je de hele inhoud van je liefdesleven met je collega’s deelt, komt daar alleen maar ellende van.

Omdat zij jullie allebei kennen, zal iedereen zich ermee bemoeien. Voor je het weet zijn jullie de dagelijkse soapserie op de werkvloer.

Iedereen heeft een mening en een goedbedoeld advies voor je en dat zal je liefdesleven niet gemakkelijker maken.

Een gezonde relatie onderhouden is al moeilijk genoeg en het helpt daarbij niet als jullie allebei constant in de spotlights staan. Bespreek je relatie dus met je vrienden of je familie, niet met je collega’s.

Leg het er ook niet te dik bovenop dat jullie een relatie hebben. De werkvloer blijft de werkvloer en ook als je heel verliefd bent, is het niet de bedoeling dat je daar heel klef gaat doen.

Je andere collega’s zouden zich namelijk wel eens kunnen gaan ergeren als jij en je nieuwe liefde de hele dag aan elkaar zitten en hand in hand lopen.

Hoe verliefd je ook bent, je reputatie op je werk is altijd nog belangrijker. Zorg ervoor dat je op je werk bekend staat om je prestaties en niet om je kleffe gedrag.

Schuif je oude collega’s ook niet aan de kant. Wat je bijvoorbeeld vaak ziet bij stelletjes op de werkvloer is dat ze alleen nog maar met elkaar lunchen.

Dat is in de eerste plaats niet goed voor je relatie met je collega’s, maar ook niet voor je liefdesrelatie.

Als je een gewone relatie hebt, zie je tijdens je dag ook andere mensen en zie je je geliefde pas weer als je klaar bent.

PinFlight Image