Skip to Content

3 Tekenen Dat Een Narcist Je Mishandelt (En Het Is Niet Per Ongeluk)

3 Tekenen Dat Een Narcist Je Mishandelt (En Het Is Niet Per Ongeluk)

Soms kunnen we onszelf bespelen door te denken dat een persoon die duidelijk slecht voor ons is, goed kan blijken te zijn. Dit slaat nergens op als je het zo stelt, toch? Denk bijvoorbeeld aan een narcist die je mishandelt en je het niet toe wil geven. Je overtuigt jezelf ervan dat hij je gewoon wat harde liefde toont.

Het kan moeilijk zijn om de waarheid te accepteren, maar het is zeker beter dan het te vermijden. Soms zijn we zo door liefde verblind dat we niet kunnen zien wat er echt om ons heen gebeurt. Als een narcist je betovert, dan kun je niet veel doen.

Je kunt doen alsof het niet gebeurt en dat zij het niet zijn die dat doen. Dit kan zich echter allemaal tegen je keren. Je probeert waarschijnlijk allerlei excuses voor hun gedrag te vinden en jezelf ervan te overtuigen dat ze goed voor je zijn.

Maar wat je niet weet is dat het precies is wat een narcist van je wil. Ze willen dat je denkt dat ze de enige zijn die je kunt vertrouwen. Een narcist mishandelt je tot het punt dat je het niet eens als mishandeling beschouwt.

Ze kruipen in een oogwenk in je hoofd en onder je huid. Het is allemaal aan hun grote manipulatie vaardigheden te danken en aan de strategieën die ze gebruiken om je gek te maken. Helaas gebeurt het allemaal zo stil en merk je het pas als het te laat is.

3 tekenen dat een narcist je opzettelijk mishandelt

Ze kunnen excuses maken zoveel ze willen, maar een narcist mishandelt je altijd opzettelijk. Met hen gebeurt er niets per ongeluk en elk klein detail is gepland. Misschien probeerde je hen ermee te confronteren, maar zij ontkenden het.

Oh, wat raar van ze. Niet! Dit is slechts een van hun tactieken om je gek te maken. Het staat ook bekend als gaslighting. Een narcist die je mishandelt, zal je laten geloven dat je dingen of zelfs hele gebeurtenissen hebt verzonnen.

Je wilt bijvoorbeeld je misbruiker confronteren met iets wat ze eerder hebben gezegd dat je echt gekwetst heeft. Je raapt al je kracht bij elkaar en vindt op de een of andere manier de moed om te zeggen wat je bedoelt, maar zonder resultaat.

Zodra je het hardop zegt, laten ze je aan je eigen geestelijke gezondheid twijfelen. Het zijn allerlei excuses, zoals “Ik was het niet. Dat zou ik nooit tegen je zeggen, omdat ik van je hou.” Misschien is het iets meer in de trant van “Hoe durf je! Je verzint dit allemaal alleen maar zodat je een ruzie kunt beginnen zoals je altijd doet!”

Hoe dan ook, jij bent altijd degene die aan het kortste eind trekt. Je kunt in een ruzie met een narcist nooit winnen, omdat ze aan alle touwtjes trekken.

Je moet een narcist echter nooit vertrouwen, omdat ze zeker tegen je zullen liegen. De meeste dingen die ze ooit tegen je hebben gezegd, zullen grote, dikke leugens blijken te zijn. Ze doen dit om je te manipuleren en je te misleiden.

1. Je doodzwijgen

Oh, zo’n bekende strategie. Als een narcist je mishandelt, dan zal deze tactiek niet vreemd voor hen zijn. In feite zullen ze het zo vaak gebruiken dat je uiteindelijk het gevoel krijgt dat je tegen een muur praat.

Je doodzwijgen treedt meestal op wanneer een narcist wil dat je je geïsoleerd voelt. Je kwam bijvoorbeeld naar hem toe over een probleem dat volledig te verhelpen is, maar het vereist een verandering in zijn gedrag.

Natuurlijk is dit niet iets dat een narcist vleit, want als ze aan je wensen voldoen, dan zullen ze het gevoel krijgen dat ze hun macht verliezen. Verandering is daarom een grote nee voor hen.

Misschien krijg je er een verhitte discussie over en dan beslissen ze dat ze er genoeg van hebben. Ze wenden zich tot je doodzwijgen als een manier om je te vertellen dat het niet gebeurt. Dit is echter niet eens het ergste deel van deze strategie.

Uiteindelijk zal een narcist je het gevoel geven dat je ze hebt beledigd en iets heel erg verkeerds hebt gedaan. Het enige doel hiervan is om je spijt te laten krijgen dat je ze ergens mee geconfronteerd hebt.

Als een narcist je opzettelijk mishandelt, dan gebruiken ze het doodzwijgen om je een lesje te leren. In hun gedachten dient deze tactiek om je te vertellen dat je niet tegen hun regels in kunt gaan en dat je zonder hun toestemming niets kunt bereiken.

2. Als een narcist je mishandelt dan gaat hij schuld schuiven

Helaas zijn narcisten er in allerlei soorten en maten. Je hoeft niet betrokken te zijn in een romantische relatie met iemand om emotionele mishandeling te ervaren. Soms is de narcist een vriend of zelfs een familielid.

Schuld schuiven is een beruchte tactiek van hen waarbij ze alle schuld op één persoon schuiven. Je hebt misschien wel een narcistische ouder of zelfs een narcistische grootmoeder die je als hun zondebok ziet.

Het betekent dat jij altijd degene bent die aan het kortste eind trekt. Als je dit ooit hebt meegemaakt, dan weet je hoe slecht het voelt.

Wat je ook doet en wat je ook zegt, jij zult altijd degene zijn die fout zit. In de ogen van een narcist is het altijd jouw schuld en is er niemand anders om de schuld te geven. Je weet dat een narcist je opzettelijk mishandelt als ze nooit om je mening vragen.

Deze persoon zal nooit vragen om jouw kant van het verhaal te horen. Het is altijd “Einde van de discussie” en nooit “Wat heb jij hierover te zeggen?” Ze geven je zelfs nooit de kans om voor jezelf te vechten, omdat ze je mening gewoon niet waarderen.

3. Gaslighting

Ben je ooit voor gek gezet door iemand die je na stond? Het kan je moeder zijn, een vriend, of iemand waarvan je dacht dat hij je partner was.

Natuurlijk krijgen mensen altijd allerlei ruzies en meningsverschillen. Wat gebeurt er echter als dit een constante gebeurtenis is en de vrede en normale gesprekken zeldzaam zijn geworden? Dan kun je er zeker van zijn dat deze persoon gewoon een narcist is die je opzettelijk mishandelt.

Gaslighting kan je letterlijk gek maken en uiteindelijk zou je zelfs kunnen denken dat je gek wordt. Het is een mentale vorm van mishandeling waarbij je misbruiker je ervan zal overtuigen dat je je dingen verbeeldt.

Ze doen dit om je realiteit te verdraaien, vooral wanneer ze geconfronteerd worden. Ze zouden kunnen aandringen op iets dat nooit is gebeurd waardoor je denkt dat je dingen vergeet.

Door te gaslighten, willen ze je aan je perceptie van tijd, plaats en andere dingen laten twijfelen. Dit kan echt met je geest rommelen. Het is ook een van de manieren om je van de rest van de wereld te isoleren.

Geleidelijk aan begin je te denken dat je gek bent geworden en dan ga je je terugtrekken in je eigen bubbel. Je zult bang zijn voor andermans rare blikken als je ze iets vertelt wat niet eens gebeurd is.

Tegelijkertijd zijn situaties als deze slechts een bonus voor een narcist. Je zult alleen hen beginnen te vertrouwen, omdat ze aan je zijde lijken te blijven. “Ik hou van je wat er ook gebeurt. Zelfs als je gek wordt, zal ik er altijd zijn.”

Misschien hebben ze dit op een grappige manier gezegd, maar geloof me, ze zijn de basis aan het leggen voor wanneer je echt begint te denken dat je gek bent. Als gevolg hiervan zijn zij de enige persoon op wie je vertrouwt, wat precies is wat ze vanaf het begin hebben gewild.