Elke relatie krijgt op een bepaald moment te maken met problemen en druk, van ruzies tot problemen met seks of geldzorgen.
Hieronder lees je de 10 meest gebruikelijke relatieproblemen en hoe die opgelost kunnen worden:
1. Jullie zijn vaker uit elkaar dan bij elkaar.
Natuurlijk komt het neer op je eigen definitie van “genoeg” tijd die je samen doorbrengt, maar het stel dat samen lol heeft blijft bij elkaar.
OPLOSSING: Als een van jullie of jullie beide hooghartig is en bezig met hun carrière, altijd bezig om het werk van anderen te doen of gewoon niet genoeg tijd vrijmaakt om samen tijd door te brengen, moeten jullie wat organisatorisch plannen aankunnen.
Begin met het vooraf boeken van data en neem de tijd om je gevoelens met je partner te bespreken.
Neem hen mee naar een plek waar ze zich comfortabel en blij voelen, zodat ze kunnen relaxen en waar ze zich veilig voelen om zich open te stellen.
Ga samen op reisjes of ga de stad in om in een andere sfeer opnieuw met elkaar te klikken.
Gebruik niettemin de telefoon om elkaar seksueel getinte berichtjes te sturen om elkaar op te winden als jullie elkaar niet in het echt kunnen zien.
2. Jullie zijn ALTIJD samen en geven elkaar geen ruimte voor individuele groei.
Als je partner je beste vriend is, feliciteer ik je!
Dat is een geweldige relatie om te hebben en te delen – vriendschap – maar hoewel je het misschien erg leuk vindt om alles samen te doen, is het misschien niet het beste scenario voor je romantische relatie.
Mensen moeten hun individualiteit behouden om te groeien en te ontwikkelen, en een relatie hebben maakt absoluut geen einde aan je hobby’s, andere vriendschappen en verplichtingen die je aan de buitenwereld hebt.
OPLOSSING: Zet tijd apart in je rooster om wat soul searching te doen en nodig je partner uit om hetzelfde te doen.
Mediteer, maak lange wandelingen in de natuur, bezoek je vrienden, een museum, een nieuwe galerij of toffe plek waar je maar al te graag naartoe wilt – zelfs als je je eerst inadequaat of eenzaam voelt, zul je er steeds meer van gaan genieten.
Een van de meest creatieve en bevrijdende oefeningen is om jezelf elke week mee op date te nemen, en die 2 of 3 uur te gebruiken om iets te ondernemen dat je geest en karakter kracht geeft.
Hou een dagboek bij als je dat nodig vindt, maar speel vooral niet vals!
Tijd voor jezelf is vaak top.
3. Jullie maken steeds ruzie om dezelfde dingen.
…en jullie beginnen bijna weer aan diezelfde driftbuien terwijl ik dit typ.
Dezelfde relatieproblemen oprakelen als jullie al een tijd samen zijn kan zenuwslopend en zijn en averechts werken, ongeacht het onderwerp waar jullie ruzie over maken.
Het kan gaan om vuile was, een verstopte vaat, hoe jullie de kosten verdelen, die onvriendelijke grijns die hij laat zien als er hem iets dwarszit – alles is mogelijk.
OPLOSSING: Onthoud dat het punt van een relatie is dat mensen zich samen goed voelen, zeker over elkaar en waar het veilig is om te groeien en het leven te ervaren met een speciaal iemand.
Wees geduldig en aardig, en probeer je partner dezelfde deugden bij te brengen, zeker als ze een kort lontje hebben of ze kampen met woedeproblemen.
Onthoud de dingen waar je voor vecht en neem telkens letterlijk een stapje terug als een gevoelig onderwerp de kop opsteekt.
Als je gewoon een bepaald thema niet kunt ontwijken tot jullie afgekoeld zijn, stel dan voor om te gaan zitten en ontleed het probleem – problemen onder de loep nemen is een goede manier om tot de kern van het probleem te komen.
4. De meest gebruikelijke relatieproblemen: Je bent niet zo dol op je schoonouders (en vice versa).
Dat vind ik jammer, dit is een lastige.
Ze hebben hun ouders niet gekozen (en jij ook niet) – als je dus helemaal geen speciale band met de familie van je partner voelt, trek je dat dan niet te veel aan.
OPLOSSING: Bedenk je dat er sprake is van een lastige kwestie en in plaats van dat je het probeert te elimineren, moet je het benadrukken.
Zijn deze mensen echt zo slechts als ze lijken?
Misschien is je schoonmoeder geen binnenhuisarchitect, geen goede kok, of debater, maar je moet voorbij deze details kijken en naar hoe ze haar zoon heeft opgevoed.
Want dat is wat er echt toe doet, en hoe je haar houding terug kunt zien in hoe hij jou behandelt.
Als je echter het scenario overweegt dat zijn of haar ouders echt kwaadaardig, respectloos of gewoon niet vriendelijk zijn, ben je niet verplicht om bij ze te zitten of hen te verwelkomen zoals je dat anders wel zou doen.
Je partner zou ook moeten weten hoe je hierover denkt – jullie staan er samen voor en ze horen je te verdedigen, voor je op te komen en tussenbeide komen als zijn familie je te veel vermoeid.
5. Je voelt je onzeker over jullie toekomst samen.
Dit is een van de grootste relatieproblemen.
Je bent van plan om veel te bereiken in je carrière, terwijl zij op sabbatical willen.
Of: jij wilt binnen ongeveer 3 jaar kinderen krijgen, terwijl zij nog steeds los proberen te komen van hun ouders.
Of: jij wilt samen emigreren, terwijl zij een bedrijf willen beginnen en zich niet kunnen veroorloven om beide te doen.
OPLOSSING: We kunnen niet alles hebben, hiervan zijn we allang bewust.
Het leven brengt meerdere kansen met zich mee, kansen die we over het hoofd zullen zien omdat we bepaalde beslissingen hebben gemaakt.
Dit betekent niet dat de beslissingen slecht waren of dat we ons best niet hebben gedaan, het is gewoon zo dat het leven niet tegelijkertijd alle kanten op kan.
Je partner en jij willen misschien wel andere paden bewandelen, maar voordat je niet meer terug kan, zijn er meerdere manieren om je wensen bij te stellen, zodat ze allemaal kunnen worden vervuld.
Dit suggereert niet dat een van jullie hun dromen op moet offeren voor het overleven van de relatie.
Het houdt in dat jullie samen jullie dromen in goede banen moeten leiden, jullie bepalen hoe ze samen in dezelfde situatie zouden kunnen werken, en jullie voeren de nodige veranderingen door zodat iedereen de kans krijg om gelukkig te zijn.
6. Je vindt het moeilijk om je de problemen van je partner aan te trekken.
Dit kan vaak voorkomen, zeker als ze het zwaar hebben.
Jullie hebben misschien andere carrière, krijgen waarschijnlijk compleet verschillende uitdagingen op je bord of hebben unieke onzekerheden.
OPLOSSING: Er is geen makkelijke oplossing voor deze, vooral als je niet precies begrijpt wat de ander voelt.
Ga met je geliefde rond de tafel zitten en wees geduldig wanneer ze zich openstellen.
Het kan een vretend, extreem moeilijk proces zijn: je geduld zal misschien opraken en het kan dat je er niet blij mee bent, maar dit is cruciaal voor het welzijn van je relatie.
Zelfs als je niet goed levensadvies kan geven, kun je hen een schouder geven om op uit te rusten.
Soms storten mensen in omdat ze zich te lang sterk hadden gehouden.
Het is jouw moment om sterk voor hen te zijn en maak je geen zorgen, soms kan een ik ben er voor je hen meer aanmoedigen dan ongevraagde, zeurderige theorieën over hoe ze hun leven zouden moeten leiden.
7. De meest gebruikelijke relatieproblemen: Jij of de ander voelt zich niet begrepen.
Communicatie moet van twee kanten komen, en voor degenen die dit lezen die zich verloren voelen wanneer ze iets persoonlijks met hun partner moeten bespreken, zijn er meerdere manieren om op rustiger vaarwater te blijven.
Dit soort relatieproblemen zijn het moeilijkst om op te lossen, maar het is mogelijk.
OPLOSSING: Je uit waarschijnlijk duidelijk dat je je niet begrepen voelt.
Deze reactie zorgt vaak voor afstandelijkheid, wat weer leidt tot een hopeloos en afwezig gevoel.
In plaats daarvan moet je je partner vertellen hoe je je voelt.
Gebruik metaforen als dat nodig is, praat zo losjes mogelijk met hen en maak je niet te veel druk over wat er later zal gebeuren.
Leer om jezelf te uiten – de rest volgt.
8. De meest gebruikelijke relatieproblemen: Je hebt het gevoel dat ze je niet genoeg aandacht geven.
Aan het einde van de dag komt het allemaal neer op hoeveel aandacht je aan JEZELF besteedt.
Je relatie is niet bedoeld om de liefde die je aan jezelf hoort te geven te vervangen.
Onthoud dat je gezegend bent en dat je belangrijk, sterk en authentiek bent in alles wat je meemaakt.
OPLOSSING: Als jij en je partner problemen hebben met het uiten van wat jullie belangrijk vinden wat betreft het geven/ontvangen, kun je een afspraak maken bij een relatietherapeut om de bom te ontmantelen.
Als jullie op jullie eigen terrein willen blijven, probeer dan te bedenken wat je kunt doen om je partner meer gewild te laten voelen en wees niet bang om te benadrukken wat ze voor jou kunnen betekenen.
Ik heb hier hulp bij nodig… of ik hou ervan als je zo naar me kijkt zeggen is een geschikte manier om je bedoelingen te communiceren en je partner te leren om daarmee om te gaan.
9. De meest gebruikelijke relatieproblemen: Jullie maken ruzie over geld.
Ruzies over geld lopen meestal in het honderd, maar het probleem is dat dit soort relatieproblemen vroeg of laat iedereen overkomt.
OPLOSSING: Probeer het onderliggende probleem te achterhalen: verdient je partner veel meer of minder dan jij?
Zo ja, vind jij dat een probleem?
Zo ja, op welke manier(en)?
Schrijf je antwoorden op en denk even na wat er verschilde tussen hoe jullie geld uitgeven en wat jullie verdienen en hoe je dat deed toen je nog single was en wat er nu veranderd is.
Aan de andere kant, als een van jullie of jullie beiden te veel geld uitgeven, te los zijn of bang dat jullie geen zekere toekomst hebben, is het het best om dit aan te pakken door een afspraak met een financiële annalist te maken die jullie vermogen kan bepalen en die vast kan stellen wat moet blijven en wat er zeker weg moet.
Als het niet werkt of als jullie kijk op financiële zaken te veel van elkaar verschillen, zou je misschien naar andere gebieden in je leven moeten gaan kijken – zoals zelfvertrouwen, prestaties, mislukkingen en hoe je relatie met geld door de jaren heen is veranderd.
Je ontdekt misschien oude overtuigingen die zo diepgeworteld in je brein zaten toen je een kind of tiener was – zoals mannen horen altijd meer te verdienen dan een vrouw of mannen moeten altijd alles betalen.
Denk daar maar eens over na.
10. Je tolereert hun ondeugden niet.
Noem een iemand die blij is met het gezuip of de drugsverslaving van hun partner en ik laat je tenminste een toxische relatie zien.
Het is een ding om bijvoorbeeld allebei te roken, en elkaar te tolereren en iets compleet anders om van een roker te houden, met diegene samen te wonen en nog steeds helder door de rook te kunnen kijken.
Wie kan je dat kwalijk nemen?
OPLOSSING: Sommige mensen zouden hier een grapje van maken: waarom begin je zelf niet met roken?
Dit is namelijk vooral zo omdat je die gewoonte niet hebt en daarnaast omdat je je niet gedwongen voelt om je levensstijl voor een ander te veranderen, en zelfs niet voor je geliefde.
Aan de andere kant zullen ze het zeker niet makkelijk vinden om voor jou te stoppen.
Dat kettingroker Carrie Bradshaw zonder succes probeerde om voor het begin van haar relatie met Aidan te stoppen is een perfect voorbeeld dat ons te binnenschiet.
Mensen veranderen alleen als ZIJ willen veranderen, daarom is het niet jouw verantwoordelijkheid om hen deze les te leren. Praat met je partner en probeer een akkoord te bereiken.
Als ze bijvoorbeeld een sigaret opsteken, zouden ze alleen op het balkon of in de keuken moeten roken.
Als ze geen genoeg krijgen van de fles, ben je niet verplicht om mee te doen, ze kunnen dan uit met hun vrienden.
Als ze kampen met een drugsverslaving moet je ook vooral over je eigen gezondheid nadenken, emotioneel en fysiek, en ook of je hen echt kunt helpen (en of je dat ook echt wilt).
11. Je hebt het gevoel dat je te veel geeft (en daar te weinig voor terugkrijgt).
Dit is geen leuke info, maar als je heel even het gevoel hebt dat je gevoelens over de hele keukenvloer verspreid liggen – krijg je waarschijnlijk echt te weinig terug, of word je in het ergste geval emotioneel mishandeld.
OPLOSSING: Ik kan dit makkelijker brengen, maar je zal jezelf weer opnieuw op moeten bouwen.
Als je een openlijk gesprek met je partner kan hebben over hoeveel tijd ze in jullie relatie stoppen, onthoud dan om de gemeenschappelijke inzet op te noemen die nodig is om de binding in stand te houden.
Als het ongezond voelt en jullie in een sleur zitten, overweg dan het alternatief en verlaat de relatie.
Er zijn mensen die maar al te graag een relatie zouden hebben met iemand die zo intuïtief is als jij.
12. De meest gebruikelijke relatieproblemen: Jullie hebben zelden seks.
Als je al een lange tijd met iemand samen bent, en vooral als jullie samenwonen, kan seks een zeldzaam iets worden.
Dit is normaal – zodra de hormonen die ervoor zorgden dat je je geliefde meteen wilde bespringen in het prille begin afnemen, ontdek je het gemak van gewoon gezellig samen in jullie gedeelde nestje te zijn.
Als de seks echter net zo vaak komt als de kerstman, moet je aan een strategie werken om jullie seksleven weer spannend te maken.
OPLOSSING: Intimiteit is een psychologisch trucje, niet slechts een chemische reactie.
Je kunt ervoor zorgen dat je partner je weer opgewonden en geil maakt, als je de juiste afstand bewaart en je openstaat wat betreft de seksuele dynamiek.
Fantasie ondersteunt fantasie, zoals een van mijn vrienden zegt die sekstherapeut is, en er gaat niets boven een gerealiseerde fantasie die je weer helemaal dol maakt op je vervreemde partner.
Overweeg om taboes te doorbreken en het oude bed te ontvluchten en naar een luxe hotelkamer te gaan, op een weekendtrip of een vredig verblijf in de natuur.
Praat over hetgene wat je belangrijk vindt en wat niet, stuur weer seksueel getinte berichten naar elkaar en lok elkaar – onthoud dat elke sterke relatie eist dat je er hard aan werkt.
Je kunt het niet op zijn beloop laten, je moet de beweging leren.
13. Je voelt je niet op je gemak wat betreft hun seksuele voorkeuren.
Zijn ze te geil? Of te kinky?
Zijn ze gewoon gek op wat dingen die jij niet oké vindt, of is het nog erger?
Voel je je verplicht om hun fantasieën werkelijkheid te laten worden of zijn zij respectloos?
OPLOSSING: Zodra je de oorzaak van het probleem achterhaalt, neem dan rust en vertel je partner wat je lekker vindt in bed en zeg op een aardige manier waar je niet aan wilt beginnen.
Geslachtsgemeenschap hoeft niet saai te zijn, maar moet zeker met wederzijdse instemming gebeuren en respectvol zijn.
14. Je vindt hun vrienden niet leuk (of zij vinden jou niks).
Er zullen altijd mensen zijn die je gewoon niet aardig vindt of mensen die jou niet aardig vinden, en die mensen zijn misschien vrienden van je partner.
Het kan door iets kleins, maar irritants komen, zoals hoe ze praten, opscheppen of roddelen over anderen.
Het kan door iets groots komen, zoals hoe ze naar je kijken of hoe ze proberen om je partner te beïnvloeden om weer terug te gaan naar hun ex.
Mensen hebben meningen, maar soms is het niet aan jou om hen te fiksen.
FIX: Hoe groot is dit probleem voor jullie?
Voel je je constant gedwongen om iets te doen of ongewild als jullie samen zijn?
Als het invloed heeft op je relatie, moet je partner zich bewust worden van de ongezonde dynamiek en moet er een einde aan komen.
Dit betekent niet dat ze hun vrienden de deur moeten wijzen of tussen hen en jou kiezen, maar ze zouden voor je op moeten komen, je beschermen en het duidelijk maken dat jullie nu een stel zijn.
Als je gewoon niet goed met hun vrienden op kunt schieten, hoef je jezelf niet te pushen of de kans op een schandaal of een slechte stemming aan te moedigen als ze met elkaar afspreken.
Laat je echtgenoot apart met hun vrienden afspreken en doe in plaats daarvan iets voor jezelf, zodat iedereen volledig van hun eigen ervaringen kan genieten.
15. Het idee van samenwonen verstikt je.
Je leven, meubilair, huisdieren, kleding, objecten en ondergoed delen met degene van wie je het meest houdt kan een geweldig avontuur zijn… of een ramp.
Het kan je aan het denken zetten en intens zijn, maar het kan ook een zooitje worden.
Hoe zal het voor jou uitpakken?
OPLOSSING: Je was het misschien niet gewend om alles met een partner te delen.
Dit is zeker last als je enig kind bent, iemand die nooit iets met broers of zussen heeft hoeven delen.
Je haat misschien letterlijk de manier waarop ze hun kleding op de vloer laten liggen (en ze het nooit oppakken) voordat ze gaan douchen.
Je vindt het misschien vies dat ze dagenlang de afwas vergeten te doen.
Aan de andere kant, voel je je misschien ongemakkelijk met de manier waarop ze te luid aan de telefoon spreken, ze over koetjes en kalfjes willen spreken als jij niets te vertellen hebt, of dat ze ruimte in nemen in de studio die al te klein is voor jou.
Uiteindelijk heb je misschien het gevoel dat als je deze persoon dag en nacht ziet het te veel is, en daar is niets mis mee, sommige mensen hebben slechts meer ruimte in ons leven en in onze bedden nodig.
Samen intrekken is een serieuze beslissing en je moet daar niet alleen aan beginnen om het betalen van de huur makkelijker te maken.
Overweeg de voor- en nadelen van samenwonen en alleen wonen.
Luister naar wat je partner te zeggen heeft en probeer niet moeilijk te doen over wat jij of zij moeten veranderen.
Als je het je niet kunt veroorloven om alleen te wonen, stel dan duidelijke regels op voor je personal space en die van hen, en overleg misschien een beetje over de lay-out van het appartement.
Met een beetje creativiteit en wat simpele binnenhuisarchitectuur-tips, kun je je woonruimte opgeruimd houden en zul je in staat zijn om zelfs je eigen comfortabele nest te creëren, het nest waar niemand je zal lastigvallen.
Al deze relatieproblemen kunnen worden overwonnen als het koppel bereid is om te identificeren wat er misgaat en om wat veranderingen aan te brengen.
Lees hieronder echter eens de 8 relatieproblemen die je gewoon niet kunt oplossen:
Sommige relatieproblemen kun je als stel aanpakken, maar andere problemen zijn veel lastiger om op te lossen.
Hieronder lees je ach zware relatieproblemen die gewoon niet verholpen kunnen worden:
1. Je hebt minachting voor elkaar.
Vergis je niet: als hier niets aan gedaan wordt, zullen vinger wijzen, sarcasme en minachtig de basis van je huwelijk aantasten.
Minachting is zo slecht en wordt gezien als de beste indicator dat er een scheiding mogelijk is.
Dit soort gedrag zorgt voor een cultuur van ontkoppeling. Als een van de twee of beide partners niet bereid zijn om de huwelijksconversatie te verzachten en te stoppen met ruziemaken, zal het probleem erger worden tot je er niet meer van terug kunt komen.
2. Je partner zoekt zomaar ruzie.
Er zullen momenten zijn dat je mening over een bepaald onderwerp zoveel verschilt van wat je partner vindt, je bent gewoonweg geschokt.
Laat het los en accepteer dat jullie van mening verschillen.
Als stel moeten jullie erkennen dat niemand wint als een van jullie altijd gelijk moet hebben.
Het is een probleem als een van de twee of beiden ruzies uitlokken en dan redenen zoeken om elkaar niet te vergeven.
Wat het erger maakt is wanneer het onvermogen om te vergeven gevolgd wordt door een weigering om het probleem verder te bespreken.
3. Er is sprake van chronische ontrouw.
Een meervoudige vreemdganger als partner hebben is extreem vermoeiend.
De relatie kan worden gerepareerd, maar alleen als de ontrouwe partner eerlijk is over wat er is gebeurd en hij helemaal bereid is om de affaire achter zich te laten.
Zo niet, is liefdesverdriet onvermijdelijk.
Hoe bereid iemand is om dit te pikken is persoonlijk.
Veel mensen geven het uiteindelijk op om de relatie te fiksen; ze besluiten gewoon dat ze de loze beloftes zat zijn.
Ze realiseren zich dat het genoeg is geweest.
4. De meest gebruikelijke relatieproblemen: Je partner is afstandelijk of geheimzinnig over waar ze zijn als jij er niet bent.
Hoewel tijd uit elkaar essentieel is in elke relatie, hoort wat je partner met zijn vrije tijd doet geen groot mysterie te zijn.
Er is een verschil tussen privacy en geheimhouding.
Zoveel geheimhouding kan je ervoor zorgen dat je je emotioneel en fysiek verlaten voelt, zelfs als je partner thuis is.
Een huwelijk vereist dat je jezelf met je partner deelt en dat jullie openlijk communiceren.
5. Jullie geslachtsdrift komt niet overeen.
Doe jezelf niet tekort: voor de meesten is een gemeenschappelijk bevredigend seksleven ontzettend belangrijk in een langdurige relatie.
Dat is precies waarom je jullie seksuele compatibiliteit al vroeg vast moest stellen.
Als je partner geen interesse heeft in het delen van seksueel plezier, maar jij je seksualiteit koestert, kan je je partner misschien minder interessant gaan vinden.
En je krijgt misschien het idee dat een huwelijk zonder seks onacceptabel is.
6. Je partner drijft je weg.
We hebben allemaal andere vormen van binding die invloed hebben op ons gedrag in onze relatie.
Als je je op je gemak voelt om close en intiem met je partner te zijn, maar je partner een vermijdende en afwijzende stijl heeft, zal het moeilijk zijn om dat gat te overbruggen.
Het kan gekmakend zijn om een partner te hebben die ontzettend afstandelijk is.
Het kan zelfs een persoon die normaal gesproken kalm en zelfbewust is in een aanhankelijk mensje veranderen.
Het vreet aan je zelfvertrouwen om een partner te hebben die je geen liefde of complimenten geeft, die op de automatische piloot de liefde bedrijft en die geen behoefte heeft om close met je te zijn.
7. Je partner is echt een narcist.
Als je partner echt een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft (in tegenstelling tot iemand die narcistische trekjes heeft), zal het onderhouden van de relatie een zwaar gevecht worden.
De narcistische partner komt zo nu en dan de partner tegemoet en geeft hen hoop dat ze eindelijk zullen veranderen op een manier die de relatie zal redden.
Jammer genoeg zijn het vaak de kruimeltjes.
Meestal bekritiseren ze je omdat je hun leven ellendig maakt.
8. De meest gebruikelijke relatieproblemen: Jullie kunnen je niet voor elkaar openstellen.
Je moet je op je gemak voelen om je problemen en frustraties bloot te leggen bij je partner.
Het wordt problematisch als een van de twee liever zijn emoties opkropt.
Als je niet je gevoelens uit, kun je misschien angstig worden of voel je je teleurgesteld in de relatie.
Je wilt niet afstandelijk worden, je partner te vroeg opgeven of je gewoon depressief voelen wat betreft de stand van zaken binnen de relatie.
Dat is precies hoe je je zal voelen als de ene partner of beide partners niet uiten wat ze voelen.