Skip to Content

De Gevaren Van Het Daten Met Iemand Met BPS (Moet Je Het Riskeren?)

De Gevaren Van Het Daten Met Iemand Met BPS (Moet Je Het Riskeren?)

In de wereld van vandaag daten kan uiterst verwarrend en moeilijk zijn. Zien jullie elkaar vandaag, of misschien morgen? Voelt de ander hetzelfde als jij? Ga je de ander pijn doen als je zegt dat je hun haar langer leuk vond?

Er is nooit een gemakkelijke manier om te navigeren en een gezonde relatie te onderhouden. Wat gebeurt er echter als iemand een andere kijk op de liefde heeft? Wat als hij of zij voortdurend bang is om verlaten te worden, extreme stemmingswisselingen heeft en je verantwoordelijk houdt voor alles wat er gebeurt?

Een relatie hebben met iemand die aan Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS) lijdt kan extreem uitdagend en zenuwslopend zijn. Maar is dit het wel waard? Het is aan jou om te beslissen.

We kunnen niet kiezen op wie we verliefd worden, omdat het hart wil wat het wil, toch?

Daten met iemand met BPS

Er zijn een aantal gevaren aan het daten met iemand met BPS waar je je bewust van moet zijn als je een relatie met hen wilt beginnen (of als je er al in zit). Hier zijn ze.

1. Ze zijn overdreven emotioneel

De Gevaren Van Het Daten Met Iemand Met BPS (Moet Je Het Riskeren)

Mensen die lijden aan BPS hebben de neiging om overdreven emotioneel te zijn. Het is echt belangrijk voor je om te weten dat deze emotionele uitbarstingen af en toe gebeuren. Ze zullen ook niet te lang duren. Als er iets ergs gebeurt, ervaren ze meestal sterke emoties.

Voor hen is alles zwart of wit, goed of fout – en er is geen middenweg. Het ene moment ben je hun zielsverwant en de ideale partner voor hen. Het andere moment vertellen ze je dat je de ergste bent dat hen is overkomen. En dit kan van een paar minuten tot een paar uur duren.

2. Ze vrezen in de steek gelaten te worden

Omdat BPS meestal wordt veroorzaakt door een trauma uit de kindertijd, zijn ze bang dat je hen zult verlaten. De trigger kan iets zo klein zijn als 5 minuten te laat thuis te komen van het werk. Ze kunnen verschillende veronderstellingen maken, soms volledig irrationeel.

In een aantal gevallen kunnen mensen die aan BPS lijden zich tot emotionele manipulatie wenden en zelfs met chanteren beginnen. Ze kunnen dreigen met zelfmoordgedachten om te voorkomen dat je hen verlaat. Ze kunnen ook beginnen met het volgen van je bewegingen en aanhankelijk worden.

3. Ze hebben een kort lontje

De Gevaren Van Het Daten Met Iemand Met BPS (Moet Je Het Riskeren)

Wanneer zich een stressvolle situatie voordoet, kunnen partners met BPS gemakkelijk hun geduld verliezen. Het lijkt misschien alsof ze overdrijven, maar wat er net gebeurd is, lijkt voor hen een groot probleem. Ze hebben woede problemen en het is echt moeilijk voor hen om ze te beheersen.

Als je iets tegen ze zegt en ze begrijpen het verkeerd, bereid je dan voor op een verhitte ruzie. Jij moet degene zijn die verantwoordelijk is om het conflict te navigeren, aangezien hun emoties nu alle kanten op gaan. Zeggen dat communicatie de sleutel is, is in deze relaties minstens twee keer zo belangrijk.

4. Ze hebben plotselinge stemmingswisselingen en zijn vatbaar voor onvoorspelbaar gedrag

Omdat ze korte driftbuien en emotionele uitbarstingen hebben, is het natuurlijk om ook extreme stemmingswisselingen en grillig gedrag te verwachten. Deze kunnen in een oogwenk van ik hou van je naar ik haat je gaan. Ze kunnen beledigend worden, onverantwoord beginnen te rijden of zelfs hun toevlucht nemen tot overmatig drinken.

In sommige extreme gevallen kan zelfs paranoia optreden wanneer ze waanvoorstellingen hebben en onredelijk jaloers worden.

5. Ze denken dat jij de enige bent die hen kan redden

De Gevaren Van Het Daten Met Iemand Met BPS (Moet Je Het Riskeren)

Aangezien je er al die tijd voor hen bent geweest, kunnen ze je als hun redder zien. Jij hebt ze altijd gekalmeerd en vastgehouden als ze zich onrustig voelden. Ze zijn te gehecht geraakt en het is tot het uiterste gegaan.

Relaties van mensen die aan BPS lijden zijn vaak zeer gepassioneerd, maar kort. Het is moeilijk voor hen om hun ongezonde relatiegewoontes te veranderen, maar met een beetje hulp kunnen ze het doen.

6. Ze zullen je van alle problemen in de relatie de schuld geven

Als je een relatie hebt met iemand met BPS, dan weet je al dat elk probleem dat je als koppel tegenkomt, jouw schuld is. Het gevoel van leegte kan verschijnen als ze je van “niet genoeg zorg” beschuldigen.

Als ze zich niet zelfverzekerd voelen of hun zelfvertrouwen is gekwetst, dan ben jij degene die het zwaarst te verduren krijgt.

7. Je woorden en daden zullen altijd in twijfel worden getrokken

De Gevaren Van Het Daten Met Iemand Met BPS (Moet Je Het Riskeren)

Je hebt het bericht niet meteen beantwoord? Ze zullen er een ophef van maken. Als je besluit om binnen te blijven voor Netflix & chillen, kunnen ze de redenen achter je beslissing in twijfel trekken. Soms verzinnen ze hun eigen theorieën en beschuldigen je waarschijnlijk van iets ronduit bizar, zoals bijvoorbeeld vreemdgaan.

Als je besluit om een kortere weg te nemen en eerder van het werk terug te komen, komen ze met verschillende scenario’s in hun hoofd en maken ze zich ellendig. De kans is groot dat het zonder duidelijke reden drama kan veroorzaken.

Je voelt je misschien verantwoordelijk…

Wanneer je met iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis uitgaat, kan het moeilijk zijn om je welzijn te behouden. Je zou jezelf en je acties in twijfel kunnen trekken, wat ook tot een aantal mentale problemen leidt.

Als je echter besluit om het risico te nemen, moet je ervoor zorgen dat je bepaalde grenzen vaststelt. Ga nooit over je grenzen heen. Hoeveel je ook van je partner houdt, je eigen gezonde verstand komt op de eerste plaats. Deze relatie kan gemakkelijk in een giftige veranderen en je echte schade toebrengen.

Je moet leren afstand te nemen en beseffen dat dit iets is waar je partner geen controle over heeft. Vat het niet persoonlijk op. Als je het gevoel hebt dat het overweldigend is en je je gezondheid en algehele welzijn in gevaar brengt, leer dan om ervan weg te lopen.

PinFlight Image