Skip to Content

4 Manieren Waarop Een Narcist Zijn Slachtoffers Ontkracht

4 Manieren Waarop Een Narcist Zijn Slachtoffers Ontkracht

Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen kwaliteiten en gebreken. Iedereen die aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt, heeft echter een aantal dingen gemeen.

Elke narcist heeft één hoofddoel: zijn slachtoffer vernederen en naar beneden halen. Het is tenslotte de enige manier waarop ze zich beter over zichzelf kunnen voelen.

Het ontkrachten van zijn slachtoffers pompt het ego van een narcist op. Het geeft hem controle en ongelooflijke voldoening.

Dit is precies hoe ze het doen.

1. Zichzelf vleien

4 Manieren Waarop Een Narcist Zijn Slachtoffers Ontkracht

Alle narcisten zijn zonder uitzondering vleiend naar zichzelf. Dit is tenminste de manier waarop ze in de ogen van anderen gezien willen worden, vooral van degenen die ze willen ontkrachten.

Ze overdrijven als het om hun prestaties gaat. Alles wat ze bereiken is geweldig en belangrijk.

Als een narcist over zichzelf praat, dan zal hij altijd alleen de overtreffende trap gebruiken. Hij zal zichzelf als onberispelijk en bijna perfect presenteren.

In het begin zul je waarschijnlijk het hoge niveau van zelfvertrouwen van deze man bewonderen. Je zult onder de indruk zijn door het geloof dat hij in zichzelf heeft.

Dit is echter maar een masker. In feite doet hij dit allemaal alleen maar om aan jullie allebei te bewijzen dat hij beter is dan jij.

Zonder dat je het beseft, is deze man eigenlijk met jou aan het concurreren. Hij vergelijkt jullie successen en vertelt je subtiel dat hij op alle levensgebieden boven je staat.

Als hij dit doet, dan hoeft hij je niet direct te vertellen dat je niet goed genoeg bent. In plaats daarvan trekt zijn opschepperij je indirect naar beneden.

2. Gaslighting

4 Manieren Waarop Een Narcist Zijn Slachtoffers Ontkracht

Ik weet zeker dat je van de term “gaslighting” gehoord hebt. Het is een veelgebruikte tactiek die bijna alle narcisten gebruiken om hun slachtoffers te hersenspoelen.

Kortom, gaslighting is niet typisch liegen. In plaats daarvan gaat het meer om het verdraaien van de waarheid.

Als je ruzie met een narcist bijvoorbeeld voorbij is, dan zal hij zijn best doen om je ervan te overtuigen dat de dingen niet zijn gegaan zoals jij je ze herinnert.

Ook al weet je heel goed wat je hebt gezegd of gehoord, hij zal eraan werken om je geheugen te veranderen en je te laten geloven wat hij wil dat je gelooft.

Als je zoiets nog nooit hebt meegemaakt, dan zul je waarschijnlijk denken dat het volkomen onmogelijk is. Maar geloof me, dit werkt vaker dan je misschien denkt.

Op deze manier plaatst je misbruiker een klein stemmetje in je achterhoofd. Een stem die je blijft vertellen dat jij de gek bent.

Het is duidelijk dat je niet te vertrouwen bent; je interpreteert dingen verkeerd en je brein speelt met je.

Dit is precies wat deze manipulator wil dat je denkt. Hij wil dat je hem meer vertrouwt dan jezelf.

Als gevolg daarvan ga je slecht over jezelf nadenken. Je zult twijfels over je beoordelingsvermogen hebben en je zult in deze val trappen.

3. Emotionele omkoping

4 Manieren Waarop Een Narcist Zijn Slachtoffers Ontkracht

Als iemand leuke dingen voor je doet, dan ga je ervan uit dat ze het doen, omdat ze aardig zijn of je ziet het als een bewijs van hun liefde voor jou.

In het geval van een narcistische persoon zijn de dingen echter nooit wat ze lijken. Wanneer een narcist je goed behandelt, is het eigenlijk allemaal een onderdeel van zijn emotionele omkoping.

Dit is de persoon die je zowel de ergste als de beste dingen in de wereld zal laten ervaren. De persoon die je emotioneel zal misbruiken en vervolgens een duur geschenk voor je zal kopen.

De persoon die je het gevoel geeft dat je nergens goed voor bent en je dan met iets verrast dat je altijd al wilde hebben.

Nee, dit betekent niet dat hij van je houdt. Het is gewoon de manier waarop deze man je voor de gek houdt.

Hij wil je aan zijn zijde houden, ondanks alle vreselijke behandelingen die je van hem krijgt. Niet alleen dat: hij wil ook dat je je schuldig voelt, omdat je ooit aan zijn bedoelingen en emoties hebt getwijfeld.

Trouwens, wanneer een narcistische persoon je emotioneel omkoopt, dan willen ze zichzelf nodig maken. Ze maken je emotioneel van hen afhankelijk.

Ze ontkrachten ook alles wat je ooit voor hen hebt gedaan. Elke keer dat een narcist een mooi cadeau voor je koopt of iets leuks voor je doet, dan wil hij dat je ziet dat hij beter is dan jij.

Hij behandelt je beter dan jij hem ooit hebt behandeld. Hij is het soort partner dat jij nooit kunt worden.

4. Je gevoelens weerleggen

4 Manieren Waarop Een Narcist Zijn Slachtoffers Ontkracht

“Je bent te zwak. Je bent overdreven emotioneel. Je overdrijft. Je bent een echte dramakoningin. Je bent gemakkelijk beledigd.”

Als je ooit iets met een narcistische manipulator hebt gehad, dan weet ik zeker dat je al deze zinnen hebt gehoord. In wezen is het probleem niet langer zijn behandeling van jou – het is jouw reactie erop.

In plaats van zijn fout te zien en er alles aan te doen om het te corrigeren, weerlegt de narcist jouw gevoelens. Hij draait de rollen om en legt de focus op jouw reactie op zijn schadelijke gedrag.

In plaats van zich te verontschuldigen, zegt hij dat je harder moet worden. In plaats van toe te geven dat hij degene is die ongelijk heeft, overtuigt hij jou ervan dat jij het probleem bent!

Handig toch?

Wat er ook gebeurt en welke tactiek een narcist ook probeert te gebruiken – vergeet nooit dat je het waard bent. Je gevoelens, gedachten en herinneringen hebben waarde en ze zijn echt, wat hij ook zegt.

Ik weet dat het moeilijk is, maar je moet deze technieken leren herkennen, zodat je je verdedigingsmechanismen op tijd kunt inschakelen en voor je leven kunt rennen.

PinFlight Image