Skip to Content

Leuke Activiteiten Met Vrienden Doen: Waarom Het Zo Belangrijk Is En De 13 Beste Tips

Leuke Activiteiten Met Vrienden Doen: Waarom Het Zo Belangrijk Is En De 13 Beste Tips

Ben jij op zoek naar inspiratie voor leuke activiteiten met vrienden? Dan zit je helemaal goed! In de tijd waarin we nu leven is het soms lastig om tijd te blijven maken voor onze vrienden. Wij zijn druk, maar ook zij hebben vaak een volle planning.

Toch is het belangrijk om tijd te blijven doorbrengen met onze vrienden om de vriendschap te blijven voeden. Met vrienden kun je je problemen even helemaal vergeten en stap je uit je dagelijkse sleur. Ze zullen ze je bovendien altijd proberen op te peppen.

Er zijn momenten dat jullie spontaan besluiten wat te gaan doen, maar soms is er nu eenmaal wat nieuwe inspiratie nodig om weer eens samen iets leuks te gaan doen.

We hebben het te druk

Wanneer was het de laatste keer dat je leuke activiteiten met vrienden hebt ondernomen? Misschien moet je lang nadenken over die vraag, en dat is natuurlijk geen goed teken. We hebben het tegenwoordig allemaal zo druk dat tijd doorbrengen met onze vrienden vaak geen prioriteit meer is. Terwijl dat wel zou moeten.

Maar ja, als je thuis komt van je werk moet je soms nog het huis poetsen, tijd doorbrengen met je familie en je hebt ook nog hobby’s.. Niet altijd even makkelijk dus!

Onze drukke planning kan het moeilijk maken om onze vriendschappen te onderhouden. Je vergeet soms je vriend(in) te bellen om te vragen hoe het gaat en van afspreken komt al helemaal niets. En andersom zijn jouw vrienden waarschijnlijk ook erg druk, waardoor tijd samen doorbrengen er bijna niet meer van komt.

Besef echter dat vriendschappen belangrijk zijn, en dat je die ook moet onderhouden. Juist als je het zo druk hebt, is het goed om af en toe te ontspannen en je even los te maken van je dagelijkse routine.

Tijd moet je maken

Leuke Activiteiten met Vrienden Doen: Waarom het Zo Belangrijk is en de 13 Beste Tips

Geen tijd hebben is eigenlijk een excuus, want tijd maken is iets wat je zelf moet doen. Er is altijd tijd. Vraag aan je vrienden wanneer zij tijd vrij kunnen maken en stem het zo op elkaar af. Er is heus wel een dag of een middag dat jullie niets belangrijks hebben en daarom een leuke activiteit kunnen ondernemen samen. 

Ook als je je een keer verveelt in het weekend, bel dan eens spontaan een vriend(in) op. De kans is er dat hij/zij al iets heeft ondernomen, maar niet geschoten is altijd mis. 

Houd contact

Het allerbelangrijkste is om contact te houden. Je hoeft echt niet als doel te stellen om elkaar iedere week te zien, want dat zal niet altijd lukken. Probeer echter wel af en toe contact te zoeken met je vrienden, dat zullen ze erg waarderen. Anders is er ook de kans dat de vriendschap op een gegeven moment verwatert, en dat zou zonde zijn, vooral als je veel om elkaar geeft.

Door contact met elkaar te houden, kun je elkaar in ieder geval op de hoogte houden van jullie leven. Jullie zien elkaar dan wel niet, maar dit contacte houdt de vriendschap in stand. Af en toe elkaar Facetimen kan ook zeker geen kwaad!

Als je besluit om een vriend(in) te bellen, kun je er bovendien zomaar achter komen dat jullie allebei vrij zijn op vrijdagavond en daarom samen iets kunnen gaan doen. Dit had wellicht niet gebeurd als jullie elkaar niet hadden gesproken. Je zou dan waarschijnlijk op de bank zijn beland voor de tv. Iets leuks gaan doen met een vriend(in) klinkt toch wel wat aantrekkelijker, niet? 

Herinner jezelf eraan

De sleutel is dus vooral om regelmatig contact te maken met je vrienden, en niet per se om zo vaak mogelijk activiteiten te ondernemen. Herinner jezelf eraan om je vriend(in) af en toe eventjes te bellen of een berichtje te sturen. 

Probeer te voorkomen dat je elkaar langer dan een maand niet spreekt. Dat kan ervoor zorgen dat jullie op een gegeven moment uit elkaar groeien. Af en toe een berichtje kost geen moeite en zal je vriend(in) alleen maar blij maken. 

Leuke activiteiten met vrienden doen is goed voor je

Samen jullie favoriete koffiebar bezoeken, een avondje gaan stappen; tijd doorbrengen met je vrienden is hartstikke leuk. Behalve dat, blijkt het ook een enorm positief effect te hebben op je gezondheid.

Doelen behalen

Uit onderzoek is gebleken dat als je goede vriendschappen hebt, het minder erg is om ouder te worden. Ook ben je minder vaak verdrietig en behaal je daarnaast sneller je doelen. Je begrijpt dan wel dat leuke activiteiten met vrienden ondernemen een prioriteit moet zijn in je leven, net zoals een gezond dieet, genoeg sporten en slapen dat ook zijn.

Je hart luchten

Heb je weer eens ruzie met je vriendje? Of zijn je kinderen lastig, of was je baas weer eens ontevreden..? Soms wordt het ons even te veel en dan staan je vrienden gelukkig voor je klaar. Na een leuke dag er samen tussenuit, of gewoon een avondje kletsen, heb jij weer al je energieën verzameld om er tegenaan te gaan. Bij je vrienden kun je je hart luchten en ze kunnen je soms ook goede adviezen geven. En dit alles doe jij natuurlijk ook voor hen.

Echte vrienden zijn eerlijk

Je vrienden zijn eerlijk tegen je. Ze zijn je vrienden omdat ze het beste met je voor hebben en zullen niet op alles wat je zegt of doet ‘ja en amen’ zeggen. Jij bent vrij om je mening te uiten, maar zij mogen dat ook. Als jij klaagt over je relatie, dan laten ze je je gang gaan, maar ze zullen het ook zeggen als je een keer ongelijk hebt.

Echte vrienden zijn niet bang om open en eerlijk tegen je te zijn. Ook al is het niet altijd wat je wil horen, is het om je eigen bestwil. En eerlijk; soms moet je gewoon de harde realiteit horen om even goed wakker geschud te worden! Thank them later! 

De beste manier om te ontspannen

Leuke Activiteiten met Vrienden Doen: Waarom het Zo Belangrijk is en de 13 Beste Tips

Wat is er nu leuker dan te ontspannen met je beste maatjes? Leuke activiteiten met vrienden ondernemen is natuurlijk iets wat we graag doen. Of jullie er nu voor kiezen om helemaal tot rust te komen in een wellness centrum of liever samen creatief bezig bent; het maakt niet uit wat je doet! Waar het om gaat, is dat je met je vrienden er af en toe tussenuit gaat om quality time met elkaar te besteden en even te ontsnappen aan je dagelijkse routine.

Omdat het de beste manier is om te ontspannen, moet je leuke activiteiten met vrienden plannen eigenlijk ook niet zien als iets wat je to-do lijstje nóg langer maakt. Nee, zie het juist als een welverdiend moment om bij te komen.

Je bent op zo’n moment niet bezig met de dagelijkse zorgen, je kunt elkaar motiveren en elkaar weer moed en energie geven. Ook niet onbelangrijk: je lachspieren zullen ook weer flink gestimuleerd worden! 

Plan regelmatig een dag in die je helemaal toewijdt aan je vrienden. Je kunt bijvoorbeeld iedere vier weken iets inplannen, zodat iedereen genoeg tijd heeft om zich erop voor te bereiden. En als je echt een keer geen zin hebt om de deur uit te gaan, vraag dan of je vrienden bij jou komen en organiseer een gezellige dag thuis met hapjes, drankjes en een film marathon!

Vriendschappen hebben invloed op ons welzijn

Veel studies hebben de relatie onderzocht tussen vriendschappen en onze gezondheid. Hieronder kun je een aantal resultaten lezen van die studies. 

Ouderen met sociaal netwerk

Ouderen die nog steeds een sociaal netwerk hebben, voelen zich gelukkiger dan degenen die dat niet hebben. Een onderzoek wees uit dat vrouwen met een leeftijd boven de 60 die een groot sociaal netwerk hebben en bovendien hun vriendinnen af en toe een bezoekje brengen, gelukkiger zijn. 

Sportdoelen behalen

Als jij probeert af te vallen, kunnen vrienden je helpen om je ideale gewicht te bereiken of andere sportdoelen te behalen. Deel je ervaringen met je vrienden en laat je aanmoedigen. Het kan je motivatie een flinke boost geven.

Gelukkige vrienden maakt jou ook gelukkig

Geluk is aanstekelijk. Als jij vindt dat jouw vriend(in) gelukkig is, dan wordt de kans vergroot dat jij je ook gelukkiger voelt, en bovendien verspreid je jouw gelukkige gevoel vervolgens weer onder de mensen om jou heen.

Vrienden bij elkaar brengen maakt ons blij

Ook het creëren van een vriendengroep zal je gelukkig doen voelen. Er is namelijk gebleken dat mensen die zichzelf beschouwen als de leider van hun sociale groep zich gelukkiger voelen dan mensen die zichzelf beschouwen als een outsider. Moral of the story: pak je telefoon en nodig je vrienden uit voor een leuke activiteit! Dit zal je gelukkiger maken dan afwachten tot een ander het doet.

Minder verdriet

Het hebben van vrienden zorgt er over het algemeen voor dat iemand minder verdriet ervaart. Uit een studie onder ouders die hun zoontje of dochtertje hadden verloren, werd gevonden dat ouders die meer sociale steun ontvingen van vrienden en familie beter het verdriet konden verwerken dan degenen die dat niet kregen. En wat ze noemden als de fijnste steun, was simpelweg er zijn, een luisterend oor bieden, sympathie tonen en het bieden van praktische hulp.

Vriendschappen boosten je immuunsysteem

Last but not least: sociaal zijn geeft je immuunsysteem een boost. Door sociale activiteiten te doen, zul je positieve emoties ervaren, wat vervolgens weer je immuunsysteem ten goede komt.

Goed, je hebt nu begrepen dat het belangrijk (en gezond) is om tijd te blijven maken voor je vrienden. Maar wat zijn nu leuke activiteiten met vrienden die je kunt ondernemen? We zullen je een handje op weg helpen!

13 tips voor leuke activiteiten met vrienden

Je hebt een heleboel keuze als je op zoek bent naar leuke activiteiten met vrienden. Maar met hoeveel mensen ga je op pad? Als je met een grote vriendengroep iets wil organiseren, is het niet altijd makkelijk om iets te vinden wat iedereen leuk vindt. Het is belangrijk om daarom iets te gaan doen wat voor iedereen geschikt is.

Ook hangt het een beetje af van de leeftijd van de groep. Maar aan de andere kant zijn jullie vrienden omdat jullie – als het goed is – bepaalde dingen gemeen hebben of interesses delen. Dat zou het vinden van een leuke activiteit juist weer een stuk makkelijker moeten maken!

Leuke activiteiten met vrienden kunnen diverse vormen hebben. Je kunt gaan voor een sportieve activiteit, een spannende activiteit, of met slecht weer kun je ook binnen iets organiseren. 

Geen inspiratie? Geen zorgen, met onderstaande tips heb je binnen no-time een keuze gemaakt!

Film kijken of spelletjes spelen thuis

Je wil een leuke activiteit met vrienden organiseren, maar je wil ook rekening houden met ieders budget. Je kiest ervoor om thuis te blijven, zodat niemand af kan haken omdat ze geen geld willen uitgeven. Bovendien is het weer buiten maar guur.

Thuis zijn er genoeg opties voor leuke activiteiten. Goede voorbeelden zijn een filmmarathon houden, tafelspelletjes spelen, gamen, een quiz organiseren of karaoke doen. Er is echt genoeg te doen thuis. Zorg er wel voor dat je huis opgeruimd is en sla lekkere snacks en drinken in. 

Samen koken

Als je met een niet al te grote groep bent, is het ook leuk om samen iets klaar te maken. Je kunt denken aan een taart of cakejes, of een heerlijke maaltijd. Haal van te voren alle ingrediënten in huis en bakken maar!

Je kunt er ook voor kiezen om iedereen wat mee te laten brengen. Ieder persoon maakt dan thuis wat klaar. Overleg met elkaar wie wat meebrengt, zodat er van alles wat is. 

High tea

Heb jij wel eens een high tea gedaan? Zo nee, dan wordt het eens tijd om dat te doen! Het is misschien eerder iets wat meiden zullen ondernemen, maar toch kan het voor jongens net zo leuk zijn. Onder het genot van heerlijke hapjes en een warme thee kun je quality time doorbrengen met je vrienden. Leuke activiteiten met vrienden hoeven soms niet eens heel ingewikkeld of duur te zijn. 

Creatieve activiteiten

Leuke Activiteiten met Vrienden Doen: Waarom het Zo Belangrijk is en de 13 Beste Tips

Wat je ook kunt doen, is een creatieve activiteit organiseren voor je vriendengroep. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een workshop. Ga voor iets wat iedereen leuk zal vinden, of juist iets wat jullie nog nooit hebben gedaan.

Op creatief gebied heb je ontzettend veel mogelijkheden en bij workshops krijg je altijd hulp van een expert, zodat je echt iets leert. Denk aan een pottenbak workshop of ga samen schilderen: er zijn workshops voor van alles! Kijk eens wat je kunt vinden bij jou in de buurt.

Naar het theater

Wat zijn nu nog meer leuke activiteiten met vrienden? Je kunt ook nog samen naar een musical gaan. Denk er wel aan om van te voren voor iedereen een kaartje te regelen, zodat jullie niet voor vervelende verrassingen komen te staan bij de kassa. Theaters hebben nu eenmaal een maximale capaciteit en kunnen daarom uitverkocht raken.

Naast een musical, kunnen jullie ook gaan voor een cabaret show of natuurlijk een concert! Zeker weten dat jij zult genieten samen met je vrienden.

Fietstocht

Liever een sportieve activiteit met je vrienden doen? Als ieder van jullie in het bezit is van een fiets, kunnen jullie ook een fietstocht gaan maken. Nederland heeft het wat fietspaden betreft goed geregeld, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Je kunt een dagje Veluwe doen of een hele eigen route uitstippelen en die samen fietsen.

Neem voor onderweg genoeg eten en drinken mee. Nog leuker is het om tussendoor pauzes in te lassen en dan gezellig samen te picknicken. Door te fietsen ben je niet alleen sportief bezig, maar hoeft het uitje ook niet veel te kosten. Zo kan iedereen meedoen!

Pretpark

Als jullie allemaal houden van avontuur en achtbanen te gek vinden, is misschien een dagje naar het pretpark dan wel een goed idee. In Nederland heb je verschillende attractieparken, waaronder de Efteling, Slagharen, Walibi, Julianatoren en nog veel meer. Misschien is het handig om voor het pretpark te gaan het dichtst bij huis. Maar jullie kunnen natuurlijk ook een pretpark in het buitenland bezoeken en er een weekendje weg van maken. Belangrijk is om dit goed te plannen en van te voren te berekenen hoeveel het gaat kosten, zodat iedereen weet waar die aan toe is.

Paintballen

Heb jij een stoere vriendengroep die wel houdt van een beetje spanning? Ga dan eens een keertje samen paintballen! Deze activiteit is niet voor iedereen weggelegd dus kijk even goed met wie je de activiteit wil ondernemen. Bij paintballen krijgt iedere speler een geweer waarmee je kunt schieten met verfballetjes.

Die verfballetjes komen behoorlijk hard aan en zullen openbarsten zodra ze je raken. Als je geraakt wordt, zit je dus onder de verf. Daarom krijg je vaak ook een beschermende outfit. We raden je aan om aan het einde van het spel een foto met z’n allen te maken, de outfits met verfspatten geven namelijk een erg leuk effect. Wie van de groep is er het meest geraakt?

Lasergamen

Houd je van spanning, maar vind je paintball toch een beetje eng? Dan kun je er ook voor kiezen om met je vrienden te gaan lasergamen. Het spel kan gespeeld worden in de vorm van ‘iedereen tegen iedereen’ of de groep wordt opgesplitst in twee teams die tegen elkaar strijden. Het is de bedoeling dat je met jouw geweer je tegenstander ‘afschiet’.

Iedere speler krijgt een speciaal pak aan dat de laserstralen die uit het geweer komen, kan ontvangen. Als iemand je afschiet, dan licht je pak op. Soms kun je weer meespelen, maar dan heeft het ander team natuurlijk wel een punt gemaakt. Lasergamen wordt vaak gespeeld in een donkere ruimte, wat deze activiteit extra spannend maakt.

Bungeejumpen

Wow! Zijn jullie hier klaar voor? Als paintballen en lasergamen toch net iets te soft is voor jullie, kun je ook eens gaan bungeejumpen. Bungeejumpen is iets wat op de bucketlist van veel mensen staat. Je springt dan met een elastiek van een brug of berg af naar beneden. Het elastiek zorgt ervoor dat je op een gegeven moment wordt afgeremd en blijft bungelen. Als jij dus op zoek bent naar een leuke activiteit met vrienden die de adrenaline door je lichaam doet stromen, dan is dit een geweldige optie.

Skydiven of parachutespringen

Vinden jullie bungeejumpen toch iets te eng, maar willen jullie wel graag iets spannends ondernemen, dan is er nog de optie om te skydiven of parachutespringen. Hierbij spring je uit een vliegtuig naar beneden. Dit doe je samen met een expert. Het is een enorme uitdaging en gegarandeerd een ervaring om nooit meer te vergeten! 

Deelnemen aan gratis evenementen 

Leuke Activiteiten met Vrienden Doen: Waarom het Zo Belangrijk is en de 13 Beste Tips

Als jullie in of in de buurt van een stad wonen, kunnen jullie eens opzoeken welke gratis evenementen er te doen zijn. Nog een manier dus om met weinig geld een leuke dag te beleven samen met je vrienden. In grote steden zijn er altijd wel evenementen met gratis toegang.

Evenementen kunnen van alles zijn: stadswandelingen, mooie tentoonstellingen, gratis toegang tot musea, leuke marktjes, en ga zo maar door. Check online wanneer er gratis activiteiten zijn en plan aan de hand daarvan een leuk dagje met je vrienden.

Uit een Escape Room ontsnappen

Misschien heb je het al eens gedaan: uit een Escape Room ontsnappen. Het is een interactief spel dat tegenwoordig razend populair is. Het spel vraagt om samenwerking, inzicht en ook moet je niet bang zijn. Perfect om te ondernemen met een vriendengroep dus. Het samen oplossen van de puzzel of de finish halen voelt als een ware overwinning. Het kan jullie vriendschap zelfs versterken!

Conclusie

We hopen dat je met dit artikel inspiratie hebt opgedaan voor leuke activiteiten met vrienden. Echte vrienden zijn er voor het leven. Zij zijn er voor jou, en jij voor hen. Toch gebeurt het dat vriendengroepen op een gegeven moment uit elkaar groeien.

Iedereen krijgt het steeds drukker, en op een gegeven moment moet je zelfs een datumplanner gebruiken om je vrienden te kunnen zien. Daarom is het juist zo belangrijk om af en toe weer wat leuks te plannen met vrienden. Ook al zie je ze een tijd niet, als jullie dan weer bij elkaar komen, voelt het weer als vanouds!