Skip to Content

3 Harde Waarheden Die Je Over De Liefde Moet Leren

3 Harde Waarheden Die Je Over De Liefde Moet Leren

Ja, liefde is mooi en iedereen heeft het nodig. Maar er zijn een paar harde waarheden over de liefde die je tijdens je leven zult moeten leren.

De meeste jongeren zijn niet helemaal zeker over hun plannen voor de toekomst. Maar ze zijn er vrij zeker van dat ze echte liefde willen ervaren. We hebben allemaal verschillende definities van echte liefde, maar meestal is het verbonden met wat we in de mainstream media hebben gezien sinds we kleine kinderen waren.

Verhalen van prinsessen en hun prinsen die vechten om hen van de wrede wereld te redden. Het leven in deze wereld kan behoorlijk moeilijk, verdrietig, kwetsend of zelfs saai worden. Maar liefde wordt als een ontsnapping aan dit alles gezien. Om de een of andere reden geloven we dat liefde ons kan redden van alles wat er om ons heen gebeurt.

3 harde waarheden over de liefde

Soms is het echter liefde die ons het meest pijn doet. Dus hier ben ik om drie harde waarheden over de liefde met jullie te delen in de hoop dat ik het jullie kan besparen om gekwetst te worden.

1. Liefde kan niet al je relatieproblemen oplossen

3 Harde Waarheden Die Je Over De Liefde Moet Leren

De meesten van ons hebben een relatie gehad die duidelijk niet werkte, toch geloofden we nog steeds dat liefde de macht had om alle problemen op te lossen. Daarna brachten we maanden of zelfs jaren door in een relatie die erg giftig was.

Het zag er waarschijnlijk zo uit: wakker worden, vol liefde en klaar zijn om het met je partner te delen. Maar je geliefde partner wordt chagrijnig en geïrriteerd wakker, omdat je zo vrolijk bent. Je komt dan in een discussie terecht. Een van jullie verontschuldigt zich.

Later, na een reeks kleine incidenten, krijg je een grotere ruzie. En je gaat huilend naar bed.

De volgende dag voelen jullie je beiden klaar om je relatieproblemen op te lossen. Dus jullie beloven elkaar dat jullie zullen veranderen, omdat jullie zo verliefd zijn, en liefde elke tegenstander kan overwinnen, toch?

Het duurt maar een paar dagen voordat jullie weer ruzie krijgen. En het gaat maar door, tot op een dag jullie relatie instort.

En hoe voel je je daarna? Compleet gebroken. Een aantal van ons verliezen zelfs de hoop en beginnen te geloven dat ware liefde niet bestaat. Echte liefde bestaat wel, maar we zullen het niet kunnen vinden als we ons in onze relaties voortdurend zo gedragen.

Ja, liefde is erg krachtig – als het echt is. Maar soms moeten we gewoon toegeven dat het niet al onze problemen op kan lossen. Het is niet almachtig. Als je het gevoel hebt dat je voortdurend problemen in je relatie moet oplossen, zie het dan als een teken om te vertrekken.

In een giftige relatie blijven zitten, omdat je wacht op “liefde” om je problemen op te lossen, werkt duidelijk niet.

2. Je kunt geen liefde krijgen zonder pijn en angst

3 Harde Waarheden Die Je Over De Liefde Moet Leren

Ik weet dat je waarschijnlijk een beetje bang werd toen je deze kop las, maar je hoeft je niet zo te voelen. Ik ben hier om je te helpen realistisch te blijven als het om relaties en liefde gaat. En hopelijk zal dat je in je toekomst helpen.

Oké, laat me uitleggen wat ik denk als ik zeg dat je geen liefde kunt ervaren zonder je gekwetst en bang te voelen. Het is een van de harde waarheden over de liefde, maar luister naar me voordat je jezelf uitschakelt.

Ik wil dat je over deze vragen nadenkt: ben je ooit door een kleine situatie gekwetst die in je relatie is gebeurd? Was je ooit bang om je partner te verliezen?

Als je echt van iemand hebt gehouden, dan heb je waarschijnlijk  op die vragen ja geantwoord. En laat me uitleggen waarom je je zo voelde.

Als we echt van iemand houden, waarderen we die persoon meer dan wie dan ook of iets anders in de wereld. En daarmee bedoel ik dat we echt om hun meningen en gedachten geven, en welke dingen ze wel en niet leuk vinden.

Dus als ze erop wijzen dat ze iets niet leuk vinden wat we die dag hebben gedaan, gezegd of hoe we ons hebben gedragen, dan is er een grote kans dat we ons gekwetst voelen. Het is een kleine situatie, maar die woorden komen van iemand van wie we houden, dus ze hebben veel macht.

En als het gaat om bang zijn, dan is dat verbonden met de angst om de persoon te verliezen waar we van houden. Als we echt verliefd op iemand zijn, dan is er vaak angst. We zijn bang om gekwetst te worden, verlaten te worden of verraden te worden. De harde waarheid is dat hoe goed de relatie ook is, deze gevoelens onvermijdelijk zijn.

3. Liefde is niet genoeg om een relatie gezond te maken

3 Harde Waarheden Die Je Over De Liefde Moet Leren

Weet je nog wat ik als eerste zei? Soms kiezen we ervoor om de problemen te negeren, omdat we hopen dat liefde ze allemaal op zal lossen. We laten al het slechte dat er gebeurt aan deze ‘Liefde’ over. Er is echter nog iets anders dat we moeten overwegen.

Laten we zeggen dat je beste vriendin huilend naar je toe komt en je vertelt over hoe vaak zij en haar partner ruziemaken. En elke keer als hij beloftes doet, breekt hij ze, en dat gaat elke dag zo door. Ruziemaken en elkaar dan vergeven, maar geen van beiden is gelukkig in de relatie.

Wat zou je haar vertellen? Waarschijnlijk dat ze zichzelf meer moet waarderen en dat ze het verdient om echte liefde te vinden en gelukkig te zijn, toch?

Probeer je dan je problematische relaties te herinneren en de manier waarop je er vroeger over nadacht. Het is waarschijnlijk dat jullie dezelfde problemen hadden, maar jullie geloofden nog steeds dat liefde genoeg was.

Alleen liefde hebben in een relatie is niet genoeg. Er zijn dingen die bijna net zo belangrijk zijn – respect, loyaliteit, begrip en elkaar verdedigen.

Als je geen giftige partner wilt, dan moet je iemand zoeken die het belang van al deze aspecten begrijpt, plus liefde. Zo kom je eindelijk in een gezonde relatie terecht.

Conclusie

De manier waarop we liefde waarnemen vanwege films en sprookjes leidt tot scheve verwachtingen en ernstige fouten. Maar één ding is zeker, goede liefde is het waard.

Goede en slechte relaties hebben de kracht om ons zoveel over onszelf te leren en ons betere mensen te maken. Ze maken ons klaar om uitdagingen aan te gaan en met de jaren te groeien.

Maar we moeten ons ervan bewust blijven dat ons liefdesleven niet perfect zal zijn. Realistische verwachtingen en het accepteren van deze drie harde waarheden maken deel uit van het streven naar een succesvolle relatie.

Helaas zul je veel troostende en mooie illusies die je over de liefde en relaties hebt, moeten opgeven. Maar er zit een voordeel aan: wat je ervoor terugkrijgt, is de moeite waard!

3 Harde Waarheden Die Je Over De Liefde Moet Leren