Skip to Content

12 Waarheden Over Vriendschappen Die Elk Meisje Moet Weten

12 Waarheden Over Vriendschappen Die Elk Meisje Moet Weten

De meeste jonge mensen, vooral jonge meiden, zijn het eens met het idee dat er een beste vriend of vriendin bestaat in vriendschappen.

Maar het idee dat je een beste vriendin vindt en haar voor altijd zal behouden, is wellicht meer een mythe dan de realiteit voor veel vrouwen.

Bovendien is het idee van een hartsvriendin een fantasie geworden—een fantasie dat ze nooit ruzie met elkaar maken; ze erg close zijn; ze altijd gelukkig zijn. En hoe meer beste vriendinnen ze hebben, hoe cooler ze zijn. 

Het gevolg hiervan is dat veel vrouwen zwichten onder de druk van het vinden van een beste vriendin en ze in de val trappen terwijl ze proberen door iedereen aardig gevonden te worden en ze anderen het naar de zin maken.

Dit is niet alleen ongezond, maar het maakt ook ruimte voor clichés en groepsdruk. Ondertussen heeft onderzoek aangetoond dat vrouwen die authentieker met hun vrienden omgaan, waaronder het oprecht en eerlijk zijn over hun ware gevoelens, betere banden met hun vrienden hebben. 

Toch is het voor veel vrouwen zo dat wanneer hun sociale leven in het honderd loopt, ze dit als ramp interpreteren, in plaats van dat het bij het leven hoort.

Ze geven zichzelf de schuld en lijden vaak in stilte. Daarom is het belangrijk om met je dochter over echte vriendschappen te praten. Leer haar dat problemen in de vriendschap erbij horen.

Zeg tegen haar dat het normaal is dat een vriend(in) zo nu en dan chagrijnig is, dat vrouwen soms dezelfde man leuk vinden en dat vrienden het niet altijd eens hoeven te zijn.

Zorg er ook voor dat ze gemene meiden en nepvrienden kan herkennen en dat ze weet hoe een gezonde vriendschap eruit hoort te zien. 

Maar deel bovendien de kille, harde feiten over echte vriendschappen. Als je dit doet is de kans kleiner dat je dochter boos op zichzelf wordt wanneer er ruzie is.

En ze zal eerder bereid zijn om steun te zoeken en verder te gaan. In plaats van dat ze verwacht dat de vriendschap continu perfect is, zal ze leren om zich aan te passen wanneer haar vriendschappen minder goed gaan. 

Hieronder lees je 12 harde, maar belangrijke waarheden over vriendschappen die elke ouder aan hun dochter zou moeten vertellen. Zodoende kun je haar misschien wat pijnlijke en verdrietige momenten in de toekomst besparen.  

1. De Perfecte Vriendschap Is Een Mythe

Geen vriendschap is perfect. Er zullen momenten zijn in elke vriendschap dat ze zich irriteert aan iets wat haar vriendin zegt of doet.

In een gezonde vriendschap kan ze haar ware gevoelens delen zonder dat ze bang hoeft te zijn dat de vriendschap voorbij zal zijn.

Deze conficten maken een vriendschap soms zelfs sterker en hechter. Daarnaast zullen er momenten zijn dat je dochter kleine eigenaardigheden van haar vrienden moet accepteren waaraan ze zich irriteert en ze deze door de vingers zal moeten zien.

Ze zou haar vrienden niet moeten proberen te veranderen. Als ze haar vrienden accepteert zoals ze zijn en zij haar ook zo benaderen, zal de vriendschap uiteindelijk alleen maar sterker worden. 

2. “Yo-Yo” Vriendschappen Zijn Niet Gezond

Dit zijn vrienden die een aantal maanden superaardig tegen je dochter zijn en haar dan opeens keihard laten vallen. Uit het niets zijn de twee meiden geen vrienden meer.

Maar de verandering valt niet te verklaren. De andere meid lijkt gewoon verder te zijn gegaan—tot ze opeens weer met je dochter omgaat.

De term “yo-yo” komt voort uit dit soort gedrag. Deze vrienden zijn alleen vrienden wanneer het hen uitkomt en de band die je met hen hebt zal bijna altijd oppervlakkig blijven.

Aangezien deze vriendschap oneerlijk is en vermoeiend kan zijn, moet je je dochter van tevoren waarschuwen om op haar hoede te zijn voor dit soort vrienden. 

3. Soms Zul Je Buitengesloten Worden

Soms zal je dochter worden buitengesloten omdat iemand haar pest of probeert om haar uit te sluiten.

Maar soms is het gewoon een vergissing en is iemand vergeten om je dochter ergens bij te betrekken of is het een kwestie van ruimte en had degene die de uitnodigingen verstuurde maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Herinner je dochter eraan dat dit zal gebeuren en dat het gewoon is om verdrietig te zijn.

Maar het betekent ook niet dat het leven voorbij is. Help je dochter realiseren dat ze niet op uitnodigingen hoeft te wachten om iets leuks te ondernemen.

Moedig haar in plaats daarvan aan om de volgende keer zelf mensen uit te nodigen. 

4. Vriendschappen Komen Ten Einde En Dat Is Gewoon

Herinner je dochter eraan dat er zelden sprake is van “hartsvriendinnen voor altijd”. Het is net als daten. Soms maken vrienden het ook uit met elkaar.

Als een vriendschap echt ten einde komt, is dat vaak een teken dat er iets niet goed zat. Moedig je dochter aan om niet bezig te blijven met wat had kunnen zijn, maar om het in plaats daarvan als kans te zien om de volgende goede vriendin binnen te laten.

Erken dat je dochter misschien verdrietig is, maar herinner haar eraan dat haar hart veerkrachtig is. Ze zal al snel een nieuwe hechte vriendin tegenkomen. 

5. Al Je Tijd In Een Vriend Steken Is Niet Gezond

Het is gewoon dat vriendschappen fluctueren en er iets anders van verwachten is niet gezond. Herinner je dochter eraan dat er momenten zullen zijn dat haar vriendin het te druk heeft met activiteiten en afspraken om tijd met elkaar door te brengen.

Het is hoe dan ook kwetsend als je geen tijd met elkaar kunt doorbrengen, maar het is zelden persoonlijk. Het persoonlijk maken, maakt het meestal juist erger.

Zorg ervoor dat je dochter begrijpt dat als ze aanhankelijk of veeleisend is, dat een vriendin weg kan jagen. Andersom moet ze het ook niet pikken als haar vriendin haar onder druk zet om “alleen met elkaar” om te gaan.

Help haar om zich te beseffen dat een pauze niet per se een slecht idee is. Het geeft haar namelijk de ruimte om erachter te komen of er anderen zijn met wie ze een band kan opbouwen. 

6. Relaties Kunnen Vriendschappen In De Weg Staan

Veel meiden maken de fout dat ze hun vrienden dumpen zodra ze verkering krijgen. Maar net als bij vriendschappen is haar relatie gezonder als ze niet al haar tijd aan haar vriend besteedt.

Het is vooral ongezond als haar vriend al haar tijd opeist. Je dochters rooster monopoliseren en bepalen is waarschuwingssignaal dat hij haar niet goed behandelt.

Zorg ervoor dat je dochter weet dat de gezondste relaties gebalanceerd zijn en dat ze tijd aan haar vrienden moet besteden en aan haar vriendje.

Zorg er ook voor dat ze weet hoe ze een pesterige en toxische vriend leert herkennen voordat ze te verliefd is.  

7. Je Vrienden Met Anderen Vergelijken Is Niet Verstandig

Meiden vergelijken vaak hun vriendschappen met wat ze in boeken lezen, in films zien of wat ze op televisie voorgeschoteld wordt. Herinner je dochter eraan dat deze voorbeelden fictief zijn en niet op waarheid berusten.

Ze zijn ook niet haalbaar. Wat ze op social media, zoals op Instagram en Twitter, te zien krijgt is ook geen goede indicatie van hoe vriendschappen eruit horen te zien.

Herinner je dochter eraan dat social media slechts de hoogtepunten van iemands leven laten zien. De meeste mensen plaatsen alleen foto’s die de spannendste momenten van hun leven laat zien.

Wat je dochter niet te zien krijgt is wanneer deze klasgenoten zich thuis vervelen of zij zich eenzaam voelen. Zorg ervoor dat je dochter weet dat het onrealistisch is om haar hele leven te vergelijken met zo’n klein gedeelte van het leven van iemand anders. 

8. Soms Vinden Je Vrienden Elkaar Niet Aardig

Onderzoek toont aan dat het niet alleen gezond is om vrienden in verschillende kringen te hebben, maar dat het ook helpt om pesten tegen te gaan.

Je dochter heeft misschien vriendinnen die aan dezelfde sport doen of die hetzelfde instrument bespelen, vrienden die ze al sinds de basisschool kent en vrienden die ze van de kerk kent.

Maar wat ze zich misschien niet realiseert is dat alleen omdat ze bevriend is met al deze verschillende mensen, dit niet automatisch betekent dat zij elkaar aardig zullen vinden.

Zeg dat ze het niet moet forceren. Het is gewoon om tijd door te brengen met verschillende groepjes. Maar ze moet ook op haar hoede zijn voor mensen die onbeleefd, respectloos of gemeen tegen haar vrienden zijn.

Ook al is het prima dat haar vrienden geen klik hebben met elkaar, het is ook geen vrijbrief om te pesten.

Als je dochter doorheeft dat er onderling gepest wordt, zorg er dan voor dat ze de tools heeft om daar tegenin te gaan. Ze zou nooit een omstander moeten blijven als er onderling gepest wordt. 

9. Sommige Vrienden Zijn Niet Eens Echte Vrienden

Zorg ervoor dat je dochter weet dat er een moment zal komen dat ze zich realiseert dat tenminste een van haar vriendschappen maar van een kant lijkt te komen.

Deze realisatie zal kwetsend zijn, maar herinner haar eraan dat verder gaan ruimte vrijmaakt voor andere, gezondere relaties. Het is vooral belangrijk dat ze afstand neemt van gemene meiden en toxische vrienden.

Hoe meer tijd ze met ongezonde mensen doorbrengt, hoe meer het haar zal kwetsen. Hoe eerder ze zich realiseert dat ze verder moet gaan, des te beter zal het voor haar zijn.

10. Vrienden Die De Baas Over Je Proberen Te Spelen Zijn Geen Vrienden

Leer je dochter om assertief te zijn en om op te komen voor haar overtuigingen. Zodra ze in de middenbouw komt, zal de sociale hiërarchie toenemen in de vorm van cliques en gemene meiden die opeens op het toneel verschijnen.

Als je dochter weet wie ze is en ze lekker in haar vel zit, zal ze veerkrachtiger zijn en de druk kunnen weerstaan om erbij te horen.

Het is gewoon om erbij te willen horen en populair te willen zijn, maar niet als je het risico loopt dat anderen je in hun macht hebben.

Zorg dat je dochter het gereedschap heeft om deze verleiding te weerstaan. Herinner haar aan de valkuilen van populair zijn en hoe belangrijk het is dat ze zichzelf is. En leer haar om dominante meiden te leren kennen. 

11. Vriendschappen Houden Vergt Moeite

Jonge meiden gaan er vaak onterecht vanuit dat omdat ze appen en SnapChat gebruiken, ze vriendschappen goed kunnen houden.

Herinner je dochter eraan dat vrienden op Facebook zijn, foto’s liken op Instagram en een SnapChat story maken niet hetzelfde is als een betekenisvolle vriendschap.

Gezonde vriendschappen ontwikkelen zich wanneer mensen afspreken en tijd met elkaar doorbrengen. Moedig je dochter aan om tijd voor haar vrienden vrij te maken.

Stel je huis open en laat ze daar zitten of wees bereid om met ze te gaan winkelen, naar de bioscoop te aan, een ijsje met ze te eten of bezienswaardigheden te gaan bekijken.

Leer je dochter dat tijd met haar vrienden doorbrengen voor een sterke vriendschap zorgt.

12. Aan De Vriendschap Werken Is De Moeite Waard

De vrienden van je dochter zullen fouten maken; ze zullen haar misschien zelfs kwetsen. Niemand is perfect. Maar een goede vriendschap is de moeite waard.

Ze zal er haar tijd en energie in moeten steken. En het zal op den duur misschien een keer een rommeltje worden.

Maar als ze conflicten oplost, ziet ze misschien dat ze in staat is om gaandeweg iets op te bouwen wat betekenisvoller is. Bovendien is er in de tussentijd veel ruimte voor lol. 

Als het aankomt op het bespreken van vriendschappen, is het altijd slim om eerst te luisteren.

Hoewel het belangrijk is om deze 12 waarheden over vriendschappen met haar te delen, moet je niet kritisch zijn of haar sturen om bepaalde dingen te doen.

Je doel is om haar in plaats daarvan kracht te geven en haar zelf te laten bepalen welke vriendschappen bij haar passen. Als je haar op een rustige manier begeleidt, zal het helemaal goed komen met haar. 

12 Waarheden Over Vriendschappen Die Elk Meisje Moet Weten