Skip to Content

16 Signalen Dat Je Niet Introvert, Maar Hoogsensitief Extravert Bent

16 Signalen Dat Je Niet Introvert, Maar Hoogsensitief Extravert Bent

Omdat iedereen zowel introvert als extravert is (we identificeren ons met waar onze voorkeur naar uit gaat) kan het moeilijk zijn om uit te pluizen wat dit echt inhoudt.

Dit is vooral zo bij iemand die HSP is, een hoogsensitieve persoon.

HSP mensen worden geïdentificeerd als mensen die emotioneel intelligenter, intuïtiever, creatiever en gevoeliger zijn voor prikkels dan de gemiddelde persoon.

Als deze karaktertrekken gecombineerd worden met extraversie kunnen ze de illusie wekken van introversie.

Het is moeilijk te onderscheiden, maar belangrijk, want hoe beter je jezelf kent, hoe meer je je leven kan opbouwen om echt op jouw persoonlijkheid aan te sluiten.

1. Je vindt het niet erg om door mensen omringd te zijn, je geeft alleen de voorkeur aan het omgaan met bepaalde mensen.

16 Signalen Dat Je Niet Introvert, Maar Hoogsensitief Extravert Bent

Door de verkeerde mensen omringd zijn is vermoeiend voor je; door de juiste mensen omringd zijn maakt je vaak aan het lachen en je voelt je begrepen.

2. Je hebt een of twee hechte vrienden die je vaak ziet of spreekt.

Je hebt een beste vriend die je elke dag ziet, of een partner bij wie je zo vaak mogelijk wilt zijn, en als je meer tijd met andere mensen doorbrengt maakt je dat meer extravert dan je denkt.

3. Je wilt graag dat iedereen je aardig vindt. Dit klinkt niet vleiend, maar het is een verlangen dat bijna iedereen heeft.

Een diep verlangen om van gehouden of aanbeden te worden door veel mensen wordt vaak gelinkt aan sociale angstigheid of een angst om niet van gehouden te worden of zelfs ongeliefd, zeker in mensen die zich graag verbonden voelen met anderen.

4. Je ben dol op verliefd zijn. Hsp’ers zijn echte romantici (en zijn meestal flink seksueel ingesteld).

16 Signalen Dat Je Niet Introvert, Maar Hoogsensitief Extravert Bent

Dit is omdat ze zo dichtbij hun emoties staan; verliefd zijn is voor hen hetzelfde als high zijn.

Natuurlijk kunnen introverte mensen ook dol zijn op verliefd zijn, maar extraverte mensen hebben de neiging om dit duidelijker te uiten.

5. Als je een eerlijke blik werpt op de patronen in je emoties wanneer je alleen bent versus wanneer je met je vrienden of naasten bent, zul je zien dat je beter uit de verf komt als het laatste het geval is.

Je denkt dat je alleen gelukkiger bent, maar dit is niet echt zo.

6. Jouw dagdromen draaien om andere mensen: indruk op ze maken, dat ze van je houden, enzovoorts, nog liever dan dat je het highe gevoel ervaart door in je eentje de wereld te zien en te ontdekken.

7. Als kind was je extravert.

Als je terugdenkt aan een typische dag tijdens je jeugd, belde je altijd vrienden op om langs te komen of speelde je buiten met buurkinderen.

Toen, op een bepaald moment, heb je een aantal traumatische ervaringen meegemaakt die ervoor hebben gezorgd dat je liever alleen bent.

Geïsoleerd leven doe je om daarmee om te gaan, niet omdat je dat van nature zo doet.

8. Je intuïtieve vermogen om op te merken wat mensen echt denken en voelen kan ongemakkelijk zijn, omdat je moeite hebt met loslaten.

16 Signalen Dat Je Niet Introvert, Maar Hoogsensitief Extravert Bent

Aan de andere kant is het dezelfde kwaliteit die je zo’n  “mensenmens” maakt als je je sociaal opstelt.   

9. Je raakt erg gestrest wanneer je denkt dat iemand zichzelf saboteert en je niets kunt doen om ze te steunen of te helpen.

Hierdoor isoleer je jezelf graag – het feit is dat je hoogsensitief bent voor andermans problemen, en je die problemen je vaak persoonlijk aantrekt.

10. Je maakt eigenlijk makkelijk contact met andere mensen.

Als je uitgaat ben jij de gangmaker, of iemand die door de barista’s wordt herkend in dat koffiehuis waar je vaak komt.

Het pure vermogen om je in anderen in te leven, of tenminste op te kunnen schieten met de meeste mensen, is meestal meer een karaktertrek van extraversie.

11. Je bent een erg trouw iemand, maar alleen aan iemand van wie je veel houdt, of aan vrienden met wie je heel hecht bent.

Als je liefhebt, heb je vol overgave lief, en die persoon wordt een deel van je.

Maar om dat te bereiken is er een langer-dan-gemiddeld proces nodig waarin je jezelf leert open te stellen en vertrouwen leert op te bouwen.

12. Je houdt van uitgaan en lol hebben, maar in beperkte hoeveelheden.

16 Signalen Dat Je Niet Introvert, Maar Hoogsensitief Extravert Bent

Als je uit bent, bent je de gangmaker van het feest.

Maar door je zoveel te omringen met energie (en zoveel energie uit te stralen) is vermoeiend voor je, en je hebt na afloop een heimelijk rustmoment nodig.

13. Je “negeert” mensen vaak, zelfs vrienden.

Het is soms moeilijk om uit te spreken dat je meer tijd voor jezelf nodig hebt dan andere mensen, en wanneer mensen die behoefte niet respecteren (zelfs als hun bedoelingen goed zijn en ze je gewoon willen zien) is het soms eenvoudiger om onbereikbaar te zijn.

14. Je voelt je meer op je gemak bij een grote groep vreemden dan een kleine groep kennissen.

16 Signalen Dat Je Niet Introvert, Maar Hoogsensitief Extravert Bent

Dit komt omdat er geen sociale verplichting is om indruk te maken of een sociale band te krijgen met een vreemde.

Dit is ook zo’n weergave van je extraversie (het niet erg vinden om in de buurt van andere mensen te zijn) net als je HSP kwaliteiten (uitgeput raken door teveel met mensen te moeten omgaan).

15. Je geeft de voorkeur aan het alleen werken, maar doet iets waar anderen zich in moeten kunnen vinden.

Je bent bijvoorbeeld een auteur die alleen werkt, maar dan zijn werk deelt met de mensen die er gebruik van maken en erop reageren.

16. Als je een tekening zou maken van je ideale leven, zou je vooral een combinatie maken van een liefdevolle relatie, een paar goede vrienden, of een hechte familie.

Je levensdoel is niet om weg te blijven bij anderen, maar om de juiste mensen te kiezen die je dichtbij je wilt houden, wat er ook gebeurt.