Skip to Content

8 Tekenen Dat Je Partner Een Slachtoffer Is Geweest Van de Invloed van Een Giftige Moeder

8 Tekenen Dat Je Partner Een Slachtoffer Is Geweest Van de Invloed van Een Giftige Moeder

Je hebt waarschijnlijk gehoord over de invloed van een giftige moeder aangezien je dit leest, of iemand heeft misschien gezegd dat je partner door een giftige moeder is opgevoed. Gelukkig heb jij dat niet meegemaakt en heb je altijd ondersteunende ouders gehad. Maar voor sommige mensen was dat gewoon ijdele hoop.

Hoe weet je of je partner als kind verwaarloosd is? Is het mogelijk om de tekenen op te merken dat hij niet zelfverzekerd genoeg is, ook al lijkt hij hard te zijn?

Ten eerste beseffen sommige moeders niet eens wat voor invloed ze op hun kinderen hebben en hoe ernstig dat de mentale gezondheid van hun kinderen beïnvloedt. Misschien zal het effect vanaf het begin niet zichtbaar zijn, maar het zal zeker in hun volwassen relaties weerspiegelen.

Een aantal van deze kinderen zullen nooit in staat zijn om gezonde relaties te onderhouden, ze zullen niet zelfverzekerd genoeg zijn en ze kunnen last hebben van depressie en angst.

Een giftige moeder is iemand die emotioneel dumpen gebruikt als een manier om met haar kinderen te praten, en ze moedigt ze nooit aan om hun gevoelens te uiten. Dit type moeder zal nooit de moeite nemen om aan de behoeften van haar kind te voldoen en ze zal altijd meer verwachten dan wat haar zoon of dochter heeft bereikt.

Ze gaat de kamer van haar kinderen binnen zonder zelfs maar te kloppen en ze zal de controle over hun leven zoeken. Misschien is ze zich er niet van bewust, maar haar kinderen gaan onder emotionele mishandeling gebukt wanneer ze weigert naar hun mening te luisteren of wanneer ze proberen hun emoties te delen.

8 tekenen dat iemand is opgevoed door een giftige moeder

Als je vermoedt dat je partner een slachtoffer is geweest van de invloed van een giftige moeder, dan zijn hier enkele van de tekenen dat je misschien gelijk hebt.

1. Hij is zich niet bewust van zijn emoties en herkent ze niet

Omdat zijn moeder niet weet wat empathie is, heeft ze hem dat ook niet geleerd. Toen hij opgroeide, begreep hij waarschijnlijk dat er iets mis was. En heeft hij geprobeerd om het op zijn eigen manier op te lossen. Toch heeft hij problemen met het uiten van zijn emoties en zelfs om ze te herkennen.

Het zal geen gemakkelijke taak zijn om hem zich veilig genoeg te laten voelen om in die kwetsbare toestand te komen, aangezien hij waarschijnlijk als kind werd verwaarloosd. Als je echter hard je best doet en de juiste manieren vindt om hem te helpen om zich open te stellen, dan kan hij zich bewust worden van hoe hij zich eigenlijk voelt.

2. Hij is bang om zijn mening te geven

Toen hij een kind was, werd zijn mening vaak afgewezen en werd hij nooit gehoord. Als je partner bang is om zijn mening te geven of aarzelt om dat te doen, dan is hij waarschijnlijk het slachtoffer van de invloed van een giftige moeder.

Giftige moeders verwaarlozen niet alleen je emoties, maar ze ontkrachten ook je mening en standpunt. Als je opgroeit, voel je je daarom niet comfortabel genoeg om te delen wat er in je hoofd omgaat uit angst dat het de andere persoon helemaal niets kan schelen.

3. Hij moet aan haar zijde staan

Heb je gemerkt dat hij alles moet doen wat ze hem vraagt om voor haar te doen? Je partner is ofwel een moederskindje, of je schoonmoeder is een giftige moeder. Ze heeft hem laten geloven dat komen als ze hem nodig heeft een vorm van liefde voor haar is.

Op die momenten maakt het haar niet uit of ze je etentje verpest, of dat hij jou en de kinderen een paar uur thuis laat. Ze heeft hulp nodig en je partner moet aan haar zijde staan.

4. Hij heeft voortdurend het gevoel dat hij niet goed genoeg is

Is hij aan het sjoemelen op het werk en probeert hij zichzelf zoveel mogelijk te verbeteren? Misschien is hij voortdurend op zoek naar validatie van jou, omdat hem tijdens zijn jeugd vaak werd verteld dat de dingen die hij deed niet goed genoeg waren en dat hij het beter kon doen.

Als je denkt dat je partner denkt dat hij niet goed genoeg is, probeer hem dan gerust te stellen. Het zal geen makkelijke taak worden, maar je kunt het. Het laatste wat je nodig hebt in je relatie is dat hij zijn zelfvertrouwen volledig verliest, toch?

5. Hij slaagt er niet in om grenzen te stellen met mensen

Lijkt het erop dat je partner moeite heeft om ‘nee’ te zeggen tegen anderen? Als hij iemands voorstel accepteert, is het dan duidelijk dat het hem niet gelukkig maakt? Als hij zijn behoeften verwaarloost om mensen om hem heen te helpen, dan is hij waarschijnlijk een slachtoffer van de invloed van een giftige moeder.

Het niet instellen van grenzen met mensen kan erop wijzen dat hij nooit grenzen heeft gehad. En zelfs als hij ze probeerde neer te zetten, werden ze nooit gerespecteerd. Zijn moeder negeerde zijn emoties, dus hij weet nu niet hoe hij zich moet gedragen.

6. Hij denkt dat alles zijn schuld is

Omdat hij zich als kind constant verontschuldigde voor dingen die hij deed of niet deed, is het normaal dat hij denkt dat alles zijn schuld is. Dat komt door het schuld schuiven van zijn moeder en zelfs de gaslighting op momenten dat hij opgroeide.

Hij kreeg vaak woorden te horen als “Als ik geen kind had om op te voeden, dan zou ik vandaag de manager van dat bedrijf zijn.”

7. Hij heeft problemen met depressie

Als je partner worstelt met depressie en angst, dan kan dit een teken zijn dat hij door een giftige moeder is opgevoed. Zijn moeder gaf hem waarschijnlijk veel schuldgevoelens toen hij opgroeide. Nu weet hij dus niet hoe hij zich goed moet gedragen. Hij kan zich waardeloost en hulpeloos voelen.

Stemmingswisselingen kunnen ook niet vreemd zijn in je relatie. Probeer hem te helpen als je kunt of hem adviseren om in therapie te gaan. Misschien kunnen jullie samen gaan – zijn morele steun zijn.

8. Hij schuwt conflicten

Omdat zijn moeder altijd gelijk moest hebben, kreeg hij nooit de kans om zijn mening te geven. Als hij zijn mening zou geven, dan zou het een verhitte ruzie worden. Hij heeft dus geleerd om uit de buurt van conflicten te blijven.

Je zult dit merken als hij rillingen krijgt bij het noemen van het woord “conflict”. Hij zal zeggen dat je altijd gelijk hebt, of hij zal snel je voorstel accepteren.

Maar geef hem nog niet op. Probeer hem tijdens zijn genezingsproces zoveel als je kunt te helpen. Therapie kan hem helpen na te denken over het feit dat zijn moeder hem een slachtoffer heeft gemaakt. En dan kan hij alle problemen in zijn leven die hij moet oplossen beter begrijpen. Wees geduldig en wees zijn grootste steun. Hij heeft je nodig.